• BIST 100

    17218,55%-0,18
  • DOLAR

    43,76% 0,08
  • EURO

    51,76% -0,18
  • GRAM ALTIN

    7032,99% 2,56
  • Ç. ALTIN

    11636,31% 0,68

HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı: Enflasyon hedefi ilk aydan çöktü, bedelini sabit gelirli ödüyor

18 Şubat 2026, Çarşamba 18:21
18 Şubat 2026, Çarşamba 18:21
HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı: Enflasyon hedefi ilk aydan çöktü, bedelini sabit gelirli ödüyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

HÜDA PAR Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında Ocak ayı enflasyon verilerinin açıklanan hedeflerle uyuşmadığını, hayat pahalılığının yükünü ise emekli ve asgari ücretlinin çektiğini vurguladı.

HÜDA PAR Sözcüsü ve Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) düzenlediği basın toplantısında Ocak ayı enflasyon oranlarını ve gençler arasında artan akran zorbalığı olaylarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ocak ayında açıklanan enflasyon verilerini değerlendiren Ramanlı, beklenen baz etkisinin devreye girmediğini belirtti.

Ramanlı, "Ocak ayında enflasyon aylık yüzde 4,84, yıllık yüzde 30,65 olarak gerçekleşmiştir. Beklenen baz etkisi devreye girmemiş, enflasyonla mücadelenin söylendiği kadar kolay olmadığı daha ilk aydan ortaya çıkmıştır." dedi.

Merkez Bsı'nın yılsonu hedeflerine değinen Ramanlı, şu ifadeleri kullandı:

"Merkez Bsı yılsonu için yüzde 16 enflasyon hedefi açıklamıştı. Bu hedefin tutması için bundan sonra her ay enflasyonun yüzde 1’in altında gelmesi gerekiyordu. Ancak daha ilk aydan bu hedef fiilen çökmüştür. Nitekim Merkez Bsı, enflasyon tahminlerini yukarı yönlü revize etmiş, 2026 yılı TÜFE tahminini yüzde 15 ila 21 aralığına çıkarmıştır. Buna rağmen yüzde 16 hedefinin kâğıt üzerinde korunması, hedef–gerçeklik arasındaki kopukluğu daha da görünür hâle getirmiştir."

"Vatandaşın belini büken kira ve eğitimdir"

Geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslama yapan Ramanlı, enflasyonla mücadelede vatandaşın hayatına yansıyan somut bir iyileşme olmadığını dile getirdi.

Hizmet kalemlerindeki fiyat artışlarına dikkat çeken Ramanlı, "Bugün enflasyondaki ana baskı hizmet kalemlerinden gelmektedir. Özellikle kira ve eğitim fiyatları, vatandaşın belini büken temel unsurlar hâline gelmiştir. Pazardaki yangın, mutfaktaki daralma ve kiradaki artış, resmî hedeflerin çok ötesinde bir hayat pahalılığına işaret etmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

"Maaşlar daha ilk aydan eridi"

Hayat pahalılığının faturasını sabit gelirlilerin ödediğini belirten Ramanlı, "Bu tablonun bedelini yine sabit gelirli, emekli ve asgari ücretli ödemektedir. En düşük emekli maaşı 20 bin TL’ye çıkarılmıştır; ancak sadece ocak ayındaki enflasyon bu maaşın 968 TL’sini daha ilk ayda eritmiştir. Asgari ücret 28 bin 75 TL olmuştur; Ocak enflasyonu bu ücretin bin 358 TL’sini alıp götürmüştür." ifadelerini kullandı.

Şubat ayında Ramazan etkisi ve kış koşulları nedeniyle gıda fiyatlarında artış beklendiğini hatırlatan Ramanlı, "Vatandaş pazarda, mutfakta, kirada başka bir gerçek yaşamaktadır; alım gücü her ay biraz daha düşmektedir." dedi.

"Şiddet ve akran zorbalığı çok yönlü bir sosyal sorundur"

Basın toplantısında toplumsal olaylara da yer ayıran Ramanlı, gençler arasında artan şiddet ve akran zorbalığının eğitim, aile ve toplumsal boyutlarıyla ele alınması gerektiğini vurguladı.

Ramanlı, "Günümüzde şiddet ve akran zorbalığı ciddi bir problem olarak karşımızda durmaktadır. Bu nedenle çözümün de önleyici, bütüncül ve sürdürülebilir politikalarla ele alınması gerekmektedir." dedi.

Zorbalığın bir güç göstergesi olarak algılanmasının önüne geçilmesi gerektiğini belirten Ramanlı, şunları kaydetti:

"Zorbalığın 'güç' veya 'popülerlik' göstergesi olarak algılanmasının önüne geçmek için caydırıcı yaptırımlar uygulanmalı, empati ve dayanışmayı teşvik eden okul ve medya kampanyaları artırılmalıdır. Aile içi sorunlar, ihmal ve travmaların şiddet davranışıyla ilişkili olduğu dikkate alınarak yalnızca mağdura değil faile yönelik olarak da sosyal hizmet, eğitim ve psikolojik destek sistemleri koordineli çalışmalıdır."

"Medya denetimleri güçlendirilmeli"

Dijital içeriklerin ve medyanın şiddeti normalleştirdiğine dikkat çeken Ramanlı, yaşa uygunluk denetimlerinin artırılması çağrısında bulundu.

Ramanlı, sözlerini şöyle tamamladı:

"Medya ve dijital içeriklerde şiddetin normalleştirilmesi, özellikle çocuk ve gençlerin davranışlarını olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle yaşa uygunluk denetimleri güçlendirilmeli, şiddeti özendirici içeriklere yaptırım uygulanmalıdır. Unutulmamalıdır ki suça sürüklenen de suça maruz kalan da bizim çocuklarımızdır. Onlara huzur ve güven içinde yaşayabilecekleri bir dünya sunmak hepimizin sorumluluğudur." (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Adana’da rahmet ayı Ramazan için evlerini süslediler

Yeşilyurt Belediyesi, Ramazan boyunca iftar verecek

Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş: Ramazan, bunalan gönüllerimize inşirah mevsimidir

HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı: Enflasyon hedefi ilk aydan çöktü, bedelini sabit gelirli ödüyor

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Milli Dayanışma Komisyonu'nda değerlendirmede bulundu

Konya'da 40 camide hatimle teravih namazı kılınacak

Uşak’ta midesinde uyuşturucu taşıyan 2 kişi tutuklandı

Ramazan öncesi hurma fiyatları geriledi

Moskova ve Tahran, İran'da yeni nükleer santral blokları inşa etmeyi planlıyor

Kur’an ayı Ramazanın ilk mukabele geleneği eşsiz manevi atmosferle başladı

Avukat Çetin Acu: Zorunlu aşı düzenlemesi anayasal hakları tartışmaya açabilir

İDEV Gaziantep Temsilcisi Taş: Ramazan mümin için bir eğitim ve şuur ayıdır

Şanlıurfa’da Karacadağ Kavşağı’nda kaza: Yaralılar var

HAMAS: İmam ve hatiplerin uzaklaştırılması Mescid-i Aksa’ya yönelik yeni bir saldırı

Mersin’de fırtına etkili oldu

Şanlıurfa valiliğinden kurumlara Ramazan hazırlığı talimatı

Batman Valiliği ve Batman Belediyesi'nden afiş gerginliğiyle ilgili açıklama

Yapıcıoğlu: Şiddet eylemlerini tamamen terk etmiş örgütleri de kapsayan hukuki çerçeve oluşturulmalı

HAKSİAD'tan Ramazan mesajı: Gerçek bereket helal kazançtadır

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Eğer bir evde iftar yemeği pişmiyorsa, bu vebali ne siz ne de biz taşıyabiliriz

HÜDA PAR Milletvekili Demir’den "Epstein" olaylarındaki kayıp çocuklar iddialarıyla ilgili Bakan Çiftçi’ye soru önergesi

Ramazan bereketi çarşıya canlılık getirdi

Mardin’de 17 yaşındaki çocuğa şiddet: Şüpheli serbest bırakıldı

Emeklilerden Ramazan öncesi imsakiye dağıtımı

Yeşilyurt Belediye Başkanı Geçit'ten Ramazan ayı mesajı

Halka sorduk, Ramazan'da işletmeler açık olsun mu?

YÖK Başkanı Özvar: Bilim, dört duvar arasına sığmayacak kadar hayati bir değerdir

HÜDA PAR Batman İl Başkanı'ndan Ramazan ayı mesajı

Balıkesir Sındırgı’da 3.8 büyüklüğünde deprem

Batman'da patlayan telefon evi küle çevirdi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Adana’da rahmet ayı Ramazan için evlerini süslediler

Yeşilyurt Belediyesi, Ramazan boyunca iftar verecek

Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş: Ramazan, bunalan gönüllerimize inşirah mevsimidir

HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı: Enflasyon hedefi ilk aydan çöktü, bedelini sabit gelirli ödüyor

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Milli Dayanışma Komisyonu'nda değerlendirmede bulundu

Konya'da 40 camide hatimle teravih namazı kılınacak

Uşak’ta midesinde uyuşturucu taşıyan 2 kişi tutuklandı