• BIST 100

    16088,00%-1,23
  • DOLAR

    44,16% 0,22
  • EURO

    50,49% -0,78
  • GRAM ALTIN

    7134,90% -0,98
  • Ç. ALTIN

    11685,77% -0,65

HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı: Enflasyon hedefi ilk aydan çöktü, bedelini sabit gelirli ödüyor

18 Şubat 2026, Çarşamba 18:21
18 Şubat 2026, Çarşamba 18:21
HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı: Enflasyon hedefi ilk aydan çöktü, bedelini sabit gelirli ödüyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

HÜDA PAR Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında Ocak ayı enflasyon verilerinin açıklanan hedeflerle uyuşmadığını, hayat pahalılığının yükünü ise emekli ve asgari ücretlinin çektiğini vurguladı.

HÜDA PAR Sözcüsü ve Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) düzenlediği basın toplantısında Ocak ayı enflasyon oranlarını ve gençler arasında artan akran zorbalığı olaylarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ocak ayında açıklanan enflasyon verilerini değerlendiren Ramanlı, beklenen baz etkisinin devreye girmediğini belirtti.

Ramanlı, "Ocak ayında enflasyon aylık yüzde 4,84, yıllık yüzde 30,65 olarak gerçekleşmiştir. Beklenen baz etkisi devreye girmemiş, enflasyonla mücadelenin söylendiği kadar kolay olmadığı daha ilk aydan ortaya çıkmıştır." dedi.

Merkez Bsı'nın yılsonu hedeflerine değinen Ramanlı, şu ifadeleri kullandı:

"Merkez Bsı yılsonu için yüzde 16 enflasyon hedefi açıklamıştı. Bu hedefin tutması için bundan sonra her ay enflasyonun yüzde 1’in altında gelmesi gerekiyordu. Ancak daha ilk aydan bu hedef fiilen çökmüştür. Nitekim Merkez Bsı, enflasyon tahminlerini yukarı yönlü revize etmiş, 2026 yılı TÜFE tahminini yüzde 15 ila 21 aralığına çıkarmıştır. Buna rağmen yüzde 16 hedefinin kâğıt üzerinde korunması, hedef–gerçeklik arasındaki kopukluğu daha da görünür hâle getirmiştir."

"Vatandaşın belini büken kira ve eğitimdir"

Geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslama yapan Ramanlı, enflasyonla mücadelede vatandaşın hayatına yansıyan somut bir iyileşme olmadığını dile getirdi.

Hizmet kalemlerindeki fiyat artışlarına dikkat çeken Ramanlı, "Bugün enflasyondaki ana baskı hizmet kalemlerinden gelmektedir. Özellikle kira ve eğitim fiyatları, vatandaşın belini büken temel unsurlar hâline gelmiştir. Pazardaki yangın, mutfaktaki daralma ve kiradaki artış, resmî hedeflerin çok ötesinde bir hayat pahalılığına işaret etmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

"Maaşlar daha ilk aydan eridi"

Hayat pahalılığının faturasını sabit gelirlilerin ödediğini belirten Ramanlı, "Bu tablonun bedelini yine sabit gelirli, emekli ve asgari ücretli ödemektedir. En düşük emekli maaşı 20 bin TL’ye çıkarılmıştır; ancak sadece ocak ayındaki enflasyon bu maaşın 968 TL’sini daha ilk ayda eritmiştir. Asgari ücret 28 bin 75 TL olmuştur; Ocak enflasyonu bu ücretin bin 358 TL’sini alıp götürmüştür." ifadelerini kullandı.

Şubat ayında Ramazan etkisi ve kış koşulları nedeniyle gıda fiyatlarında artış beklendiğini hatırlatan Ramanlı, "Vatandaş pazarda, mutfakta, kirada başka bir gerçek yaşamaktadır; alım gücü her ay biraz daha düşmektedir." dedi.

"Şiddet ve akran zorbalığı çok yönlü bir sosyal sorundur"

Basın toplantısında toplumsal olaylara da yer ayıran Ramanlı, gençler arasında artan şiddet ve akran zorbalığının eğitim, aile ve toplumsal boyutlarıyla ele alınması gerektiğini vurguladı.

Ramanlı, "Günümüzde şiddet ve akran zorbalığı ciddi bir problem olarak karşımızda durmaktadır. Bu nedenle çözümün de önleyici, bütüncül ve sürdürülebilir politikalarla ele alınması gerekmektedir." dedi.

Zorbalığın bir güç göstergesi olarak algılanmasının önüne geçilmesi gerektiğini belirten Ramanlı, şunları kaydetti:

"Zorbalığın 'güç' veya 'popülerlik' göstergesi olarak algılanmasının önüne geçmek için caydırıcı yaptırımlar uygulanmalı, empati ve dayanışmayı teşvik eden okul ve medya kampanyaları artırılmalıdır. Aile içi sorunlar, ihmal ve travmaların şiddet davranışıyla ilişkili olduğu dikkate alınarak yalnızca mağdura değil faile yönelik olarak da sosyal hizmet, eğitim ve psikolojik destek sistemleri koordineli çalışmalıdır."

"Medya denetimleri güçlendirilmeli"

Dijital içeriklerin ve medyanın şiddeti normalleştirdiğine dikkat çeken Ramanlı, yaşa uygunluk denetimlerinin artırılması çağrısında bulundu.

Ramanlı, sözlerini şöyle tamamladı:

"Medya ve dijital içeriklerde şiddetin normalleştirilmesi, özellikle çocuk ve gençlerin davranışlarını olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle yaşa uygunluk denetimleri güçlendirilmeli, şiddeti özendirici içeriklere yaptırım uygulanmalıdır. Unutulmamalıdır ki suça sürüklenen de suça maruz kalan da bizim çocuklarımızdır. Onlara huzur ve güven içinde yaşayabilecekleri bir dünya sunmak hepimizin sorumluluğudur." (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Polonya'da sıcak balon kazası: 1 ölü, 2 yaralı

Umut Kervanı Tarsus'ta yetimlerin yüzünü güldürdü

Kudüs Kardeşlik Platformu: Kudüs, Mescid-i Aksa ve Gazze'de yaşanan soykırım durdurulmalı

Duayen hekimlerden 14 Mart Tıp Bayramı mesajı: Genç doktorlar ülkelerine hizmet etmeli

Konya Umut Kervanı Ramazanda yetim ve ihtiyaç sahiplerine yardımda bulundu

Van-Bitlis kara yolunda feci kaza: 2 ölü, 5 yaralı

Konya’da siyer sergisi yoğun ilgi gördü

Adıyaman'da iş yerinden bakır ve hurda hırsızlığı yapan 4 kişi tutuklandı

Gaziantep Umut Kervanı sosyal marketi dualarla hizmete açıldı

ABD Büyükelçiliği önünde Filistin’e destek: Mescid-i Aksa’nın kapatılması kabul edilemez

Umut Kervan'ından bayram öncesi ihtiyaç sahiplerine gıda ve kıyafet yardımı

Konya'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

Batman'da bayram öncesi otobüslerde emniyet kemeri denetimi

Adana’da 1,2 milyon fidan toprakla buluşturuldu

İran’dan BAE’ye liman ve üs uyarısı

Şanlıurfa’da yetim ve ihtiyaç sahibi çocuklara bayramlık giyim yardımı

Kuran kursu öğrencilerinden ihtiyaç sahibi ailelere ramazan kolisi

Adana merkezli bahis operasyonu: 24 şüpheli tutuklandı

İstanbul’da kuyumcudan altın çalınması olayına ilişkin 5 şüpheli tutuklandı

Gaziantep'te haklarında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 3 şüpheli yakalandı

Pazar günü sandıklar kuruluyor: Fransa’daki belediye seçimleri siyasi barometre olacak

Meteoroloji, Siirt için kuvvetli sağanak uyarısı yaptı

Gaziantep'te araması bulunan bir şahıs yakalandı

Komutan Musevi: İran Füzelerinin Hedefe İsabet Oranı Kat kat arttı

11 ilde yatırım dolandırıcılığı operasyonu: 13 şüpheli yakalandı

Ezgi Apartmanı davasında firari sanık Muğla’da yakalandı

Pir-i fani Fethi Bilici: 10 yaşından bu yana oruçlarımı aksatmadım

Millî Eğitim Akademisi sözleşmeli personel alımı sonuçları açıklandı

İran, ABD ve siyonist rejime karşı gösterdiği destek için Çin’e teşekkür etti

Siirt Valisi Kızılkaya’dan 14 Mart Tıp Bayramı mesajı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Polonya'da sıcak balon kazası: 1 ölü, 2 yaralı

Umut Kervanı Tarsus'ta yetimlerin yüzünü güldürdü

Kudüs Kardeşlik Platformu: Kudüs, Mescid-i Aksa ve Gazze'de yaşanan soykırım durdurulmalı

Duayen hekimlerden 14 Mart Tıp Bayramı mesajı: Genç doktorlar ülkelerine hizmet etmeli

Konya Umut Kervanı Ramazanda yetim ve ihtiyaç sahiplerine yardımda bulundu

Van-Bitlis kara yolunda feci kaza: 2 ölü, 5 yaralı

Konya’da siyer sergisi yoğun ilgi gördü