• BIST 100

    9110,57%-0,24
  • DOLAR

    34,21% -0,02
  • EURO

    37,53% 0,18
  • GRAM ALTIN

    2874,49% 0,18
  • Ç. ALTIN

    4812,16% -0,17

HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı, seçmeli derslere dikkat çekmek için TBMM'de Kürtçe konuştu

GÜNDEM 10.10.2024 20:17:52 0
HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı, seçmeli derslere dikkat çekmek için TBMM

HÜDA PAR Sözcüsü ve Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, seçmeli ders olarak "anadillerin tercih edilmesi" konusuna dikkat çekmek için Kürtçe konuşarak, bugünden itibaren çocukların anadillerini seçmelerini teşvik etmek için bilinçlendirme seferberliği ba

HÜDA PAR Sözcüsü ve Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, partisinin gündem değerlendirmesini TBMM'de düzenlediği basın toplantısıyla paylaştı.

Gündem değerlendirmesinde seçmeli ders vurgusunu öne çıkaran Ramanlı, açıklamasını Kürtçe yaptı. Ramanlı, herkesin ana dilini öğrenip geliştirmesi gerektiğini vurguladı.

Ramanlı, "Bugün, dilimiz (Kurmanci ve Zazaki) hakkında bazı paylaşımlarda bulunmak istiyorum. Çünkü git gide dilimiz yok olmaya doğru gidiyor. Artık gençlerimiz kendi dillerinde konuşmuyor ve okuyamıyor. Git gide dilimiz yok olmaya doğru gidiyor. Geçen sene seçmeli dil dersleri için gayret etmiş, bir kampanya başlatmıştık. On binlerce kişi, çocuklarını bu derslere teşvik etsin ve dil derslerini tercih etsin diye ümit beslediysek de maalesef istediğimiz hedefe ulaşamadık. Geçen sene 6 binden fazla kişi ilave olarak bu dersleri tercih etti. Gördüğümüz ve tecrübe ettiğimiz şudur: Bu çalışmaları aylar öncesinden başlatmamız lazım. Çünkü halkımızın yüzde 80'i Kürtçe seçmeli derslerin varlığından ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından çocuklarımıza kendi dilimizi öğretme imkanı verildiğinden haberdar değildir. Bu sebeple bu bilinci tüm Türkiye'de kuvvetlendirmeli, artırmalı ve yaygınlaştırmalıyız." dedi.

"Halen pek çok alanda, resmî kurumlarda dilimizin yasaklandığını biliyoruz"

Seçmeli ders imkanının değerlendirmesi gerektiğini ifade eden Ramanlı, "Madem şimdi böyle bir imkan var, ortaokullarda Milli Eğitim Bakanlığı bize bu imkanı vermiş, bu imkanı biz niye kullanmıyoruz? Kendi görevimizi yerine getirmeliyiz. 'Onlarca yıl kimliğimiz inkâr ediliyor, dilimiz yasaklanıyor' diyorduk. Halen pek çok alanda, resmî kurumlarda dilimizin yasaklandığını biliyoruz. Ama bu, mevcut imkanları elimizin tersiyle itmemiz gerektiği anlamına gelmez. Çocuklarımıza kendi dilimizi öğretmeliyiz. Sadece dili değil, aşama aşama Kürt Edebiyatını ve Kürt tarihini öğretmek halkımız arasında büyük bir bilinç oluşturacak. Zira Allah-u Teâlâ Kur'an-ı Kerim'de hepimize hitap ederek, şeklimizin, rengimizin, dilimizin, kavimlerimizin birbirinden farklılığı Allah'ın ayetlerindendir. Bu farklılıklar, ayrışma ve çatışma sebebi değildir. İç çatışmanın nedeni de olamaz. Biz 85 milyon insan, Türkiye toprakları üzerinde 100 yıldan fazla bir süredir yaşıyoruz. Dilimize sahip çıkmamız; ister Kurmanci, ister Zazaki, ister Çerkezce, ister Lazca olsun fark etmez. Hepimiz aynı haklara sahip eşit vatandaşlar olarak Türkiye'de yaşama hakkına sahibiz. Evet doğrudur; pek çok kimse farklılıklarımız üzerinden birbirimize düşmemizi, ayrışmamızı ve kardeşliğimizi bozmamızı istiyor. Fakat biz de düşmanlarımız da biliyor ki 'Elhamdülillah ki Müslümanız.' Allah ve Resulü de birbirimizi sevmemizin, birbirimizi kabul etmemizin, rengiyle, sesiyle, diliyle birbirimizi dışlamamamız gerektiğinin yolunu bize göstermiştir." ifadelerine yer verdi.  

"Çocuklarımızı seçmeli (Kürtçe) derslerine yönlendireceğiz"

Açıklamasının devamında Ramanlı, "Bu kapsamda Hükümeti ve Milli Eğitim Bakanlığı'nı eleştirmeden önce kendimizi eleştireceğiz. Öncelikle görevimizi yerine getireceğiz. Çocuklarımızı seçmeli (Kürtçe) derslerine yönlendireceğiz. Gerçi yıl başından sonra başlayacak ama yıl başından önce önümüzdeki kalan bu 3-4 ayda, bir kampanya yapmak istiyoruz. Genişçe ve çeşitli faaliyetlerle insanlarımızı bilinçlendirelim ki, bu imkanın varlığından haberdar olsunlar. Doğrusu geçen sene kampanyayı başlattığımızda bu konuda birkaç yıldır çalışma yapan sivil toplum kuruluşlarının da ifade ettiği gibi pek çok kimse Kürt halkının bu tür bir imkânı olduğunu halen daha bilmiyor. 2012 yılından bu yana Millî Eğitim Bakanlığı tarafından bize böyle bir imkân sunulmuş. Ama maalesef biz bu imkânı bugüne kadar değerlendirmemişiz. Millî Eğitim Bakanlığı bu dersleri tercih etmemizi bekliyor ki Kürtçe öğretmen sayısını artırsın. Tercih sayısı ne kadar az olursa öğretmen ataması da yapılmayacaktır. Fakat bazı okul idarecilerinin halkımızı, anne-babaları bu konuda bilgilendirmezse, bazılarının da yasadışı örgütlerle ilişkilendirme korkusuyla anne-babaları bilgilendirmedikleri bilinse de bir yerlerden başlamamız gerekir. Geçen sene bir başlangıç yaptık. Ama bu yolu sürdürmemiz lazım ki halkımız çocuklarını seçmeli derslere yönlendirsin."

"Bu yıl 10 binlerce çocuğumuzun seçmeli dersleri tercih etmesini umuyoruz"

Son olarak Ramanlı, "Her çeşit faaliyet yoluyla bugün bu kampanyanın başlangıcını ilan ediyoruz. Ne kadar farklı parti varsa, isimleri her ne olursa olsun bizim için fark etmez, onları teşvik edeceğiz. Ne kadar sivil toplum kuruluşu veya nitelikli insan varsa bu konuda emek veren, çaba gösteren aydınlarımız varsa onlarlayız, beraberiz ve destekliyoruz. Elbette Millî Eğitim Bakanlığı düzeyinde bazı çalışmalar da gerekiyor. Bu seçmeli derslerin önünün açılması gerekiyor. Kimse kendisi için bir tehlike görmesin, çocuklarının bu dersler yoluyla dillerini öğrenmelerini sağlasınlar. İnşallah ben bu müjdeyi veriyorum. Geçen sene ilave olarak 6 binden fazla çocuk bu dersleri bizim kampanyamız vesilesiyle, sivil toplum kuruluşlarının kampanyası vesilesiyle tercih etti. Ama biz umut ediyor ve istiyoruz ki 10 binlerce çocuğumuz daha bu yıl seçmeli dersleri tercih edecek. Halkımıza ve anne-babalara sesleniyorum. Dilimizin unutulmasına izin vermeyin. Bugün her türlü şekilde çocuklarımız asimile oluyorlar. Dillerini kaybediyorlar. Örf, adetlerimiz ve geleneklerimiz kaybolup gidiyor. Buna izin vermeyelim ve bu yıkımın önüne geçelim. Allah'ın bizden kabul edeceği de bizi başarılı, gururlu kılacak olan da budur." ifadelerine yer verdi. (İLKHA)


ABD'de etkili olan Milton Kasırgası'nda ölü sayısı 10'a yükseldi

Lübnan'da konuşlu BM karargahına yapılan saldırıya Türkiye'den tepki

İzmir'de şüphe üzerine kontrol edilen otomobilde uyuşturucu ele geçirildi

Hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Rusya, Gürcistan vatandaşlarına vize muafiyeti getirdi

Kocaeli'de trafik kazası: 2 yaralı

Çanakkale açıklarında 64 düzensiz göçmen yakalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Sırbistan'da

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi TBMM'de kabul edildi

Eğitim Programları ve Öğretim Kongresi AİÇÜ ev sahipliğinde başladı

Siyonist işgalciler Beyrut'un merkezinde sivilleri hedef aldı: 18 şehid, 92 yaralı

Diyarbakır'daki "Filistin’e Ses Ver Çadır Etkinliğine" davet

Batman'da otomobil kamyonetle çarpıştı: 1 ölü, 3 yaralı

AB, Rusya'nın parasını Ukrayna'ya gönderiyor

Kassam Tugayları'ndan işgalci siyonistlere darbe: 12 askeri araç pusuya düşürüldü

Benzine zam geldi

HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı, seçmeli derslere dikkat çekmek için TBMM'de Kürtçe konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Tüm dünyayı israil saldırganlığına karşı ortak tavır almaya çağırıyorum

Diyarbakır'da hırsızların yeni hedefi TOKİ konutları

Türkiye ile Arnavutluk arasında 4 iş birliği anlaşması imzalandı

Florida'yı Milton Kasırgası vurdu: 4 ölü

Ordu'da uyuşturucu operasyonu: 4 tutuklama

Gaziantep Valiliği: Deprem evleriyle ilgili haberler gerçeği yansıtmamaktadır

Hem siyonist işgalci hem de hırsız

Battalgazi Belediyesi'nden kadınlara yönelik eğitim programı

Şırnak'ta günlerdir kayıp olan çocuklar bulundu

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Arnavutluk Başbakanı Rama ortak basın toplantısı düzenledi

Şırnak’ta gösteri ve yürüyüşler 3 gün süreyle yasaklandı

Cizre'de çocuklar cami ile buluştu

Gaziantep'te 227 hafız ve hafize icazet aldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku