• BIST 100

    11206,44%1,81
  • DOLAR

    42,56% 0,08
  • EURO

    49,61% 0,11
  • GRAM ALTIN

    5749,87% 0,08
  • Ç. ALTIN

    9289,24% 0,09

HÜDA PAR Van'da ‘Kürtçe Anadil Yürüyüşü’ düzenledi

09 Şubat 2025, Pazar 18:34
09 Şubat 2025, Pazar 18:34
HÜDA PAR Van
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

HÜDA PAR Van İl Başkanlığı, Kürtçe’nin eğitimde daha fazla yer almasını sağlamak ve seçmeli ders olarak tercih edilmesini teşvik etmek amacıyla yöresel kıyafetlerle bir yürüyüş düzenledi.

2025-2026 eğitim-öğretim yılı itibarıyla ortaokullarda Kürtçenin seçmeli ders olarak daha fazla tercih edilmesi ve dilin korunup yaygınlaştırılması amacıyla gerçekleştirilen etkinliğe, HÜDA PAR İl Başkanı Rasim Sayğın, Genel İdare Kurulu üyesi Mehmet Mehdi Oğuz, parti üyeleri ve çocuklar katıldı.

Beşyol Meydanı’nda kurulan anadil standında toplanan katılımcılar, Kürtçe yapılan basın açıklamasını dinledi.

Basın açıklamasını okuyan HÜDA PAR İpekyolu İlçe Başkanı Bedri Bor, "Bugün Kürtçe anadilimizi seçmek ve bunu farklı bir bakış açısıyla göstermek için bu yürüyüşü düzenledik. Allah-u Teala Kur'an-ı Kerim'de bir ayette dillerden bahsetmiştir. Rum Suresi 22. ayette Allah şöyle emretmektedir; 'Gökleri ve yeri yaratması, dillerinizin ve renklerinizin farklı olması O'nun delillerindendir. Şüphesiz ki bunda (gerçeği) bilenler için dersler vardır.' Değerli misafirlerimiz, bu ayetler üzerine düşünelim, ders ve ibretleri nelerdir? Allah nasıl ki gökleri ve yeri varlığının delili olarak yarattıysa dil ve renklerin farklılığını da varlığına delil kılmıştır. Rabbimizin bu emri üzerine ilim sahipleri dünyanın dört bir yanında farklı dillerin varlığını sürdürmek için İslami ve insani olarak omuzlarında bir sorumluluk görmüşlerdir. Türk, Arap, Fars kardeşlerimizin bu meseleye bu bakış açısıyla bakmalarını umuyor ve rica ediyoruz. Eğer biz meseleye bu şekilde bakarsak aramızdaki bu ırkçılık ve ayrılık sona erecektir. Üstad Bediüzzaman demiş ki; 'İttifakta kuvvet, birliktelikte hayat kardeşlikte saadet vardır. Vahdet ipini sevgiyle elinize alın ki belalardan kurtulun. Düşmanımız, cahillik, fakirlik ve ihtilaftır. Bu üç düşmana karşı en büyük çabamız sanat, liyakat ve birliktir." ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasının ardından partililer Cumhuriyet Caddesi’nde yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş boyunca vatandaşlara Kürtçeye sahip çıkılması yönünde çağrı yapılan broşürler dağıtılırken, esnaflar da ziyaret edildi. Yoğun ilgi gören etkinlik, renkli görüntülere sahne oldu.

"Bu çalışmaları ısraarla sürdüreceğiz"

Yürüyüş sonrası açıklama yapan HÜDA PAR Van İl Başkanı Rasim Sayğın, Kürtçenin eğitimde daha güçlü bir şekilde yer alması için kararlı olduklarını belirtti.

Sayğın, "2025-2026 eğitim öğretim yılında Kürtçemizin seçmeli ders olarak özellikle Kürt vatandaşlarımız tarafından seçilmesi için bu konuda bir duyarlılık oluşturmak adına çalışmalar yapıyoruz. Bugün de Van’da bu minvalde yürüyüş gerçekleştirdik. Hem broşür dağıttık hem de esnafları ziyaret etmiş olduk. Bu konuda genel anlamda bir memnuniyet olduğunu söyleyebiliriz çünkü bir duyarlılık oluşmuş durumda. Özellikle okullarda, milletimizin arasında, öğretmenlerin bu konuda bir yönlendirmede bulunması açısından ciddi bir şekilde çalışmalarımız var. Bu konuda güzel geri dönüşler de oluyor. Olumsuz olan yerler de var elbette ama bunların zaman içerisinde yerleşeceğini düşünüyoruz. Birlik ve beraberliğimizin teminatı olan dilimizin muhakkak bir .şekilde unutulmasının önüne geçmek, daha da gelişmesini sağlamak adına bu çalışmaları ısrarla sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı,

Kürtçe seçmeli dersin tercih edilmesi için ailelere çağrıda bulunan Sayğın, "12 Şubat’ta 2025-26 eğitim yılı için tercih dönemi sona eriyor. Dolayısıyla bu tarihe kadar kardeşlerimizin, anne babalarımızın çocuklarının tercihlerini yapması noktasında hem yönlendirme yapmaları hem de bu konuda takipçi olmaları noktasında bir çalışma yapmalarını istiyoruz. Karşılaşılabilecek sorunlar açısından da bizlere ulaşmalarını talep ediyoruz." dedi. (İLKHA)

Kayseri’de 15 arama kaydı ve 22 yıl cezası bulunan şahıs yakalandı

Meteorolojiden kuvvetli sağanak ve kar yağışı uyarısı

Hollanda'dan Ukrayna'ya ek askeri yardım

Benin'de darbeci askerler firar etti

Ordu’da trafiği tehlikeye atan sürücüye 14 bin lira ceza uygulandı

Hollanda’da dron paniği

Tayvan'da 5,5 büyüklüğünde deprem

E3 ülkelerinden Ukrayna'ya destek açıklaması

Venezuela'da orduya binlerce yeni asker katıldı

İletişim Başkanı Duran’dan Türkiye-Macaristan zirvesine dair açıklama

Kütahya'da zincirleme kaza: 4 yaralı

Türkiye ile Macaristan arasında 16 anlaşma imzalandı

Kırgızistan'da solunum yolu enfeksiyonlarının hızla artması sağlık krizine yol açtı

Kadim kent Mardin’de eşsiz kartpostallık görüntüler

İki otomobil kafa kafaya çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

AB'nin göç politikasında yeni dönem

Türkiye-Macaristan ticari iş birliği 5 milyar doları aşacak

HÜDA PAR yılsonu değerlendirme kampını Genel Başkan Yapıcıoğlu'nun katılımıyla Afyonkarahisar'da gerçekleştirdi

Gümrük teminat işlemlerinde yeni dönem

HDK, Sudan'daki önemli petrol merkezini ele geçirdi

Türkiye ile Macaristan arasında 16 anlaşma imzalandı

Endonezya'daki yağışlar nedeniyle ölenlerin sayısı 961'e yükseldi

Van Ortanca Göleti’nde su tutuldu

Bakan Yerlikaya ülkesine dönen Suriyeli sayısını açıkladı

Dışişleri Bakanı Fidan Türkiye-Macaristan Ortak Toplantısı’na ev sahipliği yaptı

Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama

Sisi, Libya'nın doğusundaki Hafter ile görüştü

Avustralya orman yangınlarıyla mücadele ediyor

İspanya’da domuz vebası alarmı

Japonya'da 7,2 büyüklüğünde deprem: Tsunami uyarısı yapıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kayseri’de 15 arama kaydı ve 22 yıl cezası bulunan şahıs yakalandı

Meteorolojiden kuvvetli sağanak ve kar yağışı uyarısı

Hollanda'dan Ukrayna'ya ek askeri yardım

Benin'de darbeci askerler firar etti

Ordu’da trafiği tehlikeye atan sürücüye 14 bin lira ceza uygulandı

Hollanda’da dron paniği

Tayvan'da 5,5 büyüklüğünde deprem