-
BIST 100
16088,00%-1,23
-
DOLAR
44,16% 0,22
-
EURO
50,49% -0,78
-
GRAM ALTIN
7134,90% -0,98
-
Ç. ALTIN
11685,77% -0,65
HÜDA PAR Van'da ‘Kürtçe Anadil Yürüyüşü’ düzenledi
-
A+Buyut
-
A-Kucult
HÜDA PAR Van İl Başkanlığı, Kürtçe’nin eğitimde daha fazla yer almasını sağlamak ve seçmeli ders olarak tercih edilmesini teşvik etmek amacıyla yöresel kıyafetlerle bir yürüyüş düzenledi.
2025-2026 eğitim-öğretim yılı itibarıyla ortaokullarda Kürtçenin seçmeli ders olarak daha fazla tercih edilmesi ve dilin korunup yaygınlaştırılması amacıyla gerçekleştirilen etkinliğe, HÜDA PAR İl Başkanı Rasim Sayğın, Genel İdare Kurulu üyesi Mehmet Mehdi Oğuz, parti üyeleri ve çocuklar katıldı.
Beşyol Meydanı’nda kurulan anadil standında toplanan katılımcılar, Kürtçe yapılan basın açıklamasını dinledi.

Basın açıklamasını okuyan HÜDA PAR İpekyolu İlçe Başkanı Bedri Bor, "Bugün Kürtçe anadilimizi seçmek ve bunu farklı bir bakış açısıyla göstermek için bu yürüyüşü düzenledik. Allah-u Teala Kur'an-ı Kerim'de bir ayette dillerden bahsetmiştir. Rum Suresi 22. ayette Allah şöyle emretmektedir; 'Gökleri ve yeri yaratması, dillerinizin ve renklerinizin farklı olması O'nun delillerindendir. Şüphesiz ki bunda (gerçeği) bilenler için dersler vardır.' Değerli misafirlerimiz, bu ayetler üzerine düşünelim, ders ve ibretleri nelerdir? Allah nasıl ki gökleri ve yeri varlığının delili olarak yarattıysa dil ve renklerin farklılığını da varlığına delil kılmıştır. Rabbimizin bu emri üzerine ilim sahipleri dünyanın dört bir yanında farklı dillerin varlığını sürdürmek için İslami ve insani olarak omuzlarında bir sorumluluk görmüşlerdir. Türk, Arap, Fars kardeşlerimizin bu meseleye bu bakış açısıyla bakmalarını umuyor ve rica ediyoruz. Eğer biz meseleye bu şekilde bakarsak aramızdaki bu ırkçılık ve ayrılık sona erecektir. Üstad Bediüzzaman demiş ki; 'İttifakta kuvvet, birliktelikte hayat kardeşlikte saadet vardır. Vahdet ipini sevgiyle elinize alın ki belalardan kurtulun. Düşmanımız, cahillik, fakirlik ve ihtilaftır. Bu üç düşmana karşı en büyük çabamız sanat, liyakat ve birliktir." ifadelerini kullandı.
Basın açıklamasının ardından partililer Cumhuriyet Caddesi’nde yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş boyunca vatandaşlara Kürtçeye sahip çıkılması yönünde çağrı yapılan broşürler dağıtılırken, esnaflar da ziyaret edildi. Yoğun ilgi gören etkinlik, renkli görüntülere sahne oldu.
"Bu çalışmaları ısraarla sürdüreceğiz"

Yürüyüş sonrası açıklama yapan HÜDA PAR Van İl Başkanı Rasim Sayğın, Kürtçenin eğitimde daha güçlü bir şekilde yer alması için kararlı olduklarını belirtti.
Sayğın, "2025-2026 eğitim öğretim yılında Kürtçemizin seçmeli ders olarak özellikle Kürt vatandaşlarımız tarafından seçilmesi için bu konuda bir duyarlılık oluşturmak adına çalışmalar yapıyoruz. Bugün de Van’da bu minvalde yürüyüş gerçekleştirdik. Hem broşür dağıttık hem de esnafları ziyaret etmiş olduk. Bu konuda genel anlamda bir memnuniyet olduğunu söyleyebiliriz çünkü bir duyarlılık oluşmuş durumda. Özellikle okullarda, milletimizin arasında, öğretmenlerin bu konuda bir yönlendirmede bulunması açısından ciddi bir şekilde çalışmalarımız var. Bu konuda güzel geri dönüşler de oluyor. Olumsuz olan yerler de var elbette ama bunların zaman içerisinde yerleşeceğini düşünüyoruz. Birlik ve beraberliğimizin teminatı olan dilimizin muhakkak bir .şekilde unutulmasının önüne geçmek, daha da gelişmesini sağlamak adına bu çalışmaları ısrarla sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı,
Kürtçe seçmeli dersin tercih edilmesi için ailelere çağrıda bulunan Sayğın, "12 Şubat’ta 2025-26 eğitim yılı için tercih dönemi sona eriyor. Dolayısıyla bu tarihe kadar kardeşlerimizin, anne babalarımızın çocuklarının tercihlerini yapması noktasında hem yönlendirme yapmaları hem de bu konuda takipçi olmaları noktasında bir çalışma yapmalarını istiyoruz. Karşılaşılabilecek sorunlar açısından da bizlere ulaşmalarını talep ediyoruz." dedi. (İLKHA)
Malatya'da çocuklara tekne orucu iftarı
HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu Diyarbakır’da ilçe başkanları ve il yönetimiyle buluştu
Yetimler Vakfı’ndan iftar programı
Yapıcıoğlu, Şehit Yasin Börü’nün ailesini ziyaret etti
ABD Irak'taki vatandaşlarını ülkeyi terk etmeleri yönünde uyardı
Rusya, Ukrayna'daki askeri ve enerji tesislerini hedef aldı
Lübnan'da can kaybı artıyor: Siyonist işgalcilerin saldırılarında şehit sayısı 826'ya yükseldi
Malatya'da 2 otomobil çarpıştı: 3 yaralı
Mardin’de sağanak yağış etkili oldu: Yollar göle döndü
AB, Rusya’ya yönelik yaptırımları 6 ay daha uzattı
Arakçi: Hürmüz Boğazı sadece ABD, israil ve müttefiklerine kapalı
Bener: Ramazanın özellikle son 10 günü itikâf ve ibadetle geçirilmeli
Siyonist rejimin Gazze'ye saldırılarında şehit sayısı artıyor: 72 bin 234 şehit
Küba ABD ile son dönem görüşmelerini ilk kez doğruladı
Brezilya ile ABD arasında vize gerginliği
Kenya’da sel felaketi: Ölü sayısı 62’ye yükseldi
Fransa’da yerel seçimler için halk sandık başına gidiyor
Bakan Fidan: Mescid-i Aksa'nın ibadete kapatılması tehlikeli bir adım
Bakan Işıkhan: Batman, Türkiye Yüzyılı'nın lokomotif şehirlerinden biri oldu
Hark Adası neden önemli?
Hatay’da Umut Kervanı’ndan iftar sofrası
Kazakistan'da anayasa referandumu
Dışişleri Bakanı Fidan, Bangladeşli mevkidaşı Rahman ile görüştü
Polonya'da sıcak balon kazası: 1 ölü, 2 yaralı
Umut Kervanı Tarsus'ta yetimlerin yüzünü güldürdü
Kudüs Kardeşlik Platformu: Kudüs, Mescid-i Aksa ve Gazze'de yaşanan soykırım durdurulmalı
Duayen hekimlerden 14 Mart Tıp Bayramı mesajı: Genç doktorlar ülkelerine hizmet etmeli
Konya Umut Kervanı Ramazanda yetim ve ihtiyaç sahiplerine yardımda bulundu
Van-Bitlis kara yolunda feci kaza: 2 ölü, 5 yaralı
Konya’da siyer sergisi yoğun ilgi gördü
Yükleniyor






