• BIST 100

    16696,42%-1,65
  • DOLAR

    43,85% 0,04
  • EURO

    51,82% 0,31
  • GRAM ALTIN

    7342,32% 0,87
  • Ç. ALTIN

    11845,61% 0,03

HÜDA PAR’dan "31 Temmuz Covid Yasası" açıklaması: Binlerce mahkûm adalet bekliyor

27 Kasım 2025, Perşembe 15:51
27 Kasım 2025, Perşembe 15:51
HÜDA PAR’dan
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

HÜDA PAR Sözcüsü Yunus Emiroğlu, kamuoyunda “31 Temmuz Covid Yasası” olarak bilinen geçici infaz düzenlemelerinin büyük bir eşitsizlik oluşturduğunu belirterek binlerce mahkûm ve ailesinin adalet beklediğini söyledi.

Gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulunan HÜDA PAR Sözcüsü Yunus Emiroğlu, kamuoyunda “31 Temmuz Covid Yasası” olarak bilinen geçici infaz düzenlemesindeki eşitliksizliğin giderilmesi için Meclis’e sundukları kanun teklifini hatırlatarak 11. Yargı paketinde düzenlemenin yer alması gerektiğini belirtti. Emiroğlu, ayrıca çeteleşmelerin oluşturduğu güvenlik endişelerine de dikkat çekti.

“Verilen sözler karşılıksız kalmıştır”

Emiroğlu, düzenlemenin yalnızca 31.07.2023 tarihi itibarıyla hükmü kesinleşenlere uygulanmasının haksızlık olduğunu ifade ederek, “Hükümet yetkilileri de zaman zaman bir eşitsizlik olduğunu kabul ederek bunu düzeltecek bir düzenleme yapılacağı yönünde açıklamalarda bulunmuştur. Ancak bugüne kadar herhangi bir düzenleme yapılmamış, verilen sözler karşılıksız kalmıştır.” dedi.

“Kanun teklifimiz hâlâ görüşülmeyi bekliyor”

Anayasa’daki eşitlik ilkesine dikkat çeken Emiroğlu, “06.02.2025 tarihinde 5275 sayılı Kanun’un geçici 10. maddesinin değiştirilmesine ilişkin kanun teklifimizi TBMM’ye sunmuştuk; teklifimiz hâlâ görüşülmeyi beklemektedir. 11. Yargı Paketi’nin Meclis’e sunulmak üzere olduğu bu süreç, infaz adaletinin sağlanması açısından önemli bir fırsattır. Bu haksızlığın giderilmesi için 31.07.2023 tarihinden önce suç işlemiş tüm kişiler, verilen cezanın kesinleşme tarihine bakılmaksızın infaz kolaylıklarından eşit şekilde yararlanmalıdır. Ayrıca infaz rejimindeki 1/2, 2/3, 3/4 gibi oranlarla oluşan parçalı yapı yerine tüm suçlar için tek ve eşitlikçi bir infaz sistemi oluşturulmalıdır.” ifadelerini kullandı.

“COVID Yasası’nın oluşturduğu bu açık haksızlık derhal giderilmeli”

Emiroğlu açıklamasının devamında, “COVID Yasası’nın oluşturduğu bu açık haksızlık derhal giderilmeli, tüm vatandaşlarımız infaz düzenlemelerinden eşit biçimde yararlanmalıdır.” dedi.

“Yeni nesil çeteler yaygınlaşıyor”

Çete şiddetinin ülke genelinde arttığını ve toplumsal güvenliği ciddi şekilde tehdit ettiğini belirten Emiroğlu, “Yeni nesil çeteler yaygınlaşmış; bazı bölgelerde haraç toplama ve silahlı saldırılar neredeyse sıradan bir rutin hâline gelmiştir.  Özellikle yoksul semtlerdeki gençler kolay hedef hâline gelmekte, kırılganlıkları nedeniyle suç örgütlerinin karanlık faaliyetlerine sürüklenmektedir. Ortaya çıkan bu tablo, yakın dönemin en kritik güvenlik sorunlarından biri olmaya adaydır.” şeklinde konuştu.

“İnsanlarımızın can, mal ve nesil emniyeti ağır tehdit altında”

Çeteler aracılığıyla her türlü kirli faaliyetin yürütüldüğünü belirten Emiroğlu, şu ifadeleri kullandı: “İnsanlarımızın can, mal ve nesil emniyeti ağır tehdit altındadır. Uyuşturucu, fuhuş, kumar ve benzeri zararlı faaliyetler hızla artmaktadır. 

Mevcut hukuki yaptırımlar yetersizdir ve caydırıcı etkisi bulunmamaktadır. Sorunun kökten çözülmesi için kapsamlı bir yaklaşım gerekmektedir. Bugünden harekete geçilmezse yarın insanlar güven içinde sokağa çıkamayacak, iş yerlerini koruyamayacak ve toplumsal hayat ciddi bir tehditle karşı karşıya kalacaktır. Bu tablo, sosyal ve ekonomik politikaların gençleri korumakta başarısız olduğunu da ortaya koymaktadır. Yeni bir politika çerçevesine, etkili sosyal destek mekanizmalarına ve güçlü bir toplumsal önleme stratejisine ihtiyaç vardır. Sorun acildir ve çözüm ertelenemez.” (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Müftü Bekiroğlu: Ramazan, takvaya ulaşma ve kötü alışkanlıkları terk etmek için fırsattır

Uludağ’da su kaynakları donunca sincaplar susuzluğunu karla gideriyor

Gazze Şeridi'nde işgalin yaraladığı bir adam şehit oldu

İran-ABD heyetleri, üçüncü tur dolaylı görüşmeler için Cenevre’de

Gaziantep'te öğretmene saldırı iddiası basın açıklamasıyla kınandı

Uzman Diyetisyen Ertaş: Oruç vücudu yeniliyor

Malatya'da 109 mahalle yolunda karla mücadele çalışması sürüyor

Bakan Işıkhan: Engelli ve eski hükümlü istihdamına 232 milyon lira hibe desteği

Öğrencilerden Ramazana özel anlamlı video çalışması

28 Şubat mağduru Bedir: Karanlık zihniyet hep vardı ve hep var olacak

Diyarbakır’da kayıp engelli adam için arama çalışmaları 19’uncu gününde

Batman'da dağ keçileri sürü halinde görüntülendi

"Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" Kongresi Ankara’da düzenlenecek

Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan İş Forumu öncesi kritik görüşme

Okullarda Ramazan bereketi: Öğrenciler mukabelede buluştu

Otomobil lokanta duvarına çarptı: 5 Yaralı

Düzce’de 90 sürücüye trafik cezası

HAKSİAD'dan esnafa çağrı: Ramazan'ı hem halkımıza hem çalışanımıza hissettirelim

Batman'da devlet hastanesinde bir ilk yaşandı

Adana merkezli 11 ilde bilişim dolandırıcılığı operasyonu: 19 şüpheli yakalandı

MSB: Gazze’de insani kriz sürüyor, israil ateşkesi ihlal ediyor

ICYF Başkanı Ayhan, Gazze Mahkemesi nihai kararını TBMM Başkanı Kurtulmuş’a takdim etti

Bakan Güler, Somali Limanlar ve Deniz Ulaştırma Bakanı Nur ile görüştü

Bursa'da akademisyen diş tedavilerinde kontrollü iyileşme sağlayan yerli ürün geliştiriyor

AFAD ve Karayolları, deprem sonrası altyapı çalışmalarını masaya yatırdı

Profesör Doktor Dursun: Gazze ile irtibatımızı kesmemeliyiz

Belediye Başkanı Geçit: Hemşerilerimizin güvenli ve sağlıklı gıdaya erişimi önceliğimizdir

Sigarayı bırakanlar konuştu: Daha sağlıklı ve kaliteli bir hayatımız var

YÖKDİL giriş belgeleri erişime açıldı

Malatya, yağan karla beyaza büründü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Müftü Bekiroğlu: Ramazan, takvaya ulaşma ve kötü alışkanlıkları terk etmek için fırsattır

Uludağ’da su kaynakları donunca sincaplar susuzluğunu karla gideriyor

Gazze Şeridi'nde işgalin yaraladığı bir adam şehit oldu

İran-ABD heyetleri, üçüncü tur dolaylı görüşmeler için Cenevre’de

Gaziantep'te öğretmene saldırı iddiası basın açıklamasıyla kınandı

Uzman Diyetisyen Ertaş: Oruç vücudu yeniliyor

Malatya'da 109 mahalle yolunda karla mücadele çalışması sürüyor