HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması üzere verdiği soru önergesinde, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun belediyelere verdiği başıboş köpeklerle ilgili görev ve sorumluluğu hatırlattı, adım a
Hakkâri’de 12 yaşındaki bir çocuğun köpek saldırısında hayatını kaybetmesi üzerine yeniden gündeme gelen başıboş köpekler ile ilgili soru önergesi veren HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Faruk Dinç, “Belediyelerin görevlerini yapması için daha kaç can yanmalı?” diye sordu.
Dinç tarafından TBMM’ye sunulan o soru önergesi:
"Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına
Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı tarafından Anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. Maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ile kanun hükümlerinin uygulanması için bazı kişi ve kurumlara yükümlülükler getirilmiştir. Bu çerçevede bazı düzenlemelerin yapılması ve tedbirlerin alınması gerekmektedir.
Kanunla yerel yönetimlere gönüllü kuruluşlar ile iş birliği halinde sahipsiz hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakılmaları için bakımevleri kurarak onların bakımlarını, tedavi ve eğitimlerini yapma görevi verilmiştir. Bu amaçla Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu yirmi beş bini aşan belediyeler, belli bir tarihe kadar hayvan bakımevlerini kurmakla ve mevcut bakımevlerinin koşullarını İyileştirmekle yükümlü tutulmuşlardır. Böylece hem hayvanların hem de insan ve çevre sağlığının korunması ve sahipsiz başıboş hayvanların sebep olabileceği tehlikelerin önlenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca kanunun amacı doğrultusunda alınacak kararlar ve yapılacak faaliyetlerin eşgüdümünü sağlamak üzere her ilde Hayvanları Koruma Kurulu kurulması öngörülmektedir.
Kanunun 17. maddesiyle bu Kanun hükümlerine uyulup uyulmadığını denetleme yetkisi Bakanlığınıza verilmiştir.
Son zamanlarda sahipsiz başıboş köpeklerin saldırıları sonucu Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde on iki yaşındaki çocuğumuz hayatını kaybetmiş, Batman'da ise on iki yaşındaki çocuğumuz yaralanmıştır. Daha önce de benzer saldırılar nedeniyle kamuoyunda tepkiler ve alınan önlemlerin yetersiz olduğu yönünde haklı endişeler dile getirilmiştir.
Bu bağlamda;
1. Kanuna göre kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmakla yükümlüdürler. Şu ana kadar bu amaçla kaç dijital kimliklendirme yapılmıştır?
2. Yasa gereği kontrolsüz üremeyi önlemek amacıyla, toplu yaşanan yerlerde beslenen ve barındırılan kedi ve köpeklerin sahiplerince kısırlaştırılması esastır. Bu şekilde kaç kısırlaştırma işlemi yapılmıştır?
3. Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu yirmi beş bini aşan belediyelerden kaç tanesi bakımevi kurmuş veya bakımevlerinin koşullarını kanunun amacına uygun olarak iyileştirmiştir?
4. Yerel yönetimler tarafından kaç sahipsiz hayvan sahiplendirilmiştir?
5. Sahipsiz köpeklerin saldırılarının olduğu Hakkari ve Batman illerinde il Hayvanları Koruma Kurulları gerekli kararları ve tedbirleri almış mıdır?" (İLKHA)