• BIST 100

    10642,6%-0,43
  • DOLAR

    40,55% -0,49
  • EURO

    47,59% -0,64
  • GRAM ALTIN

    4341,12% -1,63
  • Ç. ALTIN

    6999,67% -0,32

HÜDA PAR'dan, Dışişleri Bakanlığına "Bogota" hakkında soru önergesi

24 Temmuz 2025, Perşembe 05:31
24 Temmuz 2025, Perşembe 05:31
HÜDA PAR
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

HÜDA PAR Gaziantep Milletvekili Şahzade Demir, Bogota’da katılımcıların imzasına açılan eylem planına Türkiye’nin neden imza atmadığı hakkında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın cevaplaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.

HÜDA PAR Gaziantep Milletvekili Şahzade Demir, Kolombiya’nın başkenti Bogota’da işgalci rejime karşı katılımcı ülkelerin imzasına açılan eylem planını Türkiye’nin neden imzalamadığı hakkında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın cevaplaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.

“Eylem planına imza atılmaması kamuoyunda farklı algılanmaya müsait bir durum oluşturdu”

Soru önergesinde, Türkiye’nin Dışişleri Bakan Yardımcısı düzeyinde toplantıda temsil edildiğini hatırlatan Demir, “Ancak bildiriden bağımsız olarak ortaya konan eylem planına Türkiye’nin henüz imza koymaması, kamuoyunda farklı algılanmaya müsait bir durum oluşturmuştur.” dedi.

“Türkiye’nin imza sürecini uzatması haklı eleştirilere konu olmakta”

Soru önergesinde ayrıca Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya atıfta bulunan Demir, “Türkiye’nin Filistin halkına fiili destek anlamına gelen böyle bir eylem planını imzalama sürecini uzatması, gerek ulusal gerekse uluslararası kamuoyunda haklı eleştirilere konu olmaktadır.” ifadelerine yer verdi.

HÜDA PAR Gaziantep Milletvekili Şahzade Demir’in Meclis’e sunduğu soru önergesinin metni şu şekilde:

"Siyonist işgal rejiminin Gazze’de yaklaşık iki yıldır sürdürdüğü soykırım, on binlerce sivilin hayatını kaybetmesine ve Filistin halkının başta hayat hakkı olmak üzere temel haklarının yok edilmesine yol açmıştır. Gazze’ye uygulanan ağır ambargonun yol açtığı açlık ve susuzluğun son günlerde katlanılamayacak derecede artması, durumu daha da vahim bir hale getirmiş; özellikle çocuklar, kadınlar ve yaşlılar açlıktan hayatını kaybetmeye başlamıştır. Bu soykırıma karşı dünyanın farklı bölgelerinde çeşitli girişimler başlatılarak tepkiler ortaya konmakta ve uluslararası düzeyde Filistin halkıyla dayanışma adımları atılmaktadır. Bazı ülkeler ise işgal rejimine yönelik daha somut yaptırımlar içeren eylem planları ortaya koymaktadır.

Bu kapsamda 15-16 Temmuz 2025 tarihlerinde Kolombiya’nın başkenti Bogota’da düzenlenen ve 30 ülkenin katıldığı uluslararası toplantıda, israili kınayan ortak bildiri ile 12 ülkenin imzasıyla 6 maddelik bir eylem planı kabul edilmiştir. Bu eylem planı; işgal rejimi İsrail’e yönelik silah ambargosu, askeri sevkiyatların engellenmesi, limanların kullanıma kapatılması ve kamu anlaşmalarının askıya alınması gibi etkili yaptırımlar içermektedir.

Türkiye, söz konusu toplantıya Dışişleri Bakan Yardımcısı düzeyinde katılmış ve ortak bildiride yer alan israil karşıtı söylemleri desteklemiştir. Ancak bildiriden bağımsız olarak ortaya konan eylem planına Türkiye’nin henüz imza koymaması, kamuoyunda farklı algılanmaya müsait bir durum oluşturmuştur.

Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, bildirinin imzalanması için son tarihin 20 Eylül 2025 olduğunu ve kurumlar arası eşgüdüm gerektiğini belirtmiştir. Bununla birlikte, Gazze’de yaşanan ağır insanlık dramı göz önünde bulundurulduğunda, Türkiye’nin Filistin halkına fiili destek anlamına gelen böyle bir eylem planını imzalama sürecini uzatması, gerek ulusal gerekse uluslararası kamuoyunda haklı eleştirilere konu olmaktadır.

-Gazze’deki durumun aciliyeti ve vahameti de dikkate alındığında, Türkiye’nin Kolombiya’nın başkenti Bogota’da kabul edilen ve 12 ülke tarafından imzalanan işgal rejimi israile karşı 6 maddelik eylem planını imzalamayı değerlendirme süreci ne aşamadadır ve kadar sürecektir?

-Bölgesel güç olarak Türkiye’nin bu eylem planını imzalaması, başka ülkeler için de teşvik edici ve itici güç fonksiyonu görecek ve başka ülkelerin de bu belgeyi imzalamasına vesile olacaktır. İşgal rejimi israilin vahşet ve soykırımının çok ciddi boyutlara çıktığı bir dönemde söz konusu imza sürecinin ivedilikle tamamlanması, ülkemizin temel dış politik söylemlerine ve menfaatlerine daha uygun bir tutum olarak değerlendirilmekte midir?

-Bakanlığınızın açıklamasında belirtilen 'Türkiye tarafından halihazırda bu tedbirlerin tamamına yakını uygulanmaktadır' ifadesiyle kastedilen uygulamalar nelerdir? Bildirgede yer alan; silah taşıyan gemilerin engellenmesi, kamu anlaşmalarının gözden geçirilmesi, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin kararlarının uygulanması gibi maddeler ile ilgili atılan somut adımlar var mıdır, varsa nelerdir? 

-Türkiye, 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana işlenen soykırımı durdurmak için yoğun bir diplomasi yürütmüş ve Gazze’nin sesi olmuştur. Ancak bu olağanüstü diplomatik çabalar, uluslararası hukuku ve teamülleri her gün çiğneyen soykırımcı siyonistleri durdurmaya yetmemiştir. Gazze’deki zulmü durdurmak için kısa vadede diplomasi dışında atılması planlanan fiili adımlar var mıdır, varsa nelerdir?

Türkiye limanlarına yanaşan ve işgal rejimi israile askeri malzeme, yakıt veya çift kullanımlı malzeme taşıdığı iddia edilen gemilere ilişkin izleme, denetim ve engelleme mekanizmaları etkin bir şekilde uygulanmakta mıdır? Bu bağlamda;  BM Özel Raportörü Francesca Albanese’nin bizzat çağrısına rağmen, işgal rejimi İsrail’e askeri hammadde ve çelik gibi malzemeler taşıdığını beyan eden 'Vela' isimli geminin Mersin Limanı’na demirlemesine neden ve nasıl izin verilmiştir?" (İLKHA)

Nijerya'da silahlı saldırı: 14 ölü

Rusya'da doğal gaz patlaması: 4 ölü, 7 yaralı

Manisa'da orman yangını

Rusya, Sumi ve Donetsk yönünde ilerleyişini sürdürüyor

Şırnak'ta bazı alanlar özel güvenlik bölgesi ilan edildi

Bakan Kurum: Yangınlardan dolayı 87 bağımsız birim ağır hasarlı ve yıkık

İtalya’da orman yangını geniş bir alana yayıldı

Muğla'da 3,6 büyüklüğünde deprem

Piknik tüpünün patlaması mahallede korku dolu anlara neden oldu

Şanlıurfa’da ‘Gazze ölüyor, ayağa kalk’ temalı etkinlik düzenlendi

Bingöl-Erzurum kara yolunda kaza: 1 yaralı

Gazze açlıktan ölüyor: 9 kişi daha açlıktan hayatını kaybetti

Bursa’da mahalle arasında çıkan yangın korkuttu

Sıcaktan bitkin düşen leyleğe elektrik ekipleri sahip çıktı

İki otomobil kafa kafaya çarpıştı: 4 yaralı

Sudan yetkilileri binlerce patlamamış mühimmatı imha etti

Dışişleri Bakanı Fidan, Azerbaycanlı mevkidaşı Bayramov ile görüştü

Şantiye işçileri arasında taşlı sopalı kavga: 16 yaralı

İslami Cihad: Witkoff’un açıklamaları saldırının sürdürülmek istendiğini gösteriyor

Doç. Dr. Acet: Göz, güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı son derece açık bir organ

HAMAS yetkilisi Basem Naim son müzakere turu hakkında detayları açıkladı

Kamboçya, Tayland ile olan çatışmaların durması için ateşkes ilan etti

Çeşme’de bir müddet sürecek su kesintileri bu gece başlıyor

ABD, Fransa ve Suriye ortak mutabakata vardı

Tarımsal destekleme ödemeleri çiftçilerin hesabına aktarılıyor

Motosiklet ile ticari taksi çarpıştı: 1 ağır yaralı

Gazze'de şehit sayısı 59 bin 676’ya yükseldi

Batman'da esnaf ışıklandırma ve yaya geçidi eksikliğinden şikayetçi

Pakistan Başbakanı: İndus Suları sorununu diyalog yoluyla çözmek istiyoruz

Vietnam'da otobüs kazası: 9 ölü, 16 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Nijerya'da silahlı saldırı: 14 ölü

Rusya'da doğal gaz patlaması: 4 ölü, 7 yaralı

Manisa'da orman yangını

Rusya, Sumi ve Donetsk yönünde ilerleyişini sürdürüyor

Şırnak'ta bazı alanlar özel güvenlik bölgesi ilan edildi

Bakan Kurum: Yangınlardan dolayı 87 bağımsız birim ağır hasarlı ve yıkık

İtalya’da orman yangını geniş bir alana yayıldı