HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı ve İktisat Başkanı Mehmet Şah Gültekin, "2025 yılı ocak ayında açıklanan 5,03'lük enflasyon oranı, halkın ekonomik sıkıntılarının her geçen gün daha da derinleştiğini bir kez daha gözler önüne sermektedir." dedi.
HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı ve İktisat Başkanı Mehmet Şah Gültekin, Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığını 2025 yılının ilk enflasyon oranlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
"Maaşlara yapılan zamlar ışık hızında erimiştir"
"2025 yılı ocak ayında açıklanan yüzde 5,03'lük enflasyon oranı, halkın ekonomik sıkıntılarının her geçen gün daha da derinleştiğini bir kez daha gözler önüne sermektedir." diyen Gültekin, "Aralık ayında yapılan asgari ücret artışı ile kamu görevlilerine, işçilere ve emeklilere yapılan zamlar, ocak ayında hızla yükselen fiyatlarla birlikte ışık hızında erimiştir. Yapılan artışlar halkın ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak kalmaktadır. Bu durum, toplumun dar gelirli kesimlerinin satın alma gücünü hızla düşürmekte ve refah düzeyini giderek zorlaştırmaktadır." açıklamasında bulundu.
Hükümetin uyguladığı politikaların ekonomik sorunlara çözüm olmadığını belirten Gültekin, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:
"Gıda enflasyonu ve konut kiraları başta olmak üzere temel ihtiyaçların fiyatları hızla artarken, hükümetin uyguladığı Orta Vadeli Program (OVP) ve faiz politikaları halkın sorunlarına çözüm sunamamaktadır. OVP'nin başarısızlığına binaen hedef güncellemek zorunda kalan yönetim, neticeyi etkileyen geri adımlar atmamış, esnaf ve ücretli çalışanları sorumlu tutarak yükü onlara yüklemiştir. Aynı zamanda hükümetin uygulamalarıyla enflasyon artırıcı faktörler, işveren ve esnafa maliyet olarak yansıtılmıştır. Kayıp kaçak adı altında işyerlerine milyonlarca ceza kesilmiş, ancak enflasyon düşürülmemiştir. Düşen tek şey güven olmuştur."
"Halkın talepleri göz ardı edilmektedir"
Ekonomik sorunlara çözüm için somut adımlar atılması gerektiğini ifade eden Gültekin, "Maaş artışları çalışanların gelirini arttırmakta, ancak enflasyonla birlikte refah düzeyi giderek daralmaktadır. 'Ne kadar elini taşın altına koysan da taşın altında kalarak hiçbir şey görmeyeceksin' anlayışıyla, halkın talepleri göz ardı edilmektedir. Çalışanların harcama tutarları gelirlerinden daha fazla bir oranda arttığında, satın alma gücünde ciddi kayıplar yaşanmaktadır. Bugün gelinen noktada, açlık sınırının 22.131,06 TL'ye, yoksulluk sınırının ise 72.088,14 TL'ye yükseldiği, bekâr bir çalışanın geçim maliyetinin ise 28.756,29 TL'ye ulaştığı görülmektedir." dedi.
"Toplumun geniş kesimlerinin giderek daha fazla mağdur olmasını kabul etmemiz mümkün değil"
Gültekin, açıklamasında son olarak şu ifadelere yer verdi:
"HÜDA PAR olarak, ekonomik krize karşı "atılacak adımların kısa vadeli çözümler değil, köklü reformlar olması gerektiğini" bir kez daha hatırlatıyoruz. Ekonomik çözüm için geçici adımlar atmak değil, köklü ve etkili reformlar gerçekleştirilmesi gerektiği açıktır. 'Atı alan Üsküdar'ı geçmeden, gerçek çözüm bulunmalıdır' diyerek, toplumun geniş kesimlerinin giderek daha fazla mağdur olmasını kabul etmemiz mümkün değildir." (İLKHA)