• BIST 100

    14065,98%0,27
  • DOLAR

    42,96% 0,07
  • EURO

    50,56% 0,22
  • GRAM ALTIN

    5978,39% -0,24
  • Ç. ALTIN

    9921,23% -0,31

HÜDA PAR’dan İslam âlimi Şeyh Said için soru önergesi

21 Kasım 2024, Perşembe 19:26
21 Kasım 2024, Perşembe 19:26
HÜDA PAR’dan İslam âlimi Şeyh Said için soru önergesi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili ve Gaziantep Milletvekili Şahzade Demir, Şeyh Said’in kabrinin açıklanması hususunda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın cevaplaması talebiyle bir soru önergesi verdi.

HÜDA PAR Milletvekili Şahzade Demir, Şeyh Said’in mezar yerinin açıklanması hususunda Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın cevaplaması talebiyle bir soru önergesi verdi.    

Önergede; Şeyh Said ve arkadaşlarının hukukçu vasfı olmayan kişilerden oluşturulan Şark İstiklal Mahkemesi tarafından idam edilmesinin üzerinden 99 yıl geçtiğini hatırlatan Demir, bunca zamana rağmen, halkın değer verip hatıralarına saygı gösterdiği bu kişilerin mezar yerlerinin halen devlet sırrı olarak gizli tutulmaya, halktan ve ailelerinden saklanmaya devam edildiğini belirtti.

Demir, 29 Haziran 1938 yılında çıkarılan 3527 sayılı kanunla İstiklal Mahkemelerinin tüm kararlarının cezai ve mali, tüm sonuçlarıyla beraber ortadan kaldırılmasına rağmen aileleri ve sevenlerinden mezarların halen gizleniyor olmasının insani ve İslami değerlerle ve hukuk devleti anlayışı ile bağdaşmadığını kaydetti.

"Şeyh Said'in hainlikle suçlanması, tarihimize ve değerlerimize yapılan bir haksızlıktır"

Bu hususun, aileler ve kamuoyu nezdinde büyük bir rahatsızlık sebebi olduğunu ekleyen Demir, "Büyük bir İslam âlimi olan Şeyh Said, Kürtler ve Türkiye'de yaşayan Müslüman halk için önemli bir şahsiyettir. Devlete değil, İttihat ve terakki zihniyetine karşı İslam'ı ve Müslüman halkın hak ve hukukunu savunmak için mücadele etmiştir. Toplumun inanç ve değer yargılarına karşı savaş açan bu zihniyetin ret, inkâr ve asimilasyon politikalarına karşı siyasi bir itiraz olan bu mücadeleyi verenlerin hainlikle suçlanması, tarihimize ve değerlerimize yapılan bir haksızlıktır." dedi.

"Şeyh Said'in mezar yerlerinin açıklanması bozulan kardeşliğin yeniden tesisi için önemli bir adım olacaktır"

Demir, "Şeyh Said ve arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanması, ihanetle suçlamaktan vazgeçilmesi devletin geçmişteki hatalarıyla yüzleşmesi ve toplumsal barışın sağlanması için bir fırsattır. Geçmişte yapılan hukuk dışı uygulamaların yanlışlığının kabul edilmesi, bozulan kardeşliğin yeniden tesisi için önemli bir adım olacaktır. Bu adımlar, tarihimizle yüzleşmek, yanlıştan dönmek ve yeni bir başlangıç yapmak adına önemli birer kilometre taşı olacaktır." diye ekledi.

"Şeyh Said ve arkadaşlarının mezar yerlerinin gizli tutulmasının gerekçeleri nelerdir?"

Demir, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından Anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması için şu soruları yöneltti:

"1. Şeyh Said ve arkadaşlarının mezar yerlerinin tespit edilmesi ve kamuoyuna açıklanması için herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır? Yapılıyorsa, bu çalışmalar hangi aşamadadır?

2. Bu konuda devlet arşivlerinde ve diğer ilgili kurumlardaki belgeler kamuoyu ile ne zaman paylaşılacaktır?

3. Şeyh Said ve arkadaşlarının mezar yerlerinin gizli tutulmasının gerekçeleri nelerdir?

4. Kamuoyunun Şeyh Said ve Kıyamı konusunda doğru bilgilendirilmesi amacıyla herhangi bir çalışma var mıdır? Bu konuda ne tür bir bilgilendirme ve şeffaflık politikası izlenmektedir?

5. Şeyh Said ve arkadaşlarının saygınlıklarının korunması için ihanetle suçlamaktan vazgeçilmesi ve devletin geçmişteki hukuk dışı uygulamalarına sahip çıkılmaması adına isimlerinin bazı resmî kurumlara verilmesi düşünülmekte midir?" (İLKHA)

Olumsuz hava koşulları nedeniyle THY 50, AJet 64 seferini iptal etti

Bursa’da Hazreti İsa ve Hazreti Meryem konulu program düzenlendi

Batman'da kar trafiği felç etti: Ara sokaklar ulaşıma kapandı

Malatya'da motosiklet ve kuryelere 1 günlük trafik yasağı

ABD, İran-Venezuela arasında iddia edilen silah ticareti nedeniyle yaptırımlar uygulayacağını duyurdu

Malatya'da kar kalınlığı 40 santimetreyi buldu

Belediye Başkanı Geçit, karla mücadele çalışmalarını yerinde inceledi

Tayland, gözaltına aldığı 18 Kamboçyalı askeri ülkelerine iade etti

Diyarbakır’da 4 kurt yerleşim alanında görüldü

Lukaşenko ve Putin, başkanlık konutuna İHA saldırısını görüştü

Malatya'da yoğun kar yağışı altında Gazze için "Eğlence değil, vicdan zamanı" yürüyüşü

İran'da eski bakan Merkez Bsı başkanı oldu

Finlandiya, denizaltı kablosuna zarar verdiği şüphesiyle bir gemiyi alıkoydu

Mardin’de ağır tonajlı araçlara kar engeli

HÜDA PAR Denizli İl Başkanı Şani’den Mekke’nin Fethi mesajı

İran Dışişleri Bakanı, ABD ile "gerçek ve ciddi" görüşmelere açık olduğunu belirtti

Malatya'da bıçaklı kavga: 1 ölü

Hindistan'da kirli su tüketimi kaynaklı 3 ölüm 150 zehirlenme

Siirt’te otomobil kepçeyle çarpıştı: 1 ölü, 4 yaralı

HAMAS'tan işgalci rejimin yardım kuruluşlarını yasaklamasına tepki

Siirt’te 22 vatandaş 3 saatlik çalışmayla kurtarıldı

Irak'ta cumhurbaşkanlığı adaylıkları için başvurular başladı

Diyarbakır’da sürücülerden belediyeye tepki: Böyle belediyecilik olmaz

Gazze'de 2025 yılı: 33 milyar doları aşan kayıplarla dolu bir bilanço

Adana'da işçileri taşıyan minibüs karda devrildi: Yaralılar var

Mardin’de 140 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı

Adana’da zirai don uyarısı: Üreticilere tedbir çağrısı

Dargeçit’te kar yağışına karşı yetersiz çalışma

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu'ndan Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş'a ziyaret

Diyanet-Sen Malatya: Yılbaşı kutlamaları kültürel yozlaşmanın en büyük göstergesidir

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Olumsuz hava koşulları nedeniyle THY 50, AJet 64 seferini iptal etti

Bursa’da Hazreti İsa ve Hazreti Meryem konulu program düzenlendi

Batman'da kar trafiği felç etti: Ara sokaklar ulaşıma kapandı

Malatya'da motosiklet ve kuryelere 1 günlük trafik yasağı

ABD, İran-Venezuela arasında iddia edilen silah ticareti nedeniyle yaptırımlar uygulayacağını duyurdu

Malatya'da kar kalınlığı 40 santimetreyi buldu

Belediye Başkanı Geçit, karla mücadele çalışmalarını yerinde inceledi