• BIST 100

    10622,47%-1,54
  • DOLAR

    42,23% 0,00
  • EURO

    49,03% 0,40
  • GRAM ALTIN

    5624,02% 0,75
  • Ç. ALTIN

    9304,15% 1,40

HÜDA PAR'dan VASKİ’ye yüksek fatura tepkisi: Ekonomik krizin bedelini halk ödememeli

24 Haziran 2025, Salı 17:40
24 Haziran 2025, Salı 17:40
HÜDA PAR
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

HÜDA PAR Van İl Başkanı Rasim Sayğın, kent gündemine ilişkin yaptığı haftalık basın açıklamasında bu kez VASKİ’nin su faturalarına yaptığı zamları ve artan icra uygulamalarını ele aldı. Sayğın, son günlerde gönderilen yüksek su faturalarının Van halkını

Van Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (VASKİ), son iki ayda suya yüzde 75’e varan zam yapmış ve binlerce vatandaşı da icraya vermişti.

Konuya ilişkin basın açıklaması yapan HÜDA PAR Van İl Başkanı Rasim Sayğın, vatandaşlara son günlerde gelen yüksek su faturalarının halkı derinden etkilediğini belirterek her ay düzenli yapılan su zamlarının geri çekilmesi gerektiğini vurguladı.

 “Su faturaları elektrik faturalarını geçti”

Sayğın, son haftalarda Vanlıların evlerine ulaşan su faturalarının neredeyse iki-üç katına çıktığını belirterek, temel bir insan hakkı olan suyun adeta bir ticaret kalemine dönüştürüldüğünü ifade etti.

Sayğın , “Malumunuz son bir hafta, 10 gündür Van ilinde halkımıza gönderilmiş olan su faturaları ciddi olarak milletimizi etkilemiş. Zaten geçim sıkıntısı içerisinde olan halkımızı çok derinden etkilemiştir. VASKİ Müdürlüğünün ilimizle ilgili olarak geçmişten bu yana çok ciddi bir sıkıntı olduğu malumunuzdur. Yani kurulduğu günden bugüne sürekli bir şekilde ilde su, suya ulaşım, su ile ilgili sıkıntıların giderilmesi konusunda maalesef hep yetersiz kalmıştır. Bu yetersizliğinin bedeli ekonomik krize dönüşme şeklinde olmuştur. Yani VASKİ şu anda ciddi bir ekonomik darboğaz içerisindedir. Ve bunun bedelini de maalesef suya yansıtarak halka ödettirme peşindedir. Son gelen faturaları maalesef bunu göstermektedir. Elektrik faturalarının belki iki, üç katına varan düzeyde artık su faturaları gelmiştir.” dedi.

“Susuz bırakılan vatandaşlar var”

Su kesintilerine de tepki gösteren Sayğın, borcunu ödeyemeyen vatandaşların susuz bırakıldığını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Su temel bir haktır. Temel bir insan hakkıdır. Su bir ticaret aracı değildir. Dolayısıyla alınıp satılan buradan kar edilebilecek bir ticaret malı da değildir. Haliyle VASKİ’nin buradan mümkün olduğunca para kazanıp, bu girdiği ekonomik darboğazı milletten çıkarma çabası en başta temel insan haklarına aykırı bir durumdur. Dolayısıyla biz burada VASKİ'nin yapmış olduğu bu zamdan derhal geri adım atmasını ve faturaların ödenebilecek makul bir düzeye çekilmesini talep ediyoruz. Zira az önce de belirttiğim gibi su bir ticaret aracı değildir. Üzerinden kar, zarar hesabı yapılacak bir ticaret malı da değildir. Bu insanların sağlığını temel hayat standartlarını belirleyen en temel ihtiyaçlardan bir tanesidir. Haliyle bununla ilgili olarak kararlar alınırken milletin bunu ne derecede karşılayabildiği, ne derecede ödeyebildiği göz önünde bulundurulması lazımdır.”  

“Van’da avukat ordusuyla icra seferberliği başlatıldı”

VASKİ’nin yaklaşık 30 avukatla vatandaşların borçlarını icraya verdiğini belirten Sayğın, “Bir diğer husus işte maalesef ilimizde VASKİ çok ciddi olarak icra seferberliği başlatmıştır. Yani bir avukat ordusuyla maalesef milletin peşine düşmüştür. 30'a yakın avukat tutulduğundan bahsedilmektedir. 30 tane avukatla milleti maalesef bu su borçlarından dolayı icraya vermektedirler. Bununla beraber ekonomik darboğaz nedeniyle borcunu ödeyemeyen bir takım vatandaşlarımızın üstüne üstlük suyu kesilmekte, susuz bırakılmaktadır. Bunlar hakikaten çok ciddi problemlerdir. Biz buradan yetkililere, Sayın Valimize, kayyuma ve VASKİ'nin genel müdürüne çağrıda bulunarak özellikle su kesintileri noktasında bir takdir haklarının olmadığını düşünmekteyiz. Yani insanını susuz bırakmak, zaten ödeyemeyecek durumda olan bir insana 'Gel bu parayı öde yoksa biz senin suyunu açmayacağız' demek çok ciddi olarak vicdani bir konudur. Bu yanlışa düşmemek lazım. Bir de bu icralarla ilgili olarak örneğin 3 liralık icra, 5 liralık icra avukata verildiği zaman işte icra masrafı ile beraber otomatikman 5-6 bin lira, 7 bin lira fark ediyor. Miktarın büyüklüğüne göre bu rakam da değişmekte. Zaten 3-5 lirayı ödeyemeyen bir vatandaş üstüne 10-15 bin lira ödemek zorunda kalıyor. O da yetmiyor. Bir de suyu kesiliyor. Haliyle bu ciddi bir problemdir. Biz bu konuda bunun çözülmesi noktasında yetkililere çağrıda bulunuyoruz.” diye konuştu. (İLKHA)

Bakan Tunç’tan Diyarbakır’daki viyadük inşaatındaki iskelenin çökmesiyle ilgili açıklama

Diyarbakır’da silahlı saldırı: 1 ölü

Yunan'da çiftçilerden hükümet aleyhine protesto

Malatya'da baraka yangını

Diyarbakır’da viyadük faciasında ölen işçilerin cenazesi toprağa verildi

Rusya: Ukrayna ve İngiltere'nin MiG-31 tipi savaş uçağı kaçırma planı engellendi

BM: israil, ateşkese rağmen Gazze'ye yeterli insani yardım ulaşmasına izin vermiyor

Bakan Bayraktar Konya’daki enerji yatırımlarını değerlendirdi

Rusya: Zaporijya’da bir yerleşim yeri daha ele geçirildi

Dışişleri Bakanlığı Pakistan'daki saldırıyı kınadı

Mersin’de "Geleceğe Nefes" temasıyla fidanlar toprakla buluştu

Malatya'da bir şahıs evinde ölü bulundu

Rus İHA'ları Ukrayna'nın enerji tesislerini vurdu

ABD'de Dulles Uluslararası Havalimanı'nda kaza: 18 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Kobakhidze ile görüştü

Mardin’de "Geleceğe Nefes" temasıyla 5 bin fidan toprakla buluştu

Gaziantep’te ruhsatsız silah ve uyuşturucu ele geçirildi: 5 şüpheli yakalandı

Gaziantep’te silah ve uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Çin'de Hongqi Köprüsü'nde çökme

Aksaray’da kaçakçılık operasyonu: 4 gözaltı

Hırsızlık suçundan 13 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Malatya'da TOKİ şantiyesinde korkutan yangın

Irak’ta genel seçimler için oy kullanma işlemi sona erdi

İran: ABD ve israil'in casusluk şebekesi çökertildi

Adıyaman'da iki otomobil çarpıştı: 9 yaralı

Bangladeş 11 farklı noktada meydana gelen el yapımı bomba saldırılarıyla sarsıldı

Başsavcılıktan "CHP için kapatma talebi" iddialarına açıklama

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz askeri kargo uçağını düşmesine ilişkin Azerbaycan Başbakanı'yla görüştü

Filipinler'de tayfun felaketi: 250 ölü, 112 kayıp

ABD'de yardım uçağı gölete düştü: 2 ölü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bakan Tunç’tan Diyarbakır’daki viyadük inşaatındaki iskelenin çökmesiyle ilgili açıklama

Diyarbakır’da silahlı saldırı: 1 ölü

Yunan'da çiftçilerden hükümet aleyhine protesto

Malatya'da baraka yangını

Diyarbakır’da viyadük faciasında ölen işçilerin cenazesi toprağa verildi

Rusya: Ukrayna ve İngiltere'nin MiG-31 tipi savaş uçağı kaçırma planı engellendi

BM: israil, ateşkese rağmen Gazze'ye yeterli insani yardım ulaşmasına izin vermiyor