• BIST 100

    10871,08%0,16
  • DOLAR

    41,96% 0,20
  • EURO

    48,90% 0,08
  • GRAM ALTIN

    5345,89% -0,29
  • Ç. ALTIN

    8944,84% -1,95

HÜDA PAR'ın "Taşdelen köyü" hakkındaki soru önergesine Bakanlıktan yanıt

04 Eylül 2024, Çarşamba 18:34
04 Eylül 2024, Çarşamba 18:34
HÜDA PAR
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

HÜDA PAR Milletvekili Şahzade Demir'in, Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Taşdelen köyünde barajların oluşturduğu riskler ile alakalı verdiği soru önergesine karşılık Tarım ve Orman Bakanlığı cevap verdi.

Demir, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından cevaplandırılması için TBMM’ye verdiği soru önergesinde Taşdelen köyünü ziyaretlerinde, köy halkının birtakım mağduriyetlerini dile getirdiğini aktardı.

Taşdelen köyünün, yaklaşık 1500 nüfusu ve 275 hanesiyle iki dağ arasında zor coğrafi şartlara sahip bir konumda bulunduğunu belirten Demir, köyün yukarı tarafında Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından belli aralıklarla inşa edilmiş 3 adet barajın bulunduğunu ifade etti.

Barajların bulunduğu bölgelerin, heyelan ve benzeri afetlerin yaşanmasına elverişli yerler olduğuna dikkat çeken Demir, "Köylüler, bu barajlarda yaşanması muhtemel heyelan gibi afetlerde köy halkının büyük bir felaketle karşı karşıya kalacağı endişesini taşımaktadırlar. Bu nedenle, köyün kendi arazilerinin bulunduğu güvenli bir bölgeye taşınmasını talep etmektedirler. Bu konuda yetkililerden yardım beklemektedirler." dedi.

Demir, önergede şu soruları yöneltti:

1- Taşdelen köyü civarındaki barajların inşası sırasında bölgenin heyelan ve diğer doğal afet riskleri göz önünde bulundurulmuş mudur? Bu risklerin önlenmesi için hangi tedbirler alınmıştır?

2- Köy halkının barajların oluşturduğu riskler nedeniyle taşınma talebi Bakanlığınız tarafından değerlendirilmekte midir? Bu konuda herhangi bir plan veya proje mevcut mudur?

3- Taşdelen köyünün güvenli bir bölgeye taşınması durumunda, köy halkının mevcut arazilerinin yeni yerleşim yerinde kullanımı nasıl sağlanacaktır?

4- Köylülerin yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi için DSİ ve diğer ilgili kurumlarla iş birliği yapılmakta mıdır?"

Bakanlıktan yanıt: "Risk durumunun detaylı belirlenmesi amacıyla süreç başlatıldı"

HÜDA PAR Milletvekili Demir'in bu soru önergesine karşılık Tarım ve Orman Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından cevap verildi.

İlgili cevapta şunlar kaydedildi:

"Kavşaktepe Barajı inşası öncesinde bölgenin tabii jeolojik yapısından kaynaklanan heyelan ve kaya düşmeleri yaşanmıştır. Olası yamaç malzemesi akmalarından Kavşaktepe Barajının gövde ve su alma yapısı korumak maksadıyla baraj sağ sahilinde şev düzenlemeleri ve iksa duvarı yapılmıştır.  Bölgede yapılan arazi çalışmaları neticesinde Kavşaktepe Barajı mansap kısmında bulunan heyelan ile ilgili incelemelerde bulunulmuştur. Söz konusu heyelanın Kavşaktepe Barajı yapımı kaynaklı olmadığı tespit edilmiş olup risk durumunun detaylı belirlenmesi ve buna yönelik gerekli tedbirlerin alınması amacıyla jeolojik-jeoteknik çalışmaların AFAD ve DSİ koordinasyonunda yapılması için süreç başlatılmıştır. " denildi. (İLKHA)

Dolandırıcıların yeni tuzağı "sosyal konut" projesi

Meteoroloji'den denizcilere uyarı

Brezilya'da uyuşturucu operasyonunda çatışma: 64 ölü

Meteoroloji'den sarı kodlu uyarı: Bazı illerde kuvvetli yağış bekleniyor

Libya'da tekne battı: Çok sayıda ölü ve kayıp var

İşgalcilerin yeni ihlallerinde çok sayıda kişi şehit oldu

ABD ordusu, uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı iddia edilen 4 tekneyi vurdu: 14 ölü

İletişim Başkanı Duran: “israil yönetiminin barış gibi bir gündemi yok”

Türkiye'den işgalci rejimin ateşkesi ihlal eden katliamlarına tepki

Konya’da seyir halindeki otomobil alev aldı

HAMAS, Refah'taki saldırıyla ilgilerinin olmadığını, ateşkese bağlılığını vurguladı

Sudan'ın El Feşir şehrinde katliam iddiaları: Türkiye'den tepki

AK Parti Sözcüsü Çelik: Gazze’ye yapılan saldırılar, barış isteyen herkese dönük soykırımdır

Kocaeli’de kilolarca uyuşturucu ele geçirildi

İşgalci siyonistler, ihlallerinin dozajını artırıyor: Gazze'deki hava saldırılarında şehit ve yaralılar var

Bursa’da 9 yaşındaki çocuk demir kapının altında kaldı

Malatya'da üreticiler Büyükşehir Belediyesi'nin desteği ile kapalı sulama sistemine geçti

AFAD'dan Sındırgı depremi sonrası yapılan çalışmalara ilişkin açıklama

Kassam, işgalin ihlalleri nedeniyle bir cesedin teslimini erteledi

Bakan Yumaklı: ÇKS'li üreticilerimize 707 milyon TL aktarıyoruz

Kassam, bir işgal esirinin daha cesedini buldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Savunma sanayinde tam bağımsız Türkiye hedefine doğru sağlam adımlarla ilerliyoruz

Yılların yol sorunu, Kızılkaya’nın kararlı çalışmasıyla çözüldü

Bakan Yumaklı: Deprem bölgesinde barajlarda olumsuzluk tespit edilmedi

Bursa'da DAİŞ operasyonu: 18 gözaltı

Kocaeli’’de 2 kişiyi öldürmeye teşebbüs eden şüpheli tutuklandı

Türkiye'den Kamboçya ve Tayland arasındaki ortak bildiriye destek

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz Riyad'da: Güvenilir bir üretim ve lojistik üssü olmayı sürdürüyoruz

192 milyon liralık yardımla Gazze'ye umut taşıdılar

Almanya Başbakanı Merz, Türkiye'yi ziyaret edecek

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Dolandırıcıların yeni tuzağı "sosyal konut" projesi

Meteoroloji'den denizcilere uyarı

Brezilya'da uyuşturucu operasyonunda çatışma: 64 ölü

Meteoroloji'den sarı kodlu uyarı: Bazı illerde kuvvetli yağış bekleniyor

Libya'da tekne battı: Çok sayıda ölü ve kayıp var

İşgalcilerin yeni ihlallerinde çok sayıda kişi şehit oldu

ABD ordusu, uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı iddia edilen 4 tekneyi vurdu: 14 ölü