• BIST 100

    10613,82%-0,02
  • DOLAR

    40,45% 0,09
  • EURO

    47,52% -0,04
  • GRAM ALTIN

    4456,77% -0,02
  • Ç. ALTIN

    7068,94% 0,00

HÜDA PAR'ın "Taşdelen köyü" hakkındaki soru önergesine Bakanlıktan yanıt

04 Eylül 2024, Çarşamba 06:34
04 Eylül 2024, Çarşamba 06:34
HÜDA PAR
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

HÜDA PAR Milletvekili Şahzade Demir'in, Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Taşdelen köyünde barajların oluşturduğu riskler ile alakalı verdiği soru önergesine karşılık Tarım ve Orman Bakanlığı cevap verdi.

Demir, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından cevaplandırılması için TBMM’ye verdiği soru önergesinde Taşdelen köyünü ziyaretlerinde, köy halkının birtakım mağduriyetlerini dile getirdiğini aktardı.

Taşdelen köyünün, yaklaşık 1500 nüfusu ve 275 hanesiyle iki dağ arasında zor coğrafi şartlara sahip bir konumda bulunduğunu belirten Demir, köyün yukarı tarafında Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından belli aralıklarla inşa edilmiş 3 adet barajın bulunduğunu ifade etti.

Barajların bulunduğu bölgelerin, heyelan ve benzeri afetlerin yaşanmasına elverişli yerler olduğuna dikkat çeken Demir, "Köylüler, bu barajlarda yaşanması muhtemel heyelan gibi afetlerde köy halkının büyük bir felaketle karşı karşıya kalacağı endişesini taşımaktadırlar. Bu nedenle, köyün kendi arazilerinin bulunduğu güvenli bir bölgeye taşınmasını talep etmektedirler. Bu konuda yetkililerden yardım beklemektedirler." dedi.

Demir, önergede şu soruları yöneltti:

1- Taşdelen köyü civarındaki barajların inşası sırasında bölgenin heyelan ve diğer doğal afet riskleri göz önünde bulundurulmuş mudur? Bu risklerin önlenmesi için hangi tedbirler alınmıştır?

2- Köy halkının barajların oluşturduğu riskler nedeniyle taşınma talebi Bakanlığınız tarafından değerlendirilmekte midir? Bu konuda herhangi bir plan veya proje mevcut mudur?

3- Taşdelen köyünün güvenli bir bölgeye taşınması durumunda, köy halkının mevcut arazilerinin yeni yerleşim yerinde kullanımı nasıl sağlanacaktır?

4- Köylülerin yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi için DSİ ve diğer ilgili kurumlarla iş birliği yapılmakta mıdır?"

Bakanlıktan yanıt: "Risk durumunun detaylı belirlenmesi amacıyla süreç başlatıldı"

HÜDA PAR Milletvekili Demir'in bu soru önergesine karşılık Tarım ve Orman Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından cevap verildi.

İlgili cevapta şunlar kaydedildi:

"Kavşaktepe Barajı inşası öncesinde bölgenin tabii jeolojik yapısından kaynaklanan heyelan ve kaya düşmeleri yaşanmıştır. Olası yamaç malzemesi akmalarından Kavşaktepe Barajının gövde ve su alma yapısı korumak maksadıyla baraj sağ sahilinde şev düzenlemeleri ve iksa duvarı yapılmıştır.  Bölgede yapılan arazi çalışmaları neticesinde Kavşaktepe Barajı mansap kısmında bulunan heyelan ile ilgili incelemelerde bulunulmuştur. Söz konusu heyelanın Kavşaktepe Barajı yapımı kaynaklı olmadığı tespit edilmiş olup risk durumunun detaylı belirlenmesi ve buna yönelik gerekli tedbirlerin alınması amacıyla jeolojik-jeoteknik çalışmaların AFAD ve DSİ koordinasyonunda yapılması için süreç başlatılmıştır. " denildi. (İLKHA)

İşgalci rejim sabah saatlerinden bu yana 31 Filistinliyi şehit etti

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz, Alanya’da 'Ailenin Korunması' temalı ziyaretler gerçekleştirdi

Diyarbakır'da hakkında 18 yıl hapis cezası olan firari yakalandı

Batman'da uyuşturucu suçundan aranan hükümlü yakalandı

Şanlıurfa’dan Gazze’ye güçlü destek: “Gazze ölüyor, ayağa kalk!”

BBD Başkanı Uyanık: “Yerel basına destek şart, sansür hala sürüyor”

Filistin toprakları kalıcı olarak Yahudileştirilecek: Oylama bugün

MSB: Suriye, Türkiye’den resmi destek talep etmiştir; bu konuda çalışmalarımız devam ediyor

Kazaya karışan otomobil hurda yığınına döndü: 1 ölü 1 yaralı

Yaz Kur'an kursları tüm güzelliğiyle devam ediyor

İşgalci rejimin Gazze'deki medya katliamı: Şehit gazeteci sayısı 231'e yükseldi

Almanya'da Gazze için toplandılar: "Katliama sessiz kalanlar suç ortağıdır"

MAZLUMDER: Acil çağrı; 'Bir Abdulhafız daha kurban olmasın!'

Lazzarini: israil, Gazze'deki vahşetleri raporlayan BM personelinin ülkeye girmesini yasakladı

HÜDA PAR İlçe Başkanından yetkililere çağrı: Halkın menfaatleri şahsi çıkarlara kurban edilmemeli

İşgalci rejim Batı Şeria'da baskın ve alıkoyma terörü estirdi

Genç ASKON Batman Şubesi’nden Basın Bayramı Buluşması: “Geleceğin İş İnsanlarını Yetiştiriyoruz”

Hizbullah Lideri Şeyh Naim Kasım: Gazze için bir araya gelin düşman büyükelçiliklerini kapatın

Basın Bayramı Acı Bir Tablonun Gölgesinde Kutlanıyor

111 yardım kuruluşundan çağrı: Gazze'deki savaş ve açlık son bulmalı

BAMMED: “Gazetecilik Halkın Sesi, Vicdanın Kalemidir”

YKS tercih döneminde en sık hangi hatalar yapılıyor? Aileler tercih sürecinde nasıl bir tutum sergilemeli?

Vali Kızılkaya: Yaptığımız her yol, yeni bir gelişme hikâyesidir

Batman Çalışan Gazeteciler Derneği Başkanı Atay'dan 24 Temmuz mesajı

Eurofighter savaş uçağı için mutabakat zaptı imzalandı

Batman'ın göbeğinde unutulan mahalleler: 15 yıllık kentsel dönüşüm bekleyişi çileye dönüştü

Gazze'de 656'ncı günde katliam sürüyor: Açlık, yıkım, sessizlik

Konya'da tarihi eser operasyonu: Yüzlerce sikke ele geçirildi

Siyonist Yahudiler yine Mescid-i Aksa'yı bastı

BBD Başkanı Uyanık: “yerel basına destek şart, sansür hala sürüyor"

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İşgalci rejim sabah saatlerinden bu yana 31 Filistinliyi şehit etti

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz, Alanya’da 'Ailenin Korunması' temalı ziyaretler gerçekleştirdi

Diyarbakır'da hakkında 18 yıl hapis cezası olan firari yakalandı

Batman'da uyuşturucu suçundan aranan hükümlü yakalandı

Şanlıurfa’dan Gazze’ye güçlü destek: “Gazze ölüyor, ayağa kalk!”

BBD Başkanı Uyanık: “Yerel basına destek şart, sansür hala sürüyor”

Filistin toprakları kalıcı olarak Yahudileştirilecek: Oylama bugün