• BIST 100

    10922,86%-0,52
  • DOLAR

    42,43% 0,16
  • EURO

    48,91% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5537,05% -0,30
  • Ç. ALTIN

    9229,23% -0,08

HUKAD, Aksa Tufanının 2. yıldönümü münasebetiyle 'Hukuk ve İnsanlık İçin Acil Eylem' çağrısı yaptı

07 Ekim 2025, Salı 17:34
07 Ekim 2025, Salı 17:34
HUKAD, Aksa Tufanının 2. yıldönümü münasebetiyle
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Hukukçu Kadınlar Derneği (HUKAD), Gazze ve Batı Şeria’da süregelen saldırıları soykırım ve ağır savaş suçu olarak nitelendirip Uluslararası Ceza Mahkemesi ve BM’yi derhal harekete geçmeye çağırdı.

Hukukçu Kadınlar Derneği, 7 Ekim 2023’te başlayan Aksa Tufanı Operasyonu’nun ikinci yıldönümünde, Filistin halkının meşru direnişini selamlayarak işgalci siyonistlerin Gazze ve Batı Şeria’da uyguladığı saldırıları 'modern tarihin en ağır savaş suçları ve soykırımı' olarak değerlendirdi.

Dernek, Uluslararası Ceza Mahkemesi savcılığının derhal soruşturma ve tutuklama kararı alması, BMGK nezdinde bağlayıcı tedbir mekanizmalarının kurulması, geniş kapsamlı silah ambargosu, diplomatik yaptırımlar ve uluslararası bir BM koruma gücünün oluşturulması talepleriyle uluslararası toplumun kararlı müdahalesini talep etti.

Hukuki mücadeleyi, bağımsız ve özgür bir Filistin devleti kuruluncaya dek sürdüreceklerini ilan etti.

HUKAD tarafından yapılan açıklama metni şu şekilde:

"Hukukçu Kadınlar Derneği olarak, 7 Ekim 2023’te başlayan Aksa Tufanı Operasyonu’nun ikinci yıl dönümünde, Filistin halkının meşru direnişini selamlıyoruz. Aksa Tufanı, sadece bir askeri operasyon değil; 75 yılı aşkın süren işgal, abluka, Kudüs’teki kutsallara yönelik saldırılar ve Filistin halkına uygulanan sistematik zulme karşı verilmiş bir cevap ve onurlu bir direniş eylemidir.

Ancak bu tarihten itibaren işgalci israil tarafından Gazze’de başlatılan saldırılar, modern tarihin en ağır savaş suçuna ve soykırıma dönüşmüştür. Uluslararası İnsan Hakları Hukuku başta olmak üzere, tüm hukuki normların hiçe sayıldığı bu süreç, derhal ve güçlü bir şekilde durdurulmalıdır.

işgalci israilin uyguladığı hukuki ihlaller ve savaş suçları

7 Ekim 2023’ten bu yana işgalci israil tarafından Gazze ve Batı Şeria’da gerçekleştirilen insan haklarını ve insanlık değerlerini ayaklar altına alan temel ihlallerin özeti:

Soykırım Suçu: Sivillerin topluca imhası. (UCM Roma Statüsü, Madde 6)

Sivillerin Toplu Katliamı: Sivil halka yönelik saldırı ve cinayetler. (Roma Statüsü, Madde 7 (1)(a) & Dördüncü Cenevre Sözleşmesi)

Sivil Altyapının Hedef Alınması: Hastaneler, okullar gibi korunan hedeflere saldırı. (Roma Statüsü, Madde 8 (2)(b)(i-ii) & Cenevre Sözleşmeleri, Ek Protokol I)

Kıtlık ve İnsanlığa Karşı Suç: İnsani yardımın kasti engellenmesi ve yaşam kaynaklarının kesilmesi. (Roma Statüsü, Madde 7 (1)(b) & Madde 8 (2)(b)(xxv))

Zorla Yerinden Etme: Nüfusun zorla sürülmesi ve yerinden edilmesi. (Roma Statüsü, Madde 7 (1)(d) & Dördüncü Cenevre Sözleşmesi, Madde 49)

İşkence ve Onur Kırıcı Muamele: İşgal altındaki bölgede insanlık dışı muamele yasağının ihlali. (Roma Statüsü, Madde 7 (1)(f) & Dördüncü Cenevre Sözleşmesi)

Batı Şeria’daki Yasadı Dışı Yerleşimler: İşgal edilen topraklara yerleşim transferi ve mülkiyetin yağmalanması. (Roma Statüsü, Madde 8 (2)(b)(viii) & Dördüncü Cenevre Sözleşmesi)

Hukuki ihlallere karşı uygulanması gereken yaptırımlar

Uluslararası toplum, bu ağır hukuki ihlallere karşı derhal ve kararlı bir şekilde aşağıdaki adımları atmakla yükümlüdür:

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Süreci:
UCM Savcılığı, soykırım ve savaş suçlarından sorumlu yetkililer hakkında derhal ve somut bir şekilde tutuklama kararı çıkarmalıdır.

UAD Kararlarının Uygulanması:
Uluslararası Adalet Divanı’nın ihtiyati tedbir kararlarının uygulanması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) acil ve bağlayıcı bir mekanizma oluşturmalıdır.

Silah Ambargosu:
Saldırılarda kullanılan silahların tedarikini sağlayan ülkelere karşı geniş kapsamlı silah ambargosu derhal uygulanmalıdır.

Diplomatik Yaptırımlar:
Tüm devletler, işgalci rejim ile diplomatik ve ticari ilişkilerini askıya almalı veya tamamen kesmelidir.

Evrensel Yargı Yetkisi:
Saldırılardan sorumlu bireylerin ve kurumların yargılanması, evrensel yargı yetkisi ilkesi uyarınca ulusal mahkemeler nezdinde sürece dâhil edilmelidir.

Uluslararası Koruma Gücü:
Gazze ve Batı Şeria’da sivillerin güvenliğini sağlamak amacıyla, uluslararası bir BM Koruma Gücü oluşturulması için BMGK toplanmalıdır.

Hukukçu Kadınlar Derneği olarak zulmün bitip adaletin tecelli edeceği;
Bağımsız, Özgür Filistin Devleti kuruluncaya kadar hukuki mücadelemizi sürdüreceğimizi beyan ederiz.

Zulüm karşısında her vicdan kazanacaktır!" (İLKHA)

UNIFIL: Ateşkes sonrası Lübnan’da 10 binden fazla işgal ihlali kaydedildi

Siirt’te yapım halindeki yolda kaza: 2 yaralı

Otomotivlerde yeni vergi düzenlemesi

Şanlıurfa Yetimler Vakfı yüzlerce yetime kışlık giyim yardımında bulundu

Bitlis’te çıkan yangında cami kullanılmaz hale geldi

Batman'da yarın pek çok mahallede elektrik kesintisi yaşanacak

Vietnam'da sel nedeniyle ölü sayısı artıyor

Batı Şeria ve Kudüs’te 10 günde 72 direniş eylemi gerçekleştirildi

New York'un ilk Müslüman Belediye Başkanı Mamdani, Beyaz Saray’da Trump’la görüştü

IMF, Türkiye ekonomisinde kısa vadeli büyüme sürecek

Sahabelerin örnek hayatı İstanbul'da düzenlenen programla anlatıldı

İtalya’da Filistin destekçilerinden “Maccabi Tel Aviv” protestosu

Ensarullah Hareketi’nden Suudi rejimine “Aramco” mesajı

Zeytinburnu’nda iş yerinde silahlı çatışma: 2 ölü, bir yaralı

Hatay'da oto galeri yangını: 2 ölü, 14 yaralı

BM: Batı Şeria’da artan şiddet Filistinli siviller için “Derinden endişe verici”

Mersin merkezli operasyonda 32 şüpheli tutuklandı

Sağlık Bakanlığı’nın 2026 Yılı Bütçe Teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi

Antalya'da trafik kazası: 1 ölü, 1 yaralı

Peru’da eski Başbakan Chavez hakkında yeniden gözaltı kararı

İzmir'de 13 düzensiz göçmen yakalandı

Siyonist çeteler Filistinlilerin evlerini ateşe verdi

Kahramanmaraş’ta silah ve mühimmat kaçakçılığı operasyonu

Malatya'da alacak-verecek tartışması bıçaklı kavgaya dönüştü: 1 yaralı

İspanya'da kömür madeninde göçük: 3 işçi toprak altında kaldı

Sivas’taki maden göçüğünde arama kurtarma çalışmaları 5’inci günde devam ediyor

Bingöl Peygamber Sevdalıları Derneği tarafından "Kasım Ayı Sahabe Ayı"  etkinliği düzenlendi

İşgal ordusu Gazze'nin doğusundaki bölgelerdeki binaların yıkımına yoğunlaştırdı

Nusaybin Kitap Fuarı'na yoğun ilgi

Diyarbakır'da okul yolunda ağır yaralanan öğrenci için veliler yolu kapattı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


UNIFIL: Ateşkes sonrası Lübnan’da 10 binden fazla işgal ihlali kaydedildi

Siirt’te yapım halindeki yolda kaza: 2 yaralı

Otomotivlerde yeni vergi düzenlemesi

Şanlıurfa Yetimler Vakfı yüzlerce yetime kışlık giyim yardımında bulundu

Bitlis’te çıkan yangında cami kullanılmaz hale geldi

Batman'da yarın pek çok mahallede elektrik kesintisi yaşanacak

Vietnam'da sel nedeniyle ölü sayısı artıyor