• BIST 100

    9311,88%-2,19
  • DOLAR

    38,85% -0,32
  • EURO

    44,87% -0,99
  • GRAM ALTIN

    4344,50% 1,44
  • Ç. ALTIN

    6989,75% 1,74
Hukuk uzmanından uyarı: “Yağma suçunun cezası 15 yıl'
GÜNDEM
Tarih: 11.02.2023 10:15
Güncelleme: 1.01.0001 00:00
Hukuk uzmanından uyarı: “Yağma suçunun cezası 15 yıl
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Hukuk uzmanından uyarı: “Yağma suçunun cezası 15 yıl'

Deprem bölgesinde yağma ve nitelikli hırsızlık suçlarını işleyen zanlıların, OHAL ilan edilmesiyle üst sınırdan cezalandırılacaklarını ifade eden Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burcu Dönmez, bölgedeki huzuru bozacak suçların cezalarının içinde bulunulan şartlar dikkate alınarak en üst sınırdan verileceğine dikkat çekti.
Deprem bölgesinden gelen hırsızlık ve yağma haberlerinin ardından güvenlik güçleri harekete geçerken, Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burcu Dönmez, bu çerçevede bölgedeki huzuru bozacak suçların cezaları da en üst sınırdan verileceğini belirtti.
Görünen olaylara ilişkin Türk Ceza Kanunu (TCK) çerçevesinde düzenlenmiş nitelikli hallerin bulunduğunu belirten Prof. Dr. Burcu Dönmez, “OHAL bölgesinde bunların tatbiki olacaktır. Normalde yağma suçunun cezası 10 ile 15 yıl arası hapis cezası olarak değişirken depremzedelere giden yardım tırlarının önünün kesilerek yağma suçunun işlenmesi durumunda fail ya da failler, üst sınır olan 15 yıl hapis cezasına çarptırılır. Buna bir de yağma suçu sırasında kasten yaralama da dahil olursa 15 yıl olan infaz süresinin üzerine bu suçların cezası ayrıca eklenir. Bunlar da 3 yıldan 18 yıl hapis cezası demektir. Başka bir ifadeyle gasp edilen kişiyi kasten yaralayarak yağma yapan zanlılar, 18 yıl ile 33 yıl arasında hapis cezasına çarptırılır” dedi.

“Şikayet aranmaksızın cezalandırılma söz konusu”
Depremin ardından zarar gördüğü için binalara giremeyen insanların korkularından faydalanarak market ve dükkanların camlarının kırılarak hırsızlık yapılması suçunun 5 yıldan 10 yıla kadar cezalandırıldığının altını çizen Prof. Dr. Dönmez, “Bu tür durumlarda şikayet aranmaksızın cezalandırılma söz konusudur. Fakat fail, acil bir ihtiyacı karşılamak için bu suçu işlemişse cezada indirime gidilebileceği gibi durumun özelliklerine göre ceza da verilmeyebilir. Marketlerden beyaz eşya, mutfak robotu gibi acil olmayan şeylerin çalındığına da şahit olduk. Bu gibi durumlarda ise faile, nitelikli hırsızlık suçundan 5 ile 10 yıl arasında ceza uygulanacaktır. Bunun yanı sıra yetkisi olmadığı halde kolluk kuvvetlerinin üniformasını ya da resmi arama kurtarma ekiplerinin kıyafetlerini giyerek suç işleyen zanlılar, muhtemelen durumun vahameti göz önünde bulundurularak üst sınır olan 10 yıl hapis cezası alacaktır” diye konuştu.
Depremzedelerin geçici olarak kaldıkları çadırlardan yapılan hırsızlıkların normal bir evden yapılan hırsızlıktan farkının olmadığını belirten Prof. Dr. Burcu Dönmez, “Afet çadırları, konut statüsündedir. Yargıtay’a göre konut, devamlı veya geçici olarak kişilerin yerleşmek ve barınmak amacıyla oturmalarına elverişli yerleri ifade eder, bu anlamda çadırlar da konut olarak değerlendirilecektir. İzinsiz girilmesi ve hırsızlık yapılması durumunda konuta girilmiş sayılır. Fail, buna göre yargılanır” dedi.

Kabine bugün toplanıyor: Gündemde İran–siyonist rejim çatışması var

Gazze'de katliam devam ediyor: 20 şehit

Ülkenin kuzey ve doğusunda yağış bekleniyor

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Kimse bizi nükleer enerji programından mahrum edemez

Döviz kurları haftaya nasıl başladı?

Gram altında yeni rekor

18 İlde DAİŞ operasyonu: 39 şüpheli gözaltına alındı

Batman'da uyuşturucu operasyonu: 5 kilo skunk ele geçirildi

Siyonist Katz'tan Tahran halkına tehdit: Yakında bedel ödeyecekler

Uzman Psikologdan velilere uyarı: Tatilde kontrolsüz teknoloji kullanımı çocuklarda tehlike oluşturur

Afrika Birliği'nden Fildişi Sahili'ne seçim desteği

İran'da Mossad casusu asıldı

İran, siyonistlere ait gelişmiş bir insansız hava aracını düşürdü

İran'dan siyonist rejime yoğun füze saldırısı: 8 ölü, 287 yaralı

Gaziantepliler: Gazze için atılan her adım değerli, saflar netleşmeli

Siyonist rejimden Batı Şeria'da ev baskınları

İşgalciler, Gazze'de iletişim hizmetlerini yeniden kesti

Ücretli çalışan sayısı 15 milyon 658 bine yükseldi

Toplam ciro endeksi nisanda arttı

Ticaret ve perakende satış hacmi arttı

İran parlamentosu yeni maliye bakanını onayladı

Haziran ayı SED ödemeleri ailelerin hesaplarına yatırıldı

Prof. Dr. Akpolat: Sigara, göz sağlığını tehdit eden ciddi bir risk faktörüdür

İşgal rejiminin İran'a fırlattığı füzelerin imha edilmesi Ağrı'dan görüntülendi

Bingöl’de “MARCH TO GAZA” yürüyüşü

Umut Kervanı, Bingöl'de binlerce aileye kurbanlık ulaştırdı

İran Kara Kuvvetleri Komutanı: İşgal rejimine farklı tipte onlarca İHA fırlatıldı

Bingöl’de ormanlara girişler yasaklandı

Pakistan Senatosu'ndan İran'a tam destek

Kongo'da tekneler battı: 48 ölü 107 kişi kayıp

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kabine bugün toplanıyor: Gündemde İran–siyonist rejim çatışması var

Gazze'de katliam devam ediyor: 20 şehit

Ülkenin kuzey ve doğusunda yağış bekleniyor

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Kimse bizi nükleer enerji programından mahrum edemez

Döviz kurları haftaya nasıl başladı?

Gram altında yeni rekor

18 İlde DAİŞ operasyonu: 39 şüpheli gözaltına alındı