• BIST 100

    9317,24%-0,84
  • DOLAR

    37,95% 0,34
  • EURO

    43,14% 0,15
  • GRAM ALTIN

    4074,57% 0,31
  • Ç. ALTIN

    6621,05% 0,78

Hukukçu Ece: Hesaplarınızı hiçbir vaat karşılığında kimseye vermeyin

RÖPORTAJ 20.01.2025 14:53:32 0
Hukukçu Ece: Hesaplarınızı hiçbir vaat karşılığında kimseye vermeyin

IBAN dolandırıcılığı ile ilgili dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Avukat Hasan Ece, savcılar tarafından ciddi araştırılmayan bu meselenin hükümet tarafından ele alınması, özellikle gençlerin mağdur olmamaları adına hiç kimseye IBAN numaralarını vermeme

Dolandırıcılık yöntemlerine her gün bir yenisini ekleyen suç şebekeleri, kolay yoldan para kazanmak adına özellikle gençlere verdikleri vaatlerle hesaplarını alarak haksız yollardan elde ettikleri parayı bu hesaplar üzerinden transfer ediyorlar.

Yaşanan para transferleri nedeniyle hesap sahipleri bir süre sonra hiç beklemedikleri bir anda haklarında "nitelikli dolandırıcılık" ile ilgili dosya açıldığını öğrenebiliyor.

Yaşanan süreçte mağdur olan ve bir anda kendisini mahkemede bulan kişiler ise kendilerini savunmak adına avukat tutmak zorunda kalıyor.

Mağdurların çoğu gençler

Vatandaşların IBAN dolandırıcılığı gibi konularda mağdur olmaması için dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili İLKHA muhabirine konuşan Avukat Hasan Ece, "Uygulamada IBAN dolandırıcılığı dediğimiz, aslında nitelikli dolandırıcılık olan bu suç türü son dönemlerde çok yaygın. Ceza mahkemelerini neredeyse en çok meşgul eden suçlardan bir tanesi haline gelmiş. Dolandırıcılık çetesi olarak tabir edebileceğimiz veya dolandırıcılığı kendisine meslek haline getirmiş kişiler kendi çevrelerinden veya şenliklerden, mahallelerden orada daha çok yaşları 17-20 arasında, daha genç diyebileceğimiz kişileri bulup işte onları kandırarak veya işte farklı gerekçeleri ileri sürerek, 'kendi kredi kartlarımı ve hesaplarımı kullanamıyorum, icralık oldum, acaba senin hesapları kullanabilir miyim?' diyerek veya bazen komisyon usulü ile kartlarını kiralıyorlar. Ardından bu hesapları yaptıkları bütün dolandırıcılıklardan elde ettikleri geliri bu hesaplara aktararak nihayetinde kendilerine yollamaktalar." dedi.

"Nitelikli dolandırıcılık ağır ceza mahkemelerinde görülüyor ve en hafif suç 4 yıldan başlıyor"

Konu savcılıklara intikal ettiğinde savcılık genelde paranın transfer edildiği kişiyi yargıladığını ancak asıl failin hesabına para gelen değil bu işi organize edenlerin olduğunu belirten Ece, "Ceza hukukunun mantığıyla da düşünürsek cezalandırılması gereken asıl kişi fiili yapan kişidir. Ancak savcılar nedense bu konulara derinlemesine bir araştırma yapamıyorlar. Genelde 'para senin hesabına geldi, haksız menfaati sen temin ettin' deyip o kişiyi fail olarak gösteriyorlar. Burada ikinci sorun da bu hesapların genellikle tek bir olayda değil bazen 40-50 bazen de 70-80 olayda kullanılıyor. Her bir kullanım bir suç demek. Nitelikli dolandırıcılık suçu ağır ceza mahkemesinde görülüyor ve alt sınır cezası 4 yıldan başlıyor. Dolayısıyla siz bunu 10 ile 20 ile çarptığında neredeyse o gencin hayatının mahvolması, altüst olması demek oluyor. Sonra bu gençler genellikle psikolojik sorunlar yaşıyorlar. Akabinde iş adliyelere intikal ettiği için avukat tutmak zorunda kalıyorlar. Bugün ağır ceza dosyalarına bakan bir avukat en alt sınırdan bile dosya masrafı alsa bir servet değerinde para isteyecek. Genelde hesapları kullanılan kişiler de fakir aile çocukları oluyor. Avukatın talep ettiği parayı karşılayacak durumları olmuyor." diye konuştu.

"İyi niyetle bile olsa hiçbir vaade kanmadan hesap bilgilerinizi başkalarına vermeyin"

IBAN dolandırıcılığı ile ilgili vatandaşların uyanık olmaları gerektiğini vurgulayan Ece, son olarak şu ifadeleri kullandı:

Kesinlikle IBAN'larını, hesaplarını başkalarına vermesinler. Eğer IBAN para gelmişse bu nitelikli dolandırıcılık olarak kabul edildiği için ağır ceza mahkemesinde yargılanıyorsunuz. Günün sonunda kesinleşen dosya sayısı arttığında bunlar toplanıyor ve gerçekten infaz hukuku anlamında da ciddi sıkıntılar yaşatıyor. Dolayısıyla bu konuda uyanık olmak lazım. Ancak hükümetin de bu konuda artık inisiyatif alması gerekir. Çünkü artık sayı gerçekten çok artmış. Kiminle karşılaşsanız muhakkak bir mağduriyet görüyorsunuz. Birçok kişiden 'bizim çocuğumuz veya bizim kardeşimiz veya bizim mahalleden birisi hakkında 20 dosya açılmış, savcılık ifadeye çağırmış' diyorlar. Dolayısıyla bu konuda nispeten bir bilinç oluşmuş durumda ama yine de gençlere seslenelim. Kesinlikle hiçbir vaade kanmasınlar. IBAN'larını, b hesaplarını hiç kimseye hiçbir vaat karşılığında vermesinler. İyi niyet anlamında da vermesinler. Çünkü günün sonunda bunlar bir suçta kullanıldığında savcılar, hesaplarınızı verdiği kişilere değil size ulaşırlar. Bu anlamda dikkatli olsunlar. Ancak bu mağduriyetin giderilmesi için de siyasilerin inisiyatif alması gerekmektedir." (İLKHA)

İşgalci Netanyahu: Soykırımı sonlandıracak ateşkes istemiyoruz!

Ticaret Bakanlığı 617 firmaya dahilde işleme izin belgesi verdi

Çanakkale Boğazı sis nedeniyle gemi geçişlerine kapatıldı

Çileğin faydaları saymakla bitmiyor!

Dışişleri Bakanlığından Rümeysa Öztürk açıklaması

İstanbul Valisi Gül'den CHP'nin yapmak istediği gösteriye ilişkin açıklama

Dışişleri Bakanı Fidan Cezayir'e gidiyor

Servis midibüsü ile otomobil çarpıştı: 12 yaralı

Tır, tur otobüsüne çarptı: 13 yaralı

Ülke genelinde sağanak yağış ve toz taşınımı bekleniyor

Rusya'dan Almanya'ya Taurus seyir füzeleri uyarısı 

BM'den işgal rejiminin Gazze saldırılarına sert tepki

Arazöz ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

UNRWA: Gazze'deki halk açlığa maruz bırakılıyor

Van'da feci kaza: 3 ölü, 2 yaralı

Meteorolojiden toz taşınımı uyarısı

Prematüre doğan bebek ambulans helikopterle Van’a sevk edildi

Ağrı'da yüzlerce çiftçiye tohum desteği

Dışişleri Bakanı Fidan, HAMAS heyeti ile görüştü

Rusya Donetsk’ta ilerliyor

Hindistan'da 4 katlı bina çöktü: 4 ölü

Avrupa'da şap hastalığı alarmı

Erkenek Tüneli'nde kömür yüklü tır'da yangın: 1 kişi hastaneye kaldırıldı

Horoz dövüşü alanına silahlı saldırı: 12 ölü

Rusya ile Ukrayna arasında esir takası

Yeni Yüzyıl Partisi Hızla Yükseliyor: İl Başkanları Toplantısında Birlik Mesajı

Filipinler’de 5,9 büyüklüğünde deprem

Siyonist işgalciler yine sivillere saldırdı: 7 şehit, çok sayıda yaralı

Çığ altında kalan 1 kişi öldü

Midibüs ile otomobil çarpıştı: 12 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ