• BIST 100

    9167,58%0,98
  • DOLAR

    38,54% 0,33
  • EURO

    43,62% 0,20
  • GRAM ALTIN

    4016,84% 0,33
  • Ç. ALTIN

    6526,84% 0,67

İç huzur ve hayat amacını bulma sürekli sevinç beklentisinden daha sağlıklı

SAĞLIK 19.03.2025 14:10:52 0
İç huzur ve hayat amacını bulma sürekli sevinç beklentisinden daha sağlıklı

Uzman Psikolog Jülide Unutmaz, "Sürekli sevinç beklentisi kaçınılmaz olarak hayal kırıklıklarına veya yetersiz hissetmeye yol açabilir. Bunun yerine, iç huzur ve hayat amacını bulma gibi hedefler çok daha ulaşılabilir ve sağlıklıdır.” dedi.

Her an mutlu olmak insanın doğası gereği mümkün olmadığı gibi bunun hayalini kurmak da sağlıklı bir düşünce tarzı değildir.

Mutluluk, kişinin yaşamından duyduğu genel memnuniyet ve iyi oluş hali olarak tanımlanır. Neşe, huzur veya tatmin gibi olumlu duygular diğerlerine göre daha baskındır.

Ancak bu iyilik halinde hiçbir olumsuz duyguyla karşılaşılmayacağının düşünülmesinin doğru olmadığını belirten Uzman Psikolog Jülide Unutmaz, “Gerçek mutluluğa giden yol; üzüntü, stres veya kaygı gibi negatif duyguların varlığını reddetmekle değil, bunlarla başa çıkabilme becerisiyle başlar. Mutluluğu geçici bir histen öte, yaşam tarzı ve zihinsel bir bakış açısı olarak düşünmek önemli.” dedi.

Mutluluk kadar üzüntü, öfke, huzur ya da kaygı gibi farklı hislerin de var olması gerektiğini dile getiren Uzman Psikolog Jülide Unutmaz, “Duyguların temel işlevi insanın çevresine uyumunu kolaylaştırmaktır. Sürekli sevinç beklentisi ise kaçınılmaz olarak hayal kırıklıklarına veya yetersiz hissetmeye yol açabilir. Bunun yerine, iç huzur ve hayat amacını bulma gibi hedefler çok daha ulaşılabilir ve sağlıklıdır.” ifadelerini kullandı.

Mutluluk sürdürülebilir olmalı

"Mutluluk, genellikle uzun vadeli ve sürdürülebilir bir iyi oluş hali iken; haz, keyif, coşku, gurur ve heyecan gibi hisler daha kısa süreli, dış etkenlere bağlı veya dalgalıdır" diyen Unutmaz, “Bu yüzden esas olan anlık hazlar değil, içsel huzur ve yaşam doyumudur. Vücudumuzda salgılanan dopamini artırmak anlık olarak keyifli hissettirse de bu tür anlık tatminler uzun vadede psikolojik ve duygusal açıdan sağlık problemlerine yol açabilir çünkü bağımlılık geliştirme riski yüksektir. Kişide giderek gerçek olmayan bir mutluluk algısı oluşabilir. Çözüm, bu anlık kaynaklardan tamamen uzak durmak değil, nasıl ve ne kadar kullandığımız noktasında bilinçli bir şekilde hareket etmektir. Gerçek mutluluk, denge ve farkındalık ile sağlanır” şeklinde konuştu.

Sürekli keyifli hissetmek sağlıklı olamaz

Her zaman mutlu hissetmek gibi gerçekçi olmayan bir beklentinin, kötü duyguları bastırıp sonrasında daha şiddetli ortaya çıkmalarına neden olarak mental çöküşe zemin hazırladığını açıklayan Uzm. Psk. Jülide Unutmaz, “Baskılama ve zorlanma; gerçeklikten uzaklaşma, tükenmişlik ya da anlam kaybı yaratabileceği için duygusal akışa izin vermek gerekir. Hayatın zorluklarını kabul edip anlamlı ilişkiler kurmak ve kişisel gelişime önem vermek, uzun vadeli mutluluğa katkı sağlar. Duygusal esneklikle hepsine alan açabildiğimiz an olumsuz duyguların varlığı da rahatsızlık yaratmaz.” değerlendirmesinde bulundu.

Mutluluğun hem zihinsel hem de duygusal sağlığı olumlu yönde etkileyecek kadar güçlü olduğunu vurgulayan Unutmaz, en büyük faydalarını şu şekilde sıraladı:

Stres ve kaygıyı azaltır

Mutluluk, stres hormonu olan kortizol seviyesini düşürerek kişinin daha sakin ve rahat hissetmesini sağlar. Kaygıyı azaltarak olumsuz düşünce döngüsünden çıkmayı kolaylaştırır.

Beyin kimyasını olumlu etkiler

Mutlu olduğumuzda beynimiz dopamin, serotonin, oksitosin ve endorfin gibi ‘iyi hissettiren’ kimyasallar salgılar. Bunlar da motivasyonu artırır, odaklanmayı kolaylaştırır ve depresyon riskini azaltır.

Duygusal dayanıklılığı güçlendirir

Mutluluk, kişinin olumsuz olaylarla başa çıkma becerisini artırır ve duygusal esneklik kazandırır. Zorluklar karşısında daha umutlu ve çözüm odaklı düşünmeyi destekler.

Öz güveni ve öz saygıyı artırır

Kişi mutlu olduğunda kendine güveni ve yaşam memnuniyeti yükselir. Başarı hissi ve kendini değerli görme eğilimi artar.

Sosyal ilişkileri güçlendirir

Mutlu bireyler daha sıcakkanlı, anlayışlı ve empatik olurlar bu da kurdukları ilişkileri güçlendirir. Sosyal bağlar, psikolojik sağlamlığı artırarak daha dengeli bir ruh haline katkı sağlar.

Problem çözme becerisini artırır

Mutlu hissetmek bilişsel esnekliği artırır ve farklı bakış açılarıyla düşünmeyi kolaylaştırır. Yaratıcılığı destekleyerek yeni fikirler üretme ve sorunlara çözüm bulma yetisini güçlendirir. (İLKHA)

Kuzey Kore'den ABD'ye nükleer mesaj

Cizre-Nusaybin kara yolunda trafik kazası: 6 yaralı

Yemen'in yeni Başbakanı Salih Bin Brik oldu

Singapur'da seçimleri Başbakan Wong'un partisi kazandı

Malatya’da uyuşturucudan 2 tutuklama

İçişleri Bakan Yardımcısı Karaloğlu Malatya’da incelemelerde bulundu

İşgal rejimi Gazze Şeridi'ndeki gıda kaynaklarını sistematik olarak yok ediyor

Motosiklet hafif ticari araçla çarpıştı: 2 yaralı

Yemen Başbakanı istifa etti

Şüpheli şahısların üzerinden 1 kg metamfetamin ele geçirildi

ABD ambargoyu kaldırdığı Vietnam'a 24 adet F-16 savaş uçağı veriyor

Singapur genel seçim için sandık başına gitti

Yapıcıoğlu: siyonizm, bölge barışının önündeki en büyük engeldir

Bataklığa düşen uçağın yolcuları kurtarılmayı bekledi

Yapıcıoğlu: siyonistlerle karşılaşmak için her türlü askeri hazırlığı yapmamız lazım

Pakistan uzun menzilli balistik füzesini test etti

Otomobil ile minibüs çarpıştı: 2 ölü, 8 yaralı

Çin'de helikopter kazası: 1 ölü, 4 yaralı

Avustralya'da seçimleri iktidardaki İşçi Partisi kazandı

Şanlıurfa'da maddi hasarlı trafik kazası

ABD, Suudi Arabistan'a 3.5 milyar dolarlık silah satacak

HÜDA PAR heyetinden Bingöl köylerine ziyaret

Hindistan Pakistan'dan yapılan ithalatı yasakladı

Oğraş: Zorunlu eğitim gençlerin iş gücü piyasasında yer edinmesini zorlaştırmaktadır

Sanayi sitesi esnafından yüzde 300 kira zammına tepki: Kepenkler kapatıldı

Endonezya'da 6 büyüklüğünde deprem

Siirt'te Kur’an-ı Kerim ziyafeti etkinliği

Anamur'dan hacı adayları kutsal topraklara dualarla uğurlandı.

Vali Kızılkaya’dan uyarı: Yol konforuna aldanmayın, hız kurallarına uyun

Mardin’de 4 katlı binada yangın paniği

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ