• BIST 100

    14053,85%0,50
  • DOLAR

    42,61% 0,06
  • EURO

    50,05% 0,41
  • GRAM ALTIN

    5780,72% -0,20
  • Ç. ALTIN

    9307,31% 0,19

İçten: Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalık riski o kadar azalır

19 Haziran 2025, Perşembe 13:57
19 Haziran 2025, Perşembe 13:57
İçten: Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalık riski o kadar azalır
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Yaz aylarında artış gösteren kene vakalarına karşı uyarıda bulunan Acil Tıp Uzmanı Dr. Oğuz İçten, erken müdahalenin hayati önem taşıdığını belirterek, yanlış uygulamaların ölümcül hastalık riskini artırabileceğine dikkat çekti.

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte doğada vakit geçiren vatandaşlar için kene tehlikesi yeniden gündeme geldi. Uzmanlar, özellikle kırsal bölgelerde yaşayan ve çalışan kişileri uyarırken, kene ısırmalarında yapılacak doğru müdahalenin hayati önem taşıdığını vurguluyor.

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Oğuz İçten, kenelere karşı alınması gereken önlemler ve olası ısırma durumunda yapılması gerekenlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

"Kene mümkün olan en kısa sürede çıkarılmalı"

Dr. Oğuz İçten, kenenin vücuda tutunmasının ardından ne kadar erken çıkarılırsa bulaşıcı hastalık riskinin o kadar azaldığını belirtti. "Kene ne kadar erken çıkarılırsa, hastalık bulaşma riski o kadar azalır. Çıkarıldıktan sonra tutunduğu bölge mutlaka antiseptik solüsyonlarla temizlenmelidir.” diyen İçten, müdahalenin bilinçli ve dikkatli yapılması gerektiğini kaydetti.

Çıplak elle keneye temas edilmemesi gerektiğinin altını çizen İçten, "Bez, poşet ya da eldiven gibi bir malzeme ile kenenin vücuda tutunduğu en yakın yerinden sabit bir kuvvetle nazikçe çekerek çıkarılması gerekir. Ancak kişi kendisi çıkaramıyorsa mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır." uyarısında bulundu.

Yanlış müdahale hastalık bulaşmasını artırıyor

Toplumda yaygın olarak uygulanan yanlış yöntemlerin risk taşıdığını belirten Dr. İçten, bu tür uygulamalardan kesinlikle kaçınılması gerektiğini söyledi. "Kenenin üzerine sigara basmak, alkol ya da kolonya dökmek gibi müdahaleler kenenin kasılmasına ve içeriğindeki mikroorganizmaları vücuda aktarmasına neden olabilir. Bu tür uygulamalar kesinlikle yapılmamalıdır." ifadelerini kullandı.

Belirtiler dikkatle izlenmeli

Kene ile temas sonrası olası belirtilerin 10 gün boyunca dikkatle gözlemlenmesi gerektiğini belirten İçten, şu uyarılarda bulundu: "Ateş, titreme, halsizlik, iştahsızlık, yaygın kas ve eklem ağrısı, bulantı, kusma, ishal veya ciltte ya da vücutta kanama gibi şikayetler görülürse zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.”

Kene yoluyla bulaşan ve ölümcül olabilen Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) konusunda da vatandaşların bilinçli olması gerektiğini ifade eden İçten, bu hastalığın özellikle doğu ve güneydoğu illerinde zaman zaman görülebildiğini hatırlattı.

Bu hastalığın yaygın olduğu bölgelere seyahat eden kişilerde yüksek ateş ve vücutta kanamalar (cilt altı, burun, idrar ya da dışkıda kan) varsa mutlaka tıbbi destek alınmalıdır.”

Doğada vakit geçirenler dikkatli olmalı

Dr. Oğuz İçten, özellikle kırsal alanda çalışanlar, hayvancılıkla uğraşanlar ve piknik gibi faaliyetlerle doğada zaman geçiren vatandaşların kene ısırmalarına karşı daha dikkatli olmaları gerektiğini belirterek şu tavsiyelerde bulundu:

Açık arazide çalışırken kapalı ve açık renkli giysiler tercih edilmeli, pantolon paçaları çorap içine alınmalı.

Piknik ve tarla gibi açık alanlardan döndükten sonra vücut detaylı şekilde kontrol edilmeli.

Kene görülmesi halinde sakin kalınmalı, uygun şekilde çıkarılamıyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı. (İLKHA)

Güney Kore’de inşaatta çökme: 1 ölü

Eski Pakistan İstihbarat Başkanı’na 14 yıl hapis cezası

AHBİB, Türkiye–Japonya gıda ticaretinde yeni fırsatlar oluşturdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan'a gitti

Diyarbakır’a yeni sağlık ve rehabilitasyon merkezi: Hippoterapi birimi açıldı

Ukrayna'dan Rusya'ya ait petrol tankerine saldırı

İl Millî Eğitim Müdürü Özdemirci’den kapsamlı okul ziyaretleri

İngiltere’de müzeden 600’ün üzerinde tarihi eser çalındı

Engelli ve Evde Bakım Yardımı ödeme kanalının değişmesi vatandaşları mağdur etti

Bolivya'nın eski Devlet Başkanı Arce gözaltına alındı

Mersin adliyesinde yapısal düzenlemeler ve hizmet iyileştirmeleri hız kazandı

Gaziantep'te hırsızlık olayları: 27 gözaltı, 19 tutuklama

Endonezya MEB’in uzaktan eğitim çalışmalarına ilgi gösterdi

İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Mert: Artan trafik kazaları ve kavgaların temelinde tahammülsüzlük ve sabırsızlık yatıyor

Malatya'da "Her Ev Bir Atölye" projesi devam ediyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan asgari ücret sinyali

Merkez Bsı rezervleri 186,4 milyar dolara yükseldi

Bulgaristan hükümeti, protestoların ardından istifa etti

Şanlıurfa’da elektrik akımına kapılan ŞUSKİ personeli vefat etti

Kırşehir’de 6,1 ton kaçak ve bozulmuş et ele geçirildi: 3 gözaltı

2050 alarmı: Kanser ölümleri neredeyse iki katına çıkabilir

Gaziantep'te aranan 2 şüpheli yakalandı

Putin, 2 ve üzeri çocuğu olan ailelere destek verileceğini duyurdu

Bursa’da 26 kasa kaçak av balığı yakalandı

İran'ın güneyindeki saldırılarda 4 devrim muhafızı hayatını kaybetti

Boş kalan hac kontenjanları için ek kayıt süresi 18 Aralık’a kadar uzatıldı

Eskişehir’de hırsızlık yapan şüpheliler Konya ve Ankara'da yakalandı

Konya’da Şeb-i Arus etkinlikleri için "video mapping" gösterisi yapıldı

Moskova'daki uçuşlar İHA saldırıları nedeniyle askıya alındı

Konya’da “Nezaket Otobüsü” ile öğrencilere trafik kültürü eğitimi verildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Güney Kore’de inşaatta çökme: 1 ölü

Eski Pakistan İstihbarat Başkanı’na 14 yıl hapis cezası

AHBİB, Türkiye–Japonya gıda ticaretinde yeni fırsatlar oluşturdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan'a gitti

Diyarbakır’a yeni sağlık ve rehabilitasyon merkezi: Hippoterapi birimi açıldı

Ukrayna'dan Rusya'ya ait petrol tankerine saldırı

İl Millî Eğitim Müdürü Özdemirci’den kapsamlı okul ziyaretleri