• BIST 100

    9317,24%-0,84
  • DOLAR

    37,95% 0,34
  • EURO

    43,14% 0,15
  • GRAM ALTIN

    4074,57% 0,31
  • Ç. ALTIN

    6621,05% 0,78

İDEV Başkan Yardımcısı Taş: "Seçmeli ders seçiminde hassasiyet şart"

GÜNDEM 1.02.2025 14:17:11 0
İDEV Başkan Yardımcısı Taş:

İdeal Eğitim Vakfı Başkan Yardımcısı Fatih Taş, anadilinde eğitim hakkı talep eden tüm kimliklerin taleplerinin, insani bir hak olarak görülüp buna yönelik gerekli altyapısal çalışmaların yapılmasının elzem olduğunu belirtti.

Seçmeli ders seçim süreci devam ederken konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan İdeal Eğitim Vakfı Başkan Yardımcısı Fatih Taş, velilere seçmeli din ve dil derslerini seçmeleri çağrısında bulundu.

30 Ocak'ta başlayıp 12 Şubat'a sona erecek olan seçmeli derslerin seçilmesi hakkında velilerin ve öğrencilerin yeterince bilgilendirilmediğini belirten Taş, bu derslerin seçilmesinde özellikle idarecilere ve ebeveynlere görev düştüğünü ifade etti.

"Bir asrı aşan tarihi ile Türkiye Cumhuriyeti devletinin en tartışmalı konularından biri, farklı kimliklere karşı uygulanmış olan ‘ötekileştirme’ politikasıdır' "diyen Taş, "Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren ‘Laiklik’ ilkesiyle İslamî yaşam tarzına karşı yürütülen düşmanca tavır, ‘milliyetçilik’ ilkesiyle de farklı etnik kimliklere karşı gaddarca uygulamalarla varlığını devam ettirmiştir. Bir yandan alfabeye müdahale, tekke-zaviye ve medreselerin kapatılması, halkın kılık-kıyafet değişikliğine zorlanması gibi direkt inanca yönelik baskı ve zulümler; diğer yandan bir etnik kimliğin kutsanıp diğer etnik kimliklerin ötekileştiririlmesine dönük uygulamalar toplumda derin yaraların açılmasına sebep olmuştur. Bu baskı ve zulümler her iki alanda da mağduriyetlere sebep olmuştur. İnsanların gittikçe İslamî yaşam tarzından uzak kalması, batı yaşam tarzına itilmesiyle sekülerleşen bir toplum; beri tarafta kimliklerinden, dillerinden ve kültürlerinden uzak kalan diğer etnik kimlikler." dedi.

"İnanca ve farklı kimliklere yönelik baskılar kapanması zor yaralar açtı"

Geçmişte inanca ve farklı kimliklere dönük baskıların hafızalarda derin izler bıraktığını ifade eden Taş, "Yaklaşık 75 yılı inanca ve farklı kimliklere dönük baskılarla geçen Türkiye Cumhuriyeti tarihinin son 20 yılında, olumlu anlamda kayda değer gelişmeler yaşandı. Yaşanan bunca zulüm ve baskılar elbette kapanması zor yaralar açtı, hafızalarda derin izler bıraktı. Ancak ‘zararın neresinden dönülürse kârdır,’ gerçeğiyle, yapılan yanlışlardan dönülmüş olması bir nebze olsun insanlara rahat nefes aldırmıştır. Gelinen noktada, her iki alanda da açılan yaraları kapatmak ve eksiklikleri gidermek için mevcut şartları fırsada dönüştürmemiz gerekiyor." şeklinde konuştu

"Öğrenciler, zorunlu derslerin yanında seçmeli derslerden istedikleri dersleri seçebilir"

2025-2026 eğitim öğretim yılı içerisinde okutulacak seçmeli dersler için başvuru süresinin 12 Şubat 2025 tarihinde sona ereceğini hatırlatan Taş, "2012 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ortaokul eğitim müfredatına yeni dersler eklendi. Öğrenciler, zorunlu derslerin yanında ‘seçmeli dersler’ olarak belirlenen derslerden istedikleri dersleri seçebiliyorlar. Dini dersler, temel beceri dersleri, dil ve lehçeler gibi birbirinden farklı alanlarda onlarca farklı seçmeli dersler öğrencilerin tercihine açılmaktadır. Ortaokul öğrencileri, bir sonraki eğitim öğretim yılında okutulacak olan seçmeli dersleri, her yıl şubat ayının ortalarına kadar okullarına verdikleri dilekçe ile tercih hakkına sahiptir. Seçmeli derslerin tercih süreci yıldan yıla değişkenlik göstermektedir." şeklinde konuştu.
Çocukların milli ve manevi gelişimleri için seçmeli derslerin tercihi noktasında, ailelerin hassasiyet göstermesi gerektiğini kaydeden Taş, sözlerine şu şekilde devam etti:
 "Uzun yıllar sürdürülen baskı ve zulümler, milletimizi dininden ve kimliğinden uzaklaştırdı. Dini yaşayışından uzaklaşan toplumda kötülükler yaygınlaştı, huzursuzluklar baş gösterdi, saygı ve sevgi azaldı. Dilinden ve kültüründen uzak kalan toplumda kimliğimiz kayboldu, dilimiz unutulmaya yüz tuttu, nesiller arasında anlaşmazlığın verdiği huzursuzluk yaygınlaştı."

"İnsani ve İslamî hakklarımızı talep etmekten geri durmayacağız"

Tercih noktasında ailelerin hassasiyet göstermesi gerektiğini ifade eden Taş, "Ortaokulda öğrencisi bulunan kıymetli velilere çağrımızdır! 12 Şubat 2025 tarihine kadar okul idaresine dilekçe ile başvurup, Kur’an-ı Kerim, Temel Dini Bilgiler, Peygamberimizin Hayatı, Kurmancî veya Zazakî derslerini tercih edin. Her öğrenci için 4 farklı ders tercihinde bulunabileceğini unutmayın." diyen Taş, "Mevcut imkanlardan yararlanmanın yanında, yasalardan kaynaklı sistemsel eksikliklere karşı da sesimizi yükselmekten, insani ve İslamî hakklarımızı talep etmekten geri durmayacağız. Etnik çeşitliliği bir zenginlik olarak kabul edip, tüm bu kimliklerin taleplerine kulak vermek ve yasal düzenlemeler yapmak da başta TBMM olmak üzere devleti yöneten siyasi erkin görevidir. Başta Kürtler olmak üzere anadilinde eğitim hakkı talep eden tüm kimliklerin taleplerinin, insani bir hak olarak görülüp buna yönelik gerekli altyapısal çalışmaların yapılması elzemdir." açıklamasında bulundu. (İLKHA)

UNRWA: Gazze halkı açlık, susuzluk ve sağlık krizleriyle baş başa

İşgalciler Güney Lübnan’da bir aracı hedef aldı: 1 şehit, 1 yaralı

İmalat sektörüne destek, istihdam şartlarında kolaylık

Mevlid-i Nebi mesajı Diyarbakır’dan okundu: Amansız ve orantısız bir savaşın karşılığı ancak kutlu bir direniştir

Siyonist işgalciler Cenin’i yakıp yıkıyor: Kuşatma dördüncü ayına girdi

Diyarbakır’daki Mevlid-i Nebi etkinliği büyük bir coşkuyla başladı

UNRWA: Gazze'de 660 bin çocuk eğitimden mahrum

Gazze’de soykırım ağırlaşıyor: Şehit sayısı 51 bin 201’e yükseldi

İstanbul Havalimanı, Avrupa’nın en yoğun havalimanı oldu

DİTİB Fransa'nın II. Gençlik Zirvesi Paris'te gerçekleştirildi

Tulkerem açık hava hapishanesine döndü: Yüzlerce ev yıkıldı, binlerce aile zorla göç ettirildi

Gazze'de 7 şehit: Siyonist terör her yeri hedef alıyor

Diyarbakır büyük "Mevlid-i Nebi" etkinliğine hazır

Mescid-i Aksâ’ya baskın: Siyonistler bir kez daha kutsal mabedi kirletti

Ege Denizi'nde peş peşe depremler yaşanıyor

Sağlık Bakanlığı’ndan sezaryen kararı: Tıbbi zorunluluk yoksa artık yasak

Altın fiyatlarındaki artış düğün sezonunu olumsuz etkiliyor

Son 24 saatte Gazze’de 56 kişi şehit oldu

Yerlikaya’dan “Sürücü affı” açıklaması: Kesinlikle gündemimizde yok

Rusya ile Ukrayna arasında esir takası

TİGEM 700 küçükbaş hayvanı açık artırmayla satışa sunacak

"Narkokapan-Ankara" operasyonunda tutuklu sayısı 316'ya yükseldi

İşgalci Netanyahu: Soykırımı sonlandıracak ateşkes istemiyoruz!

Ticaret Bakanlığı 617 firmaya dahilde işleme izin belgesi verdi

Çanakkale Boğazı sis nedeniyle gemi geçişlerine kapatıldı

Çileğin faydaları saymakla bitmiyor!

Dışişleri Bakanlığından Rümeysa Öztürk açıklaması

İstanbul Valisi Gül'den CHP'nin yapmak istediği gösteriye ilişkin açıklama

Dışişleri Bakanı Fidan Cezayir'e gidiyor

Servis midibüsü ile otomobil çarpıştı: 12 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ