• BIST 100

    10004,38%-0,77
  • DOLAR

    35,83% 0,20
  • EURO

    37,19% -0,26
  • GRAM ALTIN

    3225,48% 0,32
  • Ç. ALTIN

    5153,04% 0,97

İDEV Başkan Yardımcısı Taş: "Seçmeli ders seçiminde hassasiyet şart"

GÜNDEM 1.02.2025 14:17:11 0
İDEV Başkan Yardımcısı Taş:

İdeal Eğitim Vakfı Başkan Yardımcısı Fatih Taş, anadilinde eğitim hakkı talep eden tüm kimliklerin taleplerinin, insani bir hak olarak görülüp buna yönelik gerekli altyapısal çalışmaların yapılmasının elzem olduğunu belirtti.

Seçmeli ders seçim süreci devam ederken konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan İdeal Eğitim Vakfı Başkan Yardımcısı Fatih Taş, velilere seçmeli din ve dil derslerini seçmeleri çağrısında bulundu.

30 Ocak'ta başlayıp 12 Şubat'a sona erecek olan seçmeli derslerin seçilmesi hakkında velilerin ve öğrencilerin yeterince bilgilendirilmediğini belirten Taş, bu derslerin seçilmesinde özellikle idarecilere ve ebeveynlere görev düştüğünü ifade etti.

"Bir asrı aşan tarihi ile Türkiye Cumhuriyeti devletinin en tartışmalı konularından biri, farklı kimliklere karşı uygulanmış olan ‘ötekileştirme’ politikasıdır' "diyen Taş, "Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren ‘Laiklik’ ilkesiyle İslamî yaşam tarzına karşı yürütülen düşmanca tavır, ‘milliyetçilik’ ilkesiyle de farklı etnik kimliklere karşı gaddarca uygulamalarla varlığını devam ettirmiştir. Bir yandan alfabeye müdahale, tekke-zaviye ve medreselerin kapatılması, halkın kılık-kıyafet değişikliğine zorlanması gibi direkt inanca yönelik baskı ve zulümler; diğer yandan bir etnik kimliğin kutsanıp diğer etnik kimliklerin ötekileştiririlmesine dönük uygulamalar toplumda derin yaraların açılmasına sebep olmuştur. Bu baskı ve zulümler her iki alanda da mağduriyetlere sebep olmuştur. İnsanların gittikçe İslamî yaşam tarzından uzak kalması, batı yaşam tarzına itilmesiyle sekülerleşen bir toplum; beri tarafta kimliklerinden, dillerinden ve kültürlerinden uzak kalan diğer etnik kimlikler." dedi.

"İnanca ve farklı kimliklere yönelik baskılar kapanması zor yaralar açtı"

Geçmişte inanca ve farklı kimliklere dönük baskıların hafızalarda derin izler bıraktığını ifade eden Taş, "Yaklaşık 75 yılı inanca ve farklı kimliklere dönük baskılarla geçen Türkiye Cumhuriyeti tarihinin son 20 yılında, olumlu anlamda kayda değer gelişmeler yaşandı. Yaşanan bunca zulüm ve baskılar elbette kapanması zor yaralar açtı, hafızalarda derin izler bıraktı. Ancak ‘zararın neresinden dönülürse kârdır,’ gerçeğiyle, yapılan yanlışlardan dönülmüş olması bir nebze olsun insanlara rahat nefes aldırmıştır. Gelinen noktada, her iki alanda da açılan yaraları kapatmak ve eksiklikleri gidermek için mevcut şartları fırsada dönüştürmemiz gerekiyor." şeklinde konuştu

"Öğrenciler, zorunlu derslerin yanında seçmeli derslerden istedikleri dersleri seçebilir"

2025-2026 eğitim öğretim yılı içerisinde okutulacak seçmeli dersler için başvuru süresinin 12 Şubat 2025 tarihinde sona ereceğini hatırlatan Taş, "2012 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ortaokul eğitim müfredatına yeni dersler eklendi. Öğrenciler, zorunlu derslerin yanında ‘seçmeli dersler’ olarak belirlenen derslerden istedikleri dersleri seçebiliyorlar. Dini dersler, temel beceri dersleri, dil ve lehçeler gibi birbirinden farklı alanlarda onlarca farklı seçmeli dersler öğrencilerin tercihine açılmaktadır. Ortaokul öğrencileri, bir sonraki eğitim öğretim yılında okutulacak olan seçmeli dersleri, her yıl şubat ayının ortalarına kadar okullarına verdikleri dilekçe ile tercih hakkına sahiptir. Seçmeli derslerin tercih süreci yıldan yıla değişkenlik göstermektedir." şeklinde konuştu.
Çocukların milli ve manevi gelişimleri için seçmeli derslerin tercihi noktasında, ailelerin hassasiyet göstermesi gerektiğini kaydeden Taş, sözlerine şu şekilde devam etti:
 "Uzun yıllar sürdürülen baskı ve zulümler, milletimizi dininden ve kimliğinden uzaklaştırdı. Dini yaşayışından uzaklaşan toplumda kötülükler yaygınlaştı, huzursuzluklar baş gösterdi, saygı ve sevgi azaldı. Dilinden ve kültüründen uzak kalan toplumda kimliğimiz kayboldu, dilimiz unutulmaya yüz tuttu, nesiller arasında anlaşmazlığın verdiği huzursuzluk yaygınlaştı."

"İnsani ve İslamî hakklarımızı talep etmekten geri durmayacağız"

Tercih noktasında ailelerin hassasiyet göstermesi gerektiğini ifade eden Taş, "Ortaokulda öğrencisi bulunan kıymetli velilere çağrımızdır! 12 Şubat 2025 tarihine kadar okul idaresine dilekçe ile başvurup, Kur’an-ı Kerim, Temel Dini Bilgiler, Peygamberimizin Hayatı, Kurmancî veya Zazakî derslerini tercih edin. Her öğrenci için 4 farklı ders tercihinde bulunabileceğini unutmayın." diyen Taş, "Mevcut imkanlardan yararlanmanın yanında, yasalardan kaynaklı sistemsel eksikliklere karşı da sesimizi yükselmekten, insani ve İslamî hakklarımızı talep etmekten geri durmayacağız. Etnik çeşitliliği bir zenginlik olarak kabul edip, tüm bu kimliklerin taleplerine kulak vermek ve yasal düzenlemeler yapmak da başta TBMM olmak üzere devleti yöneten siyasi erkin görevidir. Başta Kürtler olmak üzere anadilinde eğitim hakkı talep eden tüm kimliklerin taleplerinin, insani bir hak olarak görülüp buna yönelik gerekli altyapısal çalışmaların yapılması elzemdir." açıklamasında bulundu. (İLKHA)


Rusya'da petrokimya fabrikasına İHA saldırısı: Üretim durdu

California'daki yangınlar kontrol altına alındı

İstanbul'da Kudüs temalı fotoğraf sergisi

İki otomobil çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

Dünyanın en büyük buz dağından yaklaşık 80 kilometrekare büyüklüğünde bir buz parçası koptu.

BM: Goma'daki çatışmalarda 700 kişi hayatını kaybetti

Güney Kore’de iki balıkçı teknesi fırtına nedeniyle karaya oturdu: 1 ölü, 3 kayıp

Serbest bırakılan esirlerin ifadeleri uğradıkları suçların boyutunu ortaya koyuyor

Doğal sirkenin faydaları ve zahmetli üretim süreci

Cizre Devlet Hastanesi hasta muayene sayısında önemli bir başarıya imza attı

Kayserili üreticiden sağlıklı fermente sucuk ile ilgili tavsiyeler

Malatya'da Malik bin Enes'in hayatı anlatıldı

Siverek'te otomobilin çarptığı çocuk yaralandı

Siirt’te trafik kazası: 3 yaralı

Uzmanlar: Gazze'de tamamen çöken sağlık sisteminin yeniden inşası 12 yıl sürecek

Cizre’de okul müdürleriyle istişare toplantısı yapıldı

İşgal, Cenin ve kampına yönelik saldırılarını 12 gündür sürdürüyor

Elazığ'da Kudüs ve Filistin için destek çağrısı

Ege Denizi'nde peş peşe 7. deprem

Malatya'daki İslami şahsiyet ve kurumlar: "Her bir şehit arkasında binlerce şahit bırakır"

Kuzey Avustralya'daki sel uyarıları nedeniyle insanların tahliyesi istendi

Mardin’de kurulan “Kudüs Evi” ile farkındalık oluşturuluyor

FETÖ'den hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Mardin halkı: Elektrik faturalarındaki yeni düzeleme tam anlamıyla adaletsiz

Siirt’te motosiklet kazası

Adana'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarında en az 8 kişi öldü

İşgal rejimi, esir takasının ilk aşamasının dördüncü grubunu serbest bıraktı

Hindistan'da araç kanala düştü: Bir ölü 11 kayıp

Okullar pazartesi günü açılıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ