9074,62%-0,66
38,64% 0,04
43,85% -0,22
4205,75% -1,39
6818,76% 0,06
Nöbet, organizatörlerin "soykırım savaşı" olarak vurguladığı, devam eden işgal saldırıları sırasında trajik insani ve mesleki koşullarla karşı karşıya kalan, özellikle Gazze Şeridi'nde çalışan Filistinli gazetecilere destek amacıyla düzenlendi.
Anmaya katılanlar, Filistin bayrakları ve Gazze'ye yönelik saldırıları takip ederken katledilen çok sayıda gazetecinin fotoğraflarını taşıdı. Ayrıca gazetecilere yönelik hedef göstermelerin derhal sona erdirilmesi ve işgal altındaki Filistin topraklarında gazetecilerin korunması ve gazetecilik özgürlüğünün garanti altına alınması için Avrupa ve uluslararası alanda acil eylem gerektiğini belirten prtlar taşındı.
Uluslararası Gazeteciler Federasyonu Genel Sekreteri Antonio Bellanger, Kuds Press'e yaptığı açıklamada, "Bugün tanık olduğumuz şey, uluslararası toplumun utanç verici sessizliği içinde 210'dan fazla gazetecinin israil ordusu tarafından öldürülmesiyle, gazetecilik tarihinin en kötü dönemidir." dedi.
Bellanger, "Buradan net bir çağrı yapıyoruz: Bu katliamları durdurun, soykırımı durdurun, gazetecilerin gerçeği aktarmasına izin verin ve dünyanın dört bir yanından meslektaşlarımızla birlikte Gazze Şeridi'ne girmemize izin verin." ifadelerini kullandı.
Avrupa hükümetlerini sert bir şekilde eleştiren Bellanger, "Bu hükümetlerin neden sessiz kaldığını ve neden dünyanın gözü önünde işlenen katliamları durdurmak için harekete geçmediklerini anlamıyoruz. Gazze'de katledilen şey tüm insanlığımızdır." diye konuştu.
Genel Sekreter, gazetecilerin hedef alınmasının, çocuklar, kadınlar, sağlık ve insani yardım personeli de dahil olmak üzere sivillerin hedef alınmasından ayrı olmadığını belirterek, medya mensuplarına karşı işlenen suçlardan sorumlu olanların hesap vermeleri için gerçek bir adım atılması çağrısında bulundu.
Dünya çapında 600 binden fazla gazeteciyi temsil eden Uluslararası Gazeteciler Federasyonu adına konuşan Belanger, "Uluslararası ve İnsani Hukuk Şartı'na uygun olarak, savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan sorumlu işgal liderlerinin uluslararası mahkemeler önünde hesap vermesi" çağrısında bulundu.
Uluslararası Gazeteciler Federasyonu Başkanı Dominique Pradalie ise şunları söyledi: "Gazetecilik Filistin'de katlediliyor ve biz buradayız: Yeter. İfade özgürlüğü yerel bir sorun değil, etkili uluslararası dayanışma gerektiren küresel bir sorundur."
Pradalie, federasyonun, uluslararası hukuk uzmanlarıyla iş birliği yaparak gazetecileri korumak için bağlayıcı bir uluslararası anlaşma taslağı hazırlamayı amaçlayan yeni bir girişim başlattığını açıkladı.
Önerilen anlaşma, gazetecilerin öldürülmesini soruşturmak ve emirleri uygulayan ve verenlerin hesap vermesini sağlamak üzere bağımsız bir uluslararası soruşturma komisyonu kurarak cezasızlığa son vermeyi amaçlıyor.
Uluslararası Gazeteciler Federasyonu, küresel medya kuruluşları ve hükümetlere bu anlaşmayı desteklemeleri çağrısında bulunarak, "koruma mekanizmalarının olmamasının gelecekte gazeteci olmayacağı anlamına gelebileceği" uyarısında bulundu. (İLKHA)