• BIST 100

    9404,89%1,12
  • DOLAR

    39,84% 0,32
  • EURO

    46,74% 0,42
  • GRAM ALTIN

    4197,30% -1,37
  • Ç. ALTIN

    6738,60% -1,07

IFJ: Gazze'de yaşananlar soykırımdır ve dünyanın sessizliği utanç vericidir

07 Mayıs 2025, Çarşamba 12:52
07 Mayıs 2025, Çarşamba 12:52
IFJ: Gazze
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Gazeteciler, medya kuruluşları ve uluslararası örgüt temsilcileri, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu öncülüğünde Brüksel'deki Avrupa Birliği Genel Merkezi önünde dayanışma nöbeti düzenledi.

Nöbet, organizatörlerin "soykırım savaşı" olarak vurguladığı, devam eden işgal saldırıları sırasında trajik insani ve mesleki koşullarla karşı karşıya kalan, özellikle Gazze Şeridi'nde çalışan Filistinli gazetecilere destek amacıyla düzenlendi.

Anmaya katılanlar, Filistin bayrakları ve Gazze'ye yönelik saldırıları takip ederken katledilen çok sayıda gazetecinin fotoğraflarını taşıdı. Ayrıca gazetecilere yönelik hedef göstermelerin derhal sona erdirilmesi ve işgal altındaki Filistin topraklarında gazetecilerin korunması ve gazetecilik özgürlüğünün garanti altına alınması için Avrupa ve uluslararası alanda acil eylem gerektiğini belirten prtlar taşındı.

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu Genel Sekreteri Antonio Bellanger, Kuds Press'e yaptığı açıklamada, "Bugün tanık olduğumuz şey, uluslararası toplumun utanç verici sessizliği içinde 210'dan fazla gazetecinin israil ordusu tarafından öldürülmesiyle, gazetecilik tarihinin en kötü dönemidir." dedi.

Bellanger, "Buradan net bir çağrı yapıyoruz: Bu katliamları durdurun, soykırımı durdurun, gazetecilerin gerçeği aktarmasına izin verin ve dünyanın dört bir yanından meslektaşlarımızla birlikte Gazze Şeridi'ne girmemize izin verin." ifadelerini kullandı.

Avrupa hükümetlerini sert bir şekilde eleştiren Bellanger, "Bu hükümetlerin neden sessiz kaldığını ve neden dünyanın gözü önünde işlenen katliamları durdurmak için harekete geçmediklerini anlamıyoruz. Gazze'de katledilen şey tüm insanlığımızdır." diye konuştu.

Genel Sekreter, gazetecilerin hedef alınmasının, çocuklar, kadınlar, sağlık ve insani yardım personeli de dahil olmak üzere sivillerin hedef alınmasından ayrı olmadığını belirterek, medya mensuplarına karşı işlenen suçlardan sorumlu olanların hesap vermeleri için gerçek bir adım atılması çağrısında bulundu.

Dünya çapında 600 binden fazla gazeteciyi temsil eden Uluslararası Gazeteciler Federasyonu adına konuşan Belanger, "Uluslararası ve İnsani Hukuk Şartı'na uygun olarak, savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan sorumlu işgal liderlerinin uluslararası mahkemeler önünde hesap vermesi" çağrısında bulundu.

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu Başkanı Dominique Pradalie ise şunları söyledi: "Gazetecilik Filistin'de katlediliyor ve biz buradayız: Yeter. İfade özgürlüğü yerel bir sorun değil, etkili uluslararası dayanışma gerektiren küresel bir sorundur."

Pradalie, federasyonun, uluslararası hukuk uzmanlarıyla iş birliği yaparak gazetecileri korumak için bağlayıcı bir uluslararası anlaşma taslağı hazırlamayı amaçlayan yeni bir girişim başlattığını açıkladı.

Önerilen anlaşma, gazetecilerin öldürülmesini soruşturmak ve emirleri uygulayan ve verenlerin hesap vermesini sağlamak üzere bağımsız bir uluslararası soruşturma komisyonu kurarak cezasızlığa son vermeyi amaçlıyor.

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu, küresel medya kuruluşları ve hükümetlere bu anlaşmayı desteklemeleri çağrısında bulunarak, "koruma mekanizmalarının olmamasının gelecekte gazeteci olmayacağı anlamına gelebileceği" uyarısında bulundu. (İLKHA)

İDEV'den İslami sivil toplum kuruluşlarını hedef alan kesimlere tepki

Yapay zekâyla sınava hazırlanılır mı?

Gaziantep'te bir işletmede 21 ton tarihi geçmiş ürün ele geçirildi

İTTİHADUL ULEMA’dan hayatını kaybeden müderris Hasar’ın ailesine taziye ziyareti

Nadir görülen genetik hastalıkla mücadele eden küçük çocuk, Ankara’ya sevk edildi

İşgalin Lübnan'a düzenlediği hava saldırılarında 1 şehit, 5 yaralı

Yazar Kaplan: Postmodern dünyanın aktörleri 'ailesiz bir dünya' tasarlıyor

Adıyaman'da çeşitli suçlardan araması bulunan 6 kişi yakalandı

DMM'den "Gabar'daki petrol kuyuları köyleri susuz bıraktı" iddiasına yalanlama

Malatya'ya dönen hacı kafilesi güller ve tekbirlerle karşılandı

İşgalci rejimin İran'la girdiği savaşta doğrudan kaybı 3 milyar doları buldu

Rusya ve Mali arasında "nükleer" anlaşması

HÜDA PAR Milletvekili Dinç, çiftçilerin sorunlarını dinledi

Gazze Şeridi'nde şehit sayısı 56 bin 412'ye yükseldi

İran'dan UAEA Başkanı Grossi’ye ülkeye giriş yasağı

Susa Camii Şehitleri Mersin’de dualarla anıldı

Pakistan'da askerlere yönelik bombalı araç saldırısı: 13 ölü 29 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni "tarım kredisi" desteği

Şanlıurfa’da ev ve ahır yangını: 10 büyükbaş hayvan telef oldu

Gabar Dağı eteklerindeki köylerde su kaynakları alarm veriyor

5 milyona yakın kişinin boy ve kilo ölçümü yapıldı

Adıyaman'da "Huzurlu Sokaklar" uygulaması gerçekleştirildi

Gaziantep'te trafik kazası: 2 ölü

Gaziantep'te bir kişi cezai işlem uygulanan motosikletini yaktı

Hasadı yapılan arpalar, çiftçilere ücretsiz dağıtılacak

Şanlıurfa’da tır otomobile çarptı: 1 yaralı

Kassam: Han Yunus'ta 4 zırhlı iş makinesi vuruldu, ölü ve yaralılar var

HÜDA PAR Adaklı İlçe teşkilatı açıldı

Adıyaman’da feci kaza: 4 ölü, 1 yaralı

13 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İDEV'den İslami sivil toplum kuruluşlarını hedef alan kesimlere tepki

Yapay zekâyla sınava hazırlanılır mı?

Gaziantep'te bir işletmede 21 ton tarihi geçmiş ürün ele geçirildi

İTTİHADUL ULEMA’dan hayatını kaybeden müderris Hasar’ın ailesine taziye ziyareti

Nadir görülen genetik hastalıkla mücadele eden küçük çocuk, Ankara’ya sevk edildi

İşgalin Lübnan'a düzenlediği hava saldırılarında 1 şehit, 5 yaralı

Yazar Kaplan: Postmodern dünyanın aktörleri 'ailesiz bir dünya' tasarlıyor