• BIST 100

    10551,34%0,80
  • DOLAR

    41,97% 0,01
  • EURO

    48,78% 0,13
  • GRAM ALTIN

    5452,27% -2,06
  • Ç. ALTIN

    9333,62% -3,82

İftar sofralarının vazgeçilmez içeceği meyan şerbeti için yoğun mesai

13 Mart 2024, Çarşamba 13:20
13 Mart 2024, Çarşamba 13:20
İftar sofralarının vazgeçilmez içeceği meyan şerbeti için yoğun mesai
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

İftar sofralarının vazgeçilmez içeceği meyan şerbeti için yoğun mesai

Gaziantep’te, Ramazan ayının vazgeçilmez içeceği meyan kökü şerbetinin iftar ve sahur sofralarına yetiştirilmesi için işletmelerde yoğun mesai başladı. Kentte, 6. kuşak meyan şerbeti üreticisi Halil Gezer, zorlu işlemlerin ardından hazırladıkları şerbetin 1,5 litresini 25 liraya sattıklarını ve pek çok faydası olduğunu söyledi.
Fırat Nehri çevresinde yetişen meyan kökü, Güneydoğu’da özellikle Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Adıyaman ve Mardin gibi illerde yoğun şekilde tüketiliyor. Meyan kökü şerbeti, susuzluğu gidermesinin yanı sıra hazmettirici özelliği, böbreklere iyi gelmesi ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi nedeniyle Ramazan ayında da iftar ve sahur sofralarının da vazgeçilmezi oluyor. Gaziantep’te 6. kuşak meyan şerbeti üreticisi Halil Gezer, bu yıl da Ramazan ayının başlamasıyla birlikte değişik lezzetiyle sevilen ve sağlık açısından şifa kaynağı olarak bilinen şerbete ilgilinin oldukça arttığını ve talebe yetişmek için yoğun mesai yaptıklarını söyledi.

“Mide ilaçlarının yüzde 70’nde var”
Gaziantep’te 6. kuşak meyan şerbeti üreticisi olduğunu söyleyen ve faydalarından bahseden Halil Gezer, “Ben çocukluğumdan beri meyan şerbeti yaparım. 6. kuşaktır devam eden bir meslek. Meyan şerbetinin özelliği mideyi rahatlatıyor. Osmanlı zamanında askerler harbe giderken meyan çubuğunu ağızlarına koyarlarmış. Çubuğun özelliği ise açlığı ve susuzluğu gidermesi. Sağlık açısından da önemli olan meyan şerbeti, böbrek taşlarına, idrar yollarına ve mideye iyi gelmektedir. Mide ilaçlarının yüzde 70’nde var” dedi.

“Açlık ve susuzluk hissini giderdiği için meyan şerbeti tercih ediyor”
Meyan şerbetinin Ramazan ayında yoğun olarak tercih edilmesinin sebebini söyleyen Gezer, “Ramazan’da vatandaşlar açlık ve susuzluk hissini giderdiği için meyan şerbetini tercih ediyor. Bu nedenle Ramazan ayı ile meyan şerbeti birbiriyle bağdaştı. Meyan şerbetinin yalnızca Ramazan’da olduğunu düşünen vatandaşlar var. Fakat yılın 12 ayı meyan şerbeti bizde yapılıyor. Biz meyan şerbetini satmaya sabah saatlerinde başlıyoruz. Satışlarımız iftar saatine kadar devam ediyor. Biz burada aile olarak çalışıyoruz. Eşim ve kız kardeşlerimle beraber yapıyoruz meyan şerbetini” ifadelerini kullandı.

“Meyan kökünün 10 yıl ömrü vardır”
Meyan şerbetinin yapılış aşamasını anlatan da Gezer, “Meyan kökünü biz Karkamış ilçesinden alıyoruz. Tarladan köylüler tarafından toplanır ve bize gelir. Buraya getirip iyisini kötüsünü seçeriz. Küçük bir şekilde kırarız. Daha sonra değirmen taşının altında dövülür. Bize 1 tondan 350-400 kilogram kalır. Yaşken ne kadar su yerse yesin hiçbir şey olmaz. Fakat kuruyunca ve ardından su verilirse meyanını akıtır. Meyan bittiği zaman ise bir şeye yaramaz. Meyan köküne su değmediği müddetçe 10 yıl ömrü vardır. İçinde yabancı madde olarak yalnızca tarçın var. Şekeri doğal kendi şekeridir. Şeker hastaları da tüketebilir. Ben şeker hastasıyım ve tüketebiliyorum” şeklinde konuştu.

“Ramazan’da mideyi rahatlattığı için çok tercih ediliyor”
Mide rahatlatıcı özelliği nedeniyle de Ramazan’da talebin arttığını belirten işletme çalışanı Himaye Yorguner, “Ben doğduğumda babam meyan şerbeti işine başlamış. Kız kardeşlerimle birlikte Ramazan dolayısıyla abime yardım amaçlı geliyoruz. Normalde bu işi abimle eşi yapıyor. Şerbetin çok fazla özelliği var. herkes şerbeti tüketiyor. Ramazan’da mideyi rahatlattığı için çok tercih ediliyor. Doğal bir içecek olduğu için meyan şerbetine talep çok arttı. İçmek isteyen vatandaş çok fazla” diye konuştu.

Gaziantep’te 73 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Gaziantep'te ruhsatsız silah ve kumar operasyonu: 4 gözaltı

Tunceli'de kaya parçası faciasından son anda kurtuldu

Adana’da suç şebekesine operasyon

Madenden tezgâha: 40 yaşında köşkerliğe başladı, şimdi ustalara taş çıkartıyor

Bingöl’de seyir halindeki araç alev aldı

HAMAS: Ben Gvir’in tutuklulara yönelik tehditleri, işgalcinin faşist zihniyetinin göstergesidir

Meta, WhatsApp’ta genel amaçlı yapay zeka sohbet botlarını yasakladı

Peygamber Sevdalıları Vakfı'ndan "O'nu Oku O'nu Yaşa" siyer yarışması daveti

Küçük yüreklerden büyük umut

“Narkokapan-Konya” operasyonunda 424 tutuklama

Tunus açıklarında göçmen teknesi battı: 40 ölü

Şanlıurfa’da "Dünya Osteoporoz Günü"nde farkındalık çağrısı

"Yapay Zekâ Uygulamaları Etik Kurulu Yönergesi" yayımlandı

Su böceklerinin gizli mekanizması, arama-kurtarma robotlarına ilham verdi

Brent petrol 64,37 dolara yükseldi

Batman'da fuar sevinci: 400 bin ziyaretçi, 30 milyonluk alışveriş

Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavı başvuruları başladı

Biyonik Görme Teknolojisi Körlüğe Çözüm Olabilir

İzmir'de asayiş uygulaması: 136 tutuklama

İşgal medyası: israil içten çöküş sürecinde

OpenAI’in matematik becerisi “Bu gerçekten utanç verici” yorumuna sebep oldu

Piyasa değerleri dudak uçuklatan 10 araca el konuldu

EPDK elektrik yönetmeliğinde değişikliğe gitti

Yeni vergi düzenlemesi komisyondan geçti: Kira, tapu ve araçta yeni dönem

Altın fiyatlarında düşüş sürüyor! 23 Ekim 2025 güncel altın fiyatları

ABD'den Rus enerji devlerine yaptırım kararı

Ankara Etimesgut'ta su kesintisi

9 ilde organize suç örgütüne operasyon: 42 gözaltı

Meteoroloji'den 7 İl için sarı kodlu uyarı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gaziantep’te 73 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Gaziantep'te ruhsatsız silah ve kumar operasyonu: 4 gözaltı

Tunceli'de kaya parçası faciasından son anda kurtuldu

Adana’da suç şebekesine operasyon

Madenden tezgâha: 40 yaşında köşkerliğe başladı, şimdi ustalara taş çıkartıyor

Bingöl’de seyir halindeki araç alev aldı

HAMAS: Ben Gvir’in tutuklulara yönelik tehditleri, işgalcinin faşist zihniyetinin göstergesidir