• BIST 100

    17132,20%0,11
  • DOLAR

    43,72% 0,19
  • EURO

    51,92% -0,02
  • GRAM ALTIN

    7075,01% 2,56
  • Ç. ALTIN

    11673,05% -0,41

İhracata haziran dopingi

30 Temmuz 2020, Perşembe 10:18
30 Temmuz 2020, Perşembe 10:18
İhracata haziran dopingi
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

İhracata haziran dopingi

Türkiye İstatik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle açıklanan haziran ayı geçici dış ticaret verilerine göre, ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15.7 artarak 13 milyar 462 milyon dolar olurken, ithalatı yüzde 8.3 artışla 16 milyar 308 milyon dolar oldu. Aynı dönemde dış ticaret açığı yüzde 17 azalarak, 2 milyar 846 milyon dolar oldu. İhracatın ithalatı karşılama oranı haziran 2019’da yüzde 77.2 iken, bu yılın haziran ayında yüzde 82.6’ya yükseldi.

6 AYLIK VERİLER

Yılın ilk 6 ayında ise, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15.1 azalan ihracat, 75 milyar 21 milyon dolara geriledi. İthalat ise yüzde 3.2’lik düşüşle 98 milyar 895 milyon dolar oldu. Dış ticaret açığı ocak-haziran döneminde yüzde 73.2 artarak, 23 milyar 874 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise ocak-haziran 2019’da yüzde 86.5 iken, bu yılın aynı döneminde yüzde 75.9’a geriledi. İhracatta, haziran ayında imalat sanayisinin payı yüzde 94.5 olurken, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı yüzde 3.6 oldu. Ocak-haziran döneminde de ihracatta imalat sanayisinin payı yüzde 94.2, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı yüzde 3.6, madencilik ve taş ocakçılığı sektörünün payı yüzde 1.7 olarak hesaplandı. İthalatta, haziranda ara mallarının payı yüzde 73.7, sermaye mallarının payı yüzde 14.7 ve tüketim mallarının payı yüzde 11.4 oldu. Ocak-haziran döneminde ise ara mallarının payı yüzde 75.7, sermaye mallarının payı yüzde 13.7 ve tüketim mallarının payı yüzde 10,3 oldu.

En çok ihracat yapılan ülkeler arasında ilk sırayı Almanya alırken, bu ülkeye 1 milyar 290 milyon dolar ihracat yapıldı. Almanya’yı sırasıyla 1 milyar 12 milyon dolarla Birleşik Krallık, 790 milyon dolarla ABD, 701 milyon dolarla Irak, 628 milyon dolarla İtalya takip etti. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın yüzde 32,8’ini oluşturdu.Ocak-Haziran döneminde de ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya’ya yapılan ihracat 7 milyar 102 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla 4 milyar 619 milyon dolarla ABD, 4 milyar 455 milyon dolarla Birleşik Krallık, 4 milyar 74 milyon dolarla Irak ve 3 milyar 602 milyon dolarla İtalya izledi.

İTHALATTA ÇİN

İthalatta ise ilk sırada Çin yer aldı. Haziranda Çin’den yapılan ithalat 1 milyar 935 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla 1 milyar 527 milyon dolarla Almanya, 1 milyar 183 milyon dolarla Rusya, 907 milyon dolarla Irak ve 779 milyon dolarla ABD izledi. İlk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın yüzde 38.8’i oldu. Yılın ilk 6 ayında da ithalatta ilk sırayı Çin aldı. Bu dönemde, Çin’den yapılan ithalat 10 milyar 376 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla 9 milyar 113 milyon dolarla Almanya, 8 milyar 731 milyon dolarla Rusya, 6 milyar 61 milyon dolarla ABD ve 3 milyar 856 milyon dolarla İtalya izledi. İlk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın yüzde 38.6’sına ulaştı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ihracat haziranda bir önceki aya göre yüzde 15.3, ithalat yüzde 8.9 arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise haziranda geçen yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 6.4, ithalat yüzde 9,3 geriledi. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayisi ürünleri ihracatı içindeki payı haziranda yüzde 3.2 olurken, ocak-haziran döneminde yüzde 3.5 oldu.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Faruk Dinç'ten gençlik uyarısı: Yozlaşmıyorlar, bilinçli şekilde yozlaştırılıyorlar

Çanakkale açıklarında 37 düzensiz göçmen yakalandı

Şanlıurfa’da bağımlılığa karşı yürüyüş ve basın açıklaması düzenlendi

Göktaş: Şehitler bu davanın haklılığının ve sürekliliğinin en güçlü şahitleridirler

Memiş: Şehadet, iman iddiasının ispatıdır

İlahiyatçı-Yazar Tutak: Şehadet bir bilinç ve direniş çağrısıdır

Konya’da kayıp Alzheimer hastası için arama çalışmaları sürüyor

Arjantin’de Milei karşıtı protestolarda sokaklar savaş alanına döndü

Japonya’da bıçaklı saldırı: 1 ölü, 2 yaralı

Mersin’de Ramazan ayının gelişi coşkuyla karşılandı

Şanlıurfa'da tarım işçilerini taşıyan minibüs kaza yaptı: 15 yaralı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar’dan Mersin'e ziyaret

Batman'da baraj kapakları açılıyor, yetkililerden uyarı geldi

Cansuyu Derneği'nden Ramazan öncesi 400 aileye yardım

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BAE Devlet Başkanı Al Nahyan ile görüştü

Muğla’da kuvvetli fırtına hayatı olumsuz etkiledi

Güney Afrika'da şap salgını: Ulusal afet hali ilan edildi

Nijerya'da yolcu otobüsüyle kamyonun çarpıştı: 11 ölü, 27 yaralı

Grönland gerilimi Münih Güvenlik Konferansı'na taşındı

Mardin’de evde çıkan yangında 3 kişi dumandan etkilendi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır DEİK Dijital Teknolojiler İş Konseyi ile bir araya geldi

Umman'da başlayan nükleer müzakerelerin ikinci turu Cenevre'de

Meteorolojiden Ege Bölesi için toz taşınımı uyarısı

Orban ile Zelenskiy arasında AB üyeliği gerginliği

Kazakistan Anayasa değişikliği için referanduma hazırlanıyor

Bursa için toz taşınımı uyarısı

NATO: Savaştan sonra Rusya daha tehlikeli hale gelecek

Ankara için toz taşınımı uyarısı

Ürdün, Gazze'de mobil ev projesi başlattı

Antalya'da freni boşalan tır otomobile çarptı: 1 ölü, 3 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Faruk Dinç'ten gençlik uyarısı: Yozlaşmıyorlar, bilinçli şekilde yozlaştırılıyorlar

Çanakkale açıklarında 37 düzensiz göçmen yakalandı

Şanlıurfa’da bağımlılığa karşı yürüyüş ve basın açıklaması düzenlendi

Göktaş: Şehitler bu davanın haklılığının ve sürekliliğinin en güçlü şahitleridirler

Memiş: Şehadet, iman iddiasının ispatıdır

İlahiyatçı-Yazar Tutak: Şehadet bir bilinç ve direniş çağrısıdır

Konya’da kayıp Alzheimer hastası için arama çalışmaları sürüyor