• BIST 100

    16705,04%0,05
  • DOLAR

    43,88% 0,04
  • EURO

    51,89% 0,14
  • GRAM ALTIN

    7287,32% 0,30
  • Ç. ALTIN

    11802,33% -0,37

İhracata liman darbesi

15 Mart 2023, Çarşamba 12:35
15 Mart 2023, Çarşamba 12:35
İhracata liman darbesi
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

İhracata liman darbesi

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, İskenderun Limanı’nda meydana gelen yangının ardından şimdi de Mersin Limanı’nda yaşanan sorunların bölge ihracatına büyük darbe vurduğunu söyledi.
Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, 6 Şubat’taki depremden sonra İskenderun Limanı’nda çıkan yangında ihraç edilmek üzere bekleyen binlerce konteyner dolusu ürün yandığını söyledi. Celal Kadooğlu, liman işletmecisi Limak’ın sorumluluğu kabul etmeyerek, tazminat ödemeye yanaşmamasının büyük mağduriyete yol açtığını ve İskenderun Limanı’nın kullanılmaz hale gelmesinin ardından ihracatçıların Mersin Limanı’na yöneldiğini ancak Mersin Limanı’nda da tırların haftalarca beklemesinin yeni bir krize yol açtığını aktardı.

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, gerek İskenderun, gerekse de Mersin Limanı’nda yaşanan sorunların bölge ihracatını krize soktuğunu, sorunun çözümü için hükümet yetkililerinin devreye girmesini istedi. Limana teslim edilen tüm malların sorumluluğunun liman işletmesine ait olduğunu hatırlatan Başkan Celal Kadooğlu, “Liman işletmesi mücbir sebep diyerek sorumluluktan kaçamaz. İhracatçıların mağduriyetinin giderilmesini bekliyoruz” dedi.

Kadooğlu’ndan dryport önerisi
Mersin Limanı’nda da uzun bekleme sürelerinin ihracata büyük engel oluşturduğunu ifade eden Başkan Kadooğlu, “İskenderun Limanı deprem sonrası kullanılamaz hale gelince ihracatçı en yakın liman olan Mersin’e yöneldi. Dolayısıyla Mersin Limanı’nda büyük yoğunluk oluştu ve tırlar haftalarca limanın girişinde beklemeye başladı. Tırların limana yükünü bırakmak için haftalarca beklemesi çok büyük sorunlara yol açıyor. İşlemler uzuyor, maliyetler artıyor, ihracatçılarımız taahhütlerini yerine getirmekte zorlanıyor. Dolayısıyla bölge ihracatı çok büyük zarar görüyor. Mersin Limanı’na yük götüren tırlar yoğunluktan dolayı kapıda bekletilmesinin önüne geçilmesi gerekiyor. Bunun için de Mersin Limanı’nın yanına Dry port alan kurulmasını öneriyoruz. TIR’lar yükünü Dry port alanına bıraksın. Daha sonra da liman işletmesi yükleri buradan limana alsın. Böylece en azından tırların ve şoförlerin orada beklemesinin önüne geçilir” ifadelerini kullandı.

“Sadece ihracatçıların değil, ülkenin sorunu'
Güçlü bir Türkiye’nin güçlü bir ekonomiyle mümkün olduğunu, güçlü bir ekonomi için de ihracatın artırılmasının elzem olduğunu vurgulayan Başkan Celal Kadooğlu, “Sürekli rekor kıran ihracatçılarımız maalesef zor günler geçiriyor. Ürün var, müşteri var, ancak ürünü gönderecek limanlarda yaşanan sorunlardan dolayı ihracat gerçekleşemiyor ya da çok gecikiyor. Bu bölge ihracatçısının bir sorunu gibi gözükse de aslında ülkemizin sorunu. Ülke ekonomisinin bu ortamda zarar görmemesi için hükümetin gerekli tedbirleri almasını, ihracatın önündeki bu engellerin kaldırılmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

DMM: Pilotun cenazesine ilişkin iddialar asılsız

Nvidia’dan 215,9 milyar dolarlık gelir rekoru ve yapay zeka entegreli çipler

Müftü Bekiroğlu: Ramazan, takvaya ulaşma ve kötü alışkanlıkları terk etmek için fırsattır

Uludağ’da su kaynakları donunca sincaplar susuzluğunu karla gideriyor

Gazze Şeridi'nde işgalin yaraladığı bir adam şehit oldu

İran-ABD heyetleri, üçüncü tur dolaylı görüşmeler için Cenevre’de

Gaziantep'te öğretmene saldırı iddiası basın açıklamasıyla kınandı

Uzman Diyetisyen Ertaş: Oruç vücudu yeniliyor

Malatya'da 109 mahalle yolunda karla mücadele çalışması sürüyor

Bakan Işıkhan: Engelli ve eski hükümlü istihdamına 232 milyon lira hibe desteği

Öğrencilerden Ramazana özel anlamlı video çalışması

28 Şubat mağduru Bedir: Karanlık zihniyet hep vardı ve hep var olacak

Diyarbakır’da kayıp engelli adam için arama çalışmaları 19’uncu gününde

Batman'da dağ keçileri sürü halinde görüntülendi

"Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" Kongresi Ankara’da düzenlenecek

Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan İş Forumu öncesi kritik görüşme

Okullarda Ramazan bereketi: Öğrenciler mukabelede buluştu

Otomobil lokanta duvarına çarptı: 5 Yaralı

Düzce’de 90 sürücüye trafik cezası

HAKSİAD'dan esnafa çağrı: Ramazan'ı hem halkımıza hem çalışanımıza hissettirelim

Batman'da devlet hastanesinde bir ilk yaşandı

Adana merkezli 11 ilde bilişim dolandırıcılığı operasyonu: 19 şüpheli yakalandı

MSB: Gazze’de insani kriz sürüyor, israil ateşkesi ihlal ediyor

ICYF Başkanı Ayhan, Gazze Mahkemesi nihai kararını TBMM Başkanı Kurtulmuş’a takdim etti

Bakan Güler, Somali Limanlar ve Deniz Ulaştırma Bakanı Nur ile görüştü

Bursa'da akademisyen diş tedavilerinde kontrollü iyileşme sağlayan yerli ürün geliştiriyor

AFAD ve Karayolları, deprem sonrası altyapı çalışmalarını masaya yatırdı

Profesör Doktor Dursun: Gazze ile irtibatımızı kesmemeliyiz

Belediye Başkanı Geçit: Hemşerilerimizin güvenli ve sağlıklı gıdaya erişimi önceliğimizdir

Sigarayı bırakanlar konuştu: Daha sağlıklı ve kaliteli bir hayatımız var

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


DMM: Pilotun cenazesine ilişkin iddialar asılsız

Nvidia’dan 215,9 milyar dolarlık gelir rekoru ve yapay zeka entegreli çipler

Müftü Bekiroğlu: Ramazan, takvaya ulaşma ve kötü alışkanlıkları terk etmek için fırsattır

Uludağ’da su kaynakları donunca sincaplar susuzluğunu karla gideriyor

Gazze Şeridi'nde işgalin yaraladığı bir adam şehit oldu

İran-ABD heyetleri, üçüncü tur dolaylı görüşmeler için Cenevre’de

Gaziantep'te öğretmene saldırı iddiası basın açıklamasıyla kınandı