-
BIST 100
16119,15%-0,25
-
DOLAR
44,29% 0,04
-
EURO
51,37% 0,15
-
GRAM ALTIN
6653,48% 0,48
-
Ç. ALTIN
11186,94% 0,00
İİT-Arap Birliği Gazze Temas Grubu'ndan ortak bildiri
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Antalya’da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın ev sahipliğinde düzenlenen İİT-Arap Birliği Gazze Temas Grubu Toplantısı’nın ardından yayımlanan ortak bildiride, kalıcı barış için iki devletli çözümün hayata geçirilmesine yönelik çağrı yapıldı.
Antalya'da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Birliği Gazze Temas Grubu Bakanlar Toplantısı sona erdi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantı sonucunda, aralarında Türkiye, Filistin, Suudi Arabistan, Katar, Endonezya, Çin, Rusya ve bazı Avrupa ülkelerinin de bulunduğu 15 ülkenin katılımıyla ortak bildiri yayımlandı.
Toplantı, "İki Devletli Çözüm ve Orta Doğu'da Kalıcı Barış" temasıyla Antalya Diplomasi Forumu kapsamında Belek’te gerçekleştirildi. Bildiride, Gazze’deki çatışmaların sona erdirilmesi, kalıcı barışın sağlanması ve uluslararası hukuka uygun olarak iki devletli çözümün acil şekilde hayata geçirilmesi gerektiği vurgulandı.
“Siyasi çıkmaz ve insani felaket hiç bu kadar kötü olmamıştı”
Ortak bildiride, işgal çetesinin Filistin'e yönelik soykırımının son on yılların en kötü döneminde olduğu ifade edilirken, uluslararası toplumun barış için gösterdiği çabaların sahada karşılık bulmadığı belirtildi. İki devletli çözümdeki ilerleme eksikliğinin, aşırılığı ve şiddeti körüklediği kaydedildi.
Kalıcı ateşkes ve insani yardım çağrısı
Gazze’deki sivil ölümler ve altyapının tahrip edilmesi sert şekilde kınanarak, BM kararları doğrultusunda derhal kalıcı ateşkes sağlanması gerektiği belirtildi. Gazze’ye insani yardımın kesintisiz, hızlı ve engelsiz bir şekilde ulaştırılması, işgalcilerin geçiş noktalarını açması ve yardımın "bir silah olarak kullanılmaması" gerektiği vurgulandı.
UNRWA'ya destek ve zorla yerinden edilmeye tepki
Bildiride, BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA)'nın yerinin doldurulamayacağı ifade edilerek, Ajans'a verilen uluslararası desteğin devamının hayati olduğu kaydedildi. Ayrıca, Filistin halkının zorla yerinden edilmesine kesin olarak karşı çıkılarak, "Gazze’yi yaşanmaz hale getirerek insanları Gazze’den zorla çıkarmak gönüllü göç değil, zorunlu yerinden edilmedir. Bunu kesinlikle reddediyoruz.” denildi.
Yüksek düzeyli uluslararası konferans haziranda
Bildiride, haziran ayında New York’ta, Suudi Arabistan ve Fransa’nın eş başkanlığında yapılacak olan “Filistin Sorununun Barışçıl Çözümü ve İki Devletli Çözümün Uygulanması” konulu uluslararası konferansın önemine dikkat çekildi.
“Adil ve kalıcı barış için geri döndürülemez adımlar şart”
Bildirinin sonunda şu mesaj verildi:
“Uluslararası hukuk temelinde, 1967 sınırları içinde başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti kurulmalı. Bu yönde açık, bağlayıcı ve geri döndürülemez adımlar atılarak İsrail ve Filistin’in barış içinde bir arada yaşamasının önü açılmalıdır.” (İLKHA)
Mehmet Salih Seyhan Bayram Mesajı
Malatya'da yol verme tartışması kanlı bitti: 2 yaralı, 3 gözaltı
Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu (Euratom) Araştırma ve Eğitim Programı kabul edildi
Sivas'ta "1 dakikada 1 hatim" programı düzenlendi
BM: Gazze'de 18 binden fazla hasta acilen tedaviye ihtiyaç duyuyor
Rusya: Donetsk'te 2 yerleşim birimini ele geçirdik
Pakistan'dan ABD'ye füze programı yanıtı
İran Kızılayı: ABD-israil saldırılarında 70 binden fazla sivil bina zarar gördü
Estonya: Rus savaş uçağı hava sahamızı ihlal etti
Şırnak'ta kar temizleme çalışmaları devam ediyor
Mersin Valisi Atilla Toros: Bayramda 32 bin personelle sahadayız
ABD’nin enerji ablukası altındaki Küba’ya Rus petrolü
MTB Başkanı Özcan'dan Ramazan Bayramı mesajı
Umut Kervanı Tarsus’tan ihtiyaç sahiplerine iyilik köprüsü
Bayramda Mersin’de hava nasıl olacak?
Nevşehir'de zincirleme kaza: 2 ölü, 7 yaralı
Mutsuzluğun en büyük nedenlerinden biri kıyaslama davranışı
Cumhurbaşkanı Erdoğan Pakistan Başbakanı Şerif ile görüştü
Bölge ülkeleri Riyad toplantısı sonrası ortak bildiri yayımladı
Rusya'dan küresel piyasaya akaryakıt İhracat yasağı hazırlığı
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’ten Midyat’a ziyaret
HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz: Bayramı vesile kılarak zulümlerin sona ermesi için dualar edelim
ABD’nin NATO’ya yönelik tehditleri sonrası Merz'den açıklama: Avrupa’nın önceliği savaşın sona ermesi
Yapıcıoğlu’ndan Ramazan Bayramı mesajı: Ümmetin ittihadı acil bir ihtiyaçtır
Meyvelerin raf ömrü doğal yağlarla uzatılıyor
Prof. Dr. Süleymanlı: Tüm zorluklara rağmen bayramlar varlığını sürdürüyor
HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Göçer: Bayramlar kardeşliğin ve ümmet bilincinin yeniden inşasıdır
Şırnak'ta bayram öncesi trafik seferberliği: 4 bin 300 personel sahada
AB: ABD ve israilin İran'a yönelik saldırıları uluslararası hukukta meşru bir zemine dayanmıyor
Erakçi: Altyapımıza yeniden saldırı olursa sınır tanımayacağız!
Yükleniyor







