• BIST 100

    17283,06%0,88
  • DOLAR

    43,70% -0,04
  • EURO

    51,85% -0,13
  • GRAM ALTIN

    7030,14% -0,63
  • Ç. ALTIN

    11658,37% -0,80

İİT'den Gazze'nin yeniden inşasına destek ve işgalcilere geri çekilme çağrısı

08 Mart 2025, Cumartesi 20:38
08 Mart 2025, Cumartesi 20:38
İİT
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlediği olağanüstü toplantının ardından Gazze’nin yeniden inşasını desteklediğini açıkladı. Sonuç bildirgesinde, işgalcilere Lübnan ve Suriye’den çekilmesi çağrısında bulunuldu.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları Konseyi, Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde Filistin'deki gelişmeleri ele almak üzere olağanüstü toplandı. Toplantının ardından yayımlanan sonuç bildirgesinde, Gazze’nin yeniden inşasına destek verildiği ve işgalcilerin Suriye ile Lübnan’dan çekilmesi gerektiği vurgulandı.

Toplantı, Suudi Arabistan, Filistin, İran ve Pakistan’ın talebi üzerine gerçekleştirilirken, bildiride işgalcilerin, Katar, Mısır ve ABD’nin arabuluculuğunda ilan edilen "kalıcı ve sürdürülebilir ateşkese" uyması gerektiği hatırlatıldı. İşgalcilerin saldırılarına "kalıcı ve kapsamlı bir şekilde" son vermesi çağrısında bulunulan bildiride, Filistinli göçmenlerin evlerine dönmesine izin verilmesi, işgal güçlerinin Gazze’den çekilmesi ve insani yardımların kesintisiz ulaştırılması gerektiği belirtildi.

Filistin halkına destek ve uluslararası adımlar

Bildiride, Filistin halkının zorla göç ettirilmesine karşı çıkılırken, işgalcilerin işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki yasa dışı yerleşim faaliyetlerinin ve ilhak girişimlerinin durdurulması talep edildi. Ayrıca, Filistin Kurtuluş Örgütü’nün Filistin halkının "yasal ve tek temsilcisi" olduğu vurgulanarak, Filistin ulusal birliğinin sağlanmasının önemi ifade edildi.

Toplantıda, Gazze’nin toparlanması ve yeniden inşası için Mısır tarafından sunulan ve Arap Zirvesi’nde kabul edilen plan onaylandı. Bu çerçevede, Kahire’de uluslararası bir konferans düzenlenerek, uluslararası toplum ve finans kuruluşlarının Gazze’ye mali ve siyasi destek sağlaması çağrısında bulunuldu.

Bildiride, Filistin’in Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer uluslararası kuruluşlara tam üyeliğinin desteklenmesi gerektiği belirtilirken, işgalcilerin BM’deki üyelik yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle Genel Kurul’a sunulacak bir karar tasarısına hazırlık yapılması kararlaştırıldı.

İşgalcilere silah ambargosu çağrısı

İşgalcilerin Filistin halkına yönelik saldırılarının durdurulması için uluslararası baskının artırılması gerektiği belirtilen bildiride, işgalcilere silah ve mühimmat sağlayan tüm ülkelere bu desteği kesmeleri çağrısı yapıldı. Türkiye ve BM’deki 18 ülkeden oluşan bir grup tarafından sunulan ve İİT ile Arap Birliği tarafından desteklenen işgalcilere silah tedarikinin durdurulmasına yönelik girişimin sıkı takip edileceği ifade edildi.

İşgalcilere Suriye ve Lübnan’dan çekilme çağrısı

Bildiride, işgalcilerin Lübnan’daki ateşkes anlaşmasına uyması gerektiği belirtilerek, işgalcilerin Lübnan ve Suriye’deki varlığının uluslararası hukukun ihlali olduğu vurgulandı. İşgalcilerin Suriye’ye yönelik saldırıları kınanırken, Golan Tepeleri’nin Suriye toprağı olduğu bir kez daha ifade edildi ve işgalcilerin bu bölge üzerindeki egemenlik iddiasının reddedildiği açıklandı.

İİT, uluslararası toplumu ve BM Güvenlik Konseyi’ni, işgalcileri işgal ettiği topraklardan çekilmeye zorlamak için harekete geçmeye çağırdı. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Cumhurbaşkanı Erdoğan Etiyopya'ya gidiyor

STK'lardan mazlum coğrafyalara 5 tırlık insani yardım

Mersin’de güvenlik ve asayiş değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi

Mersin için kuvvetli yağış uyarısı

DMM, büyükbaş hayvan verilerine yönelik “hayalet artış” iddialarını yalanladı

Malatya Büyükşehir Belediyesinden engellilere EKPSS desteği

Malatya'da 5 milyon 600 bin TL'lik dolandırıcılık son anda engellendi

Mardin halkı: İki yıldır bitmeyen altyapı çalışmaları nedeniyle yollar köstebek yuvasına döndü

HÜDA PAR’dan Bangladeş seçimlerine ilişkin tebrik mesajı

HAKSİAD Elazığ Şube Başkanı Karamazı’dan "Ramazan" mesajı

Gaziantep'te Ramazan ayı öncesi denetim

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu: Bölgemizde güç birlikleri oluşturmalıyız

Esnaftan Ramazan öncesi taze ve güvenilir ürün uyarısı

Kütahya Umut Kervanı'ndan onlarca aileye Ramazan yardımı

Rusya 12 yerleşim birimini ele geçirdiğini duyurdu

Umut Kervanından ramazan ayı öncesi "iyilik" çağrısı

Müftü Bekiroğlu: Ramazan Müslümanlar için her yönüyle rahmet ve bereket ayıdır

İmam hatipliler kendi roket kartını tasarlayıp üretti

İran Dışişleri Bakanı, Cenevre'de UAEA direktörüyle görüştü

Malatya'da camiler ramazan ayına hazırlanıyor

Zonguldak'ta maden ocağında göçük: 4 işçi mahsur kaldı

Batman'da trafo yangını

Diyarbakır'daki taksiciler büyükşehir belediyesi önünde eylemde

Ramazan Ayı: Paylaştıkça Çoğalan Rahmet, Birleştikçe Güçlenen Kardeşlik

Gaziantep'te kural ihlali yapan motosiklet sürücülerine 115 bin TL ceza

Rusya'da çatıdan düşen kar nedeniyle 9 kişi hayatını kaybetti

Esnaf Ramazan hazırlıklarını tamamladı: Sahur ve iftar sofralarının vazgeçilmezleri tezgahlarda

Diyarbakır'da silahlı kavga: 3 yaralı

Graphite… Yeni nesil casusluk yazılımının sessiz gölgesi

Şanlıurfa’da muhtara silahlı saldırı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Cumhurbaşkanı Erdoğan Etiyopya'ya gidiyor

STK'lardan mazlum coğrafyalara 5 tırlık insani yardım

Mersin’de güvenlik ve asayiş değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi

Mersin için kuvvetli yağış uyarısı

DMM, büyükbaş hayvan verilerine yönelik “hayalet artış” iddialarını yalanladı

Malatya Büyükşehir Belediyesinden engellilere EKPSS desteği

Malatya'da 5 milyon 600 bin TL'lik dolandırıcılık son anda engellendi