• BIST 100

    15594,65%0,33
  • DOLAR

    43,28% 0,06
  • EURO

    50,80% 0,13
  • GRAM ALTIN

    6715,33% 1,48
  • Ç. ALTIN

    10690,39% 0,00

İki kişinin hayaline onlarca kişi ortak oldu

28 Ekim 2023, Cumartesi 15:25
28 Ekim 2023, Cumartesi 15:25
İki kişinin hayaline onlarca kişi ortak oldu
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

İki kişinin hayaline onlarca kişi ortak oldu

Şırnak Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve İzmir 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından ortaklaşa yürütülen ’Birlikte Resim Sergisi’ projesi çerçevesinde, Şırnak Üniversitesi yerleşkesi içerisinde bulunan Mir Muhammed Ağa-yı Sor Kasrı’nda resim sergisi açıldı.
Birlikte projesi kapsamında sanat öğrencileri için karşılıklı öğrenme ve deneyim aktarımına zemin olacak ortaklıklar kuran Kendine Ait Bir Oda (KABO) sanat inisiyatifi ve Şırnak Üniversitesinden akademisyenler Beyza Durhan ile Ayşe Selcen Yücelen birbirinden 1600 kilometre uzaklıktaki iki şehirde yaşayan ve üreten toplamda 18 güzel sanatlar fakültesi öğrencisiyle davetli akademisyenler, sanatçılar arasında iş birliği kurarken; alternatif sanat öğrenimini teşvik eden, ön yargıları kıran ve motivasyon artırıcı bir alanda birlikte çalışarak, yaptıkları resimleri sergide sanatseverlerin beğenisine sundu.
Resim sergisi açılışına Şırnak Belediye Başkanı Mehmet Yarka, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Alkış ve Gençlik ve Spor İl Müdürü Abdullah Ayar ile öğrenciler ve sanatseverler katıldı.
Düzenlenen sergiyi dolaştıktan sonra İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine açıklamalarda bulunan Şırnak Belediye Başkanı Mehmet Yarka, daha önce bölgede yaşanan terör olayları nedeni ile bu tür projelerin yapılamadığını ancak sağlanan huzur ortamı ile birlikte artık bir araya gelinebildiğini ifade etti. Başkan Yarka, “Gezdik, gördük. Arkadaşlarımızın becerilerini gördük ve çokta beğendik. Bu projenin, bu çalışmanın Türkiye’nin 100’üncü yılına denk gelmesi bizim için daha da anlamlı bir önem taşıyor. Bizim amacımız, yıllardan beridir bölgemizde cereyan eden terör çatışmalarından dolayı bir araya gelememenin üzüntüsünü yaşıyorken, şuan da artık bir araya gelmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Şırnak’a geldiniz, gördünüz. Belediye Başkanı olduğum günden bugüne kadar ’Biz Anadoluyuz Projesi’ altında bir sürü kardeşimiz geldi. Buradan Muğla’ya, Edirne’den buraya geldiler. Çocuklarımız geldi. Şimdi artık proje üreten kardeşlerimizi arkadaşlarımızı burada görüyoruz. Ülkemiz çok güzel. Her tarafı bir cennet. Ben hep diyorum. Bir başkadır benim ülkem ve memleketim. Şırnak Belediye Başkanı olarak her zaman bu tür projelerin destekçisi ve paydaşı olacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.
Proje yürütücüsü ve Kendine Ait Bir Oda (KABO) sanat inisiyatifi yürütücüsü Esra Okyay, projenin başlangıç fikrinin tesadüfen İzmir Şirince matematik köyünde düzenlenen bir etkinlikte karşılaştığı Şırnak Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Beyza Durhan ile fikir alışverişinde bulunduktan sonra projenin geliştiğini ifade etti. Okyay; “Bu projenin başlangıç fikri, buradan Şırnak Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Akademisyeni Beyza Durhan ile aynı atölye çalışmasında tesadüfen katıldığımız Şirince Matematik köyünde bir araya geldik. Onla sohbet ederken, Şırnak’ta Güzel Sanatlar Fakültesinde akademisyen olduğunu öğrendim. Bende benzer bir şeyi İzmir’de bir sanat inisiyatifini sürdürdüğümü kendisine söyledim. Sohbet ilerlerken, Beyza’ya Anadolu’dan bir üniversite ile İzmir’den bir üniversite öğrencilerinin bir arada olduğu bir etkinlik düşündüğümü söyleyerek bu işe giriştik. 2 yıldır bu projeyi sürdürüyoruz. Öğrenciler kendi aralarında gruplar oluşturdular. Zoom toplantılar ile hem birbirlerini tanıdılar, arkadaşlıklar kurdular hem de deneyimlerini birbirleri ile aktardılar' diye konuştu.

İki kişinin fikri projeye dönüştü
Şırnak Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim görevlisi Beyza Durhan; “Benim için bu projeyi sürdürme motivasyonu hem burada ki öğrencilerin alanını genişletmek hem de Şırnak’ta belki buraya gelme ihtimali hiç olmayacak insanları buradan haberdar etmekti. 2 yıl geçti tanışıklığın ve projenin üzerinden. Bugün ki beni en çok mutlu eden ve motive olmamı sağlayan iki şey var. Birincisi başta bu iki kişinin hayali iken, sonra 20 sanatçının katılımı, dünya çapında çok iyi işler yapan sanatçıların yer aldığı, bir çok destekçisi olan bir eğitim modeline dönüştü. Alternatif bir sanat modeli oluşturduk. İkincisi ise daha duygusaldı benim için. 3 yıl önce ben buraya ilk geldiğimde, buraya gelenlerin bir çoğu gibi evim dediğim yerden binlerce kilometre uzaktaydım. Ama bugün onlara ev sahipliği yapıyorum. Yani evin tanımı, evin şekli de değişti benim için' şeklinde konuştu.

Berlin’den projeye destek olmak için Şırnak’a geldi
Ünlü Ressam Mehtap Baydu Almanya’nın Berlin kentinden projeye destek olmak için geldiğini ifade ederek; “Birlikte Resim Sergisi için buraya davet edildim. Çokta mutlu oldum beni davet ettikleri için. Buradaki gençlerin çalışmalarına tanık olmak, bunları yakından görmek. Çünkü burası çok uzak ve burada olup biteni görmek herkese nasip olmuyor. Bir taraftan da burada ki öğrencilerin de, buradaki sanat öğrencilerinin de sergi ile karşılaşması biraz zor. Bu yüzden de benim için çok kıymetli. Güzel Sanatlar Fakültesinin mezunlarının ilk sergisini görmek ve ufak da olsa bir ucundan tutmak, bir kenarından tutmak beni çok mutlu etti” ifadelerini kullandı.

Trump'tan Hollywood tadında tehdit: İran'ın tamamını haritadan silerim

Gazze'de ateşkes kâğıt üzerinde kaldı: Siyonist rejimden 1300 ihlal

Antalya’da drift atan sürücünün ehliyetine geçici olarak el konuldu

Nevşehir'de trafik kazası: 4 yaralı

Tunus'ta şiddetli yağışların yol açtığı sel felaketinde 2 kişi hayatını kaybetti

Malatya'da silahlı kavga: 1 yaralı

Nijerya'da otobüs ile kamyon çarpıştı: 11 ölü, 7 yaralı

Katar ile Moritanya askeri mutabakat zaptı imzaladı

Kamu Diplomasisi Koordinasyon Kurulu’nun 6’ncı toplantısı gerçekleştirildi

Irak Başbakanı Sudani ile Suriye Cumhurbaşkanı Şara görüştü

Manisa'da uyuşturucu hap operasyonu: 1 tutuklama

Ticaret Bakanı Bolat ve KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman bir araya geldi

Malatya'da işçilerin kaldığı prefabrik yapıda yangın

Danimarka ile ABD arasında Grönland gerilimi tırmanıyor

Japonya’dan nükleere dönüş kararı

Mardin’de iki grup arasında silahlı kavga: 1’i ağır 3 yaralı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Pakistanlı mevkidaşı Dar ile görüştü

ABD İç Güvenlik Bakanı: Minneapolis'te 10 binden fazla düzensiz göçmen gözaltına alındı

TBMM Başkanı Kurtulmuş Kartalkaya yangını araştırma komisyonunu kabul etti

ABD uçakları Grönland'a konuşlandırılacak

Dışişleri Bakanı Fidan, ABD'li mevkidaşı Rubio ile görüştü

Bakan Güler ABD’li mevkidaşı Hegseth ile telefonda görüştü

Sason’da kar engeli aşıldı, hasta vatandaş kurtarıldı

Batman'da ev yangınında maddi hasar oluştu

Mardin’de sınır hattında meydana gelen olaylara soruşturma: 35 tutuklu, 77 gözaltı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu operasyonunda 2 kişi tutuklandı

Kar altındaki köylerde sağlık için zamanla yarışan ekipler, 3 hastaya ulaştı

Macron: Uluslararası sistem, kuralların yok sayıldığı bir dünyaya doğru gidiyor

Katar: Gazze'deki ateşkes anlaşması planının başarısına bağlıyız

Mozambik'te sel 4 ayda 100'ü aşkın can aldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Trump'tan Hollywood tadında tehdit: İran'ın tamamını haritadan silerim

Gazze'de ateşkes kâğıt üzerinde kaldı: Siyonist rejimden 1300 ihlal

Antalya’da drift atan sürücünün ehliyetine geçici olarak el konuldu

Nevşehir'de trafik kazası: 4 yaralı

Tunus'ta şiddetli yağışların yol açtığı sel felaketinde 2 kişi hayatını kaybetti

Malatya'da silahlı kavga: 1 yaralı

Nijerya'da otobüs ile kamyon çarpıştı: 11 ölü, 7 yaralı