• BIST 100

    16041,75%1,46
  • DOLAR

    43,99% 0,09
  • EURO

    51,15% -0,12
  • GRAM ALTIN

    7239,38% -0,24
  • Ç. ALTIN

    11873,13% -0,94

İki yaş altı çocuklarda ekran maruziyeti dil gelişimini geciktiriyor

09 Ocak 2025, Perşembe 18:46
09 Ocak 2025, Perşembe 18:46
İki yaş altı çocuklarda ekran maruziyeti dil gelişimini geciktiriyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Teknolojinin hayatımızda her geçen gün daha fazla alan kapladığını belirten uzmanlar bu durumun çocukların dil ve konuşma becerileri üzerinde ciddi sorunlara yol açabildiğini söylüyor.

Çocukların ekran ile tek yönlü iletişim içinde olduklarını ifade eden Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Anuş Tahmincioğlu, erken yaşta ekran maruziyetinin çocukların dil ve konuşma becerilerine etkisi hakkında açıklamalarda bulundu.

Tek yönlü iletişim dili kullanma ve göz kontağı kurma süresini azaltıyor!

Teknolojinin hayatımızda kapladığı alanın her geçen gün arttığına dikkat çeken Tahmincioğlu, “Ancak bu durumun, özellikle çocuklar üzerindeki etkilerini anlamak ve tartışmak, toplum olarak önceliklerimiz arasında yer almalı. Çünkü ekran karşısında geçirilen uzun saatler, çocukların dil ve konuşma becerileri üzerinde ciddi sorunlara yol açabiliyor.” dedi.

Çocukların ekran ile tek yönlü iletişim içinde olduklarını ifade eden Tahmincioğlu, “Bu çocuklarda, karşılıklı ve çok yönlü etkileşiminin engellenmesi sebebiyle dili kullanma gereksiniminin ve göz kontağı kurma süresinin azalması sonucunda dil ve konuşma gelişiminin olumsuz etkilendiği yapılan çalışmalarda görülüyor.” şeklinde konuştu.

Çocuklar, duydukları kelimeleri aktif bir şekilde kullanabilmeli!

Birçok ebeveynin, erken yaşta ekran maruziyetinin çocuğun bilişsel gelişimini destekleyeceğine inandığını aktaran Tahmincioğlu, “Ne yazık ki bilimsel araştırmalar bu yaygın inancının tam tersini söylüyor. Yapılan çalışmalar, iki yaş altı çocuklarda ekrana maruz kalmanın, dil gelişimini desteklemek yerine tam tersine geciktirdiğini gösteriyor.” uyarısını yaptı.

Ekranın, çocuğun yüz yüze iletişim ve sosyal etkileşim fırsatlarının yerini aldığının altını çizen Anuş Tahmincioğlu, çocukların kelime hazinesinin gelişmesinde duydukları kelimeler kadar, bunları aktif bir şekilde kullanma fırsatlarının da önemli bir rol oynadığını söyledi.

Çocuklar televizyon veya tabletten dil öğrenmez!

Bir diğer yaygın yanılgının, televizyon veya tablet üzerinden çocukların dil öğreneceğine dair inanç olduğuna vurgu yapan Tahmincioğlu, şunları söyledi:

“Bu inanç gerçekliği yansıtmamaktadır. Çünkü çocuğun soru sorma, cevap verme ve göz kontağı kurma gibi temel iletişim becerilerini geliştirmek için interaktif etkileşimlere ihtiyacı vardır.

Günümüzde sıklıkla evlerde ve restoranlarda karşılaştığımız bir durum ile örnek vermek gerekirse, anne ve babaları, çocuklar ile birlikte yemek masasında sohbet etmek yerine çocukları ellerinde telefon ya da tablet ekranlarına dalmış halde görüyoruz, böyle zamanlarda çocuk bu ailesi ile geçireceği değerli iletişim fırsatından mahrum kalıyor demektir.”

Yüz yüze etkileşim, dil gelişiminde belirgin bir iyileşme ortaya koyuyor

Bilimsel araştırmaların ve klinik deneyimlerin, ekran sürelerinin kısıtlandığı ve çocuklara yüz yüze etkileşim fırsatları sunulduğu durumlarda, dil gelişiminde belirgin bir iyileşme gözlendiğini ortaya koyduğunu belirten Tahmincioğlu, “Çocukların dil ve iletişim becerilerini desteklemek, basit ama etkili adımlarla mümkün. Kitap okumak, sohbet etmek, birlikte oyun oynamak gibi aktiviteler, çocuğun dil ve bilişsel gelişimlerine çok daha fazla katkı sağlar.” diyerek sözlerini tamamladı. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

ABD, Kuveyt Büyükelçiliği'ni kapattı

Küba ile Ekvador arasında büyükelçi krizi

Cezayir’de askeri nakliye uçağı düştü: 2 ölü, 4 yaralı

BAE'ye gitmekte olan Fransa uçağı geri dönmek zorunda kaldı

DSÖ: Nükleer tesislerin zarar görmesi cddi halk sağlığı sonuçlarına yol açabilir

HÜDA PAR Ağrı Gençlik Kolları’ndan teravih çıkışı salep dağıtıldı

Benzin, motorin ve otogaza zam

Hindistan'da savaş uçağı kayboldu

İran: Ateşkes talebinde bulunmadık, ABD ile müzakere etmeyeceğiz

Ukrayna, Karadeniz'de Rus birliklerini vurdu

Siyonist işgalcilerin Gazze'ye saldırılarında şehit sayısı 72 bin 120'ye yükseldi

Tarımsal destekleme ödemeleri çiftçilerin hesaplarına aktarılacak

Siyonist-ABD'den İran'da sivillere saldırı: 17 şehit

Diyarbakır'da 2 ayrı trafik kazasında 20 kişi yaralandı

İşgal ordusundan, Lübnan'ın güney sakinlerine "boşaltın" yoksa "ölürsünüz" tehdidi

Kuzey Kore'den yeni stratejik seyir füzesi denemesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile görüştü

Rusya ve Ukrayna'dan yeni esir takası

Laricani: Binlerce ölü ve esirle sonuçlanacak ABD kara harekatını bekliyoruz

ABD'den Irak'taki vatandaşlarına ülkeyi terk edin çağrısı

Erakçi, İran'ın Nahçıvan'a füze fırlattığı iddialarını reddetti

Samsun'da zincirleme kaza: 3 yaralı

Lübnan, İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun faaliyetlerini yasaklayacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü

İstanbul’da darp edilen çocuk olayına ilişkin soruşturma başlatıldı

ABD petrolden sonra Venezuela'nın altınlarına da el koyuyor

Turistik Doğu Ekspresi kış sezonunu tamamladı

Son cemre toprağa düştü

Devrim Muhafızları: Amerikan F-15 savaş uçağını düşürdük

Ağrı Cumhuriyet Caddesi’nde silahlı kavga: 1 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


ABD, Kuveyt Büyükelçiliği'ni kapattı

Küba ile Ekvador arasında büyükelçi krizi

Cezayir’de askeri nakliye uçağı düştü: 2 ölü, 4 yaralı

BAE'ye gitmekte olan Fransa uçağı geri dönmek zorunda kaldı

DSÖ: Nükleer tesislerin zarar görmesi cddi halk sağlığı sonuçlarına yol açabilir

HÜDA PAR Ağrı Gençlik Kolları’ndan teravih çıkışı salep dağıtıldı

Benzin, motorin ve otogaza zam