• BIST 100

    10929,49%-0,75
  • DOLAR

    41,59% 0,01
  • EURO

    48,84% 0,02
  • GRAM ALTIN

    5199,13% 0,78
  • Ç. ALTIN

    8480,18% 1,44

İlahiyatçı Erdem: İsraf sadece bireysel değil, toplumsal sonuçları olan bir felakettir

17 Mayıs 2025, Cumartesi 17:21
17 Mayıs 2025, Cumartesi 17:21
İlahiyatçı Erdem:  İsraf sadece bireysel değil, toplumsal sonuçları olan bir felakettir
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

İlahiyatçı-Yazar Ramazan Erdem, insanın yeryüzündeki görevi ve tüketim alışkanlıklarına dair yaptığı değerlendirmelerde, israfın sadece bireysel değil, toplumsal sonuçları olan bir felaket olduğuna dikkat çekti.

İlahiyatçı-Yazar Ramazan Erdem, insanın yeryüzünde halife olarak yaratıldığını hatırlatarak, çevrenin bir emanet olduğuna dikkat çekti.

Tüketim kültürünün insanları felakete sürüklediğini belirten Erdem, ihtiyaç ve arzu arasındaki farkın unutulduğunu vurguladı.

Kapitalist yaşam tarzının Müslümanca bir tavırla bağdaşmadığını ifade eden Erdem, israfın sadece bireyi değil toplumu da etkilediğini söyledi.

Peygamber Efendimizin sade yaşamını örnek gösteren Erdem, Müslümanların gösteriş ve aşırılıktan kaçınması gerektiğini dile getirdi.

İklim krizlerinden yoksulluğa kadar birçok sorunun temelinde israf ve tüketim çılgınlığının yattığını ifade eden Erdem, müminin mutedil bir yaşam sürmesi gerektiğini belirtti.

“Yeryüzü bize emanet, dilediğimiz gibi mahvedemeyiz”

İnsanın yeryüzünde halife olarak yaratıldığını hatırlatan Erdem, "Allahü Teala insanı yeryüzünde halife olarak yarattığını söylüyor. Çevreyi insana emanet olarak verdi. Bir şeyin emanet edilmesi, onun sahibi olduğumuz anlamına gelmez. Emanete sahip çıkılması gerekir, dilediğiniz gibi mahvedemezsiniz" ifadelerini kullandı.

Yeryüzünde yaşanan çevre tahribatının insan eliyle meydana geldiğine vurgu yapan Erdem, "Ayette de mealen buyrulduğu üzere, yeryüzü insanların elleriyle fesada uğradı. Çevremizin bozulması, insanın kötü niyetli dokunuşunun sonucudur" dedi.

“Tüketim çılgınlığı huzursuzluk getiriyor”

Kapitalist sistemin bireyleri sürekli almaya sevk ettiğini belirten Erdem, ihtiyaçla arzu arasındaki farkın unutulduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti: "Kapitalist bir toplumda yaşıyoruz, sürekli 'al' mantığı hâkim. Allahü Teala, 'çokluk tutkusu sizi oyaladı' buyuruyor. Bu tutkuyla insan, Allah’tan gafil olup tüketim çılgınlığına sürükleniyor. Arzularını 'ihtiyaç' gibi gösteriyor. Oysa ihtiyaçla arzu aynı şey değildir. Kapitalist toplumlar, hiçbir şeye razı olmamak gibi bir noktaya geldi. Bu da beraberinde huzursuzluk getiriyor."

“Tüketim çılgınlığı israfa, israf şükürsüzlüğe götürüyor”

Erdem, tüketim çılgınlığının israfa yol açtığını, israfın ise Allah'ın sevgisinden uzaklaştırdığını belirterek, "Bir şeyin fazlasını istemek israfa dönüşür. Allahü Teala, 'Yiyin, için fakat israf etmeyin, çünkü Allah israf edenleri sevmez' buyuruyor. İsraf, sadece bireysel zarar değil, hiç tanımadığımız insanların da yoksulluğuna neden olabilir. Mizanda bu da bir hesaba konu olacak" şeklinde konuştu.

“Peygamberimiz sade yaşamı öğütledi”

Peygamber Efendimizin sade hayatına dikkat çeken Erdem, lükse kaçmanın müminin hayatında yeri olmadığını vurguladı:

Peygamber Efendimiz, evine ikinci kat yaptıran bir kişiye selam vermemeye başladı. Durumu anlayamayan adam, üzgün bir şekilde Hz. Ali'ye giderek nedenini sordu. Hz. Ali, bunun evine ikinci kat çıkmasından kaynaklandığını söyledi. Adam ikinci katı yıktıktan sonra Peygamber Efendimiz yeniden ona selam vermeye başladı.İnsanlar tüketim sıkıntısının çözümünü Uzak Doğu öğretilerinde arıyor ama biz Müslümanlar olarak kendi dinimizde çözümü zaten bulabiliriz."

“İsraf toplumu uçurumlara sürüklüyor”

Erdem, israfın toplumsal boyutuna da işaret ederek sözlerini şöyle tamamladı: "İsraf şükürsüzlüğün bir göstergesidir. Zenginle fakir arasındaki uçurum israfla büyüyor. Harcarken ne savurgan olun ne de cimri, mutedil bir yol izleyin. Bugünkü iklim sorunları, israf, çevreye duyarsızlık ve doyumsuzluktan kaynaklanıyor. Mümin, herkesin yaptığını yapmaz. Sade yaşamakla mükellefiz. El âlem ne der düşüncesi bizi kibre sürüklüyor, oysa bizim için önemli olan Allah’ın ne dediğidir."

Erdem, Müslümanların israfı terk ederek sade yaşamı benimsemesi gerektiğini vurguladı. (İLKHA)

Ağrı'da üzerinde sahte paralarla yakalanan şüpheli gözaltına alındı

HÜDA PAR Şırnak İl Başkanı Yalçın: Yaşlılar berekettir, vefa bir günle sınırlı kalmaz

Batman'da 108 konutluk TOKİ projesi başlıyor

Batman'da evlenecek gençlere "evlilik öncesi eğitim"

Kasaplar sitesi esnafı yıllardır sorunlarına çözüm arıyor

Malatya'da kırmızı yılan görüldü

Sağlık hizmetlerinde kaliteyi artırmaya yönelik dermatoloji eğitimi

Sumud Filosu toplu manevralarla siyonist donanmayı şaşırtmaya çalışıyor

Aile ve gençlik fonu başvuruları başladı

Türkiye-İran arasında yeni sınır kapısı açılıyor

Bingöl’de Türkiye Afet Barınma Grubu Toplantısı gerçekleştirildi

TÜİK: Girişimlerin yüzde yedi buçuğu yapay zeka kullanıyor

50 yıllık sınır ihtilafı çözüldü

Bingöl’de KGF nefes Kredisi’nde ikinci paket açıldı

Küresel Sumud Filosu Gazze'ye 120 deniz mili sınırına yaklaştı

Soykırım finansörleri KFC ve Pizza Hut'ın Türkiye İşletmecisi iflas etti

Bursa’da radar denetimlerinde yeni dönem: Radar noktaları ve saatleri önceden duyurulacak

Grip mevsimi geldi eczacıdan: ‘aşı olun’ çağrısı

Çocuklarda göz tembelliğine dikkat!

Bingöl’de iyi tarım uygulamalarıyla ceviz yetiştiriciliğinde yeni dönem

Evlilik kredisi başvuruları başladı: Genç çiftlere 250 bin liraya kadar destek

Katar'dan işgalci ABD'nin Gazze planına ilişkin açıklama

Trabzon'da balıkçıların bulduğu insansız deniz aracı imha edildi

Uzmanlar: Scooter kullanımı artıyor, düzenleme şart

Gaziantep'te eylül ayında araması bulunan 868 kişi yakalandı

Doğum izni süreleri uzatılıyor: Anne ve babaya yeni haklar

Gazze’ye yönelik saldırılarda 14 Filistinli şehit oldu

Filipinler'de 6,9 büyüklüğünde deprem: En az 69 ölü

LPG'ye zam kapıda

Eski tip ehliyetler için uyarı: Yenilemeyen binlerce lira ödeyecek

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Ağrı'da üzerinde sahte paralarla yakalanan şüpheli gözaltına alındı

HÜDA PAR Şırnak İl Başkanı Yalçın: Yaşlılar berekettir, vefa bir günle sınırlı kalmaz

Batman'da 108 konutluk TOKİ projesi başlıyor

Batman'da evlenecek gençlere "evlilik öncesi eğitim"

Kasaplar sitesi esnafı yıllardır sorunlarına çözüm arıyor

Malatya'da kırmızı yılan görüldü

Sağlık hizmetlerinde kaliteyi artırmaya yönelik dermatoloji eğitimi