• BIST 100

    17132,20%0,11
  • DOLAR

    43,72% 0,19
  • EURO

    51,92% -0,02
  • GRAM ALTIN

    7075,01% 2,56
  • Ç. ALTIN

    11673,05% -0,41

İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Gülcegün: Uzun yol şoförlüğünde uykusuzluk kazaya davetiye çıkarıyor

05 Aralık 2024, Perşembe 15:36
05 Aralık 2024, Perşembe 15:36
İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Gülcegün: Uzun yol şoförlüğünde uykusuzluk kazaya davetiye çıkarıyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Nurullah Gülcegün, uzun yol şoförlerinin en çok "uykusuzluk" nedeniyle kazalara karıştıklarını söyledi.

Nurullah Gülcegün, uzun yol şoförlerinin trafikte güvenli bir şekilde seyahat edebilmeleri için dikkat etmeleri gerken hususlar hakkında önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu.

Gülcegün, uzun yolculuğa çıkmadan önce araçların yüzeysel bakımlarının yapılması gerektiğini, özellikle antifriz, yağ seviyesi ve kış lastiği kontrollerinin olası kazaların önüne geçebileceğini vurguladı .

Uzun yol şoförlerinin seyir halindeyken telefonla meşgul olmak, kaygan yol, kör nokta alanına dikkat etmemek ve yol hipnozuna yenik düşmek gibi nedenlerle kazalara karştığını belirten Gülcegün, en önemli nedenin ise uykusuzluk olduğunu belirtti.

Gülcegün, uyku problemine karşı uzun yolculuklarda 4-5 saatte bir 45 dakika dinlenme zorunluluğunun bulunduğunu hatırlattı.

Uzun yola çıkmadan önce yapılması gereken kontrollere değinen Gülcegün, “Uzun yol şoförlerinin yola çıkmadan önce genel bir yüzeysel bakım ve kontrolleri sağlaması lazım. Bu bakım ve kontroller içerisinde; antifriz, kış lastiğini takmak, yağ seviyesini kontrol etmek gibi hususlar yer almaktadır. Yola çıktıktan sonra ise dikkat edilmesi ve uyulması gereken en önemli trafik kuralı sinyallerdir. Her bir levha kuralı bir insan demektir. Can kaybının oluşmaması için buna çok ehemmiyet gösterilmelidir. Uzun araçlarda şoförler, trafikte en çok kör nokta yani gizli ayna sorunuyla karşılaşıyorlar. Birçok kaza bu kör noktadan çıkmaktadır. Uzun araçlarda şoförün sağ tarafından gelen araçların şoförün kör noktası alanına girmesiyle kazalar meydana geliyor. Dolayısıyla uzun araçların kör noktası alanından olabildiğince uzaklaşmak lazım.” dedi.

“Uzun yol şoförlüğünde kazaya en çok sebebiyet veren durum uykusuzluktur”

Trafikte kazalara en çok neden olan durumun telefon ile meşguliyet olduğunu belirten Gülcegün, “Uzun yol şoförlerinin çoğu seyir halindeyken telefonla fazla meşgul oluyor hatta bazıları telefondan canlı yayın yapıyor. Bu durumda da kazalar vazgeçilmez oluyor. Dolayısıyla seyir halindeyken şoförlerin olabildiğince telefonla meşgul olmamaları lazım. Bununla beraber sinyal verilmediği durumlarda ani gelişen kazalar meydana gelebiliyor. Yollarda araç olmasa bile mutlaka sinyal verilmelidir. Bunun yanında uzun yol şoförlerinde en çok kazaya sebebiyet veren diğer bir durum uykusuzluktur. Şoförlük mesleğinde yapılan yanlışların başında uykusuz halde varacağı noktaya bir an önce ulaşmaya çalışmasıdır. Yükü zamanında yetiştirebilmek için bazen canını hiçe sayarak yol kat eden şoförler bile var. Bu duruma düşmemek için ara ara dinlenmek, uykuyu iyi almak lazım. Zaten uzun araçlarda 4-5 saatten sonra 45 dakika dinlenme zorunluluğu var. Bu uygulamaya muhakkak özen gösterilmelidir.” ifadelerini aktardı.

“Çoğu sürücü kendi canını hiçe sayıyor”

Yol hipnozuna da değinen Gülcegün, “Yol hipnozu, bir şoförün uzun bir saatten sonra seyir halinde uykulu olup gözlerin açık ancak bilinci kapalı olması durumuna denilmektedir. Bu durumda da çok fazla kazalar oluşmaktadır. Yol hipnozunun oluşmasının en büyük nedeni şoförün bir an önce yükü boşaltmak istemesinden kaynaklanıyor. Gözleri açık ama bilinci kapalı olarak seyir halinde ani gelişen bir olayda şoför kendini bir anda kaza mahallinde görüyor. Bundan dolayı acele etmeyip dinlene dinlene yol kat edilmesi lazım. Bazı sürücüler kendi canını hiçe sayarak yol kat ettiğinde haliyle karşıdaki insanların da canlarını hiçe saymış oluyor. Kilometre-hız olayına, trafik kurallarına, dinlenmeye dikkat edildiği zaman kaza riski çok düşük seviyelere iner. Ancak ne yazık ki bu sürücüler bu kurallara istenilen sevide uymuyor. Türkiye’de bir ayda meydana gelen kazalarda 100’ün üzerinde insan hayatını kaybediyor. Dolayısıyla mutlaka kurallara riayet edilmelidir.” şeklinde kaydetti. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

HÜDA PAR Çınar İlçe Başkanından çağrı: Kırsaldaki grup yollarına gerekli bakım ve onarım yapılmalı

16-22 Şubat TOKİ kura takvimi açıklandı

Malatya'da yol bakım çalışmaları sürüyor

Gazze Şehit Aileleri Sözcüsü Dr. Aldali: Şehitler veren bir dava asla yenilmez

Ramazan ayının sessiz tanığı imsakiye dijitalleşmeye yeniliyor

Evde Bakım Yardımı ödemeleri zamlı olarak hesaplara yatırılmaya başlandı

Moğolistan'da 100 yaşını aşan 166 kişi yaşıyor

Afgan ve Dağıstanlı tüccarlardan iş birliği

Diyarbakır Valiliği'nden Dicle Barajı uyarısı

Pakistan’da otobüs ile tır çarpıştı: 11 ölü, 8 yaralı

Sahte belgelerle ikamet soruşturmasında 78 şüpheli yakalandı

HÜDA PAR Antalya Teşkilatından, Kumluca'da sektör temsilcileri ve üreticilere ziyaret 

Çin, düşük doğum oranlarına karşı tedbirler alacak

Antalya Teknokent’e 235 milyon liralık yeni Ar-Ge binası

Gaziantep’te haklarında 10 yıl hapis cezası bulunan 2 şahıs yakalandı

Diyarbakır’da camiler Ramazan’a hazır

HAKSİAD’ın Avrupa turu Hollanda ziyaretiyle tamamlandı

ABD Adalet Bakanlığı, Epstein dosyalarındaki isimleri Kongre’ye gönderdi

Pakistan'da otobüs ile tır çarpıştı: 11 ölü

Karadaği: Ümmetin birliği bugün fiili zorunluluk haline gelmiştir

Başkan Kaplan’dan Ramazan Çağrısı Alışverişimiz Yerel Esnaftan Yapalım

Batman'da direksiyon hakimiyetini kaybeden sürücü kaza yaptı

Brezilya’da yolcu teknesi battı: 2 ölü 7 kayıp

Batman'da park halindeki otomobil alev aldı

Fransız savcılar, Epstein dosyalarını incelemek üzere özel bir ekip kurdu

Meteoroloji’den fırtına ve toz taşınımı uyarısı

Bayraktar TB-3 NATO tatbikatında hedefi tam isabet vurdu

Zelenski’den seçim mesajı: Önce ateşkes ve güvenlik

Gazze’nin kuzeyinde çadıra İHA saldırısı: En az 8 şehid

Prof. Dr. Kansoy: Çocukluk çağı kanserlerinin üçte biri lösemi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


HÜDA PAR Çınar İlçe Başkanından çağrı: Kırsaldaki grup yollarına gerekli bakım ve onarım yapılmalı

16-22 Şubat TOKİ kura takvimi açıklandı

Malatya'da yol bakım çalışmaları sürüyor

Gazze Şehit Aileleri Sözcüsü Dr. Aldali: Şehitler veren bir dava asla yenilmez

Ramazan ayının sessiz tanığı imsakiye dijitalleşmeye yeniliyor

Evde Bakım Yardımı ödemeleri zamlı olarak hesaplara yatırılmaya başlandı

Moğolistan'da 100 yaşını aşan 166 kişi yaşıyor