İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Gülcegün: Uzun yol şoförlüğünde uykusuzluk kazaya davetiye çıkarıyor

Tarih: 05.12.2024 15:36 Güncelleme: 05.12.2024 15:36
İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Gülcegün: Uzun yol şoförlüğünde uykusuzluk kazaya davetiye çıkarıyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Nurullah Gülcegün, uzun yol şoförlerinin en çok "uykusuzluk" nedeniyle kazalara karıştıklarını söyledi.

Nurullah Gülcegün, uzun yol şoförlerinin trafikte güvenli bir şekilde seyahat edebilmeleri için dikkat etmeleri gerken hususlar hakkında önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu.

Gülcegün, uzun yolculuğa çıkmadan önce araçların yüzeysel bakımlarının yapılması gerektiğini, özellikle antifriz, yağ seviyesi ve kış lastiği kontrollerinin olası kazaların önüne geçebileceğini vurguladı .

Uzun yol şoförlerinin seyir halindeyken telefonla meşgul olmak, kaygan yol, kör nokta alanına dikkat etmemek ve yol hipnozuna yenik düşmek gibi nedenlerle kazalara karştığını belirten Gülcegün, en önemli nedenin ise uykusuzluk olduğunu belirtti.

Gülcegün, uyku problemine karşı uzun yolculuklarda 4-5 saatte bir 45 dakika dinlenme zorunluluğunun bulunduğunu hatırlattı.

Uzun yola çıkmadan önce yapılması gereken kontrollere değinen Gülcegün, “Uzun yol şoförlerinin yola çıkmadan önce genel bir yüzeysel bakım ve kontrolleri sağlaması lazım. Bu bakım ve kontroller içerisinde; antifriz, kış lastiğini takmak, yağ seviyesini kontrol etmek gibi hususlar yer almaktadır. Yola çıktıktan sonra ise dikkat edilmesi ve uyulması gereken en önemli trafik kuralı sinyallerdir. Her bir levha kuralı bir insan demektir. Can kaybının oluşmaması için buna çok ehemmiyet gösterilmelidir. Uzun araçlarda şoförler, trafikte en çok kör nokta yani gizli ayna sorunuyla karşılaşıyorlar. Birçok kaza bu kör noktadan çıkmaktadır. Uzun araçlarda şoförün sağ tarafından gelen araçların şoförün kör noktası alanına girmesiyle kazalar meydana geliyor. Dolayısıyla uzun araçların kör noktası alanından olabildiğince uzaklaşmak lazım.” dedi.

“Uzun yol şoförlüğünde kazaya en çok sebebiyet veren durum uykusuzluktur”

Trafikte kazalara en çok neden olan durumun telefon ile meşguliyet olduğunu belirten Gülcegün, “Uzun yol şoförlerinin çoğu seyir halindeyken telefonla fazla meşgul oluyor hatta bazıları telefondan canlı yayın yapıyor. Bu durumda da kazalar vazgeçilmez oluyor. Dolayısıyla seyir halindeyken şoförlerin olabildiğince telefonla meşgul olmamaları lazım. Bununla beraber sinyal verilmediği durumlarda ani gelişen kazalar meydana gelebiliyor. Yollarda araç olmasa bile mutlaka sinyal verilmelidir. Bunun yanında uzun yol şoförlerinde en çok kazaya sebebiyet veren diğer bir durum uykusuzluktur. Şoförlük mesleğinde yapılan yanlışların başında uykusuz halde varacağı noktaya bir an önce ulaşmaya çalışmasıdır. Yükü zamanında yetiştirebilmek için bazen canını hiçe sayarak yol kat eden şoförler bile var. Bu duruma düşmemek için ara ara dinlenmek, uykuyu iyi almak lazım. Zaten uzun araçlarda 4-5 saatten sonra 45 dakika dinlenme zorunluluğu var. Bu uygulamaya muhakkak özen gösterilmelidir.” ifadelerini aktardı.

“Çoğu sürücü kendi canını hiçe sayıyor”

Yol hipnozuna da değinen Gülcegün, “Yol hipnozu, bir şoförün uzun bir saatten sonra seyir halinde uykulu olup gözlerin açık ancak bilinci kapalı olması durumuna denilmektedir. Bu durumda da çok fazla kazalar oluşmaktadır. Yol hipnozunun oluşmasının en büyük nedeni şoförün bir an önce yükü boşaltmak istemesinden kaynaklanıyor. Gözleri açık ama bilinci kapalı olarak seyir halinde ani gelişen bir olayda şoför kendini bir anda kaza mahallinde görüyor. Bundan dolayı acele etmeyip dinlene dinlene yol kat edilmesi lazım. Bazı sürücüler kendi canını hiçe sayarak yol kat ettiğinde haliyle karşıdaki insanların da canlarını hiçe saymış oluyor. Kilometre-hız olayına, trafik kurallarına, dinlenmeye dikkat edildiği zaman kaza riski çok düşük seviyelere iner. Ancak ne yazık ki bu sürücüler bu kurallara istenilen sevide uymuyor. Türkiye’de bir ayda meydana gelen kazalarda 100’ün üzerinde insan hayatını kaybediyor. Dolayısıyla mutlaka kurallara riayet edilmelidir.” şeklinde kaydetti. (İLKHA)

Gitgide artan unutkanlığa dikkat!

İzmir’de ‘yolsuzluk’ operasyonunda Soyer dahil 126 kişi gözaltına alındı

HAMAS: Gazze'deki çocuklar arasında menenjit salgını yeni bir felakete işaret ediyor

Belediye Başkanı Taşkın: Peygamberimize dil uzatanları şiddetle lanetliyoruz

İşgalcilerin Gazze'ye yönelik saldırılarında son 24 saatte 116 şehit, 463 yaralı

Şanlıurfa'da gıda denetimi: Son kullanma tarihi geçmiş ürünlere el konuldu

Diyanet-Sen Malatya Şube Başkanı Engin: Bu kirli zihniyetin adı özgürlük değil, alçaklıktır!

Şanlıurfa'da elektrik kesintisi: Birçok ilçe saatlerce elektriksiz kalacak!

HÜDA PAR İl Başkanı Durmaz: Emeklilerin projelere ulaşımı ücretsiz olmalı

Keçeciliğin son nefesi: Asırlık meslek yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Şanlıurfa-Diyarbakır yolunda trafik kazası: 2 yaralı

Hububat alım ödemeleri başladı

Buğday hasadı devam ediyor: Çiftçi memnun

HÜDA PAR'dan orman yangınları mesajı: Ciğerlerimiz yanıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mizah kisvesiyle yapılan açık bir kışkırtmadır

İzmir'de çıkan yangın sanayiye sıçradı: Onlarca araç hurdaya döndü

Malatya'da şifa arayanlar dağları gezerek kantaron topluyor

Ağrı'nın ekonomisine katkı sunacak AVM temeli atıldı

Batman'daki STK'lar: İfade özgürlüğü kılıfıyla değerlerimize saldırıyorlar

Palu’da hububat hasadı başladı

Şap hastalığı nedeniyle 81 il genelinde tüm hayvan pazarları kapatıldı

Osmangazi Köprüsü ile 1,5 saatlik Körfez geçişi 6 dakikaya düştü

Elazığ’da trafik kazası: 3 kişi yaralandı

Elazığ'da trafik kazası: Bir kişi hafif yaralandı

Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta: Bu alçaklığı destekleyen zihniyeti şiddetle lanetliyorum

Gazze'de, kavurucu sıcaklar altındaki çadırlar cehenneme dönüşüyor

Öğretim Üyesi Dr. Kurşun, HÜDA PAR'ın kanun teklifini değerlendirdi

Bingöl’de yaklaşık 6 bin kök kenevir ele geçirildi

Bingöl'de silah operasyonu: 2 gözaltı

Kur'an kurslarına yoğun ilgi: Batman'da 357 noktada Kur'an eğitimi başladı

Yükleniyor