9167,58%0,98
38,57% 0,33
43,89% 0,80
4035,43% 0,80
6526,84% 0,67
Batman merkeze bağlı Balpınar (Girêsîra) beldesinin Yeniköy (Sêgirka) köyünde yaşayan 72 yaşındaki sulama motoru ustası Aydın Tufan, İLKHA mikrofonuna konuştu.
Uzun yıllardır motor tamiriyle ilgilenen Tufan, 1974 yılında belediyede işe başladıktan sonra motor tamiriyle tanıştığını, emekli olduktan sonra da bölge çiftçisinin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla bu alanda çalışmayı sürdürdüğünü anlattı.
Aydın Tufan
"Boşta kalan zamanımı değerlendirmek için tamire başladım"
Emekli olduktan sonra boş zamanlarında sulama motorlarını tamir etmeye başladığını ifade eden Tufan, "1953 doğumluyum ve şu anda 72 yaşındayım. 1974 yılında belediyede işe başladım ve o dönemde de bu motorların tamiriyle uğraşıyordum. Emekli olduktan sonra boş kalmaktansa bir baktım ki köylülerin sebze ve meyvelerini suladıkları motorlar arızalanıyor ve yakınlarda bunları tamir eden kimse yok. Ben de hem kendime küçük bir meşgale olur hem de çiftçilerin işi görülür diye sulama motorlarını tamir etmeye başladım. Bu şekilde boş zamanımı değerlendiriyorum." dedi.
"Yaz aylarında motorların tamiriyle uğraşıyorum"
Sulama motorlarını özellikle yaz aylarında tamir ettiğini belirten Tufan, "Bu sulama motorları, rahmetli Necmettin Erbakan zamanında kurulan bir fabrikada üretilmişti. O dönemde bu motorlara çok rağbet vardı. Çiftçiler sebze ve meyve tarlalarını bu motorlarla suluyordu ve hâlâ sulayanlar var. Bölgemizde en az 3-5 köyde, ortalama 100 sulama motoru hâlen aktif olarak kullanılıyor. Ben de yaz aylarında, ortalama 2-3 ay boyunca bu motorların tamiriyle uğraşıyorum." ifadelerini kullandı.
"Daha uygun fiyata mal ederek çiftçimize teslim ediyorum"
Arıza veren sulama motorlarının birçok arızasını tamir ettiğini söyleyen Tufan "Sulama motorları çalıştığında ve havalar sıcak olduğunda, yağ yakmalarından dolayı gömlek, piston, sekman, enjektör memesi ve diğer parçalarında arızalar oluşuyor. Ben de bu arızaları ya tamir ediyorum ya da parçalarını değiştiriyorum. Bu şekilde motorları tekrar çalışır hale getirip, daha uygun fiyata mal ederek çiftçimize teslim ediyorum. Hem çiftçinin işini görüyoruz hem de birkaç kuruş kazanıyorum. Eskiden yöremizin tüm ilçe ve köylerinde bu motorlardan neredeyse en az bin tane vardı. Şu an ise bu sulama motorlarının sıfırını bulmak mümkün değil. Pamuk ve tütün ekimi azaldığı için bu motorların yerine Çin'den gelen farklı motorlar tercih ediliyor. Burada tek başımayım ve sağlığım el verdiği sürece çalışmaya devam edeceğim." dedi (İLKHA)