• BIST 100

    17113,65%2,49
  • DOLAR

    43,64% 0,00
  • EURO

    51,92% 0,01
  • GRAM ALTIN

    6905,71% 0,11
  • Ç. ALTIN

    11731,12% 0,00

İlerleyen yaşına rağmen yarım asırlık tecrübesiyle sulama motorlarını tamir ediyor

02 Mayıs 2025, Cuma 11:23
02 Mayıs 2025, Cuma 11:23
İlerleyen yaşına rağmen yarım asırlık tecrübesiyle sulama motorlarını tamir ediyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Batman'da yaşayan 72 yaşındaki Aydın Tufan, hem geçimini sağlamak hem de çiftçiye destek olmak amacıyla yarım asırlık tecrübesiyle sulama motorlarını tamir etmeye devam ediyor.

Batman merkeze bağlı Balpınar (Girêsîra) beldesinin Yeniköy (Sêgirka) köyünde yaşayan 72 yaşındaki sulama motoru ustası Aydın Tufan, İLKHA mikrofonuna konuştu.

Uzun yıllardır motor tamiriyle ilgilenen Tufan, 1974 yılında belediyede işe başladıktan sonra motor tamiriyle tanıştığını, emekli olduktan sonra da bölge çiftçisinin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla bu alanda çalışmayı sürdürdüğünü anlattı.

Aydın Tufan

"Boşta kalan zamanımı değerlendirmek için tamire başladım"

Emekli olduktan sonra boş zamanlarında sulama motorlarını tamir etmeye başladığını ifade eden Tufan, "1953 doğumluyum ve şu anda 72 yaşındayım. 1974 yılında belediyede işe başladım ve o dönemde de bu motorların tamiriyle uğraşıyordum. Emekli olduktan sonra boş kalmaktansa bir baktım ki köylülerin sebze ve meyvelerini suladıkları motorlar arızalanıyor ve yakınlarda bunları tamir eden kimse yok. Ben de hem kendime küçük bir meşgale olur hem de çiftçilerin işi görülür diye sulama motorlarını tamir etmeye başladım. Bu şekilde boş zamanımı değerlendiriyorum." dedi.

"Yaz aylarında motorların tamiriyle uğraşıyorum"

Sulama motorlarını özellikle yaz aylarında tamir ettiğini belirten Tufan, "Bu sulama motorları, rahmetli Necmettin Erbakan zamanında kurulan bir fabrikada üretilmişti. O dönemde bu motorlara çok rağbet vardı. Çiftçiler sebze ve meyve tarlalarını bu motorlarla suluyordu ve hâlâ sulayanlar var. Bölgemizde en az 3-5 köyde, ortalama 100 sulama motoru hâlen aktif olarak kullanılıyor. Ben de yaz aylarında, ortalama 2-3 ay boyunca bu motorların tamiriyle uğraşıyorum." ifadelerini kullandı.

"Daha uygun fiyata mal ederek çiftçimize teslim ediyorum"

Arıza veren sulama motorlarının birçok arızasını tamir ettiğini söyleyen Tufan "Sulama motorları çalıştığında ve havalar sıcak olduğunda, yağ yakmalarından dolayı gömlek, piston, sekman, enjektör memesi ve diğer parçalarında arızalar oluşuyor. Ben de bu arızaları ya tamir ediyorum ya da parçalarını değiştiriyorum. Bu şekilde motorları tekrar çalışır hale getirip, daha uygun fiyata mal ederek çiftçimize teslim ediyorum. Hem çiftçinin işini görüyoruz hem de birkaç kuruş kazanıyorum. Eskiden yöremizin tüm ilçe ve köylerinde bu motorlardan neredeyse en az bin tane vardı. Şu an ise bu sulama motorlarının sıfırını bulmak mümkün değil. Pamuk ve tütün ekimi azaldığı için bu motorların yerine Çin'den gelen farklı motorlar tercih ediliyor. Burada tek başımayım ve sağlığım el verdiği sürece çalışmaya devam edeceğim." dedi (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Avrupa başkentlerinde temel soru: ABD'ye güvenilebilir mi?

Siyonist rejim hapishanelerinde açlık politikası: "Janot"ta esirlere sistematik işkence

Pezeşkiyan: Dış müdahaleye boyun eğmeyeceğiz

Albanese geri adım atmadı: Soykırımı kınamayanlardan ders almam

Trump'tan yolsuzlukla yargılanan Netanyahu'ya açık destek

Siyonist rejim ateşkesi yine çiğnedi: Gazze'de 2 şehit, çok sayıda yaralı

Balıkesir açıklarında 36 düzensiz göçmen kurtarıldı

Meteorolojiden 49 il için sarı kodlu uyarı

Antalya'da şiddetli yağış ve fırtına nedeniyle eğitime ara

Kayseri-Kahramanmaraş kara yolu ağır taşıt trafiğine kapatıldı

Çanakkale'de uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

Şanlıurfa’da ‘Şehadet Gecesi’ programı düzenlendi

Irak’ta petrol rafinerisinde yangın: 1 ölü, 13 yaralı

Ukrayna: Rus petrolünün Doğu Avrupa'ya transit geçişi durduruldu

Türkiye ile Sırbistan arasında ortak bildiri

Diyarbakır'da zihinsel engelli yaşlı adamı arama çalışmaları sürüyor

Japonya'da kar felaketi: 46 ölü, 558 yaralı

Meksika'da kızamık salgında ölü sayısı artıyor

Ağrı'nın Eleşkirt ilçesinde yaşanan çığda mahsur kalan 4 personeli kurtardı

Bulgaristan'da seçim hükümeti kuruluyor

Meteorolojiden bazı bölgeler için fırtına ve kuvvetli yağış uyarısı

İstanbul'da toplu ulaşıma yüzde 20 zam

Konya ve ilçeleri için kuvvetli yağış uyarısı

MİT Başkanı Kalın, Libya Başbakanı Dibeybe ile görüştü

Milli Eğitim Bakanlığı 81 ile Ramazan genelgesi gönderdi

Mersin'de Sarısu Deresi’nde taşkın incelemesi

Şırnak'ta 1 kilo 431 gram Skunk ele geçirildi: 2 kişi tutuklandı

Mersin genelinde sağanak etkili oluyor

Siirt’te kontrolden çıkarak devrilen kamyonun sürücüsü yaralandı

Pakistan uzaya gözlem uydusu gönderdi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Avrupa başkentlerinde temel soru: ABD'ye güvenilebilir mi?

Siyonist rejim hapishanelerinde açlık politikası: "Janot"ta esirlere sistematik işkence

Pezeşkiyan: Dış müdahaleye boyun eğmeyeceğiz

Albanese geri adım atmadı: Soykırımı kınamayanlardan ders almam

Trump'tan yolsuzlukla yargılanan Netanyahu'ya açık destek

Siyonist rejim ateşkesi yine çiğnedi: Gazze'de 2 şehit, çok sayıda yaralı

Balıkesir açıklarında 36 düzensiz göçmen kurtarıldı