• BIST 100

    9167,58%0,98
  • DOLAR

    38,57% 0,33
  • EURO

    43,89% 0,80
  • GRAM ALTIN

    4035,43% 0,80
  • Ç. ALTIN

    6526,84% 0,67

İlerleyen yaşına rağmen yarım asırlık tecrübesiyle sulama motorlarını tamir ediyor

GÜNDEM 2.05.2025 11:23:29 0
İlerleyen yaşına rağmen yarım asırlık tecrübesiyle sulama motorlarını tamir ediyor

Batman'da yaşayan 72 yaşındaki Aydın Tufan, hem geçimini sağlamak hem de çiftçiye destek olmak amacıyla yarım asırlık tecrübesiyle sulama motorlarını tamir etmeye devam ediyor.

Batman merkeze bağlı Balpınar (Girêsîra) beldesinin Yeniköy (Sêgirka) köyünde yaşayan 72 yaşındaki sulama motoru ustası Aydın Tufan, İLKHA mikrofonuna konuştu.

Uzun yıllardır motor tamiriyle ilgilenen Tufan, 1974 yılında belediyede işe başladıktan sonra motor tamiriyle tanıştığını, emekli olduktan sonra da bölge çiftçisinin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla bu alanda çalışmayı sürdürdüğünü anlattı.

Aydın Tufan

"Boşta kalan zamanımı değerlendirmek için tamire başladım"

Emekli olduktan sonra boş zamanlarında sulama motorlarını tamir etmeye başladığını ifade eden Tufan, "1953 doğumluyum ve şu anda 72 yaşındayım. 1974 yılında belediyede işe başladım ve o dönemde de bu motorların tamiriyle uğraşıyordum. Emekli olduktan sonra boş kalmaktansa bir baktım ki köylülerin sebze ve meyvelerini suladıkları motorlar arızalanıyor ve yakınlarda bunları tamir eden kimse yok. Ben de hem kendime küçük bir meşgale olur hem de çiftçilerin işi görülür diye sulama motorlarını tamir etmeye başladım. Bu şekilde boş zamanımı değerlendiriyorum." dedi.

"Yaz aylarında motorların tamiriyle uğraşıyorum"

Sulama motorlarını özellikle yaz aylarında tamir ettiğini belirten Tufan, "Bu sulama motorları, rahmetli Necmettin Erbakan zamanında kurulan bir fabrikada üretilmişti. O dönemde bu motorlara çok rağbet vardı. Çiftçiler sebze ve meyve tarlalarını bu motorlarla suluyordu ve hâlâ sulayanlar var. Bölgemizde en az 3-5 köyde, ortalama 100 sulama motoru hâlen aktif olarak kullanılıyor. Ben de yaz aylarında, ortalama 2-3 ay boyunca bu motorların tamiriyle uğraşıyorum." ifadelerini kullandı.

"Daha uygun fiyata mal ederek çiftçimize teslim ediyorum"

Arıza veren sulama motorlarının birçok arızasını tamir ettiğini söyleyen Tufan "Sulama motorları çalıştığında ve havalar sıcak olduğunda, yağ yakmalarından dolayı gömlek, piston, sekman, enjektör memesi ve diğer parçalarında arızalar oluşuyor. Ben de bu arızaları ya tamir ediyorum ya da parçalarını değiştiriyorum. Bu şekilde motorları tekrar çalışır hale getirip, daha uygun fiyata mal ederek çiftçimize teslim ediyorum. Hem çiftçinin işini görüyoruz hem de birkaç kuruş kazanıyorum. Eskiden yöremizin tüm ilçe ve köylerinde bu motorlardan neredeyse en az bin tane vardı. Şu an ise bu sulama motorlarının sıfırını bulmak mümkün değil. Pamuk ve tütün ekimi azaldığı için bu motorların yerine Çin'den gelen farklı motorlar tercih ediliyor. Burada tek başımayım ve sağlığım el verdiği sürece çalışmaya devam edeceğim." dedi (İLKHA)

Venezuela'dan Kolombiya'ya tepki

Tayland’da şarbon kaynaklı ilk ölüm

ABD’de trafik kazası: 7 ölü

Singapur erken genel seçim için yarın sandık başına gidecek

Nijerya'da kolera salgınında 34 can kaybı

Gündüz kuşağı yayınlarına son verilmesi çağrısı yapıldı

Bakan Memişoğlu: 2 bin 239 hekim ataması yapılacak

HÜDA PAR İl Başkanı Gülsever’den Sanayi Sitesinde işyeri yanan esnafa ziyaret

Şırnak'ta Kur'an-ı Kerim ziyafeti programı düzenlendi

Bolivya uçağı havada kayboldu

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir'den gündem değerlendirmesi

Adana'da 10 kilogram metamfetamin ele geçirildi: 6 tutuklama

Kırmızı bültenle aranan 4 suçlu bulundukları ülkelerden Türkiye'ye getirildi

BM: Gazze'de gıda stokları çoğunlukla tükendi, suya erişim imkansız hale geliyor

Şantiye alanında işçilerin kaldığı konteynerde yangın

Tünelde kaza yapan tır ikiye bölündü: 1 yaralı

HÜDA PAR Medya Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, Van'da medya temsilcilerini ziyaret etti

Dışişleri Bakanlığı, Özgürlük Filosu gemisine saldırıyı kınadı

Yapıcıoğlu, Mersin’de STK temsilcileri ve hal esnafıyla buluştu

Ensarullah, milyonluk mitingde Hayfa'yı balistik füzeyle hedef aldıklarını duyurdu

Malatya'da otomobil bahçeye yuvarlandı: 2 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın KKTC’yi ziyaret edecek

Özyaramış: Gazze’deki soykırım uluslararası hukukun açık bir ihlalidir

Hür Gençlik Gazze için basın açıklaması yaptı

Tsunaminin önümüzdeki iki saat içinde Şili'nin Antarktika üslerine ulaşması bekleniyor

Malatya'da sağanak yağış nedeniyle caddeler su birikintileri ile doldu

Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel alımı için tercihler başladı

Batman’da süne ile mücadele devam ediyor

Arjantin açıklarında  7,4 büyüklüğünde deprem: Tsunami uyarısı yapıldı

MTB Başkanı Özcan: Zirai don felaketi nedeniyle kayısı üretimi büyük zarar gördü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ