• BIST 100

    16834,12%0,95
  • DOLAR

    43,82% 0,16
  • EURO

    51,69% 0,16
  • GRAM ALTIN

    7182,08% 2,07
  • Ç. ALTIN

    11729,31% 0,51

İLİTAM sınavına katılacak adaylar: Bu şartlarda sınav yapılmamalı

02 Ocak 2026, Cuma 15:35
02 Ocak 2026, Cuma 15:35
İLİTAM sınavına katılacak adaylar: Bu şartlarda sınav yapılmamalı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

3-4 Ocak’ta Diyarbakır’da yapılması planlanan İlahiyat Lisans Tamamlama sınavına çevre illerden katılacak adaylar, yoğun kar yağışı, kapalı yollar ve sefer iptalleri nedeniyle sınavın ertelenmesini talep etti.

Diyarbakır’da 3 ve 4 Ocak tarihlerinde gerçekleştirilecek olan İlahiyat Lisans Tamamlama (İLİTAM) sınavı, bölgede etkili olan yoğun kar yağışı ve ulaşımda yaşanan aksamalar nedeniyle tartışma konusu oldu. Türkiye’nin farklı illerinden sınava katılacak adaylar, mevcut hava koşullarının sınava erişimi zorlaştırdığını belirterek erteleme çağrısında bulundu.

Bölgeden alınan bilgilere göre, Diyarbakır’a komşu birçok il ve ilçede kar yağışı, tipi ve buzlanma nedeniyle karayolları ulaşıma kapandı. Görüş mesafesinin düşmesi ve yol güvenliğinin tehlikeye girmesi sonucu trafik akışının zaman zaman tamamen durduğu bildirildi. Bu durum, otobüs firmalarının çok sayıda seferi iptal etmesine yol açarken, biletli yolcuların da seyahat edemediği ifade edildi.

Sınava katılmayı planlayan adaylar, ulaşım koşullarındaki eşitsizliğin fırsat eşitliğini ortadan kaldırdığını vurguladı. Adaylar, bazı öğrencilerin sınav merkezine ulaşabilirken bazılarının ulaşım engelleri nedeniyle sınava katılamayacağını belirterek, bu durumun hem güvenlik hem de eğitim hakkı açısından sorun oluşturduğunu dile getirdi.

Adaylar, sınavın can ve yol güvenliği sağlanmadan yapılmamasını, ulaşımın normale dönmesi için süre tanınmasını ve herhangi bir mağduriyet yaşanmadan yeni bir sınav takviminin belirlenmesini talep etti.

"Ulaşım engellerinin sürmesi halinde binlerce adayın mağdur olacak"

Mevcut hava şartlarının ve ulaşım engellerinin sürmesi halinde, sınavın planlanan tarihlerde yapılmasının binlerce adayı olumsuz etkileyebileceği ifade eden Selim Şimşek "Burası Mardin’in Ömerli ilçesi. İlçemizde ve bölgede devam eden yoğun kar yağışı nedeniyle ciddi ulaşım aksaklıkları yaşanmaktadır. Öyle ki, ilçemize dün geceden itibaren giriş ve çıkışlar tamamen kapalıdır. İlçeye ulaşım, yaklaşık on kilometre mesafede bulunan Hop Geçidi üzerinden sağlanmaktadır. Ancak Hop Geçidi’nin kapalı olması nedeniyle şu an ilçemize giriş ve çıkışlar mümkün değildir. Kıymetli hocalarımızdan ve rektörlerimizden, 3–4 Ocak tarihlerinde Dicle Üniversitesi’nde yapılması planlanan İLİTAM sınavları konusunda bizlere yardımcı olmalarını rica ediyoruz. Sınav tarihlerinin ileri bir tarihe ertelenmesini talep ediyoruz." dedi.

Ulaşımın kesildiği bazı bölgelerde ölümlü kazaların da meydana geldiğini belirten Şimşek, bu gelişmelerin ardından öğrencilerin sınavlar için alternatif çözüm çağrısında bulunduğunu ifade etti.

Şimşek "Ayrıca, ilçemizde bulunan Hop Geçidi’nde meydana gelen trafik kazasında 3 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 8 vatandaşımız ise yaralanmıştır. Bizlerin de benzer bir mağduriyet ve tehlike yaşamaması adına, hocalarımızdan ricamız; 3 ve 4 Ocak tarihlerinde Dicle Üniversitesi’nde yapılacak sınavların ertelenmesi ya da öğrencilere alternatif çözümler sunulmasıdır. Zira, her ne kadar Diyarbakır iline 120 kilometre mesafede olsak da mevcut hava ve yol koşulları nedeniyle ulaşım sağlayamamaktayız. Bununla birlikte, Ankara, İstanbul ve diğer illerden gelecek öğrencilerden aldığımız bilgilere göre hava yolu ulaşımında da ciddi aksamalar yaşanmakta ve bazı uçuşlar iptal edilmektedir." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Ülke genelinde yağışlı havanın etkili olması bekleniyor

Malezya'da 7,1 büyüklüğünde deprem

Batman’da uzun namlulu silahlı saldırı: 3 yaralı

ABD-İran görüşmeleri Cuma günü yeniden başlayabilir

FSB: Korgeneral Alekseyev'e yönelik suikast girişimi soruşturmasında İngiliz bağlantısı ortaya çıktı

Rusya: Ukrayna'nın enerji altyapısını hedef aldık, 326 İHA'yı düşürdük

Trump'ın Florida'daki konutunda bir silahlı saldırgan vuruldu

Grönland’dan Trump’ın hastane gemisi planına ret

Gazze'de can kaybı 72 bin 72'ye yükseldi

Hatay'da iki otomobil çarpıştı: 4 yaralı

Keşmir'de işgalci Hint askerleri 3 direnişçiyi katletti

Trump'tan yeni Grönland hamlesi

Afganistan'tan Pakistan'ın ölümcül saldırılarına tepki

28 ilde siber suç operasyonu: 181 tutuklama

47 yıllık vefa: Metin Yüksel şehadet yıldönümünde rahmetle yâd edildi

Rusya'dan Estonya'ya sert nükleer uyarı

Batman'da mobilya atölyesinde yangın

Hakkâri'de minibüs kontrolden çıkarak takla attı: 4 yaraılı

Fransa, aşırı sağcı aktivistin ölümüyle ilgili ABD büyükelçisini çağırdı

Kabine yarın Beştepe'de toplanıyor

ABD'de soğuk hava alarmı: İki metre kar yağışından 50 milyon kişinin etkilenmesi bekliniyor

MÜSİAD Batman Şubesi’nden geleneksel iftar programı

Macaristan, AB'nin Rusya'ya yaptırım paketini reddetti

İşgalci rejim, bu ay Suriye'de 41 ihlal gerçekleştirdi

'Savcıyım' deyip otobüsteki yolcuları tehdit eden kadın tutuklandı

ABD, Ürdün'deki hava üssündeki askeri varlığını artırdı

Güney Kore'den Japonya'ya "adacıklar" tepkisi

Ege Denizi’nde 3.5 Büyüklüğünde Deprem

Afganistan'da 10 uyuşturucu laboratuvarı imha edildi

Bakan Yardımcısı Aydın: Milletin inancıyla kavga etmek özgürlük değil, vesayetçi bir dayatmadır

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Ülke genelinde yağışlı havanın etkili olması bekleniyor

Malezya'da 7,1 büyüklüğünde deprem

Batman’da uzun namlulu silahlı saldırı: 3 yaralı

ABD-İran görüşmeleri Cuma günü yeniden başlayabilir

FSB: Korgeneral Alekseyev'e yönelik suikast girişimi soruşturmasında İngiliz bağlantısı ortaya çıktı

Rusya: Ukrayna'nın enerji altyapısını hedef aldık, 326 İHA'yı düşürdük

Trump'ın Florida'daki konutunda bir silahlı saldırgan vuruldu