-
BIST 100
16088,00%-1,23
-
DOLAR
44,16% 0,22
-
EURO
50,49% -0,78
-
GRAM ALTIN
7134,90% -0,98
-
Ç. ALTIN
11685,77% -0,65
İlk Yardım Uzmanı Pekince'den karbonmonoksit zehirlenmesine karşı hayat kurtaran tavsiyeler
-
A+Buyut
-
A-Kucult
İlk Yardım Eğitmeni Ömer Pekince, özellikle kış aylarında artan karbonmonoksit zehirlenmesinin tehlikelerine dikkat çekerek, bu tür durumlarla karşılaşıldığında hayat kurtaracak kritik tavsiyelerde bulundu.
İlk Yardım Eğitmeni Pekince, karbonmonoksit zehirlenmesinin tehlikelerine dikkat çekti ve bu zehirlenmenin özellikle kış aylarında arttığını belirtti.
Zehirlenme belirtilerinin başta aşırı yorgunluk, halsizlik, bulantı ve baş dönmesi gibi genel semptomlar olduğunu ifade eden Pekince, zehirlenme belirtilerini tanımanın ve doğru müdahalede bulunmanın hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.
Zehirlenme durumunda ilk yapılması gerekenin, kendi güvenliğimizi almak olduğuna vurgu yapan Pekince, olay yerine müdahale ederken dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.
"Kış aylarında çok sık karşılaşılan bir zehirlenmedir"
Karbonmonoksitin kokusuz, renksiz ve tatsız bir gaz olup, insanı fark ettirmeden zehirlediğini dile getiren Pekince, "Karbonmonoksit zehirlenmesi, hidrokarbon yanması sonucu ortaya çıkan, kokusuz, renksiz, tatsız ve rahatsız edici olmayan bir gazdır. Özellikle kış aylarında çok sık karşılaştığımız bir zehirlenme türüdür. En fazla yangınlarda, kapalı otoparklarda, derin kuyularda ve kömür ve doğal gaz ısıtıcılarından kaynaklı zehirlenebiliyoruz." dedi.
"Kişi zehirlendiğinin farkına varmıyor"
"Genel olarak zehirlendiğimiz zaman bunu fark etmiyoruz" diyen Pekince, "Karbonmonoksit zehirlenmesine toplumda sessiz katil derler. Çünkü kana, oksijenden 280 kat daha hızlı bir şekilde karıştığı için insanı zehirliyor, ancak insanlar zehirlendiklerinin farkına varmıyorlar. Tabi bu zehirlenmede en çok etkilenen organlar, oksijene en fazla ihtiyacı olan organlar oluyor. Bunlar beyindir, kalptir." diye konuştu.
"Güvenliğimizi almadan hiçbir olaya müdahale etmemeliyiz"
Zehirlenen insanlarda bazı belirtilerin ortaya çıktığını söyleyen Pekince, "Karbonmonoksit zehirlenmesinin en büyük belirtileri aşırı yorgunluk, halsizlik, uyku hali, bulantı, kusma ve giriptir. Peki bizler ya da yakınımızdaki biri karbonmonoksitten zehirlendiği zaman ne yapmamız lazım? Burada yapacağımız en önemli şey kendi güvenliğimizi almamızdır. Kendi güvenliğimiz olmadan bizler hiçbir şekilde, hiçbir olaya kesinlikle müdahale etmiyoruz." ifadelerini kullandı.
"En önemli şey kendi güvenliğimizi almamızdır"
Bolu'daki yangın faciasına da değinen Pekince, "Bolu'daki yangında kurtarma olayında bazı vatandaşlarımız da kendi güvenliklerine dikkat etmedikleri için maalesef hayatlarını kaybettiler. O yüzden ilk yapacağımız ve en önemli şey kendi güvenliğimizdir. Bu bizim için çok önemli bir husustur. Kendi güvenliğimizi aldıktan sonra örneğin bir evde yangın var. Burada yapacağımız ilk şey, dumana maruz kalan kişiyi oradan hızlı bir şekilde çıkarmamız lazım. Olay yerine rahat bir şekilde girip çıkacağımızı düşünüyorsak birkaç nefes birden alıp vermek, ondan sonra ıslatacağımız bir bezle ağız ve burnumuzu kapatıp olay yerine girip, hastayı alıp hızlı bir şekilde çıkarmamız lazım." dedi.
"Olay yerinde fazla kalmamalıyız"
"Olay yerinde fazla kalmamak gerekiyor" diyen Pekince, şöyle devam etti: "Çünkü kaldıkça karbonmonoksite maruz kalacağız ve bunun sonucunda kendimiz de zehirleneceğiz. Bu ölüme bile sebep olabilecek bir durumdur. Varsa gaz maskelerini kullanabiliriz. Veya olay yerine girdiğimiz zaman hızlıca pencereleri açıp içerinin havalanmasını sağlayabiliriz. Hastayı olay yerinden çıkardıktan sonra, hastayı rahat nefes alacağı bir pozisyona getirmemiz lazım. Nefes alışverişlerini kontrol etmemiz lazım. Eğer nefes alıyorsa yarı oturur pozisyon, eğer hastanın bilinci yoksa yaşam desteğini uygulayıp en yakın hastaneye götürmemiz gerekiyor." (İLKHA)
Malatya'da çocuklara tekne orucu iftarı
HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu Diyarbakır’da ilçe başkanları ve il yönetimiyle buluştu
Yetimler Vakfı’ndan iftar programı
Yapıcıoğlu, Şehit Yasin Börü’nün ailesini ziyaret etti
ABD Irak'taki vatandaşlarını ülkeyi terk etmeleri yönünde uyardı
Rusya, Ukrayna'daki askeri ve enerji tesislerini hedef aldı
Lübnan'da can kaybı artıyor: Siyonist işgalcilerin saldırılarında şehit sayısı 826'ya yükseldi
Malatya'da 2 otomobil çarpıştı: 3 yaralı
Mardin’de sağanak yağış etkili oldu: Yollar göle döndü
AB, Rusya’ya yönelik yaptırımları 6 ay daha uzattı
Arakçi: Hürmüz Boğazı sadece ABD, israil ve müttefiklerine kapalı
Bener: Ramazanın özellikle son 10 günü itikâf ve ibadetle geçirilmeli
Siyonist rejimin Gazze'ye saldırılarında şehit sayısı artıyor: 72 bin 234 şehit
Küba ABD ile son dönem görüşmelerini ilk kez doğruladı
Brezilya ile ABD arasında vize gerginliği
Kenya’da sel felaketi: Ölü sayısı 62’ye yükseldi
Fransa’da yerel seçimler için halk sandık başına gidiyor
Bakan Fidan: Mescid-i Aksa'nın ibadete kapatılması tehlikeli bir adım
Bakan Işıkhan: Batman, Türkiye Yüzyılı'nın lokomotif şehirlerinden biri oldu
Hark Adası neden önemli?
Hatay’da Umut Kervanı’ndan iftar sofrası
Kazakistan'da anayasa referandumu
Dışişleri Bakanı Fidan, Bangladeşli mevkidaşı Rahman ile görüştü
Polonya'da sıcak balon kazası: 1 ölü, 2 yaralı
Umut Kervanı Tarsus'ta yetimlerin yüzünü güldürdü
Kudüs Kardeşlik Platformu: Kudüs, Mescid-i Aksa ve Gazze'de yaşanan soykırım durdurulmalı
Duayen hekimlerden 14 Mart Tıp Bayramı mesajı: Genç doktorlar ülkelerine hizmet etmeli
Konya Umut Kervanı Ramazanda yetim ve ihtiyaç sahiplerine yardımda bulundu
Van-Bitlis kara yolunda feci kaza: 2 ölü, 5 yaralı
Konya’da siyer sergisi yoğun ilgi gördü
Yükleniyor






