• BIST 100

    16133,64%0,09
  • DOLAR

    44,32% 0,05
  • EURO

    51,27% -0,03
  • GRAM ALTIN

    6236,55% -2,64
  • Ç. ALTIN

    10541,35% -5,51

İngiltere'nin Netanyahu için UCM'ye yaptığı baskı ifşa oldu

13 Aralık 2025, Cumartesi 10:37
13 Aralık 2025, Cumartesi 10:37
İngiltere
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı Kerim Han, İngiltere hükümetinin, Binyamin Netanyahu hakkında tutuklama kararı çıkarılması halinde mahkemeye finansmanı kesmekle ve Roma Statüsü'nden çekilmekle tehdit ettiğini açıkladı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Savcısı Kerim Han, siyonist rejimin soykırımcı başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında çıkarılması planlanan tutuklama kararı sürecinde, Batılı devletlerin açık ve örtülü baskılarına maruz kaldığını kamuoyuna açıkladı. Han'ın mahkemeye sunduğu resmî belgelerde, İngiltere hükümetinden üst düzey bir yetkilinin kendisini telefonla arayarak sert bir uyarıda bulunduğu belirtildi.

Savcı Han'a göre söz konusu yetkili, Netanyahu ve eski savunma bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama kararı çıkarılması halinde Londra'nın UCM'ye sağladığı finansmanı durdurabileceğini ve mahkemenin dayanağı olan Roma Statüsü'nden çekilebileceğini dile getirdi. Görüşmenin 23 Nisan 2024'te gerçekleştiği, basına yansıyan bilgilere göre arayan ismin dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron olabileceği ifade edildi.

Han, İngiltereli yetkilinin tutuklama kararlarını "orantısız" olarak nitelendirdiğini aktarırken, benzer baskıların ABD'den de geldiğini açıkladı. Bir Amerikalı yetkilinin, tutuklama kararlarının "felaket sonuçlar" doğuracağı yönünde uyarıda bulunduğunu belirten Han, ABD'li senatör Lindsey Graham'ın ise bu adımın HAMAS'ın elindeki siyonist rejim esirlerini öldürmesine yol açabileceğini ileri sürdüğünü kaydetti.

Tüm bu baskılara rağmen geri adım atmadığını vurgulayan UCM Savcısı, siyonist rejimin mahkemeyle iş birliği yapmaya ya da Gazze'deki tutumunu değiştirmeye dair hiçbir işaret vermediğini söyledi.

ABD ve Batılı ülkelerin desteğiyle 8 Ekim 2023'te Gazze'ye yönelik başlatılan saldırılarda, iki yıl içinde 70 bini aşkın Filistinli şehit oldu, 171 binden fazla kişi yaralandı. Bu tabloya rağmen Netanyahu hakkında çıkarılan tutuklama kararı, bazı Avrupa ülkelerinde açıkça desteklenirken, İngiltere'nin kamuoyu önünde Roma Statüsü'ne bağlılık vurgusu yapmasına karşın perde arkasında UCM'yi baskı altına almaya çalıştığı iddiaları dikkat çekti.

Son dönemde birçok Avrupa ülkesi, UCM kararlarına uyacaklarını açıklarken, Netanyahu'nun bu ülkelerin hava sahasını dahi kullanmaktan kaçındığı biliniyor. İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy ise daha önce yaptığı açıklamada, Netanyahu'nun ülkeyi ziyaret etmesi halinde "hukuki prosedürlerin işletileceğini" söylemişti. Ancak Savcı Han'ın ifşaatları, Batı'nın hukuk söylemi ile siyasi çıkarları arasındaki derin çelişkiyi bir kez daha gözler önüne serdi. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Brent petrol sert düştü: Varil fiyatı 96,96 dolara geriledi

Darğın’ın “Seçme Metinler” Kitabı Okurlarla Buluştu

Konya LİMA’da Ramazan etkinlikleri dolu dolu geçti

Tesettür giyimin bereketi ve manevi yönüyle 56 yıllık ticaret yolculuğu

Konya’da yolcu otobüsü devrildi: 15 yaralı

Trump: İran'ın enerji altyapısına yönelik saldırıyı 5 gün erteledim

İran'dan ABD'ye "Basra Körfezi'ne mayın döşeriz" tehdidi

Siirt’te ambulans devrildi: Bir yaralı

Kurtalan’da gece yarısı ev yangını

40 meslek için Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirildi

İstanbul Havalimanı, Avrupa’da haftanın en yoğun havalimanı oldu

Muğla’da aranan şüphelilere operasyon: 38 tutuklama

Gaziantep'te 119 aranan şahıs yakalandı

Dünya Meteoroloji Örgütü: Dünya iklimi giderek daha dengesiz bir hal alıyor

Hong Kong polisi artık cihaz şifresi talep edebilecek : Şifre vermeyenlere hapis cezası

Rekabet Kurulu, Haribo hakkında soruşturma başlattı

Rusya, ABD ve siyonist rejimin nükleer tesislere saldırısı tehlikeli olduğuna dair uyarıda bulundu

Konya’da silahlı kavga: Bir yaralı

İran, füzeye İspanya Başbakanı'nın resmini yapıştırdı

İstanbul'da baraj doluluk oranı yüzde 50'yi aştı

Küba ve Amerika arasında savaş iddiası

İran, Hürmüz Boğazı'yla ilgili ilkesini açıkladı

Küba'da elektrik krizi: İkinci çöküşün ardından kısmi toparlanma

Heyelan nedeniyle kapanan yol açıldı

Adıyaman İl Özel İdaresi 20 kamyon şoförü alacak

Şırnak'ta karla kapanan köy yolları temizleniyor

Sosyal medyada çakarlı araç paylaşımı yapan kişiye cezai işlem

İşgalci siyonistler, Güney Lübnan'da bir köprüyü daha yıktı

Yapay zekâ ile müzik dolandırıcılığı: Milyonlarca dolarlık vurgun

Martta kar sürprizi: 3 ilde 103 yerleşim yerine ulaşım sağlanamıyor

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Brent petrol sert düştü: Varil fiyatı 96,96 dolara geriledi

Darğın’ın “Seçme Metinler” Kitabı Okurlarla Buluştu

Konya LİMA’da Ramazan etkinlikleri dolu dolu geçti

Tesettür giyimin bereketi ve manevi yönüyle 56 yıllık ticaret yolculuğu

Konya’da yolcu otobüsü devrildi: 15 yaralı

Trump: İran'ın enerji altyapısına yönelik saldırıyı 5 gün erteledim

İran'dan ABD'ye "Basra Körfezi'ne mayın döşeriz" tehdidi