EKONOMİ 2.09.2024 15:13:57 0

"İnşaatı tamamlama sigortasını hayata geçirmek istiyoruz"

Haberi Sesli Oku

Türkiye Sigortalar Acenteler Direktörü Lokman Avcı ile Türkiye Sigorta Çukurova Bölge Müdürü Hamza Çağlar ve beraberindeki heyet, Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED) ile toplantı düzenledi.

DAİMFED Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu ve yönetim kurulunun hazır bulunduğu toplantıda, Lokman Avcı'ya federasyonun çalışmaları hakkında bilgiler verildi.

Ele alınan konuların başında, İnşaatı Tamamlama Sigortası, Yap-Sat ve Kamu Müteahhitlerinin sorunları hakkında bilgiler sunuldu, görüş alışverişlerinde bulunundu ve destek istendi.

"Hak sahiplerinin evlerine kavuşmasındaki bütün engelleri ortadan kaldıracak bir proje"

Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED)'in, 'İnşaatı Tamamlama Sigortası'nı gündeme getirdiklerini ve bu konunun son derece önemli olduğuna vurgu yapan Genel Başkan Mustafa Karslıoğlu, "İnşaatı Tamamlama Projesi, müteahhit öldü, kaçtı, battı sözlerini ortadan kaldırmak için hayata geçirmek istediğimiz muazzam bir proje. Hak sahiplerinin evlerine kavuşmasındaki bütün engelleri ortadan kaldıracak bir proje bu. Vatandaşın eskiden dediği gibi, 'Temelden projeye girilir mi?' söylemleri, bu proje ile son bulacak. Artık temelden bütün şantiyelere girilebilecek, yarım kalan işleri görmeyeceğiz. İnşaatı Tamamlama Sigortası'nı oldukça önemsiyor ve öneriyoruz. Dolayısıyla bu proje, yerinde dönüşüm yapan, kat karşılığı veren-alan vatandaşlarımız için son derece önemli bir projedir." diye konuştu.

"Sektörü bilimsel ve hukuki yönden adam edeceğiz"

Ülke ekonomisinin bu günlerde kötüye gittiğini, enflasyonun tavan yaptığını, faiz oranlarının son derece yüksek seviyelerde olduğunu, dolayısıyla müteahhitlerin projelerini yarım bırakma durumlarının olabileceğini aktaran Karslıoğlu, "Günümüzde de yaşayıp, görüyoruz. İçimizde de az da olsa çürük elmalar var. Bu çürük elmalara karşı da hem vatandaşları hem de ekonomimizi koruyacağız. Biz sadece müteahhitti korumuyoruz, vatandaşlarımızı da koruma altına almış oluyoruz. Dikkat ederseniz biz bu projede müteahhittin biraz daha para harcamasını, işini layığıyla yapmasını sağlamış oluyoruz. Biz müteahhitlere diyoruz ki, sen yapacağın projeyi sigortala. Çünkü müteahhittin projelerini zamanında bitirip bitiremeyeceği anlamında mevcut ekonomik koşullar altında öngörülemeyen sebepler ortaya çıkabiliyor." dedi.

Karslıoğlu, "Mesela deprem felaketleri meydana geliyor, sonrasında ekonomik yani enflasyon depremleri oluyor. Dolayısıyla biz inşaatı tamamlama sigortası, inşaat maliyetinin yüzde 3 buçuğuna tekabül ediyor. Bu sistem, DAİMFED olarak Adana'yı pilot il seçtik ve her toplantımızda vatandaşlarımıza izah ediyoruz. Örneğin, müteahhitle bir bina için 80 metrekare için anlaşıyorsanız, bu anlaşmayı 78 metrekare olarak yapın. O, yüzde 3,5'un yüzde 1,75'i sen karşıla diyoruz. Müteahhitte de sen de yüzde 1,75'inden fedakârlık yap, sigortayı öde diyoruz. Bu dünyadan göçtüğün vakit geriye kalan çocukların, eşin geride bıraktığın sorun ve sıkıntılarla uğraşmasın, hayatını idame ettirsin. Biz bu sektörü bilimsel ve hukuki yönden adam edeceğiz. Bizim esas konumuz ve yapmamız gereken bu dur." diye konuştu.

"Yarım kalan mahkemelik inşaatları görmek istemiyoruz"

 Yap-Sat inşaatları yapan müteahhitlerinde devlet güvencesi altında olması gerektiğni belirten Karslıoğlu, "İnşaata başlamadan önce yüklenici firma devlete maliyetin yüzde 6 oranında teminat mektubu veriyor. İnşaat durduğu ve battığı vakit devlet o vakit teminat mektubunu paraya çeviriyor ve projeyi bitirmek zorunda kalıyor. Yap-Sat müteahhitleri, devletin vermiş olduğu sözleşmelerdeki uygulamaya çalışıyoruz. Önüne gelenin müteahhitlik yapma dönemini zaten bitirmiştik. Şimdi önüne gelenlerin de sigortasız inşaata başlamasını bitireceğiz, hedefimiz bu. Yarım kalan mahkemelik inşaatları artık görmek istemiyoruz." ifadesini kullandı.

Türkiye Sigortalar Acenteler Direktörü Lokman Avcı ise, DAİMFED'in çalışmalarını yakından takip ettiklerini ve son derece önemli projelere imza attıklarını dile getirerek, "İnşaatı tamamlama sigortası hem sektör hem müteahhitler hem de vatandaşlar için bir teminattır. Vatandaşların ve hak sahiplerinin müteahhitlere güvenmesi anlamında da son derece önemli bir projedir. Projeyi hayata geçirmek için elimizden geleni yapacağız." diye konuştu.

 DAİMFED Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu toplantıdan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye Sigortalar Acenteler Direktörü Lokman Avcı ve beraberindeki heyete toplantıdan dolayı teşekkür etti. (İLKHA)

İzmir ve Ankara valiliklerinden soğuk ve yağışlı hava uyarısı

Hakan Fidan'dan Özgür Özel'e: Artık haddini bil

AKOM ve Valilikten İstanbul'a uyarı

Adana'da 3,5 büyüklüğünde deprem

İşgalci ABD Yemen'de kadın ve çocukları vurdu: 4 şehit, 23 yaralı

HAMAS: Direniş, soykırıma karşı susmayacak

Yaklaşık 20 milyon öğrenci bugün dersbaşı yapacak

İzmir'de minibüs devrildi: 1 ölü, 10 yaralı

Sürücünün kontrolünü kaybettiği otomobil dehşet saçtı: 4 yaralı

Suriye Devlet Başkanı Ahmed Şara Türkiye'ye geliyor

HAMAS: İşgalcilerin çocukları kasıtlı olarak hedef alması vahşi doğalarını ortaya koyuyor

Bingöl’de uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Meteorolojiden Trakya için kar yağışı uyarısı

İETT otobüsü kaza yaptı: 5 yaralı

Nijerya'da zincirleme kaza: 25 ölü

Kontrolden çıkan minibüs devrildi: 1 ölü, 1 yaralı

İşgalci ABD büyükelçiliği önünde Gazze protestosu

Kongo'da şiddetli yağışlar sele yol açtı: 30 ölü

Gazze'de 52 çocuk daha yetersiz beslenme nedeniyle şehit oldu

Rusya: Basovka yerleşim yerini ele geçirdik

UNRWA: Gazze'de durum daha da kötüleşiyor

Batman’da zincirleme kaza: 5 yaralı

Yozgat'ta 3.1 büyüklüğünde deprem

İzmir için soğuk ve yağışlı hava uyarısı

Brezilya'da motoru duran uçak otoyola iniş yaptı

Petrol fiyatları son yılların en sert düşüşünü yaşadı

İstanbul'da binlerce kişi Gazze'ye destek için yürüdü

Molla Mizgin: Türkler ve Kürtler cihad bayrağını taşıdıklarında alemin büyüğü oldular

Batman'dan siyonist rejimin Gazze katliamlarına tepki

Diyarbakır İslami STK'lar: Filistin'i savunmak, insanlığı savunmaktır

Yükleniyor