• BIST 100

    16233,40%1,14
  • DOLAR

    44,35% 0,05
  • EURO

    51,47% -0,06
  • GRAM ALTIN

    6483,15% 1,69
  • Ç. ALTIN

    10892,48% 1,20

İnsan hakları ödülleri sahiplerini buldu

15 Aralık 2024, Pazar 00:34
15 Aralık 2024, Pazar 00:34
İnsan hakları ödülleri sahiplerini buldu
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

MAZLUMDER tarafından her yıl düzenlenen "İnsan Hakları Gecesi" kapsamında insan haklarına dair farklı alanlarda çalışma yapan birçok kişiye ödül takdim edildi.

Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi'nde "soykırımın gölgesinde insan hakları gecesi" temasıyla gerçekleştirilen programa çok sayıda STK temsilcisi, MAZLUMDER üye ve gönüllüsü katıldı.

Gazze'de yaşanan soykırımın günden edildiği gecede konuşan MAZLUMDER Genel Başkanı Kaya Kartal, "Yargı kurumu en güvenilmez kurum haline geldi. Avukatlar olarak doğrudan bu işlerle hemhal olduğumuz için bunu görüyoruz. Bugün artık yargıçlar bağımsız ve tarafsız kararlar vermiyorlar. Bu bağımsızlık yalnızca siyasetle ilgili de değildir. Sosyal medya tepkisiyle bile artık insanların tutuklanıp bırakıldığı bir süreç yaşıyoruz. Birkaç gün önce bir ağır ceza duruşmasında oğlunu tekerlekli sandalyeye mahkûm ettiği için baba-oğul 2 kişiyi duruşma salonunda katletti. Bunun nedeni ne? Bir yıldır yargılaması devam eden davada bir baba nasıl böyle bir psikolojiye itilir ve bir baba nasıl böyle bir suç eylemi içerisine girer. Burada babaya yüklenip, bu suçu merkeze alıp arka plandaki saiki göz ardı edemeyiz. Burada açıkça yargıya yönelik güvensizliğin olabilecek en şiddetli sembolik hali ile karşı karşıyayız. 'Ben size zerre kadar güvenmiyorum' demektir. Bu yarı maalesef buna layık. Biz buna yargı diyemiyoruz. Ortada yargı demeyi bile hak etmeyen bir şey var." dedi.

İşkence ve kötü muamele konusuna da değinen Kartal, "AK Parti dönemiyle bizim de olumlu gördüğümüz bir şey olan 'işkenceye sıfır tolerans' ile karakollarda, cezaevlerinde ciddi bir şekilde işkence azaldı. Ancak özellikle son yıllarda ve özelde geri gönderme merkezlerinde bu konu yeniden çokça karşımıza geldi. Bir taraftan Suriye politikası üzerinden ciddi bir takdiri hak eden bir çalışma var bir taraftan içerideki bir takım politik dengeler üzerinden personelin etkilenmesiyle işkence vakalarının bir adi vaka haline geldiğini görüyoruz." diye konuştu.

Programda 6 farklı alanda verilen insan hakları ödülleri kapsamında; Av. Aydın Durmuş Genç Hukukçu Ödülü Av. Musa Melih Demirbaşcı'ya, Recep Vidin Vefa Ödülü, MAZLUMDER Eski Genel Başkanı Ramazan Beyhan'a verildi.

İnsan Hakları Basın Ödülü, Al Jazeera Muhabiri olan ve ailesinden 13 kişiyi işgal rejimi saldırılarında şehit veren, kendisi de saldırılarda yaralandığı ve Avusturya'da tedavi gördüğü için ödül gecesine katılamayan Wael Al Dahdouh layık görüldü. Dahdouh'un ödülünü Filistinli gazeteci Dr. Zahir Elbek vekaleten aldı.

Örgütlü Mücadele Ödülü, Gazze için yapılan eylemlerde aktif rol alan Ankara Filistin Dayanışma Platformu'na verildi. Platform yetkililerinde birçok kişi birlikte sahneye çıkarak ödülü teslim aldı.

İnsan Hakları Bireysel Mücadele Ödülü ise Batı Şeria'da işgal askerleri tarafından katledilen Ayşenur Ezgi Eygi'ye verildi. Eygi'nin ailesinden kimse salonda bulunmadığı için ödül daha sonra ulaştırılmak üzere temsili olarak sahneye çıkarılan bir kız çocuğuna takdim edildi.

Program sonunda, MAZLUMDER 19. İnsan Hakları Okulu'nda sertifika almaya hak kazanan isimlere sertifikaları teslime dildi. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Şanlıurfa’da kuvvetli sağanak uyarısı

Gaziantep'te 15 bin ton mısır açık artırma usulüyle satışa sunuldu

Uluslararası ayakkabı fuarı 74'üncü kez kapıları açtı

Bakan Fidan, Suriye, Katar ve Özbekistanlı mevkidaşlarıyla görüştü

Bakan Çiftçi: Nevruz etkinlikleri kapsamında 209 kişi gözaltına alındı

Ulusal Pediatri Kış Kongresi Bursa’da gerçekleştirilecek

Rusya-İran hattına saldırı: Siyonist rejim stratejik tedarik yolunu bombaladı

Mardin’de otomobilin çarptığı kadın hayatını kaybetti

"Hesap ve IBAN Bilgisi Paylaşma Suçtur" seminerleri sürüyor

Evlenecek gençlere faizsiz kredi ve indirim desteği

Kapanan köy yolları yeniden ulaşıma açıldı

Bingöl'de okulda 'Kar spreyi' paniği: 30 öğrenci hastaneye kaldırıldı

İzmir Serbest Bölgesi’ndeki rüşvet soruşturmasında 34 sanık hakkında dava

Gazze'de şehit sayısı 72 bin 265'e yükseldi

Ramazan sonrası düzenli beslenme alışkanlığını kazanmak için izlenmesi gereken yol

Bingöl’de kuzuların anneleriyle buluşma anı kalpleri ısıttı

Bakan Göktaş: Gençlere 10 milyar 734 milyon lira kredi desteği sağladık

Uzmanından kritik uyarı: Geçmeyen öksürük veremin habercisi olabilir

TKDK, IPARD III kapsamında 2026 yılı çağrı takvimini açıkladı

“Her gebeye bir ebe” uygulamasıyla anne adaylarına yakın takip

Türkiye ile İngiltere arasında Eurofighter için teknik ve lojistik destek anlaşması

Batman'da sera üretimine nem uyarısı

Siirt'te hastane önündeki yol yeniden çöktü

Ürün değişikliği başvurularında son tarih 15 Nisan

İngiltere’de 300 gencin evinde sosyal medya yasakları ve zaman sınırlaması test ediliyor

Şehid Muhammed Ata Zengin’in annesi Mardin’de hayatını kaybetti

24 ilde DAİŞ operasyonu: 88 gözaltı

Mersin’de millet bahçesine bakım tepkisi: Görevliler var ama ilgilenen yok

Müftü Soykök: Ramazanda kazanılan değerler yılın tamamına yayılmalı

Trump'tan ikiyüzlü politika: Bir yandan "barış" diyor, diğer yandan İran'a saldırıyor

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Şanlıurfa’da kuvvetli sağanak uyarısı

Gaziantep'te 15 bin ton mısır açık artırma usulüyle satışa sunuldu

Uluslararası ayakkabı fuarı 74'üncü kez kapıları açtı

Bakan Fidan, Suriye, Katar ve Özbekistanlı mevkidaşlarıyla görüştü

Bakan Çiftçi: Nevruz etkinlikleri kapsamında 209 kişi gözaltına alındı

Ulusal Pediatri Kış Kongresi Bursa’da gerçekleştirilecek

Rusya-İran hattına saldırı: Siyonist rejim stratejik tedarik yolunu bombaladı