• BIST 100

    9659,48%0,49
  • DOLAR

    37,96% 0,04
  • EURO

    41,07% -0,11
  • GRAM ALTIN

    3772,87% 0,14
  • Ç. ALTIN

    6070,97% 0,00

Intel'in artan mali sıkıntıları nedeniyle ABD'deki çip üretim hamlesi risk altında

GÜNDEM 26.09.2024 19:07:04 0
Intel

Bir zamanlar gelir bakımından ABD'nin en büyük çip üreticisi olan Intel, ABD hükümetinin yerel çip üretimini canlandırma yönündeki iddialı stratejisini dahi rayından çıkartabilecek mali sorunlarla karşı karşıya kalmış durumda.

Intel hisseleri, şirketin ikinci çeyrekte 1,61 milyar ABD doları tutarında şaşırtıcı bir net zarar bildirmesi ve maliyetleri düşürmek için yaklaşık 15 bin kişiyi işten çıkaracağını duyurmasının ardından son aylarda sert bir darbe aldı. Şirketin ABD yarı iletken iş gücünü güçlendirmesi beklenirken bu durum özellikle endişe verici bir işaret olarak görülüyor.

Intel'in hisseleri, şirketin Ağustos ayında yayınladığı son kazanç raporundan bu yana yaklaşık üçte bir oranında, bu yıl ise neredeyse üçte iki oranında değer kaybetti.

Bu düşüş, şirketin yapay zeka (YZ) çip tasarımcılarıyla rekabet etmekte zorlanması ve yapay zeka kaynaklı patlamanın getirdiği büyüme fırsatlarını kaçırmasıyla, Intel'in piyasa değerinin son otuz yılın ilk kez 100 milyar doların altına düşmesine neden oldu.

ABD hükümeti, yerel çip üretimini artırmak için Intel'e büyük umut bağlamıştı nitekim şirketin dökümhane işi, bu hedefe ulaşmak için hayati önem taşıyordu.

ABD Ticaret Bakanlığı, Mart ayında Intel'e destek gösterişi olarak 8,5 milyar dolarlık hibe ve 11 milyar dolarlık kredi olmak üzere yaklaşık 20 milyar dolarlık bir teşvik paketi vereceğini duyurdu. Bu, 2022 CHIPS ve Bilim Yasası kapsamındaki en büyük ödülü teşvik paketini temsil ediyor.

Ancak bu iddialı planlara ve hükümet desteği vaadine rağmen Intel, duyurulan teşvik paketinden henüz herhangi bir fon almadı.

Bloomberg'in bu ayki haberine göre, Ticaret Bakanlığı Intel'in fon talebini reddetti ve bunun yerine şirketin parayı serbest bırakmayı düşünmeden önce önemli kilometre taşlarına ulaşması ve kapsamlı bir durum tespiti yapması konusunda ısrar etti.

ABD'de çip şirketlerine fabrika kurma teşviki sağlamak için 39 milyar dolar hibe tahsis eden CHIPS Yasası, yarı iletken üretiminin on yıllardır Asya'ya kaymasını tersine çevirmeyi amaçlıyordu. (İLKHA)

Şevval ayında tutulan "6 gün" orucunun fazileti

Tonga'da art arda depremler

Trump'a ilhak açıklamasına Grönland'dan tepki

Bakan Kurum’dan "Sıfır Atık Günü" paylaşımı

Mardin’de hayvan otlatan çobana yıldırım isabet etti

Uganda'da M çiçeği virüsü salgını: 37 ölü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Endonezya Cumhurbaşkanı Subianto ile görüştü

İşgalci ABD'den Yemen'in başkenti Sana'ya hava saldırısı

Dışişleri Bakanlığından siyonist rejime tepki

Obeziteyle mücadele için okullarda abur cubur satışı yasaklandı

Özbekistan'da 488 mahkuma af kararı

Kontrolden çıkan otomobil başka bir otomobile çarptı: 4 ölü

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sokak terörü soygunu perdeleme çabasıdır

Donbass'ta bir yerleşim birimi daha Rusya'ya geçti

Adana'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

ABD ve Japonya'dan Çin'e karşı askeri işbirliği

Gaziantep'te zincirleme trafik kazası: 12 yaralı

Cezayir ile Fas arasında diplomat krizi

Almanya'da huzurevinde yangın: 50 yaralı

Emeklilere bayram ikramiyesi farkı Resmi Gazete'de

Çin iletişim teknolojisi test uydusunu uzaya gönderdi

Balıkesir'de zincirleme kaza: 1 ölü, 10 yaralı

Myanmar'da deprem nedeniyle can kaybı artıyor

Bingöl’de 3,3 büyüklüğünde deprem

Avrupa'nın ilk yörünge roketi yere çakıldı

Belediye Başkanı Er: Çocuklar Gazze'de bayram giysileri yerine bombardıman altında!

ABD'de uçak eve çarptı: 1 ölü

Tonga açıklarında 7,1 büyüklüğünde deprem

Takla atan otomobilde maddi hasar meydana geldi

Antalya'da feci kaza: 2 ölü, 4 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ