• BIST 100

    11012,12%-0,33
  • DOLAR

    41,58% 0,00
  • EURO

    48,80% 0,05
  • GRAM ALTIN

    5158,80% 0,00
  • Ç. ALTIN

    8356,45% 0,00

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Biz ve Türkiye, ne olursa olsun dostuz ve kardeşiz

16 Eylül 2024, Pazartesi 17:18
16 Eylül 2024, Pazartesi 17:18
İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Biz ve Türkiye, ne olursa olsun dostuz ve kardeşiz
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, "Biz ve Türkiye, ne olursa olsun dostuz ve kardeşiz. Hatta Türkiye bizim akrabamızdır, sonuçta sınırın bu tarafı da öbür tarafı da geçmişte aynıydı." dedi.

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, göreve gelmesinin ardından ilk kez bir basın toplantısı düzenledi.

İlk basın toplantısını İslami Birlik Haftası’nda düzenlediklerini belirten Pezeşkiyan, ülkede yaşayan herkesin yeteneklerine bakılması ve etnik grubuna bakmaksızın ve ırk ayrımı yapılmadan hak ettikleri konumda yer alması gerektiğini söyledi.

Müslüman ülkeler ve İran ile komşuları arasındaki sınırların kaldırılması önerisiyle ilgili fikrin; "ulusal güvenliği ve sınırları görmezden gelmek anlamına gelmediğini" ifade eden Pezeşkiyan, "ancak bu fikrin seyahat kolaylığı, ortak görüşleri ve fikir birliği güçlendireceğini, ortak pazarların kurulmasına yol açacağını" kaydetti.

Pezeşkiyan, "Müslümanların haklarını savunmak için birlik olmalıyız. Savaşı ve aşırı hırsları bir kenara bırakırsak bir arada olabiliriz ve tüm Müslümanlar tek bir toplum içinde olabiliriz." dedi.

Dış diplomaside öncelikli olarak komşu ülkelerle ilişkilerini güçlendirmeye çalıştıklarını söyleyen Pezeşkiyan, "Bu kapsamda Irak’ı ziyaret ettik ve ortak projeleri yürütme kararı aldık. Aynı işbirliği Pakistan, Azerbaycan, Türkiye ve diğer komşu ülkelerle de yapabiliriz. Ekonomik büyümenin şartı serbest pazar yaratmak ve yurt dışı ticareti geliştirmektir. Dış diplomasimiz onur, saygınlık ve çıkara dayalı olacak ve bu yolda ilerleyeceğiz." diye konuştu.

"Yemen'e hipersonik füze vermedik"

Yemenli gruplara İran'ın hipersonik balistik füzeler verdiği yönündeki iddiaları yalanlayan Pezeşkiyan, şunları kaydetti:

"İran’ın hipersonik balistik füzesi var; uzaya uydu gönderiyoruz. Yemenlilere füze vermedik, onların elindeki füze bizde yok. Yemenliler füze teknolojisine sahip, savaştan önce füze üretmeyi öğrenmişler ve üretiyorlar. Yemen'le münasebetlerimiz var ve aynı vizyona sahip olduğumuz doğrudur, çünkü israilin Filistin halkını yok etmesini istemiyoruz."

"Nükleer silah elde etmeye çalışmıyoruz"

Pezeşkiyan, ülkesinin nükleer silah üretimi hakkında görüşüne ilişkin, "Nükleer silah elde etmeye çalışmıyoruz. ABD ve Avrupa bizi füze programlarını durdurmamızla tehdit ediyor. Eğer füzelerimiz olmazsa, tıpkı Gazze Şeridi'nde yaptıkları gibi üzerimize bomba atacaklar." değerlendirmesinde bulundu.

İran'ın hiçbir zaman bir çatışmayı alevlendirmek istemediğini vurgulayan Pezeşkiyan, ama işgal rejiminin, HAMAS'ın Siyasi Büro başkanı İsmail Heniyye'yi başkentte katlederek Tahran'ı savaşa sürüklemeye çalıştığırı kaydetti.

"Mutlaka Türkiye'ye geleceğiz"

Türkiye-İran arasındaki ortak ticaret hacminin 30 milyar dolar hedefine ulaşıp ulaşmayacağı ve yakın gelecekte Türkiye'yi ziyaret edip etmeyeceği yönündeki soruyan yanıt veren Pezeşkiyan, şunları söyledi:

"Biz ve Türkiye, ne olursa olsun dostuz ve kardeşiz. Hatta Türkiye bizim akrabamızdır, sonuçta sınırın bu tarafı da, öbür tarafı da geçmişte aynıydı.

Bu mevcut sınırlar inançlarımızla, kültürümüzle iç içedir ve birbirimizle iletişim kurmamız, ticaret yapmamız gerekir ve doğal olarak sınırın her iki tarafında ortak yatırım yapmak arzumuzdur. Ayrıca ticaret ve yatırımın sadece İran ve Türkiye'de oluşması değil, İran ve Türkiye üzerinden Pakistan, Afganistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve diğer bölgelerle de ilişkiler kurmamız gerekiyor.

Mutlaka Türkiye'ye geleceğiz ve Türk yetkilileri mutlaka İran'a davet edeceğiz. Yatırımcıların, siyasetçilerin, akademisyenlerin İran'a gelmesi gerekiyor ve birbirimizle empati kurarak iletişim kurmamız gerekiyor, Türkiye ve İslam ülkeleriyle ilişkilerden de çok umutluyuz." (İLKHA)

Gazze'de katliam sürüyor: 64 şehit

Gazze'ye yol alan Küresel Sumud Filosu'na siyonist rejim tehdidi artıyor

Sumud Filosu, bu gece yüksek riskli bölgeye giriyor

Kocaeli’de drift atan ehliyetsiz sürücüye 91 bin TL ceza

Malavi'de altın madeninin çökmesi sonucu 8 kişi öldü

Sumud Filosu: İtalya'nın yaptığı koruma değil, sabotaj

Trump, ABD'de hükümetin kapanma ihtimalini kabul etti

Avusturya, casusluk şüphesiyle bir Rus diplomatı sınır dışı etti

THY, Ermenistan ve Romanya'ya düzenli seferler başlatacak

Filipinler'de 6,9 büyüklüğünde deprem

İşgalciler sabahtan bu yana Gazze'de 64 kişiyi şehit etti

Bakan Bayraktar: Elektrik ve doğal gaza kış öncesi zam yok

Bakan Işıkhan: Yüzde 47 olan sendikalaşma 77'ye ulaştı

Diyarbakır Valiliği’nden 4 kişinin hayatını kaybettiği kuyu faciasına ilişkin açıklama

Anket: Amerikan halkının israile verdiği destekte büyük düşüş

Bakan Fidan, Fransız mevkidaşıyla görüştü

Katar: Trump'ın planının açıklığa kavuşturulması ve müzakere edilmesi gerekiyor

Merdiven boşluğuna sıkışan kedi itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı

Çanakkale 112 Acil Çağrı Merkezi'ne gelen her 2 çağrıdan 1’i asılsız

Kassam: Mücahitlerimiz sıfır mesafeden işgal askerlerini öldürüp yaraladı

Gazze Şeridi'nde şehit sayısı 66 bin 97'ye yükseldi

Ankara'da bir esnaf işlettiği marketi 'Boykot Market'e çevirdi

Diyarbakır’da temizlik için girdikleri kuyuda 4 kişi hayatını kaybetti

MGK bildirisi açıklandı

İşgalciler, daha önce serbest bıraktıkları 40 kişiyi yine alıkoydu

Bursa’da kuraklık nedeniyle planlı su kesintileri yapılacak

Brüksel Havalimanı 14 Ekim’deki tüm uçuşları iptal etti

Malatya'da bir hasta, "Geyik boynuzu böbrek taşı"ndan ameliyatla kurtuldu

Türkiye-İran dostluğuna Van-Hoy kardeşliğinin katkısı

Hatay'daki kazılarda 7 bin yıllık insan ayak izleri bulundu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gazze'de katliam sürüyor: 64 şehit

Gazze'ye yol alan Küresel Sumud Filosu'na siyonist rejim tehdidi artıyor

Sumud Filosu, bu gece yüksek riskli bölgeye giriyor

Kocaeli’de drift atan ehliyetsiz sürücüye 91 bin TL ceza

Malavi'de altın madeninin çökmesi sonucu 8 kişi öldü

Sumud Filosu: İtalya'nın yaptığı koruma değil, sabotaj

Trump, ABD'de hükümetin kapanma ihtimalini kabul etti