9512,97%-1,79
39,33% 0,40
45,74% 1,58
4273,63% 1,19
6844,45% 1,28
Erakçi, X'te yaptığı paylaşımda, İran'ın nükleer programının barışçıl doğasının devamını garanti altına alacak bir anlaşmanın mümkün olduğunu belirtti.
ABD Başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray'a girişinde İran'ın nükleer silaha sahip olmaması gerektiğini ilan ettiğini hatırlatan Erakçi, bu tutumun İran'ın kendi doktriniyle de uyumlu olduğunu ve temel bir anlaşma zemini oluşturabileceğini ifade etti.
Erakçi, pazartesi günü yeniden başlayacak görüşmeler öncesinde, nükleer programın barışçıl doğasının sürdürülebilmesini garanti eden bir anlaşmanın erişilebilir olduğunu ve bu anlaşmanın hızlıca sağlanabileceğini kaydetti.
İranlı bakan, "karşılıklı olarak faydalı sonucun" iki koşula bağlı olduğunu vurgulayarak, bunları; "İran'ın zenginleştirme programının Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın tam denetimi altında devam etmesi ve (ABD) yaptırımlarının etkili bir şekilde sona erdirilmesi" şeklinde sıraladı.
Nisan ayından bu yana İran ve ABD arasında Umman'ın arabuluculuğunda üçü Maskat'ta, ikisi Roma'da olmak üzere beş tur dolaylı görüşme gerçekleşti. Görüşmelerde Tahran'ın nükleer programı ve ABD yaptırımlarının olası kaldırılması ele alındı.
Son dönemde ABD, İran'dan uranyum zenginleştirmeyi tamamen durdurmasını talep etti ancak Tahran bu talebi kesin bir dille reddetti. (İLKHA)