• BIST 100

    16214,01%0,29
  • DOLAR

    44,08% 0,04
  • EURO

    51,26% 0,10
  • GRAM ALTIN

    7356,45% 0,02
  • Ç. ALTIN

    11864,39% 0,00

İran'a açılan savaş, enerji piyasalarını uzun süre tehdit edecek

08 Mart 2026, Pazar 19:28
08 Mart 2026, Pazar 19:28
İran
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

İran savaşı, petrol fiyatlarının yükselmesiyle enerji piyasaları üzerinde uzun süreli etki yaratma tehdidi oluşturuyor. Çatışma, küresel ham petrol ve doğal gaz arzının yaklaşık beşte birinin askıya alınmasına yol açtı bile.

ABD -işgalci rejimin İran'a karşı yürüttüğü savaş, sekizinci gününde olmasına rağmen, tedarikçilerin hasar görmüş tesisler, aksayan lojistik ve nakliye risklerindeki artışla boğuşması nedeniyle, çatışma hızla sona erse bile, dünya genelindeki tüketicileri ve işletmeleri haftalarca veya aylarca daha yüksek yakıt fiyatlarıyla karşı karşıya bırakabilir.

El Cezire'nin haberine göre bu görünüm, küresel bir ekonomik tehdit ve ABD Başkanı Donald Trump için ara seçimler öncesinde siyasi bir kırılganlık oluşturuyor; zira seçmenler enerji yasalarına duyarlı ve dış ilişkilere karışmaya karşı olumsuz bir tutum sergiliyor.

Savaşın başlamasından bu yana küresel petrol fiyatları yüzde 25'ten fazla artarak dünya genelindeki tüketiciler için yakıt fiyatlarını yükseltti.

100 doları geçebilir!

Amerikan Otomobil Birliği'ne (AAA) göre, ulusal ortalama benzin fiyatı Cumartesi günü galon başına 3,41 dolara (litre başına 0,9 dolar) ulaşarak geçen haftaya göre 0,43 dolar arttı. Goldman Sachs, nakliye aksaklıklarının devam etmesi halinde petrol fiyatlarının varil başına 100 doların üzerine çıkabileceği konusunda uyardı.

ABD ham petrolünün fiyatı Cuma günü varil başına 91 doların biraz altında kapandı; bu, 1983'e kadar uzanan verilerde kaydedilen en büyük haftalık artış olup, fiyatların yükselmeye devam edebileceğine işaret ediyor.

Reuters haber ajansına göre, JP Morgan analistleri bu haftanın başlarında, "Piyasa, rafineri kapanmaları ve ihracat kısıtlamaları ham petrol işleme ve bölgesel arz akışlarını aksatmaya başladıkça, saf jeopolitik riski fiyatlandırmaktan somut operasyonel aksaklıklarla başa çıkmaya doğru kayıyor" dedi.

Tahran'ın kıyıları ile Umman arasındaki hayati öneme sahip Hürmüz Boğazı'ndaki gemileri hedef alması ve bölgedeki enerji altyapısına saldırması nedeniyle, çatışma halihazırda küresel ham petrol ve doğal gaz arzının yaklaşık beşte birinin durmasına yol açtı.

Boğazın neredeyse tamamen kapanması, bölgenin en büyük petrol üreticileri olan Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak ve Kuveyt'in, küresel rafinerilere yaklaşık 140 milyon varil petrol sevkiyatını (bu da küresel talebin yaklaşık 1,4 gününe denk geliyor) askıya almak zorunda kalması anlamına geliyor.

Dünya Bsı'na göre küresel ticaretin yüzde 80'inden fazlası deniz yoluyla gerçekleşiyor; bu da su yollarındaki aksaklıkların nakliye maliyetlerini artırabileceği ve mal teslimatlarını geciktirebileceği anlamına geliyor.

Cibuti Maliye Bakanı İlyas M. Dawaleh, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, çatışmaların "gelişmekte olan ülkeler için ciddi ekonomik sonuçlar doğuracağı" uyarısında bulundu. Deniz ticaretine bağımlı küçük devletlerin, "dış şokların bölge ve Afrika genelinde yayılmasıyla daha derin ekonomik belirsizliğe sürüklenme riskiyle karşı karşıya olduğunu" yazdı.

Mısır'daki yönetimin başı Abdülfettah el-Sisi geçen hafta ülkesinin ekonomisinin "neredeyse acil durum" halinde olduğunu söyleyerek artan enflasyon konusunda uyarıda bulundu.

Körfez'deki depolar doluyor

Sonuç olarak, Körfez'deki petrol ve doğalgaz depoları hızla doluyor ve bu durum Irak ve Kuveyt'teki petrol sahalarının petrol üretimini azaltmasına yol açıyor; analistler, tüccarlar ve kaynaklar Reuters'e verdikleri demeçte, Birleşik Arap Emirlikleri'nin de muhtemelen bir sonraki adımda üretimini azaltacağını belirtti.

Bölgedeki bir devlet petrol şirketinde çalışan ve adının açıklanmasını istemeyen bir kaynak Reuters'e verdiği demeçte, "Eğer gemiler gelmezse, bir noktada herkes de faaliyetlerini durduracak" dedi.

Rystad Energy'nin Amerika kıtası ticari ekibinin başkanı Amir Zaman, nakliye aksamaları nedeniyle Orta Doğu'da kapanmak zorunda kalan petrol sahalarının normale dönmesinin biraz zaman alabileceğini söyledi. Zaman, "Bu çatışma sona erdirilebilir, ancak üretimin eski seviyesine dönmesi için tarlaların türüne, yaşına ve uygulanan kapatma yöntemine bağlı olarak günler, haftalar veya aylar sürebilir." dedi.

Bu arada İran güçleri, rafineriler ve terminaller de dahil olmak üzere bölgesel enerji altyapısını hedef alarak bunların da kapanmasına neden oluyor; bu tesislerin bazılarında saldırılar sonucu ciddi hasar meydana geldi ve onarıma ihtiyaç duyuluyor.

Reuters'e konuşan kaynaklara göre, Katar Çarşamba günü İran'ın insansız hava aracı saldırılarının ardından büyük miktardaki doğalgaz ihracatında mücbir sebep ilan etti ve normal üretim seviyelerine dönmesi en az bir ay sürebilir. Katar, küresel sıvılaştırılmış doğalgazın (LNG) yüzde 20'sini sağlıyor.

Bu arada, Saudi Aramco'nun devasa Ras Tanura rafinerisi ve ham petrol ihracat terminali de saldırılar nedeniyle kapatıldı; hasarın boyutu hakkında ise herhangi bir detay verilmedi.

Ekonomistler, bu durumun hem fiyat artışlarına hem de büyüme yavaşlamasına yol açabileceği konusunda uyarıyor. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Yüzlerce zeytin ağacı işgalciler tarafından kesildi: "Güvenlik alanı" hazırlığı

Gaziantep'te fayans yüklü tır devrildi

Adıyaman'da hat, tezhip ve ebru sergisi açıldı

Gaziantep yumurta üretiminde Türkiye'de 4'üncü sırada

BİGG GARAJ programı ile girişimcilere 1,35 milyon lira destek fırsatı

Diyarbakır Ulu Cami'ye yeni aydınlatma

Şırnak'ta mıcır yüklü kamyon devrildi: Bir yaralı

Beytüşşebap'ta kar mesaisi: Kapanan köy yolları açılıyor

Molla Yalçın: İçerisinde Kadir Gecesini barındıran bu günleri değerlendirelim

Yeşilyurt'ta bayram öncesi detaylı temizlik ve çevre düzenlemesi

İran, ABD ve siyonist rejime ait bları hedef alabilir

Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü koruyucu ailelerle iftarda bir araya geldi

Batman'da Ramazanın manevi iklimi "hatimle teravih"te yaşatılıyor

Kutsal emanetler sergisini ziyaret eden halk: İslam tarihini yeniden hatırlattı

Bakan Uraloğlu: Hürmüz Boğazı’nda 15 Türkiye gemisi bekliyor

Gaziantep'te uyuşturucu satıcılığı yapan şahıs yakalandı

Paris’te nükleer enerji zirvesi:  Türkiye dahil 30’dan fazla ülke nükleer enerjiye destek verdi

Glokoma karşı erken teşhis uyarısı

Malatya'da öğrencilere deprem ve yangın bilinci eğitimi

Türkiye’de ilk Covid-19 vakasının açıklanmasının üzerinden 6 yıl geçti

Bursa'da dilencilik operasyonu: Çok sayıda kişiye işlem yapıldı

Adana’da uyuşturucu operasyonu : 10 kişi yakalandı

Şanlıurfa’da ruhsatsız silah operasyonu

Epstein skandalı büyüyor: Küresel elitler, uluslararası suç ve ahlaksızlık ağı

Adana’da “Dünya Kudüs Günü” dolayısıyla basın açıklaması gerçekleştirilecek

Enerji verimliliği projelerine yüzde 30’a kadar hibe desteği

Bursa’da uyuşturucu operasyonunda çok sayıda şüpheli gözaltına alındı

Bilecik’te uyuşturucu operasyonu: 4 şüpheli yakalandı

Adalet Bakanı Gürlek: Futbolun temiz kalması gerekiyor

İstanbul’da para dolu çuvalların çalındığı soygunda 8 şüpheli yakalandı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yüzlerce zeytin ağacı işgalciler tarafından kesildi: "Güvenlik alanı" hazırlığı

Gaziantep'te fayans yüklü tır devrildi

Adıyaman'da hat, tezhip ve ebru sergisi açıldı

Gaziantep yumurta üretiminde Türkiye'de 4'üncü sırada

BİGG GARAJ programı ile girişimcilere 1,35 milyon lira destek fırsatı

Diyarbakır Ulu Cami'ye yeni aydınlatma

Şırnak'ta mıcır yüklü kamyon devrildi: Bir yaralı