-
BIST 100
15807,88%-0,41
-
DOLAR
44,37% 0,19
-
EURO
51,18% -0,07
-
GRAM ALTIN
6417,41% 2,74
-
Ç. ALTIN
10535,37% -0,74
İran'a karşı yeni senaryo: Muhaliflere 6 bin Starlink terminali iddiası
-
A+Buyut
-
A-Kucult
ABD basınında yer alan habere göre Washington yönetimi, İran'a yaklaşık 6 bin Starlink uydu internet terminalini gizlice ulaştırdı. Aynı süreçte Orta Doğu'ya ikinci bir uçak gemisi gönderilmesi seçeneği de gündemde.
ABD merkezli The Wall Street Journal gazetesinin aktardığına göre, ABD yönetimi İran'a yaklaşık 6 bin Starlink uydu internet terminalini gizlice gönderdi. Bu cihazların, ülkedeki muhalif kesimlerin internet erişimini sağlamak amacıyla kullanıldığı öne sürüldü.
Söz konusu terminaller, Starlink tarafından sağlanan ve uydu üzerinden internet bağlantısı kurulmasına imkân tanıyan alıcı cihazlardan oluşuyor. Haberde, bunun İran'a doğrudan gönderilen ilk büyük parti olduğu ifade edildi.
Gelişmeler, Washington ile Tahran arasındaki gerilimin yeniden yükseldiği bir dönemde yaşanıyor.
ABD Başkanı Donald Trump, İran'la bir anlaşma yapılmasını istediklerini belirtirken, aksi durumda "zor bir sürecin" yaşanabileceğini söyledi. Trump ayrıca Orta Doğu'ya ikinci bir uçak gemisi gönderilmesine ilişkin hazırlık haberlerini kamuoyuyla paylaştı.
Daha önce ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), USS Abraham Lincoln uçak gemisinin Orta Doğu'ya sevk edildiğini duyurmuştu. ABD basınında yer alan değerlendirmelerde, ikinci bir uçak gemisinin sevkinin müzakerelerin başarısız olması ihtimaline karşı askeri bir tedbir olarak ele alındığı belirtiliyor.
İran yönetimi ise dış müdahale iddialarına sert tepki gösteriyor. Tahran, ülkenin iç işlerine yönelik her türlü girişimin egemenliğe açık bir müdahale anlamına geleceğini vurguluyor. İranlı yetkililer, yaptırımların kaldırılması karşılığında nükleer faaliyetlerin sınırlandırılmasına yönelik müzakereye açık olduklarını ifade ederken, askeri tehditlere karşılık verileceğini de belirtiyor.
Washington ise İran'dan uranyum zenginleştirme faaliyetlerini tamamen durdurmasını ve yüksek düzeyde zenginleştirilmiş uranyumu ülke dışına çıkarmasını talep ediyor.
Diplomatik temasların sürdüğü bu süreçte, uydu internet terminalleri iddiası ve bölgeye yönelik askeri hazırlık haberleri, taraflar arasındaki gerilimin yalnızca müzakere masasıyla sınırlı kalmadığını ortaya koyuyor. (İLKHA)
Ülke genelinde kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı
Fransa’da kamyon şoförlerinden akaryakıt zammına protesto
Malatya'da otomobil takla atarak ters döndü: 1 yaralı
İran Hürmüz Boğazı'ndan 20 geminin geçişine izin verdi
ABD'de hemzemin geçitte tren minibüse çarptı: 5 ölü
Bölge Ekonomisi Diyarbakır’da Masaya Yatırıldı
Mısır'da kamu ve özel sektörde uzaktan çalışma kararı
Lübnan'da basın aracı hedef alındı: 3 gazeteci katledildi
Malatya'da traktör kazası: 2 yaralı
Cibuti açıklarında göçmen teknesi battı: 9 ölü, 45 kayıp
Siyonist işgalciler Mescid-i Aksa'yı bir aydır kapalı tutuyor
Çin'de alevlere teslim olan binanın çatısında mahsur kalanlar hastaneye kaldırıldı
Dışişleri Bakanı Fidan Pakistan'a gidiyor
Küba’da olası bir ABD saldırısına karşı hazırlıklar devam ediyor
Meteorolojiden bazı iller için sarı kodlu uyarı
Şanlıurfa'da iki otomobil çarpıştı: 3 kişi yaralandı
Şanlıurfa'da seyir halindeki otomobile silahlı saldırı
Şanlıurfa'da soba gazı sızıntısı: Aynı aileden 5 kişi hastaneye kaldırıldı
Şanlıurfa'da otomobil şarampole devrildi: Aynı aileden 5 yaralı
Lübnan'a yönelik siyonist rejimin saldırıları sürüyor: Şehit sayısı 1189'a yükseldi
Yetimler Vakfı, kurban hazırlıklarını masaya yatırdı
Hindistan'da yakıt krizi: Halk LPG tüplerini doldurmak için uzun kuyruk oluşturdu
Cizre’de petrol boru hattında sızıntı paniğe yol açtı
Pazarcı esnafı: Akaryakıta gelen zam ve nakliye ücretlerinin artışı ürün fiyatlarının yükselmesine yol açtı
Batman'da ortak tepki: Coğrafyamızda işgalci asker istemiyoruz
Bipolar bozukluk son yıllarda artış eğiliminde!
Prof. Dr. Ulaş: Çocuklara yönelik şefkat merkezli bir yaklaşım göstermekle doğru sonuçlara ulaşılabilir
Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Malatya teknolojik altyapısıyla modern bir şehir haline gelecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beçiroviç ile görüştü
Pezeşkiyan: İran'ın savunma tepkisinin saldırıların kaynağına yönelik olması doğaldır
Yükleniyor







