-
BIST 100
15807,88%-0,41
-
DOLAR
44,37% 0,19
-
EURO
51,18% -0,07
-
GRAM ALTIN
6417,41% 2,74
-
Ç. ALTIN
10535,37% -0,74
İran'da döviz kurlarında 'tarihi' rekor
-
A+Buyut
-
A-Kucult
İran'da döviz kurlarında 'tarihi' rekor
İran'da son aylarda yükselişi dizginlenemeyen dolar ve avro tarihin en yüksek seviyesine çıktı.
İran'da serbest döviz piyasasını takip eden 'bonbast.com'a göre, serbest piyasada 1 ABD doları ilk kez 25 bin 700 tümene ulaştı.
Ülkede ilk kez 30 bin tümeni aşan avro ise 30 bin 400 tümenden işlem gördü.
İran'da 1 ABD doları, ocak izmir escirt ayının başında 13 bin 350 tümen civarında işlem görüyordu. Buna göre, İran'ın para birimi yıl başından bu yana dolar karşısında yüzde 92 değer kaybetti. ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesinden sonraki 28 aylık süreçte ise tümenin dolara karşı değer kaybı yüzde 300'ü aştı.
İran'da doların Nisan 2018'de 4 bin tümenden 6 bin 100 tümen seviyelerine çıkması Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani hükümetini harekete geçirmişti. İran Merkez Bankası, tümenin döviz kurlarına karşı değer kaybını önlemek amacıyla 10 Nisan 2018'de doları 4 bin 200 tümen olarak sabitlemiş ve ülkede devlet kuru ve serbest piyasa kuru olarak iki ayrı döviz kuru ortaya çıkmıştı. Ülkedeki ithalatçılara devlet kurundan döviz tahsisi yapılmıştı.
ABD yönetiminin Mayıs 2018'de Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilerek, İran'a yönelik yaptırımları geri getirmesinin ardından, 26 Eylül 2018'de 19 bin tümene çıkarak tarihi seviyesini gören dolar, daha sonraki süreçte 10 bin 300 tümene kadar inmişti. İran'da dolar kuru, son aylarda tekrar yükselmeye başlamış ve 18 Temmuz'da 25 bin tümeni de aşmıştı.
Bütçe ve Planlama Kurumu Başkanı Muhammed Bakır Nobaht, 2 Haziran'da mecliste yaptığı sunumda, ülkesinin 2011'de 119 milyar dolar olan enerji ihracatı gelirlerinin geçen yıl 8,9 milyar dolara kadar indiğini açıklamıştı. İran hükümeti, ABD'nin bankacılık yaptırımları nedeniyle bazı ülkelerde dondurulan milyarlarca dolar dövizin ülkeye getirilmesi için çalışma başlattığını duyurmuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beçiroviç ile görüştü
Pezeşkiyan: İran'ın savunma tepkisinin saldırıların kaynağına yönelik olması doğaldır
Şırnak'ta istinat duvarı yağışa dayanamadı
Aniden yola fırlayan çocuk ölümden döndü
Eğil ve Kocaköy'e doğalgaz müjdesi: Kamulaştırma süreci başladı
Van-Hakkari karayoluna çığ düştü: Çok sayıda araç mahsur kaldı
Muğla’da uyuşturucu operasyonu: 14 gözaltı
Beyşehir Gölü’nde su seviyesinin yükseltilmesi için yeni proje
Kuyumcu Yüzgeç: Altın uzun vadede yeniden yükselişe geçecek
Konya’da kapalı yol ulaşıma açılıyor
Batman'da kaza: 2 yaralı
Gaziantep'te 30 yıl hapis cezası bulunan şüpheli yakalandı
Gaziantep'te güvenlik operasyonu: 25 şüpheli yakalandı
Endonezya, 16 yaş altı çocuklar için sosyal medya yasağını yürürlüğe koydu
Deprem bölgesindeki esnafa "iş sürekliliği" desteği
İran, Dubai'de 500'den fazla Amerikalı askerin saklandığı yerleri hedef aldı: "Ağır kayıplar var"
Bingöl’de HES tepkisi: Çocuklarımızın yarınlarını karartmayın
Bursa’nın kadim zanaatları meslek liselerinde yeniden hayat buluyor
APP plaka ile standart plaka nasıl ayırt edilebilir?
Siirt’te yaşanan olumsuz hava şartlarına karşı ekipler sahada
Meteoroloji uyarısı sonrasında Bursa'da sağanak etkili oldu
Ankara'da siyasi ve akademisyenlerden Mescid-i Aksa’nın özgürlüğü için birlik çağrısı
Diyarbakır'da gece saatlerinde tahliye edilen binada incelemeler başladı
Bursa'da mahkeme kararıyla girilen evde 4 kamyon çöp çıktı
HÜDA PAR’ın "Diyarbakır Raylı Sistem" önergesine bakanlıktan yanıt: Projeyi onayladık, görev belediyenin!
Adana’da uyuşturucu operasyonu: 1 şüpheli tutuklandı
Ensarullah savaşa dahil oldu: İlk füze işgal rejimine
İHA saldırısı Kuveyt Havalimanı'nın radar sisteminde "önemli hasara" yol açtı
Diyarbakır'da 6 katlı binada çatlama sesi paniği: 51 kişi tahliye edildi
Ensarullah, savaşa dahil olabileceği uyarısında bulundu
Yükleniyor







