• BIST 100

    10634,01%0,54
  • DOLAR

    42,24% 0,05
  • EURO

    48,91% -0,04
  • GRAM ALTIN

    5607,02% 0,03
  • Ç. ALTIN

    9296,15% -0,05

İran'dan yapay zeka çıkışı: Son kararı meclis verecek

16 Eylül 2025, Salı 14:33
16 Eylül 2025, Salı 14:33
İran
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

İran’da hükümet, “Yapay Zekâ Geliştirme ve Uygulama Kurulu”nu kurarak çalışmalarına başlarken, diğer yandan Meclis gündemine gelen “Ulusal Yapay Zekâ Tasarısı” çerçevesinde yeni bir Ulusal Yapay Zekâ Kurumu oluşturulması planlanıyor.

14. hükümet döneminde alınan kararla kurulan “Yapay Zekâ Geliştirme ve Uygulama Kurulu”, Ulusal Yapay Zekâ Belgesi doğrultusunda 14 alanda faaliyet yürütmekle görevlendirildi. Kurulun başkanlığını Dr. Arif üstlenirken, bugüne kadar Ulusal Yapay Zekâ Platformu, kamu kurumları için yapay zekâ asistanları ve ulusal veri pazarının oluşturulması gibi projeler gündeme alındı.

Kurulun görevleri arasında; yüksek işlem kapasiteli bulut altyapısı geliştirme, ulusal veri piyasası kurma, büyük dil modelleri tasarlama ve yapay zekâ alanında temel araştırmaları derinleştirme yer alıyor.

Buna paralel olarak, Şura-ye Ali-ye Enghelab Farhangi (Yüksek Kültür Devrimi Konseyi) tarafından onaylanan Ulusal Yapay Zekâ Belgesi’ne dayanarak hazırlanan yasa tasarısı Meclis’e sunuldu. Tasarıya göre, yapay zekâ alanında ülkenin ana politika yapıcı ve yürütme organı olacak “Ulusal Yapay Zekâ Kurumu” kurulacak.

Bu kurum; ulusal veri setleri, algoritmalar, işlem altyapısı geliştirme, yapay zekâ standartlarının belirlenmesi ve İran’ın uluslararası platformlarda temsili gibi kritik sorumluluklara sahip olacak. Ancak, bu yapının daha önce 13. hükümet döneminde kurulup yeni hükümetle birlikte işlevsiz kaldığı hatırlatılıyor.

Meclis ve hükümet arasında iki ayrı yapının varlığı, paralelcilik, verim kaybı ve maliyet artışı endişelerini gündeme taşıdı. Bazı milletvekilleri bağımsız bir kurumun zorunlu olduğunu savunurken, hükümet kanadı mevcut kurulun yeterli olduğunu ve yeni bir yapı oluşturmanın bütçeye ağır yük getireceğini belirtiyor.

Komisyon raporlarına göre, Meclis’teki son oturumda tasarının eğitim, araştırma ve sanayi komisyonlarından gelen değişiklikleri de tartışıldı. Ancak yasa tasarısının nihai şekli konusunda farklı görüşler devam ediyor.

Yapay zekâ uzmanları, İran’ın küresel rekabette geri kalmaması için tek ve güçlü bir otorite altında yönetim gerektiğini vurguluyor. Akademisyenler, yalnızca bir kurulun karar alıcı olmasının yetersiz olduğunu, yasal zemini olan bağımsız bir kurumun ise bürokratik hantallığa yol açabileceğini dile getiriyor. Bu nedenle “kurulun politika yapıcı, kurumun ise icracı” olacağı karma bir model öneriliyor.

Meclis’te görüşülen yasa tasarısı kabul edilirse, hükümetin kurduğu mevcut kurulun geleceği tartışmalı hale gelecek. Uzmanlar, iki yapının tek çatı altında birleştirilmesi ihtimalinin güçlendiğini belirtiyor. Ancak kesin sonuç, Meclis oylaması ve sonrasında alınacak hükümet kararlarıyla şekillenecek. (İLKHA)

Malatya Havalimanı'nda son 8 ayda 707 bin 55 yolcuya hizmet verildi

Peru'da otobüs uçuruma yuvarlandı: 37 ölü

Malatya Büyükşehir Belediye Meclis'i kasım ayı toplantısı yapıldı

Malatya'da kuraklıkla mücadele kapsamında sulama altyapısı güçlendiriliyor

Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden kayısı üreticilerine sonbahar uyarısı

İşgal rejimi, ordu bütçesi konusunda büyük bir kriz ve keskin anlaşmazlıklar yaşıyor 

Afyonkarahisar'da yağ fabrikasında patlama: 8 yaralı

Siirt’te "Diyabet Farkındalık ve Sağlıklı Beslenme Eğitimi" düzenlendi

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde enerji verimliliği projesi hayata geçti

Doğu Karadeniz’den 10 ayda 152 milyon dolarlık somon ihracatı

Endonezya’da ücretsiz yemek programı binlerce kişiyi hastanelik etti

Küresel Çip Yarışı: AB Stratejik Özerklik Vaadini Yerine Getiremiyor

"Sürdürülebilirlik ve İnsan Zirvesi 2025" Bursa’da düzenlendi

Tarsus'ta tüfekle şakalaşma facia getirdi: 13 yaşındaki çocuk ağır yaralandı

Meteoroloji'den 3 il için risk uyarısı

STK temsilcileri: Gazze'nin yeniden inşası için sivil topluma, insanlığa büyük görev düşüyor

İşgal rejimi, ordu radyosunu kapatma kararı aldı

Kenya’da 1,27 milyon onsluk altın rezervi bulundu

Ukrayna’lı Bakan, 100 milyon dolarlık yolsuzluk nedeniyle görevden uzaklaştırıldı

Google Maps’e yapay zekâ desteği: “Bölgedeki gerçek zamanlı hava durumunu göster”

Giresun açıklarında balıkçı teknesi battı: 1 kişi öldü, 2 kişi kurtarıldı

Kocaeli’de 6 kişinin hayatını kaybettiği fabrika yangınının nedeni açıklandı

HÜDA PAR’lı vekilin girişimiyle 36 yıl sonra TBMM Camii’nde hoparlörden ezan sesleri yükseldi

İran, “Bazan Üstündeki Füzeler” adlı İbranice belgesel yayınladı

12 Kasım Dünya Zatürre Günü: Uzmanlardan önemli uyarı

Şanlıurfa’da sünnet düğününe silahlı saldırı: 1 ölü, 6 yaralı

Von der Leyen’den yeni hamle: AB’ye ortak istihbarat birimi kuruluyor

Gürcistan: Düşen askeri kargo uçağı soruşturması Türkiye ile koordineli yürütülüyor

Konya'nın Doğanhisar Belediyesi temizlik işçisi alacak

Konya’da kaçak silah operasyonu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Malatya Havalimanı'nda son 8 ayda 707 bin 55 yolcuya hizmet verildi

Peru'da otobüs uçuruma yuvarlandı: 37 ölü

Malatya Büyükşehir Belediye Meclis'i kasım ayı toplantısı yapıldı

Malatya'da kuraklıkla mücadele kapsamında sulama altyapısı güçlendiriliyor

Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden kayısı üreticilerine sonbahar uyarısı

İşgal rejimi, ordu bütçesi konusunda büyük bir kriz ve keskin anlaşmazlıklar yaşıyor 

Afyonkarahisar'da yağ fabrikasında patlama: 8 yaralı