-
BIST 100
15807,88%-0,41
-
DOLAR
44,37% 0,19
-
EURO
51,18% -0,07
-
GRAM ALTIN
6417,41% 2,74
-
Ç. ALTIN
10535,37% -0,74
İş Adamı Şimay: Diyarbakır'da mobilya üretmek zor
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Diyarbakır'da mobilya üretimi alanında ticari faaliyet yürüten İş Adamı Serdar Şimay, ham madde tedariğinden üretim koşullarına kadar mobilya imalatında yaşanan zorluklara dikkat çekti.
Mobilya sektöründe Kayseri, Ankara ve Bursa gibi illere doğu ve güneydoğu bölgeleri için bir alternatif oluşturan Diyarbakırlı İş Adamı Serdar Şimay, kalifiyeli eleman bulamadıkları gibi ham madde tedariğindeki maliyetlerin üreticilere oluşturduğu zorluklar ve bölgede üretici olarak faaliyet yürütmenin dezavantajlarından söz etti.
"Mobilya zincir halkasında en fazla sıkıntıyı yüklenen üretici oluyor"
Diyarbakır'da Organize Sanayi Bölgesinde yatak, baza ve başlık üretimi alanında ticari faaliyet yürüten Şimay, "Doğu ve Güneydoğuda pazar yerlerimiz var, oralara gönderiyoruz. Tamamen mobilya sektörü üzerine yöneliyoruz. Mobilya sektöründe şu an sıkıntılı durumlar var. Üretici malı yüksekten alıyor, mobilyayı mağazalara verirken uygun vermek zorunda kalıyor. Mağazacılar ürünü satarken sıkıntı yaşıyor. Bu zincir halkasında en fazla sıkıntıyı yüklenen üretici oluyor." dedi.

Ham madde tedariğinde karşılaşılan zorluklardan söz eden Şimay, "Bizler gerek sünger gerek demir gerekse diğer ürünler petrol ürünü olduğundan çok fazla kurdan etkileniyoruz ama ürünü satarken yıllık bir fiyat listesi çıkarıyoruz ve buna göre satmaya çalışıyoruz. Yılın başında kâr marjımız yüzde 15-20'lerde iken yıl sonunda yüzde 8'lere kadar düşebiliyor. Bu da bizi çok derinden etkiliyor. Mağazacıların böyle bir sıkıntısı yok, dönem içerisinde fiyatlarını değiştirebiliyor ve bu yönde sorun yaşamıyorlar." ifadelerini kullandı.
"Diyarbakır'ın tek avantajı bölgeye çok rahat açılabilmesidir"
Bölgede üretim yapmanın zorluklarını maliyet bakımından ele alan Şimay, şunları söyledi:
"Diyarbakır mobilyanın başkenti değil; mobilya Kayseri, Ankara ve Bursa İnegöl'den geliyor. Mobilyanın oradan Diyarbakır'a gelmesi demek ekstradan bir maliyet demektir. Nakliyatta yakıt fiyatlarına bağlı olarak sürekli değişim gösteriyor. Ocak ayında 20 bine getirdiğim nakliye, aralık ayında 40-45 binleri bulabiliyor. Bu da birim bazında her bir ürüne ayrı bir fiyat çıkarıyor."

Şimay, "Diyarbakır'da üretici olmak zor. Kayseri'de komşudan alıp 1-2 eklemeyle bir mobilya çıkarılabilir iken Diyarbakır'da her şeyi kendimiz yapmamız lazım. Kayseri'de bir baza yapabilmek için demiri, kumaşı, suntayı kesilmiş şekilde komşudan alıp sadece montaj yaparak satabilirsin ama Diyarbakır'a gelen ham maddeden demiri de kumaşı da suntayı da sen işleyeceksin ondan satışa sunacaksın. Diyarbakır'da 15-16 çalışanla günlük 40 baza çıkarmaya çalışırken Kayseri'de 5 kişiyle 50-60 baza çok rahat bir şekilde üretilebiliyor. Diyarbakır'ın tek avantajı bölgeye Kayseri'den daha yakın, Doğu-Güneydoğuya çok rahat açılabilmesidir. Diyarbakır çevre illere yakınlığından dolayı daha ulaşılabilir olduğu için merkezi konumdadır." şeklinde konuştu.
"Kalifiyeli eleman bulmakta çok zorlanıyoruz"
Kalifiyeli eleman bulma konusuna da değinen Şimay, "Eleman sıkıntımız var. Kalifiyeli eleman bulmakta çok zorlanıyoruz. Bizler bu iş yükünü daha çok makinalara yığmaya çalışıyoruz. Bu vesileyle her zaman yeni bir makine arayışına giriyoruz. Makine konusunda Diyarbakır birçok ilden daha ileride. 5 elemana yaptırdığımız bir işi sadece tek bir makineye yaptırabiliyoruz. Tabi ki bu her bölüm için geçerli değil. Eleman bulmakta sıkıntı yaşarken genç, eğitim öğretime açık elemanlardan yana sorun yaşamıyoruz. Tek sıkıntımız işi bilen eleman olmayışıdır." diye belirtti. (İLKHA)
Siyer Yarışması derece sahipleri ödüllerini Gazze’ye bağışladı
Meteoroloji uyardı: Ege ve Batı Akdeniz'de kuvvetli yağış ve fırtına etkili olacak
İran işgalcilerin konakladığı oteli vurdu, çıkarma gemilerini hedef aldı
Alimler Birliği'nden çağrı: Aksa'nın açılması için acil harekete geçilmeli
Kudüs ve Beytüllahim'de biri çocuk 3 Filistinli şehit edildi
ABD ve siyonist rejimden İran ve Lübnan'a yoğun saldırı: Sivil yerleşimler vuruldu
İran ve Hizbullah'tan çok cepheli misilleme: Füze yağmuru ve sahada ağır darbe
Ankara'dan Aksa çağrısı: Müminler Mescid-i Aksa'nın birleştirici ruhuyla kıyama durmalıdır
HÜDA PAR Mersin İl Başkanı’ndan Mersin Aile Platformu'na ziyaret
HÜDA PAR heyeti Akdeniz’de esnafın sorunlarını dinledi
İran'dan işgalin 6 çelik fabrikası ve bölgedeki 5 ülkeye saldırı uyarısı
Kocaeli'de 25 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı
Malatya'da otomobilin çarptığı yaşlı kadın hayatını kaybetti
Rusya, benzin ihracatını yasaklayacak
Rusya 1 Nisan’dan itibaren benzin ihracatını durduracak
Dizel fiyatlarındaki artış Malezya işletmelerini olumsuz etkiliyor
Türkiye ile Slovenya arasında 'Sosyal Güvenlik Anlaşması' imzalandı
Milli Eğitim Akademisine ek sözleşmeli eğitim personeli alınacak
Bakan Kurum: "Finansman yoksa dönüşüm olmaz, teknoloji yoksa hızlanma olmaz"
ABD Dışişleri Bakanı Rubio: Savaş haftalar içinde bitebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan WEF Başkanı Fink'i kabul etti
İran bağlantılı grup, FBI Direktörünün e-postalarını ve görüntülerini hackledi
Devrim Muhafızları Komutanı: Düşman şirketlerini terk edin!
Bakan Gürlek'ten cezaevi nakil araçlarının karıştığı kazaya ilişkin açıklama
Suudi Arabistan ve Ukrayna savunma işbirliğini güçlendirme konusunda anlaştı
YÖK Başkanı Özvar Erzurum Teknik Üniversitesi Bilim İletişimi Ofisi'nin açılışını yaptı
Konya'da OSB yangını
Adıyaman’da uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı
İran'da nükleer reaktör için kullanılan ağır su tesisine saldırı
Gaziantep'te yağma ve tehdit olayıyla ilgili 5 şüpheli gözaltına alındı
Yükleniyor







