• BIST 100

    9266,09%-1,36
  • DOLAR

    38,13% 0,13
  • EURO

    43,55% 1,40
  • GRAM ALTIN

    4092,36% 3,48
  • Ç. ALTIN

    6581,31% 3,38

İş yerlerinde yılda en az iki kez tatbikat yapılmalı!

SAĞLIK 19.02.2025 13:45:15 0
İş yerlerinde yılda en az iki kez tatbikat yapılmalı!

İş yerlerinde deprem tatbikatlarının uygulanması ve çalışanların güvenliğinin sağlanması konusunu değerlendiren uzmanlar, sık sık yapılan tatbikatların, tespit edilen eksiklikler üzerinden yapılan değerlendirmeler sayesinde iyileştirmeler yapılmasını müm

Deprem anında yaşanabilecek panik ve kaosun önlenmesi için tatbikatların önemine değinen İSG uzmanı Dr. Tuğçe Oral, iş yerlerinde deprem tatbikatlarının uygulanması ve çalışanların güvenliğinin sağlanması hususunda açıklamalarda bulundu.

Deprem tatbikatlarının yasal zorunluluğu

Dr. Oral, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun ‘İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik’ ile tüm işyerlerinde işin faaliyet tanımı, konumu ve kontrol edilemeyecek durumlar gibi faktörleri dikkate alarak acil durumlar hakkında hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladığını kaydederek, “İSG açısından tanımlanan tüm acil durumlar için haberli ve habersiz olmak üzere yılda en az iki defa tatbikat yapılması gerekmektedir. Düzenli olarak yapılan tatbikatlar doğru davranış ve doğru hareketlerin pratiğe dökülmüş hali olarak tanımlanabilir. Sıklıkla yapılan tatbikatlarda çalışanların kriz yönetimi ile ilgili daha yetenekli olması sağlanırken, her seferinde eksiklikler üzerine konuşularak iyileştirmeler yapılması mümkün. Tatbikatların düzenli yapılması acil durumların olumsuz sonuçlarını yok etmeye fayda sağlayacaktır.” dedi.

Deprem anında yaşanabilecek panik ve kaosun önlenmesi için tatbikatlar önemli

Deprem anında yaşanabilecek panik ve kaosun önlenmesi için tatbikatların önemine değinen Oral, “İkaz ve uyarı işaretlerine karşı kazanılan aşinalık sayesinde çalışanlar, panik yapmadan nasıl hareket edeceklerini öğreniyor. Böylece, kriz anında sorumlu kişilere hızlıca bilgi aktarabiliyor ve olayların kontrol altına alınmasına yardımcı oluyorlar.” diye konuştu.

İş yerlerinde deprem tatbikatlarının yasal bir zorunluluk gereği yapılmasının önemine işaret eden Dr. Oral, “Yaşanan olayların bizlere öğrettiği, önemli olanın bunun sıklığını yönetmeliklerden bağımsız olarak düzenli yapmayı alışkanlık haline getirmek gerektiğidir.” şeklinde konuştu.

‘Çök-kapan-tutun’ eylemleri herkes tarafından doğru uygulanmalı

Tatbikatların planlanması aşamasında, iş yerinin saha izlem ve gözlemleri sonucunda acil durum senaryolarının belirlenmesi; tatbikat günü, saati ve kullanılacak uyarı sistemlerinin tüm çalışanlara duyurulmasının gerektiğini de anlatan Oral, “Yapılan deprem tatbikatında, ‘çök-kapan-tutun’ eylemlerinin herkes tarafından doğru uygulanıp uygulanmadığı gözlemlenerek notlar alınmalıdır. Yangın tatbikatında ise, çalışanlar arasından seçilen ve eğitilen acil durum ekibinin müdahale süreci ile diğer çalışanların acil çıkış yollarını kullanma performansı değerlendirilerek bir rapor hazırlanmalıdır. Elde edilen sonuçlara göre, çalışanlara tekrar bilgiler aktarılmalı ve tatbikat yeniden uygulanmalıdır.” ifadesinde bulundu.

Çalışanlar ‘Temel İSG Eğitimi’ almak zorunda!

Çalışanların, işe başladıkları anda zorunlu olarak ‘Temel İSG Eğitimi’ almak durumunda olduğunu dile getiren Oral, “Bu eğitimde, acil durumlar ve ilk yardım konularında temel bilgiler teorik olarak aktarılırken; işyerindeki acil durum ekiplerinin iletişim bilgileri ve sertifikalı ilk yardım personeli bilgileri de paylaşılmaktadır. Ayrıca, bu bilgilerin işyeri içerisinde hangi ilan ve duyuru panolarında yer aldığı belirtilmektedir. Böylece çalışanlara, teorik anlamda farkındalık kazandırılmış olur.” diye konuştu.

Herkesin deprem çantası hazırda bulunmalı!

“Deprem, hepimizin bildiği gibi, kontrolümüz dışında gelişen acil bir afettir. Bu nedenle, işyerinde yapılan tatbikatlar sayesinde doğru hareket ve davranış farkındalığı sağlanırken, öngörülemeyen olumsuz durumlarda güvenli bir alanda sağlıklı kalabilmek için ihtiyaçlarımızın karşılanması büyük önem taşır.” diyen Dr. Oral, “Herkesin acil durumlarda kullanmak üzere mutlaka bir deprem çantası hazırda bulundurması gerekmektedir.” dedi.

Deprem sonrası terkedilen bina kontrol edilmeden girilmemeli!

Deprem sonrasında, tüm çalışanların güvenli alan olarak belirlenen toplanma alanında yoklama listesi ile takip edilmesi gerektiğine işaret eden Dr. Tuğçe Oral, “Öncelikle, toplanan kişiler arasında sağlık ve durum tespiti yapıldıktan sonra ilgili birimlerle görüşülmelidir. Yaşanan deprem öncü bir deprem olabilir; ancak, ikincil olan S dalgasının yıkıcı etkisi nedeniyle mutlaka bir süre güvenli alanda beklenmelidir. Terk edilen yapı veya binada fiziki durum tam olarak kontrol edilmeden kesinlikle hemen içeri giriş yapılmamalıdır.” şeklinde sözlerini tamamladı. (İLKHA)

Fransa ile Cezayir arasında "diplomat" gerginliği

ABD'den FAS'a 825 milyon dolar değerinde silah satışı

CHP'nin kurultay iptali ve kayyım iddialarına soruşturma

Trump'ın sınır dışı etme programı belli oldu

Rusya: Ukrayna enerji altyapılarına peş peşe saldırılar düzenledi

Bingöl'de hacı adaylarına uygulamalı eğitim verildi

Finlandiya Rusya sınırını kapattı

Nijerya'da Lassa ateşi salgını: 127 ölü

UAEA Başkanı Rafael Mariano İran'da

ABD-Çin tarife restleşmesinde yeni gelişme

Bakan Yumaklı zirai donun etkilerini sahada görmek için Malatya'da

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Çalışan kadınların desteklendiği gibi ev hanımları da desteklenmeli

Yapıcıoğlu'ndan vefat eden İlçe Başkanı Kaplan için başsağlığı mesajı

Katar Emiri ile Lübnan Cumhurbaşkanı görüştü

Gazze Şeridi'nde şehit sayısı 51 bini aştı

Gabar Dağı'nda akaryakıt tankeri alev aldı

Baklava imalatçısında tonlarca bozulmuş ceviz ele geçirildi

HÜDA PAR Doğanşehir İlçe Başkanı Kaplan vefat etti

Mardin’de tır ile hafif ticari araç çarpıştı: 1 yaralı

Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

Bakan Bolat, Suriyeli mevkidaşıyla ulaştırma altyapısının yeniden inşasını görüştü

Rusya, Donetsk'te 1 yerleşim birimini daha ele geçirdiğini duyurdu

Gazze'de bir gazeteci daha katledildi

Çin yapay zekâ eğitimini zorunlu hale getiriyor

Dışişleri Bakanlığı'ndan Yunanistan'ın deniz planlamasına sert tepki

Bakan Uraloğlu, Slovenya Başbakanı Golob ile görüştü

Ramanlı kardeşlerden Gazze'ye anlamlı yardım

Ukrayna'da sıkıyönetim 3 ay daha uzatıldı

Kanada'da boru hattında patlama: 1 ölü, 1 yaralı

Şırnak'ta kaçak keklik operasyonu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ