• BIST 100

    10729,49%-0,92
  • DOLAR

    41,19% 0,20
  • EURO

    48,31% 0,61
  • GRAM ALTIN

    4758,20% 1,43
  • Ç. ALTIN

    7652,82% 1,73

İş yerlerinde yılda en az iki kez tatbikat yapılmalı!

19 Şubat 2025, Çarşamba 13:45
19 Şubat 2025, Çarşamba 13:45
İş yerlerinde yılda en az iki kez tatbikat yapılmalı!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

İş yerlerinde deprem tatbikatlarının uygulanması ve çalışanların güvenliğinin sağlanması konusunu değerlendiren uzmanlar, sık sık yapılan tatbikatların, tespit edilen eksiklikler üzerinden yapılan değerlendirmeler sayesinde iyileştirmeler yapılmasını müm

Deprem anında yaşanabilecek panik ve kaosun önlenmesi için tatbikatların önemine değinen İSG uzmanı Dr. Tuğçe Oral, iş yerlerinde deprem tatbikatlarının uygulanması ve çalışanların güvenliğinin sağlanması hususunda açıklamalarda bulundu.

Deprem tatbikatlarının yasal zorunluluğu

Dr. Oral, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun ‘İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik’ ile tüm işyerlerinde işin faaliyet tanımı, konumu ve kontrol edilemeyecek durumlar gibi faktörleri dikkate alarak acil durumlar hakkında hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladığını kaydederek, “İSG açısından tanımlanan tüm acil durumlar için haberli ve habersiz olmak üzere yılda en az iki defa tatbikat yapılması gerekmektedir. Düzenli olarak yapılan tatbikatlar doğru davranış ve doğru hareketlerin pratiğe dökülmüş hali olarak tanımlanabilir. Sıklıkla yapılan tatbikatlarda çalışanların kriz yönetimi ile ilgili daha yetenekli olması sağlanırken, her seferinde eksiklikler üzerine konuşularak iyileştirmeler yapılması mümkün. Tatbikatların düzenli yapılması acil durumların olumsuz sonuçlarını yok etmeye fayda sağlayacaktır.” dedi.

Deprem anında yaşanabilecek panik ve kaosun önlenmesi için tatbikatlar önemli

Deprem anında yaşanabilecek panik ve kaosun önlenmesi için tatbikatların önemine değinen Oral, “İkaz ve uyarı işaretlerine karşı kazanılan aşinalık sayesinde çalışanlar, panik yapmadan nasıl hareket edeceklerini öğreniyor. Böylece, kriz anında sorumlu kişilere hızlıca bilgi aktarabiliyor ve olayların kontrol altına alınmasına yardımcı oluyorlar.” diye konuştu.

İş yerlerinde deprem tatbikatlarının yasal bir zorunluluk gereği yapılmasının önemine işaret eden Dr. Oral, “Yaşanan olayların bizlere öğrettiği, önemli olanın bunun sıklığını yönetmeliklerden bağımsız olarak düzenli yapmayı alışkanlık haline getirmek gerektiğidir.” şeklinde konuştu.

‘Çök-kapan-tutun’ eylemleri herkes tarafından doğru uygulanmalı

Tatbikatların planlanması aşamasında, iş yerinin saha izlem ve gözlemleri sonucunda acil durum senaryolarının belirlenmesi; tatbikat günü, saati ve kullanılacak uyarı sistemlerinin tüm çalışanlara duyurulmasının gerektiğini de anlatan Oral, “Yapılan deprem tatbikatında, ‘çök-kapan-tutun’ eylemlerinin herkes tarafından doğru uygulanıp uygulanmadığı gözlemlenerek notlar alınmalıdır. Yangın tatbikatında ise, çalışanlar arasından seçilen ve eğitilen acil durum ekibinin müdahale süreci ile diğer çalışanların acil çıkış yollarını kullanma performansı değerlendirilerek bir rapor hazırlanmalıdır. Elde edilen sonuçlara göre, çalışanlara tekrar bilgiler aktarılmalı ve tatbikat yeniden uygulanmalıdır.” ifadesinde bulundu.

Çalışanlar ‘Temel İSG Eğitimi’ almak zorunda!

Çalışanların, işe başladıkları anda zorunlu olarak ‘Temel İSG Eğitimi’ almak durumunda olduğunu dile getiren Oral, “Bu eğitimde, acil durumlar ve ilk yardım konularında temel bilgiler teorik olarak aktarılırken; işyerindeki acil durum ekiplerinin iletişim bilgileri ve sertifikalı ilk yardım personeli bilgileri de paylaşılmaktadır. Ayrıca, bu bilgilerin işyeri içerisinde hangi ilan ve duyuru panolarında yer aldığı belirtilmektedir. Böylece çalışanlara, teorik anlamda farkındalık kazandırılmış olur.” diye konuştu.

Herkesin deprem çantası hazırda bulunmalı!

“Deprem, hepimizin bildiği gibi, kontrolümüz dışında gelişen acil bir afettir. Bu nedenle, işyerinde yapılan tatbikatlar sayesinde doğru hareket ve davranış farkındalığı sağlanırken, öngörülemeyen olumsuz durumlarda güvenli bir alanda sağlıklı kalabilmek için ihtiyaçlarımızın karşılanması büyük önem taşır.” diyen Dr. Oral, “Herkesin acil durumlarda kullanmak üzere mutlaka bir deprem çantası hazırda bulundurması gerekmektedir.” dedi.

Deprem sonrası terkedilen bina kontrol edilmeden girilmemeli!

Deprem sonrasında, tüm çalışanların güvenli alan olarak belirlenen toplanma alanında yoklama listesi ile takip edilmesi gerektiğine işaret eden Dr. Tuğçe Oral, “Öncelikle, toplanan kişiler arasında sağlık ve durum tespiti yapıldıktan sonra ilgili birimlerle görüşülmelidir. Yaşanan deprem öncü bir deprem olabilir; ancak, ikincil olan S dalgasının yıkıcı etkisi nedeniyle mutlaka bir süre güvenli alanda beklenmelidir. Terk edilen yapı veya binada fiziki durum tam olarak kontrol edilmeden kesinlikle hemen içeri giriş yapılmamalıdır.” şeklinde sözlerini tamamladı. (İLKHA)

Putin: Ukrayna’ya gelen yabancı güçler meşru hedef olacak

Gözüngül: Cizre Meslek Yüksek Okulu'nda okuyan öğrenciler için yurt yapılmalı

Sumud filosunda hazırlıklar son aşamada: Gemiler yola çıkmaya hazır

Mardin’de ormanlık alanda çıkan yangın 3 saatte kontrol altına alındı

Mardin STK Platformu: Küresel Sumud filosu umudumuzu ve kararlılığımızı da taşıyor!

Okul kıyafeti satan mağazaların önünde uzun kuyruklar oluştu: Veliler duruma tepkili!

Sırbistan'da hükümet karşıtı protestolar devam ediyor

Antalya İl Emniyet Müdürü görevden uzaklaştırıldı

Gazze'de can kaybı 64 bin 368'e yükseldi

Netanyahu, işgal ordusunun, "Tüm esirler serbest bırakılacak, savaş bitecek” önerisini reddetti

Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde yeni düzenleme

Konya’da eş zamanlı uyuşturucu operasyonları

Muğla Dalaman açıklarında 17 düzensiz göçmen kurtarıldı

HAKSİAD’dan Mehmet Yavuz’un kabrine ziyaret

Gazze'de 2 bin 700 aile nüfus kaydından silindi

Yetimler Vakfı’ndan 120 yetim aileye kırtasiye yardımı

Sudan’da altın madeninde göçük: 6 ölü, 20 kişi enkaz altında

Muğla’da orman yangını

İşgal rejimi 16 Filistinliyi alıkoydu

İşgal rejiminden Filistinli esirlere sistematik işkence

Yapay zeka genç çalışanların mesleki tercihlerini etkilemeye başladı

Trump’tan Venezuela’ya gözdağı: Uçaklar düşürülecek

İşgal rejimi sağlık, eğitim ve ibadet kurumlarını yok etti, halkı açlığa mahkûm entti

İzmir Urla’da 9 günlük su kesintisi

Emeklilerden uygun fiyatlı konut talebi

Trump, AB’nin Google’a kestiği cezaya karşı misilleme tehdidinde bulundu

İşgal basını: Dünya genelinde israil karşıtı eylemler artık olağan hale geldi

Paşinyan’ın uçağı Azerbaycan hava sahasını kullandı

Siirt’te trafik kazası: Köy muhtarı yaralandı

Katil rejim Gazze'de sivillere ait binaları vurdu: 9 şehit

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Putin: Ukrayna’ya gelen yabancı güçler meşru hedef olacak

Gözüngül: Cizre Meslek Yüksek Okulu'nda okuyan öğrenciler için yurt yapılmalı

Sumud filosunda hazırlıklar son aşamada: Gemiler yola çıkmaya hazır

Mardin’de ormanlık alanda çıkan yangın 3 saatte kontrol altına alındı

Mardin STK Platformu: Küresel Sumud filosu umudumuzu ve kararlılığımızı da taşıyor!

Okul kıyafeti satan mağazaların önünde uzun kuyruklar oluştu: Veliler duruma tepkili!

Sırbistan'da hükümet karşıtı protestolar devam ediyor