• BIST 100

    9404,89%1,12
  • DOLAR

    39,84% 0,32
  • EURO

    46,74% 0,42
  • GRAM ALTIN

    4197,30% -1,37
  • Ç. ALTIN

    6738,60% -1,07

İşgal esirlerinin teslimi: Direniş sahada kendi denklemini kuruyor

09 Şubat 2025, Pazar 01:43
09 Şubat 2025, Pazar 01:43
İşgal esirlerinin teslimi: Direniş sahada kendi denklemini kuruyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

HAMAS’ın askeri kanadı olan İzzeddin el-Kassam Tugaylarının, dün 3 işgal esirini teslim ettiği tören, birçok mesajı içinde barındırıyordu.

Kassam Tugayları, işgalci rejimle yapılan esir takası anlaşmasının beşinci aşaması kapsamında üç siyonist esiri dün teslim etti. Bu teslimat, Gazze’deki ateşkes anlaşmasının ilk aşaması çerçevesinde gerçekleşti.

Kassam Tugayları tarafından teslim edilen esirler şunlardı: Eliyahu Datson Şerabi, Or Avraham Levi ve Ohad Ben Ami. Buna karşılık, işgal makamları 183 Filistinli esiri serbest bıraktı, bunlardan 18’i müebbet hapse mahkum edilmişti.

Teslimatın siyasi ve askeri mesajları

Teslim işlemi, Gazze Şeridi’nin ortasında yer alan Deyr el-Belah kentinde gerçekleşti. Bu bölge, 7 Ekim 2023’ten bu yana işgalin yoğun bombardımanı ve büyük katliamlarına sahne olmuştu.

Kassam Tugayları, teslim törenine ilişkin özel görüntüler yayınladı. Görüntüler, bir Kassam savaşçısının bir mektubu açması ve tünellerden birinde kendisiyle birlikte bulunan üç siyonist esire, serbest bırakılmaları kararını bildirmesiyle başlıyor.

Üç esir, serbest bırakılma haberinden duydukları sevinci dile getirerek, kendilerini görüntüleyen kameraya İbranice konuştu ve her birinin üzerinde adları ve resimleri bulunan giysileri teslim aldı.

Üçü de tünel içerisinde kıyafetlerini giydiler ve ardından mücahitler tarafından Gölge Tümeni muhafızları eşliğinde dışarı çıkmaları talimatı verildi. Esirler, yeraltında karmaşık ve kısa olmayan bir mesafe kat edildiği görülüyordu.

Teslimat sırasında Kassam Tugayları’nın farklı askeri birlikleri yoğun şekilde bölgede konuşlandırıldı. Sahada disiplinli bir organizasyon ve askeri düzen göze çarptı. Teslimat alanında büyük bir prt açıldı. Üzerinde, Arapça, İbranice ve İngilizce olarak “Biz Tufanız… Biz Yarından Sonrayız” ifadeleri yer aldı. Bunun yanında Filistin bayrağı ve yumruk sembolü de dikkat çekti.

 

Etkinliğin sembolizmi ve güçlü güvenlik önlemleri

Sosyal medyada yayımlanan videolar, Kassam Tugayları’na mensup yaralı mücahitlerin teslimat törenine katıldığını gösterdi. Bu görüntüler, işgalin ağır saldırılarına rağmen Filistin direnişinin sarsılmadığını ortaya koydu.

Teslimatın güvenliği, Kassam Tugayları’na bağlı silahlı birlikler tarafından sağlandı. Beyaz renkli cipler içinde silahlı direnişçilerin teslimat alanında devriye gezdiği görüldü.

Teslimat alanına, işgalin savaş sürecinde suikast düzenlediği bazı Hamas liderlerinin resimleri konuldu. Bunlar arasında Hamas lideri İsmail Heniyye, Gazze’deki Hamas lideri Yahya Sinvar, Kassam Tugayları’nın başkomutanı Muhammed ed-Dayf, Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri ile Mervan İsa, Eymen Nufel, Gazi Ebu Tam’a ve Raed Sabit gibi isimler yer aldı.

Öte yandan, teslimat alanında dikkat çeken bir diğer prtta, işgal başbakanı Binyamin Netanyahu’nun yüzü kırmızı bir ters üçgenin içinde yer aldı. Bu, Kassam Tugayları’nın işgal askeri araçlarını hedef aldığı videolarda kullandığı bir semboldü. Aynı prtta yok edilmiş işgal tankları ve zırhlı araçları ile birlikte İbranice “Mutlak Zafer” yazısı yer aldı. Bu, Netanyahu’nun direnişi yok etme planlarının başarısız olduğuna bir gönderme olarak yorumlandı.

HAMAS: “Yarından sonra Filistin’e aittir”

HAMAS yaptığı açıklamada, teslimat sürecinin ve direnişin verdiği mesajların, Filistin’in kaderini kendi halkının ve direnişinin belirleyeceğini açıkça ortaya koyduğunu ifade etti.

Açıklamada, Filistin direnişinin insani değerlere bağlı kaldığı, siyonist esirleri koruduğu ve işgalin yoğun bombardımanına rağmen onlara zarar vermediği vurgulandı. Hamas, Netanyahu’nun “mutlak zafer” söyleminin bir hayal olduğunu ve bu hayalin Gazze’de paramparça olduğunu belirtti.

Hamas sözcüsü Hazım Kasım, teslimatın şu mesajları verdiğini söyledi:

"Filistin direnişi işgali, esirlerini serbest bırakmaya mecbur etti. İşgalin belirlediği 'kırmızı çizgiler' Kassam Tugayları tarafından aşıldı. Şehit olan liderler, direnişi zayıflatmadı, aksine güçlendirdi. Halk ve direniş, birbirine sıkı sıkıya bağlı kalmaya devam ediyor."

Kasım, Netanyahu’nun “mutlak zafer” söyleminin bir illüzyon olduğunu, Filistin halkının ise direnişe sahip çıkmaya devam ettiğini vurguladı.

Teslimatın verdiği mesajlar

Siyasi analist Said Ziyad, işgal rejiminde siyonist esirlerin sağlık durumlarının kötü olduğu görüntüleri karşısında büyük bir öfke dalgası oluştuğunu belirterek, “Peki, onları yarın tabutlarla geri aldıklarında ne olacak?” diye sordu.

Yazar ve siyasi analist İyad el-Kara ise teslimatın şu mesajları taşıdığını belirtti:

"Sahadaki gelişmeler işgali köşeye sıkıştırıyor ve direniş hala güçlü.

Direnişçilerin fedakarlıkları, Filistin’in mücadelesinin kararlılıkla devam ettiğini gösteriyor.

Direnişin, işgalin dayattığı siyasi ve askeri planları boşa çıkardığı netleşti."

Sonuç

Bu esir teslimatı, Filistin direnişi ile işgal arasındaki mücadelenin sadece askeri değil, aynı zamanda siyasi ve psikolojik bir boyutu olduğunu bir kez daha gösterdi.

Hamas, bu süreçte işgalin üzerinde psikolojik baskı kurarak, esir takası yoluyla siyasi kazanımlar elde etmeye çalışıyor.

Öte yandan, Netanyahu ve hükümeti iç politikada büyük bir baskı altında. İşgal rejimi kamuoyu, hükümetin “mutlak zafer” vaatlerine rağmen Gazze’den askerlerin çekilmesi, esir takasındaki tavizler ve HAMAS’ın hala güçlü olması nedeniyle Netanyahu’ya karşı tepkili.

Bu süreçte Filistin direnişi, bölgesel ve uluslararası düzeyde varlığını hissettirmeye devam ediyor. Teslimat görüntüleri, sadece işgal rejimi halkına değil, aynı zamanda uluslararası kamuoyuna da önemli mesajlar verdi. (İLKHA)

İşgal rejimi Yemen'den atılan füzeyle sarsıldı: Birussebi yakınlarında patlama

3 ilde telefon dolandırıcılığı operasyonu: 23 gözaltı

Gazze'de katliam devam ediyor: 16 şehit

Siber suçlulara 48 ilde operasyon: 284 şüpheli yakalandı

Gazze'de yeni tehcir dalgası: Açlıkla kuşatılan halk sığındığı yerlerden de sürülüyor

İran, siyonist rejimin saldırılarında katledilen yetkililerini uğurluyor

Memur ve emekli zammı perşembe günü belli oluyor

Gazze'de 631 gündür süren soykırım: Yardım kuyrukları, mülteci çadırları ve okullar bombalanıyor

4 bin 36 hâkim ve savcının görev yeri değişti

İrlanda'dan tarihi adım: İşgal altındaki topraklardan gelen ürünlere yasak

İran'dan Trump'a tepki: Rehberimize yönelik saygısız üslubunu derhal bırakmalı

İçişleri Bakanlığı'ndan 9 kente fırtına uyarısı

Dışişleri Bakanlığı'ndan AB Zirvesi'ne tepki: Taraflı açıklamalar bölgesel huzura zarar veriyor

Siyonist rejimden sivillerin kaldığı okul ve çadırlara saldırı

Gazze'de bir bebek daha yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybetti

Düşen yangın söndürme uçağının enkazına ulaşıldı

30 yıllık savaş sona eriyor: Kongo ve Ruanda arasında barış anlaşması

İstanbul merkezli FETÖ operasyonunda 65 kişi tutuklandı

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Suriye Vakıflar Bakanı Dr. Şükri'yi kabul etti

İstanbul'da ümmet âlimlerinden Aksa Tufanı'na destek bildirgesi

İşgalciler sığınakları hedef aldı: 74 şehit

Bakan Yumaklı: Bugün 67 yangın çıktı, 63'ü kontrol altına alındı

BM Genel Sekreteri Guterres: Gazze'de yiyecek aramak ölüm cezasına dönüşmemeli

Gazze'de yardım unlarının içinden uyuşturucu çıktı

Yemen'de milyonlar sokakta: İran ve Gazze direnişine selam

Gazze'de yeni bir ihanet halkası: "Ebu Şebab Çetesi" 3 esirin cesedini işgalcilere teslim etti

Malatya'da seyir halindeki ticari taksi alev aldı

Prof. Dr. Tarhan: İyilik yapmak, çift taraflı bir mutluluk kaynağıdır

Bingöl’de uyuşturucu suçundan aranan şahıs yakalandı

HÜDA PAR Adaklı İlçe Başkanlığı’ndan siyonist rejime tepki

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İşgal rejimi Yemen'den atılan füzeyle sarsıldı: Birussebi yakınlarında patlama

3 ilde telefon dolandırıcılığı operasyonu: 23 gözaltı

Gazze'de katliam devam ediyor: 16 şehit

Siber suçlulara 48 ilde operasyon: 284 şüpheli yakalandı

Gazze'de yeni tehcir dalgası: Açlıkla kuşatılan halk sığındığı yerlerden de sürülüyor

İran, siyonist rejimin saldırılarında katledilen yetkililerini uğurluyor

Memur ve emekli zammı perşembe günü belli oluyor