-
BIST 100
15807,88%-0,41
-
DOLAR
44,37% 0,19
-
EURO
51,18% -0,07
-
GRAM ALTIN
6417,41% 2,74
-
Ç. ALTIN
10535,37% -0,74
İşgal rejimi çıkmazda: Ordu alarm veriyor, iç kriz derinleşiyor
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Gazze'ye yönelik saldırılarını sürdüren işgal rejimi, ağır asker kayıpları ve derinleşen siyasi çatışmalarla tarihinin en ciddi askerî krizlerinden biriyle karşı karşıya.
Gazze'ye yönelik saldırıların bedeli işgal rejimi açısından her geçen gün ağırlaşıyor. Askerî cephede yaşanan kayıplar ve insan gücü krizi, siyasi düzlemde ise derinleşen çatlaklarla birleşerek rejimi ciddi bir çıkmaza sürüklüyor.
İşgal rejimi ordusu Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir'in, Başbakan Netanyahu ve Savunma Bakanı Yisrael Katz'a gönderdiği sert uyarı mektubu, krizin boyutlarını gözler önüne serdi. İşgal basını Kanal 12'nin aktardığına göre Zamir, muharip asker sayısındaki keskin düşüşün ordunun operasyonel kapasitesini felce uğratma noktasına geldiğini vurguladı.
Zamir'in, Netanyahu ve Knesset Dışişleri ve Güvenlik Komitesi Başkanı Boaz Bismuth'a ilettiği uyarıda, son iki yılda izlenen saldırgan politikaların ordu içindeki insan gücü yapısını benzeri görülmemiş şekilde tahrip ettiği ifade edildi. Bu tablo karşısında Zamir, zorunlu askerlik süresinin erkekler için 32 aydan 36 aya çıkarılmasını önerdi. Bu talep, işgal rejiminin mevcut asker kaynağıyla saldırılarını sürdürmekte zorlandığının açık bir göstergesi olarak değerlendirildi.
Resmî veriler de bu çöküşü doğrular nitelikte. İşgal rejimi ordusunun açıkladığı rakamlara göre, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarda 923 subay ve asker öldü, 6 bin 419 asker ise yaralandı. Bu kayıplar, rejim tarihinde nadir görülen bir askerî yıpranmayı ortaya koyuyor.
İç çekişmeler derinleşiyor
Askerî kriz, siyasi alandaki gerilimi de tırmandırmış durumda. Eski Başbakan Naftali Bennett, yayımlanan raporların ardından hükümete sert tepki göstererek, Genelkurmay Başkanı'nın açıkça "tehlike çanlarını çaldığını" söyledi. Bennett, ultra-Ortodoks Yahudilerin (Harediler) askerlikten muaf tutulmasını öngören düzenlemelerin, ordunun bel kemiğini zayıflattığını ve rejimin güvenliğini ciddi biçimde tehlikeye attığını dile getirdi.
Yaklaşık 10 milyonluk nüfusa sahip işgal rejiminde Harediler nüfusun yaklaşık yüzde 13'ünü oluşturuyor. Büyük çoğunluğunun askerlikten kaçınması, toplum içinde eşitsizlik ve adaletsizlik tartışmalarını derinleştirirken, rejim içindeki huzursuzluğu da artırıyor.
Tüm bu gelişmeler, işgal rejiminin Gazze'de sürdürdüğü ve çoğu kadın ve çocuk olmak üzere on binlerce Filistinlinin şehit edildiği soykırım saldırılarının gölgesinde yaşanıyor. Uzmanlar, saldırılar devam ettikçe işgal rejiminin hem askerî hem de siyasi olarak daha derin bir krize sürükleneceği görüşünde birleşiyor. (İLKHA)
Fransa’da kamyon şoförlerinden akaryakıt zammına protesto
Malatya'da otomobil takla atarak ters döndü: 1 yaralı
İran Hürmüz Boğazı'ndan 20 geminin geçişine izin verdi
ABD'de hemzemin geçitte tren minibüse çarptı: 5 ölü
Bölge Ekonomisi Diyarbakır’da Masaya Yatırıldı
Mısır'da kamu ve özel sektörde uzaktan çalışma kararı
Lübnan'da basın aracı hedef alındı: 3 gazeteci katledildi
Malatya'da traktör kazası: 2 yaralı
Cibuti açıklarında göçmen teknesi battı: 9 ölü, 45 kayıp
Siyonist işgalciler Mescid-i Aksa'yı bir aydır kapalı tutuyor
Çin'de alevlere teslim olan binanın çatısında mahsur kalanlar hastaneye kaldırıldı
Dışişleri Bakanı Fidan Pakistan'a gidiyor
Küba’da olası bir ABD saldırısına karşı hazırlıklar devam ediyor
Meteorolojiden bazı iller için sarı kodlu uyarı
Şanlıurfa'da iki otomobil çarpıştı: 3 kişi yaralandı
Şanlıurfa'da seyir halindeki otomobile silahlı saldırı
Şanlıurfa'da soba gazı sızıntısı: Aynı aileden 5 kişi hastaneye kaldırıldı
Şanlıurfa'da otomobil şarampole devrildi: Aynı aileden 5 yaralı
Lübnan'a yönelik siyonist rejimin saldırıları sürüyor: Şehit sayısı 1189'a yükseldi
Yetimler Vakfı, kurban hazırlıklarını masaya yatırdı
Hindistan'da yakıt krizi: Halk LPG tüplerini doldurmak için uzun kuyruk oluşturdu
Cizre’de petrol boru hattında sızıntı paniğe yol açtı
Pazarcı esnafı: Akaryakıta gelen zam ve nakliye ücretlerinin artışı ürün fiyatlarının yükselmesine yol açtı
Batman'da ortak tepki: Coğrafyamızda işgalci asker istemiyoruz
Bipolar bozukluk son yıllarda artış eğiliminde!
Prof. Dr. Ulaş: Çocuklara yönelik şefkat merkezli bir yaklaşım göstermekle doğru sonuçlara ulaşılabilir
Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Malatya teknolojik altyapısıyla modern bir şehir haline gelecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beçiroviç ile görüştü
Pezeşkiyan: İran'ın savunma tepkisinin saldırıların kaynağına yönelik olması doğaldır
Şırnak'ta istinat duvarı yağışa dayanamadı
Yükleniyor







