DÜNYA 8.05.2025 16:27:50 0

İşgal rejimi Kudüs'te 6 UNRWA okulunu kapattı

İşgal rejimi Kudüs
Haberi Sesli Oku

Siyonist işgal kuvvetleri, işgal altındaki Kudüs'te Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'na (UNRWA) bağlı 6 okulu kapattı.

UNRWA yaptığı açıklamada, Doğu Kudüs'teki okulların kapatılmasının, Birleşmiş Milletler'in ayrıcalıklarına ve dokunulmazlıklarına ciddi bir ihlal oluşturduğunu, ayrıca çocuklar için şok edici bir deneyim olduğunu belirtti.

Ajans bu durumun, öğrencilerin eğitim hakkını aniden kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalmasına yol açtığını, normalde mevcut eğitim yılının 20 Haziran 2025 tarihine kadar devam edeceğini hatırlattı.

Öğrencilerin güvenliği için 6 okulu tahliye etmek zorunda kaldıklarını belirten UNRWA, işgal polisinin okullara baskın düzenleyerek öğrencilerin derhal tahliye edilmesini emrettiğini, bu sırada 6 ile 15 yaşları arasında 550'den fazla öğrenci ve öğretmenlerinin okulda olduğunu aktardı.

Öte yandan, Kudüs Valiliği yayınladığı açıklamada, işgal polisinin okulların çevresine ve avlularına baskın düzenlediğini, bölgede büyük bir gerginlik yaşandığını ve öğrenci ile öğretmenlere yönelik olası saldırılardan korkulduğunu bildirdi.

Valilik, bunun Kudüs'teki Filistinli eğitim kurumlarına karşı sistematik siyonist saldırganlığının bir parçası olduğunu vurguladı.

Kudüs Valiliği, Kudüs’te UNRWA’ya bağlı, 800’den fazla öğrencinin eğitim gördüğü okulların kapatılmasını, uluslararası hukuk ve anlaşmalarla korunması gereken bir Birleşmiş Milletler kurumuna yönelik açık bir saldırı olarak değerlendirdi.

Ayrıca valilik, bu haksız kararın, işgal kuvvetlerinin UNRWA'nın rolünü zayıflatma ve Filistinli mülteciler dosyasını tasfiye etme, dolayısıyla dönüş hakkını ortadan kaldırma çabasının tehlikeli bir tırmanışı olduğunu ifade etti. Bunun, uluslararası insancıl hukuka ve ilgili Birleşmiş Milletler kararlarına açık bir ihlal teşkil ettiğini belirtti.

Bu ırkçı ve yasa dışı kararın felaket sonuçları olabileceği uyarısında bulunan Valilik, kararın, Kudüs’te işgal güçleri tarafından yürütülen zorla göç ettirme ve "etnik temizlik" politikalarının bir parçası olduğunu, Filistin eğitim kurumlarına yönelik bu saldırının, Filistin ulusal kimliğini silme ve bilinci tahrif etme girişimi olduğunu vurguladı.

Valilik, Birleşmiş Milletler’i, İnsan Hakları Konseyi’ni ve tüm uluslararası kuruluşları, işgalin bu uygulamalarını durdurmak ve okulların derhal yeniden açılmasını sağlamak için acilen harekete geçmeye çağırdı. Ayrıca öğrencilerin hiçbir şart koşulmadan eğitimlerine geri dönmelerinin garanti edilmesini talep etti.

Kudüs halkına, sivil toplum kuruluşlarına ve ulusal güçlere da bu kararı reddetme ve her türlü yasal yolla karşı koyma çağrısında bulunan Valilik, eğitim hakkının kutsal bir hak olduğunu ve bundan vazgeçilemeyeceğini, işgalin Filistin kimliğini yok etme girişimlerinin, halkın direnişi ve iradesi karşısında başarısız olacağını vurguladı. (İLKHA)

Zehirlenme şüphesiyle 126 kişi hastaneye başvurdu

Almanya iltica talebinde bulunanları geri çevirecek

Çıkan yangında bina sakinleri mahsur kaldı

Otomobil ile cip çarpıştı: 3 ölü, 1 yaralı

Vatikan'da yeni Papa ABD'li Robert Prevost oldu

Çin Denizi'nde tansiyon bir kez daha yükseldi

AB'den Ukrayna’ya 1 milyar avro kredi

ABD ile İngiltere arasında yeni bir gümrük anlaşması imzalandı

HÜDA PAR Van İl Başkanı Sayğın, Valilik projelerini değerlendirdi

İstanbul'da uyuşturucu operasyonu: 20 tutuklama

Türkiye ile Irak arasında 11 anlaşma imzalandı

Rusya Donetsk'te ilerleyişini sürdürüyor

Kassam, "Cehennem Kapıları" operasyonunda işgal askerlerini öldürüp yaraladı

Mali'de siyasi partilerin faaliyetleri askıya alındı

THY, Rusya'ya uçuşlarını yarın yeniden başlatıyor

Kamyonet aydınlatma direğine çarptı: 2 yaralı

Rusya ve Çin'den ortak bildiri

Dr. Mehmet Rakipoğlu: İşgal rejiminin tek hedefi soykırım yapmak ve Gazze’yi tamamen yıkmak

Hindistan'da trafik kazası: 6 ölü

Ukrayna Parlamentosu, ABD ile imzalanan ekonomik ortaklık anlaşmasını onayladı

Dışişleri Bakanı Fidan Moldova Dışişleri Bakanı ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Evliliğin önündeki engellerin kaldırılması lazım

Konya'da tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı

Kuzey Kore'den balistik füze denemesi

Hatunsuyu Mahallesi'ne 4 kilometrelik kanalizasyon hattı

Putin ile Şi Cinping Moskova'da bir araya geldi

TMO, buğday ve arpa alımlarını başlatıyor

Gazze'de can kaybı 52 bin 760'a yükseldi

Irak Başbakanı el Sudani Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde

Uyuşturucu satışı yapmaktan aranan şahıs yakalandı

Yükleniyor