-
BIST 100
15807,88%-0,41
-
DOLAR
44,37% 0,19
-
EURO
51,18% -0,07
-
GRAM ALTIN
6417,41% 2,74
-
Ç. ALTIN
10535,37% -0,74
İşgalcilerin yardım dağıtım merkezine saldırılarında şehit sayısı 52'ye yükseldi
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Gazze Şeridi'ndeki Hükümet Medya Ofisi, tehlikeli bölgelerde kurulan yardım dağıtım merkezleri yakınında işgal askerlerinin gerçekleştirdiği katliamlarda şehit sayısının 52'ye, yaralı sayısının ise 340'a yükseldiğini bildirdi.
Ofis, yaptığı açıklamada, işgal kuvvetlerini, bugün Refah'taki sözde "yardım" dağıtım merkezlerinin yakınında açlıktan ölmek üzere olan üç sivili öldürüp 35 kişiyi yaralayarak yeni bir suç işlediğini bildirdi.
İşgalin, aivilleri aç bırakma ve sistematik hedef alma politikasını 93 gündür sürdürdüğünü vurgulayan Ofis, "27 Mayıs 2025'te faaliyete geçen Refah ve Vadi Gazze Köprüsü bölgelerindeki sözde 'yardım' dağıtım merkezlerinde yapılan katliamlarda şehit olanların sayısı 52'ye, yaralıların sayısı ise 340'a yükseldi." dedi.
İşgalin yerinden edilmiş halktan uzakta kurduğu ve bu amaçla kurduğu bir Amerikan şirketi tarafından yönetilen, dolayısıyla uluslararası örgütleri dışlayan yardım dağıtım merkezleri, yerel ve uluslararası alanda yaygın bir şekilde büyük tepki çekti.
Filistin İnsan Hakları Merkezi ise, "israilin yardım mekanizmasının amacı, halkımıza yönelik soykırımın bir parçası olarak aşağılama ve hakaret dozunu artırmaktır." ifadelerine dikkat çekti.
Merkezden yapılan açıklamada, işgalcilerin kurduğu ve işgalin bizzat kendisi tarafından kurulan ve özel bir Amerikan güvenlik şirketi tarafından korunan Gazze İnsani Yardım Vakfı tarafından yönetilen dağıtım noktalarının yakınlarında her gün binlerce sivilin toplandığı belirtildi.
Çok sayıda insanın bir araya gelmesine rağmen, bu noktalara ulaştırılan yardım paketlerinin miktarı çoğu zaman sınırlı ve ancak onlarca veya yüzlerce kişiye yetebiliyor. Dağıtım, organize bir mekanizma olmaksızın gerçekleşiyor, bu da süreci kaotik ve gelişigüzel hale getiriyor ve bölgede konuşlu işgal kuvvetlerinin ateşi altında kalabilen ve sayıları birkaç bini bulabilen kalabalığın acısını daha da artırıyor.
İşgalci kuvvetlerin insani yardım dağıtmak için benimsediği mekanizmanın etkisizliğini açıkça ortaya koyan bu verilere ve her gün yaşanan kaos, ölüm ve yaralanmalara rağmen bu mekanizmayı uygulamaya devam etmesi tepki çekiyor.
Filistin İnsan Hakları Merkezi, bunun, Gazze Şeridi'ndeki kuşatma altındaki ve açlık çeken halka etkili bir yardım sağlama mekanizmasının başarısızlığını yansıttığını kaydetti. Merkez, işgalcilerin uyguladığı bu yolun aşağılama ve insan onurunun çiğnendiği bir arenaya dönüştüğünü vurguladı.
Mevcut yardım dağıtım sisteminin, insanlığın en temel standartlarının bile çok gerisinde kaldığını vurgulayan Merkez, etkin ve organize bir mekanizmadan yoksun olan bu mekanizma aracılığıyla işgalin konuşlu olduğu tehlikeli bölgelere yetersiz miktarda yiyeceğin ulaştırıldığını ifade etti.
Merkez, "Aç binlerce insan, son derece tehlikeli koşullar altında onlara ulaşmaya çağrılıyor ve siviller üç seçenekle karşı karşıya kalıyor: Keskin nişancı ateşiyle veya bombardıman altında öldürülmek; evlerine eli boş dönmek veya bir günlük yetecek kadar yiyecek paketini elde etmek için onlarca aç insanla aşağılayıcı bir mücadeleye girmek." ifadelerine dikkat ekti.
Merkez, tekrarlanan katliamlara rağmen bu aşağılayıcı ve öldürücü yardım dağıtım mekanizmasının kullanılmaya devam edilmesinin, işgalin niyetinin insani yardım sağlamak değil, bunu yavaş yavaş yok etme ve kolektif aşağılama aracı olarak kullanmak olduğunu şüpheye yer bırakmayacak şekilde ortaya koyduğunu vurguladı.
İşgal mekanizmasının Gazze Şeridi halkını mahveden kıtlığa etkili bir çözüm sunmadığını yineleyen Merkez, "Bilakis bu mekanizma, işgalciye, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere karşı bir silah olarak açlık politikasını sürdürme, yardım ve destek meselesi üzerinden halka şantaj yapma, günlük yaşamlarını ve hayatta kalma araçlarını kontrol etme için kullanmaya devam etme yönünde sahte bir meşruiyet sağlıyor." dedi.
Merkez, uluslararası toplumu, sivillerin işgal altındaki tehlikeli bölgelere taşınmasını gerektiren bu mekanizmayı iptal etmesi ve yardımların girişinin yeniden başlaması için işgale baskı yapmaya çağırdı.
Merkez, uluslararası örgütlerin yardımlarının yerinden edilen çeşitli bölgelere dağıtabilmesinin yanı sıra malların herhangi bir kısıtlama olmaksızın serbestçe girişine izin verilmesinin sağlanması gerektiğini kaydetti. (İLKHA)
Yapıcıoğlu'ndan IKBY Başkanı Barzani'ye "geçmiş olsun" telefonu
Uzmandan obezite uyarısı: Hareketsiz yaşam obezite riskini artırıyor
Mardin’de kuyumcudan 60 bin liralık yüzük çalındı: O anlar güvenlik kamerasına yansıdı
Siirt’te uyuşturucu operasyonu: 9 kilo 700 gram esrar ele geçirildi
Gaziantep’te çocuklar camide buluştu
Malatya'da zincirleme kaza: 1 ölü, 1 yaralı
Ankara'da feci kaza: 1 ölü, 4 yaralı
Gaziantep’te çok sayıda elektronik ürün ele geçirildi: 1 gözaltı
Ticaret Bakanlığı: israil ile ticaret iddiaları yalandır
Malatya'da "Bölgemizde işgalci israil ve ABD askerlerini İstemiyoruz" yürüyüşü
İran’dan ABD’ye uyarı: "Abraham Lincoln" menzile girerse füzelerle karşılık verilecek
Çin'de yüksek katlı binada yangın: 3 ölü, 23 yaralı
İran, Beerşeba kentindeki fabrikayı vurdu: İşgal rejiminde kimyasal sızıntı tehlikesi
İşgal rejimi ve ABD saldırılarına karşı İstanbul'da yürüyüş
Gazze'de sağlık krizi derinleşiyor: Yakıt, ilaç ve tıbbi malzeme yetersizliği nedeniyle hizmetler durma noktasına geldi
İSKİ Pendik’teki olayla ilgili iddiaları yalanladı
Dışişleri Bakanı Fidan mevkidaşlarıyla bir araya geldi
Ceza infaz kurumlarında manevi rehberlik çalışmalarına destek mesajı
Dünya genelinde gıda israfı artıyor: Üretilen gıdanın üçte biri çöpe gidiyor
BTB Başkanı Matlı: Orta Doğu'daki gelişmeler sadece enerji piyasalarını değil tarım ve gıda zincirinin tamamını etkiliyor
İstanbul’da hava trafiğine yağış engeli
Koşuyolu Hastanesinin satılacağı iddiası yalanlandı
İran Meclis Başkanı Kalibaf: Düşman kara saldırısı planlıyor
Batman'da FETÖ hükümlüsü firari yakalandı
Ceza infaz kurumlarında hafız sayısı 170’e yükseldi
Ceza infaz kurumlarında 976 diyanet görevlisi görev yapıyor
Elazığ’da trafik denetimlerinde çok sayıda ceza uygulandı
İran, ABD’nin “Uçan radar” casus uçağını imha etti
Avrupa ülkelerinde yaz saati uygulaması başladı
İşgal rejimi Lübnan’a saldırı düzenledi: 9 kişi şehit oldu
Yükleniyor







