• BIST 100

    10592,00%-0,23
  • DOLAR

    40,45% 0,09
  • EURO

    47,66% 0,25
  • GRAM ALTIN

    4414,86% -0,96
  • Ç. ALTIN

    7108,96% 0,57

İşgali Lübnan'da hezimete uğratan komutan: İmad Muğniye

13 Şubat 2025, Perşembe 11:05
13 Şubat 2025, Perşembe 11:05
İşgali Lübnan
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

İmad Muğniye sadece direniş saflarında bir savaşçı değildi, aynı zamanda düşmanın taktiklerini anlayan ve ona karşı koymanın yollarını bilen bir lider, bir beyindi. O, işgal ordusunun Lübnan'dan çıkarılmasında ve işgalcinin hesaplarını tekrar tekrar gözd

Siyonistlere karşı amansız mücadelesiyle öne çıkan Hizbullah komutanlarından İmad Muğniye, MOSSAD ajanları tarafından 12 Şubat 2008’de düzenlenen bombalı saldırı sonucu şehid oldu.

Hacı Rıdvan adıyla tanınan İmad Muğniye, 1962 yılında Lübnan'ın güneyindeki Sur kentinde dünyaya geldi. Çiftçi bir ailenin çocuğu olan Muğniye, ilköğretim ve lise eğitimini Lübnan okullarında tamamladı.

Muğniye, daha 13 yaşlarında siyonistlere karşı aleni ve sürekli bir savaşa girişmişti. En önemli amacı, Siyonist işgalin sonlanmasıydı.

Hac İmad, çocukluğunu ve gençliğini kendi akranları ve yaşıtları gibi geçirmedi, oyun ve eğlence peşinde değildi, bilakis ilim ve amel için çaba sarfediyordu. Bu nedenle, onun hayatında oyun ve eğlencenin bir önemi yoktu ve daha 12 yaşındayken, “Dil, senin muhafızındır, eğer korursan seni korur ve eğer ona ihanet edersen sana ihanet eder” başlığıyla bir makalesi el-Halic dergisinde yayınlanmıştı.

Muğniye'nin direniş hareketleriyle ilk teması henüz 15 yaşındayken, 1977'de gerçekleşti. Muğniye, Lübnanlı fikir ve aksiyon adamı Enis Nakkaş'ın yanına giderek askeri eğitim almak, siyonist rejime karşı mücadele etmek istediğini bildirdi.

Muğniye, 1982 terör rejimi işgalinden sonra model aldığı şahıslardan olan Dr. Mustafa Çamran ve Musa Sadr önderliğinde kurulan Emel Hareketi içerisinde yer aldı.

1982 ile 1985 yılları arasında, Lübnan Hizbullah'ın manevi lideri olarak nitelendirilen Muhammed Hüseyin Fadlullah'ı koruma görevini yürüten Muğniye, daha sonra savaş meydanındaki planlamaları ve komuta etme alanındaki yeteneğinden dolayı Hizbullah'ın özel operasyonlarından sorumlu oldu.

İmad Muğniye 25 yıl boyunca 42 devlette, CIA ve MOSSAD ajanları tarafından aranıyordu. Geçen 25 yıllık süre içerisinde Muğniye, gece gündüz demeden siyonist rejime karşı tarihi zaferin kazanılması için çalıştı. Bir dönem ABD, Muğniye'nin yeri hakkında bilgi verenlere 25 milyon dolar ödül vereceğini de ilan etmişti.

İslam gençliğine örnek hayatları ve mücadeleleriyle yeni ufuklar açan mümtaz şahsiyetlerden biri olan ve siyonistlere karşı amansız mücadelesi ile öne çıkan liderlerden biri de İmad Muğniye'dir.

İmad Muğniye, Ragıb Harb ve Seyyid Abbas Musevi’den sonra işgalciler tarafından düzenlenen terör saldırısı sonucu şehid olan üçüncü üst düzey Hizbullah yetkilisiydi.

Yirmi yaşına geldiğinde İmad Muğniye, bölgedeki çatışma haritasını yeniden şekillendiren büyük olayların ortasında buldu kendini. Siyonistlerin tekrarlanan işgallerinden Lübnan iç savaşına kadar halkının çektiği acılara tanık oldu, ama sadece seyirci kalmadı, caydırıcılık ve çatışma denkleminin bir parçası olmaya karar verdi.

İşgalin ancak yüzleşme yoluyla engellenebileceğine inanan bir neslin parçasıydı

Şehit Hacı İmad Fayez Muğniye (Hacı Rıdvan), teorik bir ideolojinin ürünü değildi, aksine onun inançları işgal, bombalama ve yıkım ateşi ortasında doğrudan deneyimlenerek oluşmuştu. Zorla denklemlerin nasıl dayatıldığını, düşmanın direnme iradesini nasıl kırmaya çalıştığını gördü. Ancak o, işgale karşı tek cevabın eylem olduğunu ve işgalin ancak yüzleşme yoluyla engellenebileceğine inanan bir neslin parçasıydı. Amerika ve işgal rejimi, şiddet uygulamalarıyla geçici bir düşman yaratmamış, aksine güçlü bir direnişin ve zayıflık ile egemenlik denklemini bozmaya kararlı adamların doğmasına katkıda bulunmuşlardır.

İmad Muğniye, sadece direniş saflarında bir savaşçı değildi, aynı zamanda düşmanın taktiklerini anlayan ve ona karşı koymanın yollarını bilen bir lider, bir beyindi. "Güvenlik"ten "askeri"ye geçti ve işgal ordusunun Lübnan'dan çıkarılmasında ve işgalcinin hesaplarını tekrar tekrar gözden geçirmesine neden olan saldırıların yönetilmesinde en önemli rolü üstlendi.

Yüksek bir akademik eğitim almadı, ancak entelektüel olarak kendini geliştirdi, resmi bir eğitim almadan Farsça öğrendi ve çatışma denklemlerinde zor bir rakam haline gelene kadar savaş ve askeri planlama sanatlarında ustalaştı.

Muğniye'nin deneyimlediği direniş, kolay bir tercih ya da kutlanacak bir yol değildi; aksine fedakarlık, sabır ve sürekli çalışmanın bir denklemiydi. İşgal sırasında direnişçilerin önünde sadece iki seçenek vardı: Ya teslim olmak ya da çatışmak. Muğniye'nin seçeneği ise en başından beri belliydi... Sonuna kadar direniş.

İmad Muğniye’nin hayatındaki bir diğer detay ise iki kardeşi Cihad ve Fuad'ın da şehitler kervanına katılmış olmalarıdır.

Muğniye’nin işgalcilere yönelik düzenlediği ve planladığı eylemlerin bazıları

Muğniye, işgalci rejim ve emperyalist Amerika hedeflerine yönelik birçok eylemden sorumlu tutulmaktadır. Şehid Muğniye'nin sorumlu tutulduğu operasyonlardan bazıları şunlardır:

- Nisan 1983'de Beyrut emperyalist Amerika’nın Konsolosluğu'nun bombalanması operasyonunu planladı. Bu eylemde, 63 Amerikalı ve Lübnanlı asker öldü.

- Beyrut'taki Amerika Marines kuvvetleri karargâhının bombalanması eylemini organize etti. Bu operasyonda da 241 Amerikalı öldü.

- Beka'da 58 Fransız'ın öldüğü askeri kışlasının bombalanması eylemini planladı.

- 1985 yılında Beyrut havaalanında, Amerikan TWA uçağının kaçırılmasında rol üstlendi ve uçaktaki Amerikan Marines kuvvetlerinden bir subayı öldürdü.

- Arjantin'in Buenos Aires şehrinde 85 kişinin ölümüne neden olan bir siyonist merkezi ve siyonist büyükelçiliğinin hedef alan bombalı eylemi planladı.

- İşgalci siyonistlerin Caitit 13 birliğinin hedef alındığı, Ensariye'deki Abbas'ın Tuzağı adlı operasyonu gerçekleştirdi.

- 2000 yılında Şeba çiftliklerinde siyonist işgalcilerin esir alınması operasyonunu planladı. 2000'li yıllarda verdiği mücadeleyle, işgalci siyonistlerin Güney Lübnan'dan çıkmasını sağladı.

- Temmuz 2006'da iki siyonist işgalcinin esir alındığı Ayta Şaab operasyonunu gerçekleştirdi. Bu operasyon sonrasında patlak veren Temmuz 2006 savaşında Hizbullah savaşçılarını yönlendirdi. (İLKHA)

Suriye ile Suudi Arabistan arasında 44 yatırım anlaşması

Türkiye'nin ev sahipliğinde üçlü toplantı

Tır yoldan çıkıp direğe çarparak durabildi: :2 yaralı

Kuzey Kafkasya'da sel felaketi!

Sosyal medyada ve kamuya açık alanlarda silah teşhir edenlere operasyon: 29 gözaltı

Alevlerin arasında kalan 11 orman işçisi hayatını kaybetti

ABD ile Japonya arasında ticaret anlaşması

İtalya’da uçak kazası: 2 ölü

DSÖ: Gazze'de açlık nedeniyle meydana gelen ölümlerde ciddi artış var

Batman'dan yetkililere Çağrı: Gazze için harekete geçin

Mardin’de su sorununun kaynağı eski boruları mı?

Siirt’te 200 yataklı öğrenci pansiyonu Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne tahsis edildi

UNRWA: Gazze açlığın yayıldığı, su ve hijyen malzemesinin bulunamadığı insani felaketi yaşıyor

Manisa'da orman yangını

HÜDA PAR Milletvekili Dinç, 28 Şubat mağdurları yönelik komisyon kurulması için çağrıda bulundu

Arakçi: Uranyum zenginleştirme programı İran için vazgeçilmez

İran, ABD destroyerini engelledi

Air India uçağında facianın eşiğinden dönüldü

Gözler Rusya-Ukrayna müzakerelerinin 3. turunda

Gaziantep Valiliği'nden sıcak hava uyarısı

Kur'an kursuna düzenli devam eden öğrencilere hayvanat bahçesi gezisi ödülü

Günlerdir yaşanan su kesintisi, Mardin halkını bezdirdi!

Tekirdağ'da feci kaza: 4 ölü

Kassam Tugayları, Gazze'de son günlerde birçok işgal askerini öldürüp yaraladı

Gaziantep İl Müftüsü Hazırlar yaz Kur'an kurslarını ziyaret etti

Yağma suçundan araması bulunan şahıs yakalandı

Yaz Kur'an kursu öğrencileri sergilenen oyunla eğlendi

Malatya'da askeri araç devrildi: 2 yaralı

Gaziantep'te uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

İstanbul'da korkutan yangın: Ormanlık alanda yanan araç küle döndü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Suriye ile Suudi Arabistan arasında 44 yatırım anlaşması

Türkiye'nin ev sahipliğinde üçlü toplantı

Tır yoldan çıkıp direğe çarparak durabildi: :2 yaralı

Kuzey Kafkasya'da sel felaketi!

Sosyal medyada ve kamuya açık alanlarda silah teşhir edenlere operasyon: 29 gözaltı

Alevlerin arasında kalan 11 orman işçisi hayatını kaybetti

ABD ile Japonya arasında ticaret anlaşması