İslami Cihad lideri Fethi Şikaki'nin şehadetin üzerinden 29 yıl geçti

DÜNYA 26.10.2024 18:05:26 0
İslami Cihad lideri Fethi Şikaki
Haberi Sesli Oku

Mücahit, âlim ve Filistin İslami Cihad Hareketi'nin kurucusu ve ilk genel sekreteri Dr. Fethi Şikaki'nin suikast sonucu şehit edilişinin üzerinden 29 yıl geçti.

Filistin İslami Cihad Hareketi'nin kurucusu ve ilk genel sekreteri Dr. Şehit Fethi Şikaki, 26 Ekim 1995 yılında, Malta adasında siyonist terör örgütü Mossad tarafından gerçekleştirilen suikast ile şehid edildi.

İslami Cihad Hareketi'ni oluşturmakla, Filistinli Müslümanların başarılarında önemli bir rol oynayan Şehit Şikaki, İslam kültüründe cihad konusunun Filistin toplumundaki direnişi güçlendirmek ve toplumun çoğunluğunu sahaya getirmek için bir araç olabileceğine inanıyordu.

Bu mesele ilk intifadanın başlamasıyla gerçekleşti. Filistin toplumunun çoğunluğu bu intifadaya katıldı. Aslında Şehit Fethi Şikaki, siyonist işgal rejimine ve emperyalizme karşı savaşan bir ulusun örneğiydi.

1986'da İslami Cihad Hareketi'nin temelini oluşturan Filistin'in kurtuluşu için İslami Cephe'yi kurdu.

Doğup büyüdüğü topraklar olan Filistin'de hayatını şehadetle neticelendiren Şikaki, 1951'de Gazze'nin Rafah Mülteci Kampı'nda, Remle'den buraya iltica etmiş olan Filistinli bir ailede dünyaya geldi.

Terör çetesinin işgali altında olan Kudüs'te, dört yıl öğretmen olarak çalıştıktan sonra Mısır'ın Zekazik Üniversitesinde tıp öğrenimi gördü. 1980'de buradan mezun olarak Kudüs'e döndü ve doktor olarak çalışmaya başladı. 1983'te siyonist işgal rejimi tarafından esir alındı ve bir yıl alıkonuldu. 1986'da bazı arkadaşlarıyla birlikte İslami Cihad Hareketi'nin temelini oluşturan Filistin'in Kurtuluşu İçin İslami Cephe'yi kurdu.

Şikaki, İslami Cihad Hareketi'ni kurduktan sonra Gazze'ye yerleşti ve orada kurduğu bu hareketin yönetici kadrosunu sağlam, güvenilir ve bedel ödemiş Müslümanlardan seçti.

İslami Cihad Hareketi, gösterdiği samimiyet, azim, kararlılık ve etkinliğiyle fazla geçmeden siyonist işgal rejiminin dikkatini çekti. Siyonist işgal rejimi tarafından iki defa esir alınan Şikaki, sonrasında sürgün edildi.

Şikaki, siyonist çete tarafından 1986'da yeniden esir alındı ve 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 1988'de Lübnan'a sürgün edildi. Orada bir yıl kaldıktan sonra Suriye'nin başkenti Şam'a yerleşti. Burada kaldığı yerden, hareketin liderliğini sürdürdü.

Malta Adası'nda siyonist terör şebekesi MOSSAD tarafından şehit edildi

Bu arada Aralık 1987'de Birinci İntifada başlamıştı. İslami Cihad Hareketi'nin intifada öncesi ve sonrası eylemleri, Birinci İntifada'nın genişlemesinde önemli bir rol oynuyordu. Zaten başarılı birtakım eylemleriyle halk nezdinde, özellikle Gazze'de kabul görmüş ve takdir kazanmıştı. Dolayısıyla halk ile İslami Cihad arasında bir sevgi, bir yakınlık bağı oluşmuştu.

İslami Cihad Hareketi, tüm hızıyla faaliyetlerini sürdürürken, Şikaki, siyonist işgal rejimi sorununun uluslararası boyutu üzerinde de duruyor, kafa yoruyordu. Bu amaçla Libya'daki Filistinli işçilerin sınır dışı edilmesi işleminin durdurulması için Kaddafi'yle görüşmede bulunmak üzere Libya'ya gitti. Dönüşte uğradığı Malta adasında, 26 Ekim 1995'te, siyonist terör çetesi MOSSAD'a bağlı iki silahlı teröristin suikastıyla şehitler kervanına katıldı.

Mukaddes İslami direnişin zaferi için direnen öncü şehitler kervanının ölümsüz önderlerinden, yiğit Kudüs savaşçısı Şikaki, evli olup dört çocuk babasıydı.

"Lideri şehit olmuş bir hareket kesinlikle yenilmez." diyen Şikaki, "Cihat altındaki meşakkat, düşmanın zilleti altındaki rahattan daha değerlidir." diyerek cihada vurguda bulunmuştur. (İLKHA)


Filipinler’i etkisi altına alan tropik fırtınada ölü sayısı 81’e yükseldi

Malatya’da 2 araç çarpıştı: 3 ölü 4 yaralı

Artvin'de yoğun kar yağışı etkili oluyor

Malatya’da bir şahıs kaldığı barakada ölü bulundu

Yapıcıoğlu: Tüm insanlık siyonizmi durdurmak için elinden geleni yapmalı

Kayseri'de uyuşturucu operasyonu: 4 gözaltı

Lübnan'a yönelik hava saldırılarında 19 sivil katledildi

Türkiye hafızlık yarışması birincisi Gaziantep'ten çıktı

Deprem bölgesinde inşaat malzemesi çalan şahıs tutuklandı

Yağma suçundan hapis cezası bulunan şahıslar yakalandı

11 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Bakan Yumaklı Ağrı'da temaslarda bulundu

MİT'ten "TUSAŞ" operasyonları: PKK/YPG'ye ait toplam 157 hedef vuruldu

DMM'den "TUSAŞ'ta 6 ay stajla" ilgili haberlere yalanlama

ABD'den Tayvan'a 2 milyar dolarlık silah satışı

Malatya'da 6 bin 759 kentsel ve kırsal TOKİ konutu için kura çekilişi gerçekleştirildi

Muğla'da uyuşturucu operasyonu: 7 gözaltı

Ev sahipleri ve kiracıların hakları nelerdir?

G7 ülkeleri Ukrayna'ya 50 milyar dolar kredide anlaştı

İslami Cihad lideri Fethi Şikaki'nin şehadetin üzerinden 29 yıl geçti

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Deprem bölgesinde evine girmeyen hiçbir hak sahibimiz kalmayacak

Aktivist Özkan: Mescid-i Aksa özgürleşene kadar mücadele içinde olacağız

Bakan Şimşek, ABD'deki temaslarını değerlendirdi

Adana'da İl Asayiş Toplantısı gerçekleştirildi

Şırnak'ta polise patlayıcı madde atan 2 kişi yakalandı

Bitlis’te PKK operasyonu: 6 gözaltı

Şanlıurfa otogarında silahlı saldırı: 1 yaralı

Batman'da cezaevi firarisi yakalandı

Cizre'de polise el yapımı patlayıcı atan şüpheliler yakalandı

Gazze'de şehit sayısı 42 bin 924'e yükseldi

Yükleniyor