EKONOMİ 20.03.2025 11:08:03 0

İşsizlik 8,7 seviyesinde gerçekleşti

İşsizlik 8,7 seviyesinde gerçekleşti
Haberi Sesli Oku

Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2024 yılında bir önceki yıla göre 151 bin kişi azalarak 3 milyon 113 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,7 puan azalarak yüzde 8,7 seviyesinde gerçekleşti.

İstihdam edilenlerin sayısı 2024 yılında bir önceki yıla göre 988 bin kişi artarak 32 milyon 620 bin kişi, istihdam oranı ise 1,2 puan artarak yüzde 49,5 oldu. Bu oran erkeklerde yüzde 66,9 iken kadınlarda yüzde 32,5 olarak gerçekleşti.

İşgücü 2024 yılında bir önceki yıla göre 837 bin kişi artarak 35 milyon 733 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,9 puan artarak yüzde 54,2 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 72,0, kadınlarda ise yüzde 36,8 oldu.

Genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 16,3 oldu

15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı 2024 yılında bir önceki yıla göre 1,1 puan azalarak yüzde 16,3 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde yüzde 13,1, kadınlarda ise yüzde 22,3 olarak tahmin edildi.

İstihdamın yüzde 57,9'u hizmet sektöründe yer aldı

İstihdam edilenlerin yüzde 14,8'i tarım, yüzde 20,7'si sanayi, yüzde 6,6'sı inşaat, yüzde 57,9'u ise hizmet sektöründe yer aldı. Bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında hizmet ve inşaat sektörlerinin istihdam edilenler içindeki payı 0,3 puan artarken, sanayi sektörünün payı 0,5 puan azaldı, tarım sektörünün payı ise değişim göstermedi.

2024 yılında 4 milyon 827 bin kişi tarım sektöründe, 6 milyon 746 bin kişi sanayi sektöründe, 2 milyon 162 bin kişi inşaat sektöründe, 18 milyon 886 bin kişi hizmet sektöründe istihdam edildi. Bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında istihdam edilenlerin sayısı tarım sektöründe 132 bin, sanayi sektöründe 35 bin, inşaat sektöründe 165 bin, hizmet sektöründe 656 bin kişi arttı.

Atıl işgücü oranı yüzde 26,7 oldu

Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı 2024 yılında bir önceki yıla göre 3,9 puan artarak yüzde 26,7 oldu. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 18,1 iken, işsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranı yüzde 18,4 olarak gerçekleşti.

En düşük işsizlik oranına sahip iller Burdur ve Kastamonu oldu

İşsizlik oranı en düşük iller yüzde 4,0 ile Burdur ve Kastamonu iken, işsizlik oranı en yüksek il yüzde 18,3 ile Hakkâri oldu.

En yüksek istihdam oranı yüzde 60,6 ile Ardahan ilinde gerçekleşti. En düşük istihdam oranı ise yüzde 35,3 ile Hakkâri ilinde oldu.

En yüksek işgücüne katılma oranı yüzde 63,9 ile Ardahan ilinde gerçekleşti. En düşük işgücüne katılma oranı ise yüzde 41,6 ile Siirt ilinde oldu. (İLKHA)

Anahtar Kelimeler: işsizlik 8 7 seviyesinde gerçekleşti

Çiftçiler: "Güneydoğu Anadolu Projesi acilen hayata geçirilsin"

Güçlü aile, güçlü toplum mesajıyla Siirt’te aile yürüyüşü düzenlendi

Batman SGK'dan kayıt dışı istihdama karşı uyarı

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'dan Trump'ın Tahran karşıtı açıklamalarına tepki

Bingöl'de oto hırsızlığı: 2 şüpheli yakalandı

Ökmen: Bingöl ilimiz ciddi bir deprem kuşağında yer almaktadır

Gastroenteroloji Uzm. Dr. Teker: Çölyak hastaları diyetle sağlıklı yaşayabilir

HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı: Artık Kürt meselesi, şiddet parantezinden çıkarılmalı

"Şanlıurfa’da kuraklık doğadan değil, sistemden kaynaklanıyor"

BESO Başkanı Çiftçi, esnafın taleplerini TESK'e taşıdı

İşgalci rejimin Han Yunus katliamlarında 56 şehit

Şanlıurfa-Mardin yolunda depo yangını kısa sürede söndürüldü

Şanlıurfa'da patpat şarampole devrildi: 1 ölü, 1 ağır yaralı

İslami Cihat'tan Nekbe mesajı: Filistin topraklarının kurtuluşu, hiç olmadığı kadar yakın

İDEV Batman Temsilcisi Sütçü: Toplumsal depremlere karşı ailesel dönüşüm şart

Diyarbakır'daki öğrencilerden Gazze'ye 16 milyon liralık yardım

Meksika'da zincirleme kaza: 21 ölü

Bakan Göktaş: Toplam 5,4 milyar lira Evde Bakım Yardımı’nı hesaplara yatırmaya başladık

TEMA'da görev teslimi

Motorine okkalı zam geldi

İmam hatipliler Filistinli kardeşleri için kermes açtı

6 il merkezli operasyon: 102 şüpheli yakalandı

Altında rüzgar tersine döndü! Gram altın ne kadar?

Kahramanmaraş'ta minibüs devrildi: 1 ölü, 22 yaralı

Doğu ve Güneydoğu'da kuvvetli yağış bekleniyor

Kastamonu'da zincirleme kaza: 9 yaralı

65 yıldır namazlarını camide kılan pir-i fani: Bizimle ahirete gelecek olan amellerimizdir

Aydın'da 6 kilogram uyuşturucu ele geçirildi: 15 tutuklama

Çin, veri işleme uydularını fırlattı

ABD'den Türkiye'ye füze satışına onay

Yükleniyor